Fiskespö för vandring

När du ska ut och vandra och fiska behöver du ett bra spö som är smidigt och lätt att transportera. Här korar jag bästa fiskespöt för vandring 2020!

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Daiwa Minispin teleskopspö

Emilio på Friluftaren

Lätt att ta med
Flexibelt med betesvikter
Mycket prisvärt

Daiwa Minispin teleskopspö

Det är inte helt lätt att kora bästa fiskespöt för vandring. Teleskopspöets uppbyggnad där du har alla delar av fiskespöt i varandra gör det enkelt att förvara och bära. Det enda du behöver göra är att dra ut toppen och vrida fast delar så är du redo att fiska. Vad som gör Daiwa Minispin teleskopspö till bästa spöt för vandring 2020 är att det har det där lilla extra som kan vara svårt att hitta hos just teleskopspö. Daiwa Minispin teleskopspö är smidigt och ryms lätt i ryggsäcken, och när det kommer till längden finns Minispin i 6 fots upp till 8 fots. Väljer du 6 fots så är rekommendationen för drag 5-20 gram och ökar sen med längden. Minispin öppnar för generösa vikter beroende på längd, vilket gör att Daiwa Minispin teleskopspö passar utmärkt till mångsidigt fiske. 5-20 gram räcker ganska långt. Priset för Daiwa Minispin teleskopspö ligger i den nedre prisbilden. Det är absolut ingen nackdel när man väljer ett spö för vandring. Även om Daiwa Minispin är ett tåligt fiskespö så kan det vara skönt att veta att fiskespöt man har på vandring inte är det dyraste på marknaden. För på vandringar kan lite vad som helst hända. Sammantaget anser jag på Friluftaren att Daiwa Minispin teleskopspö är det bästa fiskespöt för vandring 2020.

5

Bästa fiskespöt för vandring

Daiwa Minispin Teleskopspö är ett fiskespö för den som verkligen vill ha ut mycket av fisket på vandringen. Det kan måhända inte vara det fiskespöt som har mest finesser och senaste teknologin. När det kommer till vandring vill vi istället utgå från kombinationen pris och egenskaper. Daiwa Minispin är tåligt, det ligger i nedre prisklassen, men levererar. Dessutom har man den enorma fördelen att kunna välja längd. För det är såklart en smaksak, samt var man ska fiska, som avgör vilken längd som passar. Känslan som Daiwa Minispin förmedlar när man fiskar är mycket högre än man normalt kan vänta sig av ett teleskopspö. Det framgår också av många recensioner från nöjda fiskare.

Läs mer: Fiskespö för nybörjare

Andra fiskespön för vandring

Vi har korat Daiwa Minispin Teleskopspö till bästa fiskespö för vandring men smaken är olika. Därför vill vi också ge ytterligare förslag för den som inte känner att Minispin är helt rätt för dem. När man vandrar vill man ha lätta spön som tar liten plats och som dessutom är enkla att sätta ihop. Teleskopspön lever upp till dessa krav men det finns också en hel del fyrdelade haspelspön som är riktigt bra till vandringen.

Var man vandrar har också inverkan på vilken typ av fiskespö man väljer. Ska man vandra i fjällen har man andra förutsättningar än om man vandrar längs de många sjöarna i Blekinge och Småland. Eller för den delen om du tänker vandra längs kusten, och därför ska jag på Friluftaren försöka ge dig tips på andra fiskespön som passar till vandringen. 

Vet du med dig att du mest ska vandra längs insjöar är aldrig ett haspelspö fel, haspelspön är också många gånger perfekta till fjällfisket. Det är inte sällan när man är fiskeintresserad att det blir en vandringstur till fjället. Samtidigt så ställs behovet av att minimera utrymmet och vikten när man vandrar mot när man är mer stationär. Det finns även mycket bra färdiga set som gör det lättare när man ska vandra, det är även en fördel för dig som inte är en van fiskare och tycker det är knepigt att sätta ihop ditt eget set. 

