Fiskespö för nybörjare

När det kommer till fiske är det inte alltid lätt att hitta rätt fiskespö som nybörjare. Därför har jag gjort en jämförelse av olika fiskespön för nybörjare.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Lucky John Progress Jig haspelspö

Emilio på Friluftaren

Passar för allroundfiske
Lätt att kasta långt som nybörjare
Ger en bra känsla i handen

Lucky John Progress Jig haspelspö

Det är inte så konstigt att Lucky John Progress Jig haspelspö är ett bra fiskespö för nybörjare. Haspelspöt passar perfekt till att kasta från stranden och där man behöver ett fiskespö som når långt. 

Vad utgör ett bra fiskespö för nybörjare?
Som nybörjare behöver man inte köpa på sig alldeles för mycket fiskespön eller tillbehör. Därför är det bra att börja med ett spö som fungerar allround. Haspelspö är en typ av spö som erfarna fiskare gärna väljer, så det rör sig inte endast om att bra fiskespö för nybörjare. Det som kännetecknar ett haspelspö som Progress är att rullfästet sitter på undersidan och att ringarna är lite större samt sitter längre ifrån klingan. Med ett haspelspö är också risken att linan trasslar sig mindre. Därmed minskar linvinkeln och ökar längden på kastet. Progress som haspelspö har därmed många bra egenskaper som gör att det är ett bra spö när man är nybörjare. Själva haspelrullen till haspelspö sitter undertill, vilket gör att det inte trasslar sig lätt, och det är en egenskap som bidrar till att haspelspö är perfekt val för nybörjare. 

Till vilket fiske passar Progress?
Som nybörjare är det bra att välja ett fiskespö som är lätt i vikten och som samtidigt låter dig testa på olika spinnare, wobblers och spinnerbaits. Progress är ett perfekt fiskespö för spinnfiske och för att exempelvis fiska havsöring där man behöver långa kast. Detta fiskespöt är är anpassat för att kasta direkt från stranden. Progress är också känt för att ha snabb aktion, vilket innebär att vid belastning så böjs klingan först i toppen. Progress egenskaper gör det också till ett bra fiskespö för att dra gäddor.  Progress är också ett fiskespö som är perfekt till jiggfiske. När man talar om jigg är det en uppåtvänd krok med ett tyngre och kompakt huvud. Jigg har kommit att bli en klassiker för att fiska abborre men även gös. Det är ett kul fiske och lätt att komma in i som nybörjare. Så med Progress får du ett riktigt bra fiskespö som ger dig möjlighet att utforska fiskets alla möjligheter.

5

Bästa fiskespöt för nybörjare

Svaret på frågan om vilket spö som är det bästa för nybörjare 2020 är Progress. Längden på 215 cm, vilket motsvarar strax över 7 fot, gör att det är lätt att få till längre kast. Här behöver du inte kämpa speciellt länge för att då de där perfekta långa kasten. 

Lucky John Progress Jig haspelspö som det heter är ett allsidigt spö som gör det möjligt att snabbt lära sig kasta och dessutom kunna få testa på att kämpa med olika fiskar.  Progress är relativt lätt i vikten men inte bland de allra lättaste. Därför passar Progress som allra bäst till havsfiske för kusten och insjöfiske men fungerar även bra till bland annat fjällfiske. Det är kort och gott ett allround spö som du kommer långt med.

Läs mer: Fiskespö för vandring

Andra fiskespön för nybörjare

Om inte Progress passar dig eller du känner att du vill ha fler alternativ vill vi ge dig några passande förslag. För trots allt är vi alla olika och har olika smak, sen vill vi även ge lite förslag på mer specialiserade fiskespön. Intressen är olika och alla vill inte ägna sig åt samma typ av fiske. Ingen guide vore heller komplett om inte hela familjen kan vara med och fiska. Därför tar vi också upp ett bra fiskespö för barn som är nybörjare, havsfiske, metspö och ett fiskespö för den som vill ge sig på trolling.

