Torskfiske är en rolig och utmanande typ av havsfiske som kräver sin utrustning. Spana in mina tips på 2020 års bästa fiskespö och beten för torsk.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.
Abu Garcia Venturi haspelspö
Abu Garcia Venturi haspelspö
Designen är klassisk och spöt fungerar faktiskt för flera sorters fiske vilket gör detta till ett mycket prisvärt spö. Kolfiberklinga och ringar i stål ger ett spö som är både lätt och starkt. Korkhandtag ger stadga och känsla. Ett spö som även kan användas till annat än just torskfiske.
Bästa fiskespöt för torsk
Abu Garcia är ett klassiskt märke bland fiskeredskap, och kännetecknas av såväl kvalitet och prestanda som hållbara material och prisvärdhet. Haspelspöt Venturi tillhör en av företagets allra mest sålda produkter och är ett utmärkt val för fiske av den alltid lika uppskattade torsken. Abu Garcias Venturi är framtaget för att stå pall även under tuffa förhållanden, med 30 tons kolfiberklingor, DPS-rullfäste och spöringar av stål som förmedlar både kraft och känsla i fisket. De många användningsmöjligheterna och spöts proffsigt genomtänkta detaljer gör det till en solklar favorit för torskfiske för mig här på Friluftaren.
Dessutom gillar vi det faktum att Venturi finns att köpa i flera olika längder och på så sätt kan varieras utifrån olika förhållanden och olika typer av fiske. Till torskfiske behöver du i regel ett sjufotsspö men eftersom Abu Garcia Venturi även finns i många andra längder och utföranden, kan man med fördel investera i fler än ett spö. Vem vet, kanske torsken hugger på annat just den dagen du ska ut?
Läs mer: Fiskespö för havsöring
Andra fiskespön för torsk
Ett fiskespö är ett stycke personlig utrustning där både tycke, känsla och smak kan skilja sig mycket åt mellan olika personer. Abu Garcias Venturi är förvisso att betrakta som en klassiker i fiskekretsar och en spömodell med vilken en del torskar säkerligen har dragits upp. Men, med det inte sagt att Venturi passar alla. Vill du ha fler valmöjligheter? Vi har hittat andra spön som också håller hög standard vad gäller prestanda, kvalitet och sist men inte minst – möjligheten till rejäl fiskelycka!
Shakespeare Ugly Stik Elite Boat
Föredrar du torskfiske från båt är Shakespeare Ugly Stik Elite Boat marknadens kanske just nu absolut bästa spö. Specifikt framtaget för att både hålla och leverera under riktigt tuffa förutsättningar som vid fiske i Ishavet och de norska vattnen, är Ugly Stik Elite en kraft att räkna med. Kort och gott ett fiskespö med kvalitet som håller för utmaningar, självklart utrustat med Shakespeares kända Ugly Tuff-ringar.
Läs mer: Fiskespö för lax
Okuma Cortez spinnfiskespö
Okuma Cortez spinnfiskespö är ytterligare ett alternativ värt att kika extra på för torskfiske ute till havs. Detta moderna spö är utrustat med en progressiv High Modulus kolfiberklinga, SiC-spöringar, DeLuxe rullfäste och ett mycket ergonomiskt och greppvänligt EVA foam-handtag. Okuma Cortez spinnfiskespö i modell CZ66-2030 20-30Ib alternativt CZ66-3050 30-50lb är ett utmärkt val för att utmana såväl torsk som gråsej, hälleflundra och piggvar.
Läs mer: Fiskespö för gädda
Patriot Fjord Pilker spö för multirulle
Vad vore väl en topplista över spön för torskfiske, utan en modell för båtpimpelfiske? Både torsk och sej är fiskar som trivs utmärkt ute i ordentligt kyliga ishav, men det ställer förstås sina krav på utrustningen. Detta Patriot Fjord Pilker-spö är särskilt designat för att bringa fiskelycka genom pimpling från båt och är stabilt tillverkat av kraftfulla material för att tåla även det allra tuffaste vinterklimatet ute till havs. Spöt har en stabil vikt på strax under 300 gram, rejäla spöringar av rostfritt stål samt en tålig glasfiberklinga. Med kapacitet nog att klara av dragvikter på 150-500 g, ger Patriot Fjord Pilker riktigt goda chanser att lyckas få både en och flera ordentligt stora torskar på kroken.