Test och jämförelser av fiskespö för vandring

Det är som tidigare nämnt svårt att hitta ett fiskespö som passar alla, eller de förutsättningar som finns där du avser vandra. Det finns många fiskespön på marknaden som passar bra för vandringen. Därför har vi valt ut några fiskespön vi tycker är mycket bra alternativ till vår favorit, Daiwa Minispin. Det som är en faktor som vi tagit med när vi valt ut spö, förutom att fiskespöt ska vara lätt att packa, är de omständigheter som ofta dyker upp på vandringar. Det är vegetation som gör att det är svårare att kasta och lätt att fastna. Fastnar man är det inte bara risk för att fiskespöet går av, utan det kan ske olyckor med krokar.  Fiskevatten kan också vara mycket varierat från fiske i sjöar till bäckar, åar och till viss del älvar. Så sammanfattningsvis har vi valt att jämföra dessa fyra fiskespön vi tycker du ska ha med dig på vandringen. 

  • Daiwa Minispin teleskopspö
  • Abu Garcia Vildmark Spinning Combo
  • Fladen Vildmark Start 
  • Shimano Vengeance AX tele haspelspö

Abu Garcia Vildmark Spinning Combo

Abu Garcia Vildmark Spinning Combo är ett mycket prisvärt set med både spö, lina och haspelrulle i ett komplett set. Vildmark är en känd och beprövad modell från Abu Garcia  och som tack vare sin teleskopkonstruktion gör det lätt att ta med på vandringen. I setet ingår en 0,3 mm lina färdigupprullad på en cardinal classic haspelrulle och själva spöt mäter 7 fot.  Abu Garcia Vildmark är ett allroundspö som passar för insjöfiske för alla arter, men även för lättare kustfiske. Det här fiskespöt är också framtaget för jiggfiske. Jiggfiske efter abborre passar riktigt bra på vandringar enligt många, jiggfiske ger också bra utdelning på gös vilket inte är någon nackdel. Är begreppet jiggfiske lite nytt för dig så är själva jiggen en uppåtvänd krok och vanligen låter man jiggen studsa över botten. Se till att hålla linan spänd, för fisken har en tendens att hugga när jiggen sjunker. Jiggfiske är kanske inte det bästa i grunda vatten utan mer när det är sjöar med lite djup.

Kort bör det tilläggas att Abu Garcia Vildmark Spinning Combo passar framför allt den som inte fiskar ofta utan snarare vill ha ett spö för vandringen eller för den delen ett reservspö. Rekommenderad vikt för drag är upp till 30 gram. Abu Garcia Vildmark är en klassiker som håller väl upp mot konkurrensen, både när det kommer till kvalitet och pris.

Läs mer: Fiskespö för barn

Fladen Vildmark Start haspelset 165 cm tele

Här har vi ett riktigt prisvärt alternativ för vandringen. Fladen Vildmark Start är ett perfekt sätt för nybörjaren, spöet är lite kortare med sina 5,1 fot och passar därför utmärkt för barn. Dessutom gör det inget att det är lite kortare, då det är en fördel när det finns träd och buskar, därmed undviker man kast som fastnar sådär otrevligt. Det är kanske inte det spöt man kommer längst med och känslan är inte den bästa. Det är ett spö för den som mer vill fiska längs vandring som en kul aktivitet eller ha ett reservspö när det kniper. För reservspön är aldrig fel att ha även när man inte vandrar. En stor fördel är att det är kort och det väger lite, vilket är ett plus när man vandrar. I setet ingår spinnare och haspelrulle med 0,3 mm lina. Lite lättare och mindre gör att det mest lämpar sig för insjöfiske och med drag upp till 20 gram vilket räcker långt.