Berkley FireFlex haspelspö

Berkley FireFlex haspelspö är som man kan ana på namnet ett annat haspelspö, även detta passar nybörjare. Fördelen är att FireFlex kommer i flera olika längder, samtidigt som det gör det lite mer komplicerat att välja som nybörjare. Ett längre fiskespö passar bättre när du ska kasta från land och tänker du börja med att fiska från båt kan du välja något kortare. De som valt FireFlex uppskattar tåligheten och det faktum att det klarar lite tyngre fiske såsom tungt gäddfiske. FireFlex är precis som Progress lämpat för jiggfiske och allmänt spinnfiske, vilket ger möjlighet att testa på lite olika varianter av fiske.

Läs mer: Fiskespö för barn

Okuma Beater Tournament spinnspö

Beater Tournament från Okuma är ett spinnspö för framför allt jiggfiske som har fått fantastiska recensioner. Varför det hamnar under andra fiskespön för nybörjare är för att det just är mest anpassat för jiggfiske och primärt fiske av gös och abborre, även havsöring. Det går såklart att använda för att fiska annat, men det är inte ett lika bra allroundspö som Progress. Längden är på 6 fot till skillnad från Progress 7 fot, vilket påverkar kastlängden. Det är lättare att få till längre kast med Progress som nybörjare.

Beater Tournament klarar riktigt tuffa hugg från fiskar och du kommer att känna betets rörelser på ett riktigt bra sätt.

Nybörjarespö för yngre

När barn ska komma igång med spinnfiske så finns det lite andra behov. Barn har inte alltid samma simultankapacitet som vuxna och kan behöva lite extra stöd. För barn är det bra att börja med ett fiskespö för allmänt spinnfiske, helst kapslade och något kortare. Därmed inte sagt att kapslade fiskespön är till för endast barn. De är precis lika bra för vuxna och används flitigt av många erfarna fiskare.

Daiwa Silver Cast kapslade spö

Den inkapslade rullen gör det lättare att komma igång, med ett knapptryck frikopplas linan och när man släpper knappen flyger draget iväg. Barnen behöver inte tänka på att hålla någon lina eller frikoppla själv. Nackdelen är att kasten inte blir lika långa med inkapslade rullar. Silver Cast av Daiwa är dock ett bra nybörjarspö för barn men också för vuxna. Silver Cast är ett kortare spö och ligger på 6 fot samt är ett bra allroundspö. Då det är lite kortare kan man inte räkna med att komma lika långt ut som med fiskespön på över 7 fot.  Det klarar inte heller de allra tyngsta fiskarna men lättare gäddor är inga problem. Då det är ett allroundspö kan barnen få testa på lite olika fiske och dra upp abborre såväl som havsöring.

Havsfiskespö för nybörjare

För den som vet med sig att man kommer koncentrera sig på fiske från båt och då mer specifikt torskfiske är det lite andra krav som ställs på fiskespöet. Ett längre spö som är lätt i vikten såsom haspelspö är inte ultimat. Här krävs det ett kortare spö, runt 6 kanske upp till 7,5 fot med plats för en större rulle som är att föredra. Vart du avser fiska är också en faktor som behöver beaktas. 

Åker man till Norge för att fiska är det rejäla djup, tyngre och större fiskar som fiskespöt ska klara. I djupare och kallare vatten kan man även få andra tyngre fiskar på kroken, förvisso riktigt kul men man vill inte att fiskespöt ska gå av. För havsfiske på större djup får inte heller fiskespöt vara alldeles för styvt. Då får man inte rätt känsla, så lagom styvt är bra. Värt att notera att det inte bara är fiskespöt som spelar in här utan även övrig utrustning såsom lina med kraftig broms. När man havsfiskar fiskar man i regel på runt 20 meter, men i Norge är det inte ovanligt att man kommer ner på 50–100 meter.