Bästa fiskedraget för torsk
Abu Garcia Sillen 350 g torskpilk
Ett riktigt bra fiskespö är naturligtvis en förutsättning för chans till lönsamt fiske, men rent krasst spelar spöt kanske mindre roll om du inte kompletterar det med ett drag som faktiskt får torskarna att nappa. Även här utmärker sig Abu Garcia med Sillen 350 gram torskpilk- en legendar bland torskdrag och faktiskt draget som ligger bakom det norska torskrekordet på smått otroliga 34,5 kg. Huruvida Sillen hjälper dig att bräcka det rekordet törs vi förstås inte lova, men en sak som är säker är att det inte för intet som draget är känt som en riktigt torskmagnet. Abu Garcias Sillen finns förutom som 350-grammare även som 150 g, 500 g och allt däremellan. Ladda upp fiskelådan med ett av varje för möjlighet att fiska torsken i såväl grundare som djupare vatten.
Andra fiskedrag för torsk
Torsken väljer och vrakar och ibland är det bra att byta drag. En välutrustad fiskelåda med olika alternativ är alltid en god idé om det skulle visa sig att något av dragen inte är så lyckosamt som du hade hoppats. Torsken kan dessutom lockas olika mycket av olika drag beroende på vilket djup den befinner sig, vilket är ytterligare en anledning att inte bara snöa in sig på en sort. Här listar vi flera riktigt bra torskdrag att satsa på inför nästa tur till havs, perfekta att ha som komplement till din Abu Garcia Sillen.
Savage gear Cutbait Herring combo
Ett suveränt drag som finns i två varianter, curl tail eller paddle. Curl tail-varianten gör sig särskilt väl till långsammare fiske, medan paddle tail-draget passar bättre vid aktivare fiske med mer fart. Denna superpopulära 25 cm fiskjigg väger hela 460 gram och är definitivt ett värdefullt drag att ha vid torskfiske på djupare vatten.
Patriot Mr Torsk Norsky Two-way Jig 250 g torskpirk
Fint drag till rimligt pris där du enkelt kan ändra sjunkhastighet och gång genom att ändra krokningen. För fiske på djupare vatten där betet behöver sjunka snabbt, fästs kroken på den sida av betet som har två ögon. Önskar du däremot att det ska sjunka långsammare och mer svävade för att bättre kunna fiska i medeldjupt vatten, flyttar du istället kroken till andra änden av betet. Genom att böja betet lite lätt kan du också justera gången i vattnet. Ett innovativt och smart drag med flera användningsmöjligheter!
Fladen Max Cod Rig tackel
Drag speciellt framtaget för dig som har norska vatten i blicken. Lätt, effektivt och prisvärt! Välkända Fladen tillverkar fisketillbehör av hög kvalitet, framtagna för att vara så effektiva i vattnet som möjligt. Fladen Max Cod Rig tackel är ett otroligt prisvärt alternativ till de lite större och tyngre dragen, och lyckligtvis lika populärt bland torskar, gråsej och hälleflundror som bland de som håller i spöt. Ett säkert kort i både norska och svenska vatten.
Mer om torskfiske
Torskfiske är inte bara ett sorts fiske, det är sant. Därför är det inte heller helt enkelt att rekommendera ett spö för dig som tycker om denna sortens havsfiske och gärna vill ha torsk. Vi är många som delar svagheten för torskfiske, kanske inte minst för att torsken är en så användbar matfisk att ta med hem? Det spö och de drag som fungerar bäst i liten båt med måttliga djup och de som är bäst vid djuphavsfiske är inte nödvändigtvis samma.
Många, kanske till och med de flesta av oss, fiskar torsk på västkusten och befinner oss antingen på en av Bohusläns många öar eller i en mindre fritidsbåt.
I allmänhet är båten det bättre alternativet om det är just mängden fisk du vill komma åt. Där kommer du närmre de djup som torsken föredrar och har större chans på en större fångst.