Fladen Vantage Classic Tele haspelspö

För den som önskar ett något större spö av teleskopmodell så ger Fladen Vantage Classic Tele haspelspö möjlighet att välja på modellerna 180 cm, 210 cm och 240 cm. Fladen vet vi står för kvalitet och det är ett populärt märke. Transportlängden är då på 60, 63 respektive 65 centimeter, lite mer än kanske vad en del föredrar när man ska vandra. Med riktigt bra högkvalitativ konstruktion, och det faktum att det har det spöringar, får man mycket för pengarna. Passande vikt för drag är för 180 cm 5-15 g, för 210 cm 5-25 g och slutligen för 240 cm 5-30 g. Det passar utmärkt för både insjöfiske och lättare kustfiske. 

Ett riktigt trevligt spö för dig som vill kunna vandra eller ta dig runt med spöt men ändå ha ett lite större spö som inte påverkar fiskeupplevelsen negativt.

Bästa fiskespöt för vandring längs kusten 2020

Vi vill även ge den som endast vandrar längs kusten ett alternativ, här har vi koncentrerat oss på ett fiskespö som passar för allmänt spinnfiske och UL-fiske.

Patriot Ambidex Trekker haspelspö

Patriot Ambidex Trekker haspelspö fungerar bra längs kusten och även den som reser mycket. Du kan välja olika längder men vi rekommenderar 6 fots till vandrare. Varför vi tycker den är ett bra sällskap på vandringen är att det är ett mycket lätt spö och det levereras i en smidig spötub som skyddar bra. Patriot Ambidex Trekker haspelspö har tåliga keramiska ringar och själva konstruktionen av fiskespöt är utformad med starkare fogar än vanligt på telespön. 

Patriot Ambidex Trekker 6 fots har rekommendationen drag på 2-15 gram, vilket räcker för abborre, gädda och även ädelfisk. Korkhandtaget är skönt men det inbjuder inte till att fiska hela dagarna. Det vi gillar är att detta är starkare än många andra telespön. Halvaktionen ger bra kastegenskaper och är förlåtande när det kommer till drillningen. Prisbilden är bra, då det är ett fiskespö med hög kvalitet. Så jag och Friluftaren rekommenderar Patriot Ambidex Trekker om du har för avsikt att vara en kustvandrare. 

Bästa vandringspö för barn 2020

För den som tänker vandra med hela familjen kan det vara kul för barnen att fiska. Visst är det kul med mete, men även barn gillar att kasta när de är lite äldre. När det kommer till att plocka ihop fiskespö till barn kan det vara lättare att köpa ett färdigt set. Färdiga set är lätta att komma igång att fiska med. För barns tålamod är inte det största alla gånger, och som vuxen kanske man inte vill lägga en massa tid på att hjälpa till. Dessutom, kommer barnen igång tidigt att fiska och tycker det är kul, är sannolikheten stor att de vill fiska mera. 

Fladen Vildmark Junior set med kapslad rulle 165cm tele

Fladen har tagit fram ett perfekt set med kapslad rulle som vänder sig direkt till barn. Då man har tänkt till, så har man balanserat barnens behov med design och funktion. Fladen Vildmark Junior set med kapslad rulle 165 cm tele är en variant av Fladen Vildmark Start som vi nämnt tidigare. Skillnaden är att det är framtaget för de juniora i familjen.

Det är mycket lätt att använda och lätt i vikten, så det lite äldre barnet kan bära själv. Priset ligger i nederkant vilket är extra bra om nu fiskeintresset är kortvarigt, då har du också ett fiskespö som du själv kan ha som extraspö. Fladen Vildmark Junior finns även i två färger, blått och rosa. Även om det riktar sig till junior så fungerar det perfekt till dig som vill ha ett kortare spö.

Mer om fiskespön för vandring

Fiske och vandring hör ihop, men det är mer än ett fiskespö som ska med. Det är drag och förvaring. När det kommer till drag tycker vi det är värt att ge några rekommendationer för den som är lite osäker på vad som ska packas med. Vi har inte gjort någon jämförelse utan det är mer en generell rekommendation. Trots allt har man begränsat med utrymme och precis som med fiskespöt vill man ha plats för annat. De fiskespön vi jämfört och rekommenderar har som högst en rekommendation på beten på 30 gram. 