Okuma Cortez spinnfiskespö

Okuma Cortez är ett populärt spö för torskfiske som även är populärt då du får mycket fiskespö för pengarna. Egenskaperna Okuma Cortez har gör att det passar nybörjaren, och priset är också en faktor. Som nybörjare kanske man inte vill kosta på sig de allra dyraste fiskespöna på marknaden. Okuma Cortez är ett spinnspö och har en längd på 6 fot och är ett perfekt fiskespö om och när man fiskar från båt. Okuma Cortez klarar inte bara av de tyngre torskarna utan även fiskar som helgeflundra och piggvar. Ska du åka till Norge,  fiska och fiska från båt, kan du räkna med att det finns en möjlighet att få upp dessa större fiskar.

Trollingspö för nybörjare

Trolling kanske inte är det vanligaste man ger sig på direkt som nybörjare, men för att guiden ska bli heltäckande är det värt att nämna. Trolling går ut på man kör sakta med en båt och släpar betet efter båten. Många gånger har man flera fiskespön i gång samtidigt. De vanligaste fiskarna man är ute efter vid trolling är lax. Det gäller att få ned betet fast linan dras efter en båt och då används ett djuplod. Det som kännetecknar ett trollingspö är att det är kraftigt, likaså kräver det kraftiga rullar. Laxarna som hugger är i regel både tunga och är villiga att kämpa hårt.

Patriot Corestick Mustard trollingspö

Patriot Corestick Mustard ett trollingspö med fina recensioner. Med Mustard kan du välja trolling i olika former och du klarar de allra kraftigaste laxarna med rejäl kämpaglöd. Mustard finns i flera olika längder. Vilken längd man ska välja är lite av en smaksak men som nybörjare kan det bästa vara att välja 8–9 fot. Ska man ha många spön ute bör man satsa på kortare spön, då runt 6 fot.

Mustard är, precis som trollingspö ska vara, ganska styvt. Vid trolling kastar man inte ut, så kastegenskaperna är inte det primära. Därför ska man inte köpa ett trollingspö om man inte avser att ägna sig åt trollingfiske. Som nybörjare är det också sällan man direkt väljer en enda form av fiske. Därför är fortfarande Progress det bästa fiskespöt för nybörjare, men använd inte Progress till trolling. 

Bästa metspöt för nybörjare 2020

När man hör ordet meta är det lätt att tänka på barn som sitter med ett bambuspö vid bryggan och metar. Det är inte alls det metet om avses här. Mete är mycket mer än så, det är en metod där man kan få i stort sett alla fiskar. Med rätt utrustning kan man få upp bland annat de större abborrarna, löja, sik och även öring. Mete är inte svårt att komma in i, men det är till skillnad mot barndomens korta spö vid bryggkanten långa spön det rör sig om. Meta är också ett perfekt familjefiske, där barnen kan vara med utan att behöva komma in i någon mer avancerad teknik.

Shakespeare Siesta metspö

Shakespeare Siesta är ett långt fiskespö, fiskespöt ligger på över 9 fot och har en kolfiberklinga av hög kvalitet. Varför kolfiber är ett bra material är för att det är lätt och hållbart. När man ska ge sig på det mer avancerade metet så behöver man komma ut en bit från bryggan, båten eller stranden. Med Shakespeare Siesta är detta inget problem. Faktumet att det är ett teleskopspö gör det också lätt att transportera och förvara.

Vilka typer av mete finns det?

Meta är inte bara att kasta ut flötet och betet utan det finns olika metoder. Flötmete är det som mest närmar sig barndomens fiske. Däremot är det lite teknik i att ställa in sänken och hamna på rätt djup. En del fiskar trivs närmare botten, och som nybörjare är det bara till att öva, och det går snabbt att komma in i det. Vet man med sig att man kommer behöva kasta långt kan man istället använda sig av ett haspelspö som Progress. Bottenmete är när du vill fiska på eller nära botten, det är en vanlig metod i strömt vatten och ett bra sätt att få fina bäcköringar.