En annan populär variant är att ta en fiskeresa någonstans längs grannlandets kuster. Med en större båt utanför Nordnorge talar vi om betydligt tuffare förhållanden men också om rejäla belöningar. Här behövs riktigt tåliga redskap både vad gäller spö och ringar, lina och drag. Torsk från Ishavet kan vara riktigt svår att få upp och utan riktiga don kommer det inte att fungera.
Om du redan nu vet vilket fiske du kommer att ägna dig åt ökar naturligtvis chanserna för att du ska hitta just det fiskespöet som passar dig.
Utöver utrustning handlar också sportfiske om att du behöver skaffa dig en känsla för fisken, för situationen och för vädret. Och det gör du givetvis genom att fiska – mycket! Att ha grundkunskap om hur fisken lever och agerar är också till stor hjälp när du är ute efter kicken man får när man känner att det inte är grönsaker i andra änden utan en fisk!
Torskens utseende och beteende
Torsken är en stor fisk och under ideala förhållanden kan den bli upp till 200 cm. Detta är dock ovanligt och en stor torsk är vanligen 100-150 cm lång. Den har en något överskjutande käke och nedåtriktad mun. Färgteckningen varierar mellan bestånden men rygg, huvud och sidor brukar vara mörka och fläckiga och ger ett melerat intryck. Undersidan är ljus.
Torsken föredrar att vistas på djupet, ofta nedåt 100 meters djup. I samband med matsök ger de sig däremot upp mot betydligt grundare vatten och det är då vi enklast kan få en på kroken!
Torsk i Östersjön är generellt mindre till växten.
Torsken är en rovfisk, därav följer att vi bör satsa på drag som påminner om deras föda och som rör sig på liknande sätt.
Var kan man hitta torsk?
Torsk finner vi i norra Atlanten. Det betyder att den fiskas hela vägen från Nordamerikas östkust och i vattnen runt Grönland, Island och Brittiska öarna och Nordsjön. Dessutom finner vi torsk i Skagerack, Kattegatt och Östersjön. Utbredningen åt norr beräknas från södra Grönland, Barents hav och Vita Havet. När vi fiskar befinner vi oss vanligen runt Sveriges kuster eller utanför Norges nordkust.
Hur definieras sportfiske?
Vad är det egentligen vi kallar sportfiske? En formell definition torde vara “fiske utan ekonomisk vinning” men gränsen är flytande. Troligen har vi alltid fiskat för att helt enkelt få mat. Under årtusenden med enkla och kanske primitiva redskap. Att vi sedan ibland gett oss ut utan att ha ett skriande behov av mat är troligt men var fiske som nödvändighet slutar och fiske för nöje börjar kan nog ingen svara på. Sant är iallafall att vi under det senaste århundradet förfinat både tekniker och redskap för fiske. Och då talar vi om både kommersiellt fiske och sportfiske!
Olika typer av sportfiske
Enklast och mest lättvindigt sysslar vi med mete. Vem har inte under barndomen använt en gren, ett stycke lina, ett flöte,en krok och en mask? Och såklart finns detta enkla nöje kvar än idag. Mete är avkopplande och inte speciellt krävande men kräver liksom den där lata varma sommardagen då man kan varva metandet med fika och bad.
Vintertid är pimpling populärt för dem som bor på rätt plats, eller kan ta sig dit. Klä på sig minst tre lager kläder och ta med varm dryck och pilka genom det hål du själv borrat ger en speciell känsla och är alltid lika spännande.
Spinnfiske idkar du med långt och fjädrande spö och rulle. Här talar vi en mer aktiv sysselsättning som kräver fysik och engagemang. Spänningen i det hela kan ligga på samma nivå ändå!
Vi som fascineras av havsfiske däremot är nog ett speciellt folkslag, för här handlar det inte alls om att ha det bekvämt! Utrustning behöver packas och tas med, troligen blåser det och gungar. Medpassagerare kan visa sig tåla sjögången illa… Men har du en gång fastnat för just denna sportgren kommer du aldrig att tröttna på den taggiga horisonten, på doften av ett salt hav, på kampen och på fångsten.