Bra drag som lockar olika fiskar

Prisbilden är en faktor såklart, och därför vill vi också ge några rekommendationer i olika prisklasser. I den nedre prisklassen och som även ligger i den nedre viktklassen är Lucky John EOS 5 g skeddrag. Perfekt till kastfiske efter gädda och abborre, den finns även i många olika färger så du kan locka fisken oavsett vatten. 

Vill du ha en bra spinnare som ligger på 8 gram kan du välja Blue Fox Vibrax Fluorescent 3 spinnare. Den är klart prisvärd och du får en spinnare som går bra till de flesta fiskar. Precis som EOS finns det många färger för olika vatten. För den ovana fiskaren kan det krävas lite kast innan man får in rätt teknik, men den är en bra vän på vandringen. 

För den som vill upp i vikt

Vill man upp lite i vikt men inte i pris så är spinnaren Abu Garcia Droppen 12 g lippa ett bra alternativ, här kan du få abborre, gädda och även ädelfisk. Den är lätt att kasta, även i lite tuffare väder och på trängre ställen, vilket är en klar fördel när man vandrar. Bete Krokodil 18 g skeddrag passar perfekt till gäddfiske i insjöar. Den är inte den allra billigaste men den abborrmönstrade eller grönskiftande är svårslagen i insjöar.

Bete Lotto 24 g spinnare kan vara ett trevligt alternativ som kan användas vid fiske i sjö men även älvfiske. Den passar bra till att fiska gädda men även harr och öring. Det finns få platser där du inte har nytta av detta drag. Abu Reflex Red 12 g spinnare gör sig bra till abborre, men lockar många andra fiskar och är en riktig klassiker.

Lite tips inför planeringen av vandringen

Det är alltid en del planering när man ska ut och vandra, än mer om man ska kombinera vandringen med fiske. Många gånger är det lätt att packa ned för mycket saker vilket man vill undvika när man vandrar. Ingen blir lycklig av för tung packning. När det kommer till fiskeutrustningen bör man tänka more is less. För att lyckas med det är det bra att göra research, är det själva fisket som står i centrum så lägg lite extra tid på vilka fiskar du kan förväntas dra upp. Då kan man enklare välja spö och minimera dragen man har med sig. Det är också en annan sak som är viktig, och som det är lätt att man kommer på när man väl börjat fiska. Håven, det är ingen ovanlig pryl, vilket en del upptäcker först när fisken sitter på kroken. Fiskekort, här kan det bli dyrt om man missat vad som gäller. Idag finns det på många ställen möjlighet att lösa fiskekorten via appar. Smidigt och bra, då slipper man hålla på med papper. 

Vandra och fiska är bland det roligaste som går att kombinera, så klä dig skönt, ha rätt skor och njut av fisket.

Vilket är det bästa fiskespöt för vandring?

Vilket fiskespö som är bäst för din vandring beror mycket på hur långt du ska vandra och vilken vikt som du kan tänka dig att bära med dig när du vandrar samt även hur mycket annat som du bär på. Se ovan för ett konkret svar på vilket fiskespö som är bäst för vandring just nu då jag byter ut när det kommer nya bättre alternativ.

Vilka fiskespön går att fälla ihop?

Fiskespön som går att fällas ihop kallas teleskopspön och är den typen av fiskespö som jag i denna artikeln rekommenderar och jämför. Alla teleskopspön lämpar sig inte nödvändigtvis för vandring.

Hur mycket väger ett fiskespö?

Det beror väldigt mycket på längd och syfte. Teleskopspön och övriga fiskespön för vandring som jag rekommenderat i denna artikeln ska väga så lite som bara möjligt. Varje extra gram i princip kan försvåra i långa vandringsled, därför rekommenderar jag att du ser över alternativen som nämns i artikeln för att med säkerhet välja ett fiskespö som väger så lite som möjligt.

Leave a Comment