Mer om fiskespön för nybörjare

Fiske är en sport för hela familjen. Det går inte att komma ifrån att blandningen av frisk luft, spänningen, och inte minst att man även kan äta upp fångsten, är en helhetsupplevelse. Fiskespöt är en viktig del i att komma igång och lära sig tekniken. Det går dock inte att komma ifrån att övrig utrustning är viktig för lyckade fiskedagar. Rekommendera specifika beten eller drag är inte något som redogörs för här, det är lite av en vetenskap och därför finns det speciella guider om detta. Sen är det såklart så att man ska testa sig fram, men som nybörjare kan det vara bra att köpa lite av varje när det kommer till bete och drag.

När det kommer till att få upp fisken är det minst lika viktigt att se till att ha håv, för många har stått med tomma händer när de glömt håven hemma. Det är en hel del att hålla reda på och ett tips är att läsa på lite olika guider. Men tänk på att man inte behöver fördjupa sig allt för mycket i början. Det bästa är egentligen att bara börja fiska och se vad man gillar.

När är det bäst att fiska?

Fiske är en sport som utövas året runt i olika former. Vad man fiskar olika årstider varierar och det finns även reglering kring vissa fiskearter. Generellt brukar det sägas att ofta är bäst att fiska precis efter ett väderomslag, direkt efter att det regnat brukar ge hugg. När solen ligger på vilar i regel fiskarna nere vid botten för att hålla sig svala.

Vinterfiske är trevligt, många gillar att isfiska men här gäller det att vara försiktig. Svaga isar och okunskap är livsfarligt. Ska du som nybörjare ge dig på isfiske ska du helst vara med en erfaren fiskare. 

Fiska efter olika årstider

Vilka fiskar man ska fiska är också årstidsbundet. Vissa fiskar får man inte fiska året om, därför ska man alltid kontrollera vad som gäller.

  • Gädda fiskar man bäst vår och höst
  • Abborre sommar och tidig höst
  • Gös sen vår, sommarkvällar och tidig höst
  • Havsöring tidig vår, se till att kontrollera vilka datum som gäller hos Länsstyrelsen

Laxen har specifika datum de får fiskas och därför ska man alltid kontrollera vad som gäller.

Detta är bara några av de många fiskarna, varje fisk har också sin egen charm när det gäller hur de hugger och hur de kämpar.

Som nybörjare är det bättre att inte lägga alldeles för mycket pengar på en massa utrustning. Med ett bra fiskespö, rulle och trevliga drag kommer man långt. När man väl fastnat kan man botanisera, och det finns hur mycket som helst när det kommer till fiskeutrustning. Fiske handlar trots allt om att ha kul på egen hand eller tillsammans med andra. Vem vet, kanske slutar det med 16-timmarsdagar av fiske i Norge i en vecka?

Vilket fiskespö passar nybörjare?

Jag rekommenderar starkt fiskespöt ovan eftersom att det är så bra för olika användningsområden och passar därmed en nybörjare otroligt bra då denna kanske vill testa att fiska på lite olika ställen efter olika fiskar.

Vilken storlek ska man ha på fiskespöt?

Jag rekommenderar en längd på ungefär 8 fot. Längder kring den storleken fungerar också bra, det är inte jättexakt för dig som är nybörjare. Fördelen med en storlek på ungefär 8 fot är att det inte är för långt för att fiska från båt, men inte för kort för att fiska på kustliknande områden heller.

En perfekt längd för dig som inte vet helt säkert hur du kommer att fiska helt enkelt.

Hur använder man fiskespö?

När du använder ett fiskespö med inkapslad rulle, vilket är den typ av fiskerulle som flest nybörjare av egen erfarenhet använder använder du ditt fiskespö på så sätt att du håller fast i linan (helst med pekfingret). När du kastar fäller du upp bygeln så att linan är lös och sedan kastar du ut betet. Veva sedan in linan långsamt och efterlikna något naturligt mönster.

Om du vevar in för långsamt kan betet sjunka mot botten, om du vevar in för snabbt blir inte mönstret naturligt och optimalt. Försök hitta den rätta takten redan från början så kommer fisket gå väldigt mycket bättre.

Leave a Comment