Havsfiske som hobby och som livsstil
För den som har turen att ha tid och resurser över är havsfiske en fantastisk sysselsättning. Det är inte ovanligt att intresset tar överhanden! Det är också en nyttig syssla som i bästa fall dessutom fyller frysen med hälsosam och god mat. För att balansera det hela får man faktiskt ta champagne som måltidsdryck – någon måtta får det vara med det hälsosamma!
Här har vi uteslutande och exklusivt behandlat torskfiske men havsfiske kan vara så mycket mer. Plattfisk anses, till exempel, av de flesta vara en delikatess och naturligtvis också en utmaning att fånga. Sen har vi faktiskt hajfiske och fiske efter andra roliga, intressanta och utmanande fiskar. Många av oss drömmer om barracuda, svärdfisk och annat som inte finns att fånga här i den kalla Norden. Då utvidgar vi kanske vår hobby till längre utlandsresor. Det finns gott om reseföretag som specialiserar sig på paketresor för intresserade fiskare. Hur låter det med någon vecka i Västindien ombord på en hyfsat stor segelbåt? Eller så passar vi på att utöva vårt stora intresse när vi ändå är iväg till det ena eller andra resmålet. Åtskilliga, kanske till och med de flesta destinationer kan erbjuda någon typ av sportfiske. Nya erfarenheter är alltid trevliga. Där kan vi troligen inte förbereda oss med rätt utrustning, men den kommer att finnas att hyra på plats. Fina minnen att återvända till!
I andra änden av skalan har vi fiske som avkoppling och sysselsättning i vardagen. Här talar vi inte om sedan länge planerade resor eller kostsamma guidade båtturer. Minst lika tillfredsställande är att trampa iväg till närmaste sjö eller vattendrag en vanlig vardagskväll. Hala fram ett favoritspö, agna och kasta eller bara meta. Känna stressen försvinna ur kroppen och tillfredsställelsen då någon fisk bestämmer sig för att nappa.
Sportfiske är verkligen mer än bara en sorts fiske utan många ganska väsensskilda.
Torskfiske och utrustning
Reser vi på fiskeresa och det är själva fisket som är resans syfte finns inte många problem. Vi kan ta med vår ordinarie utrustning och har säkert skaffat både skydd och fodral som passar. Om syftet är att vandra och fiska lite allt eftersom ställer sig saken lite annorlunda. Då är det dags att börja tänka på spön och annat som inte nödvändigtvis sticker ut flera meter och spretar okontrollerat åt flera håll. Planerar vi en vandring längs någon kust med chanser till torskfiske behöver vi också tänka på både hur stor och hur tung vår utrustning är.
Rimligt är att anta att alla har någon typ av låda för sina drag. Fiskar man torsk från klippor finns också alltid en högst reell risk att förlora ett drag eller två så det är smart att satsa på att ha flera exemplar av favoritdragen med.
Något som också underlättar rejält är att välja spön som går att montera ner i mer än bara två bitar. Gärna ska man välja ett fiskespö som går att ta isär i fyra delar! Då hamnar man i ett läge där allt är behändigt att packa och lätthanterligt att bära med. Med tanke på hur vädret kan se ut vid torskfiske kan det vara bra att kunna begränsa svärorden till att bara handla om regn och blåst, inte svårhanterliga spön och förlorade drag!
Vilket fiskespö är bäst för torsk?
Jag rekommenderar vår testvinnare ovan som det absolut bästa fiskespöt för torsk. Det handlar kortfattat om att hitta ett fiskespö som kan stå ut med en kraftigare torsk men samtidigt kunna vara smidigt att använda, och hållbart såklart.
Hur fiskar man torsk?
För att fiska torsk, som generellt sätt görs genom havsfiske, finns det i huvusak tre saker att tänka på. För det första, ha ett bra fiskespö som passar havsfiske. Använd gärna guiden ovan. För det andra, använd ett passande bete. För havsfiske är naturliga beten superbra, så som räkor. För det tredje, ha bra kringutrusning – till exempel tackel och krok.
Var kan man fiska torsk?
Torsken finns i de större delarna av Östersjön vad gäller fiske i Sverige. Tyvärr håller sig torsken på ett djupt vatten, men kan komma att simma högre upp och mer lättillgängligt för fiskare när den söker föda, vilket är varför naturliga beten är så effektiva vid havsfiske på torsk.
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.