Fiskespö för havsöring

Havsöringsfiske är spännande och enligt många bland det roligaste fisket. Här jämför jag och tipsar om bästa fiskespöt och beten för havsöringsfiske.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Daiwa Prorex XR haspelspö

Emilio på Friluftaren

Otroligt lätt att kasta långa kast
Lätt och välbalanserad
Fantastisk prestanda

Daiwa Prorex XR haspelspö

Prorex serien är väldigt uppskattad och här kommer en trevlig nyhet. Med Prorex XR få du en härlig lätthet som gör att det inte känns tungt även om du varit ute i många timmar. När det kommer till känslighet är den svårslagen. Du lär garanterat ha stenkoll på varje rörelse som betet gör. Du missar inga hugg utan kan snabbt göra ett mothugg. Havsöringen kan vara lite svårflörtad så man vill verkligen hänga med när det hugger. Med Prorex XR är det lätt att få långa kast och utöver det är det också lätt att få precision i kastet. Gillar du lätta beten så bidrar HVF Nanoplus-klingan, som är lätt men likväl kraftig, till att du kan kasta längre.

5

Bästa fiskespöt för havsöring

Daiwa Prorex XR haspelspö är relativt nytt men kommer troligen att bli till en klassiker. Nanoplus-klingan är härligt modern och Daiwa har verkligen satsat på ny teknologi. Det som jag gillar med Nano-plus är att den är stark men samtidigt lätt. Spöringarna i Alconite är ett extra plus då de bidrar till långa kast med minimal friktion. Split grip EVA-handtag gör att det känns varmt och skönt i handen. Prorex XR finns även i olika längder, från 6 fot till 9 fot vilket gör att du kan välja längd efter din smak. 

Vi rekommenderar 9 fot om du kastar från land, medan du med fördel kan välja 6 eller 7 fot till båtfiske. Då det går att få till riktigt bra kast även med lättare drag när man väljer 9 fot öppnar det upp för att kunna variera sig beroende på var man fiskar. När det kommer till havsöring så kan man behöva lite längd som gör att det går att styra fisken bättre. Det är inte sällan den befinner sig i vatten där det finns sten eller växtbälten. Prorex XR 9 fots gör att du kan täcka mycket vatten vilket nästan är ett krav när det kommer till att öka chanserna att få havsöringen på kroken.

Prorex XR är inte det billigaste spöet på marknaden, men kvaliteten på den gör att det är mer än prisvärt. Daiwa Prorex XR haspelspö blir därför korat till bästa fiskespöt för havsöring 2020 enligt mig, Friluftaren.

Läs mer: Fiskespö för abborre

Andra fiskespön för havsöring

Daiwa Prorex XR haspelspö går in som vinnare 2020 för havsöring. Daiwa Prorex XR haspelspö uppfyller alla krav med råge när det kommer till egenskaper. Smaken är däremot olika och skulle inte Daiwa Prorex XR haspelspö kännas rätt för dig så finns det andra alternativ. Fiska havsöring görs inte heller på ett enda sätt och förutsättningarna för fisket ser olika ut geografiskt.
Haspelspön till havsöringen är lite av en favorit. Det är därför inte heller konstigt att Daiwa Prorex XR är en favorit.

Haspelrullen sitter undertill vilket gör att linan inte trasslar in sig så lätt. Det är en egenskap som är riktigt bra om man är lite ny på att fiska havsöring. Varför haspelspö har kommit att bli bland de populäraste är de sammantagna egenskaperna som gör att fisket flyter på bra, och att de är enkla att använda.

Havsöringsfiske är också ganska brett där man allt mer frekvent börjar se flugfisket växa i popularitet. Flugfiske är en konst i sig och därför fördjupar vi oss inte närmare i denna guiden, men den som gillar att fiska havsöring kan med fördel börja snegla på flugfisket om man inte testat innan. För att kunna erbjuda något för alla smaker har vi listat lite andra prisvärda och sköna alternativ till Prorex XR.

Shakespeare Ugly Stik GX2 haspelspö

Ugly Stik GX2 är ett trevlig fiskespö som passar mycket bra till havsöring. Framförallt är det känslan som många uppskattar. Det är lätt att känna draget och göra motdrag. Ugly Stik GX2 har en stomme i grafit och glasfiber vilket gör det till ett mycket lätt spö. Glasfiber är en riktig klassiker men ska hanteras rätt för att ha en bra livslängd. Ugly Stik GX2 är däremot av mycket hög kvalitet och därför också väldigt hållbart. En annan anledning till varför Ugly Stik hamnar på listan är att spöt finns i olika längd samt att det är välbalanserat och har en snabb aktion. Det är ett bra haspelspö, och som de allra flesta haspelspön är det ett fiskespö som passar till allroundfiske om man tröttnar på just havsöringsfisket och vill variera sig.

Läs mer: Fiskespö för gädda

Berkley Twilight Travel haspelspö

Berkley har tagit fram det perfekta fiskespöt för den som gillar att resa runt och fiska. Twilight Travel är framtaget för den som är på resande fot eftersom att det går att dela upp i fyra delar. Perfekt under transporten. Twilight Travel är ett trevligt spö som finns från 7 fot upp till 9 fot. Vi rekommenderar att välja 9 fot när när det gäller just havsöring men även med 8 fot går det att få till riktigt bra kast. Twilight Travel fungerar bra till vanligt spinnfiske efter havsöring och är ett tåligt spö med skönt korkhandtag.

Läs mer: Fiskespö för torsk

Abu Garcia Vendetta haspelspö

Abu Garcia är välkända för sin höga kvalitet oavsett produkter och här har vi ett riktigt bra haspelspö för havsöringsfiske. 

Vendetta är ett fiskespö som tagits fram med den senaste teknologin, det märks tydligt. Detaljer som IntraCarbon-teknologin gör att Vendetta är ett mycket starkt spö. EVA-handtaget känns bra i handen och ger stadga. Spöringarna är tåliga, själva Vendetta är också utrustad med en spännanordning i aluminium. För att få en riktigt bra känsla vid havsöringsfiske rekommenderas ett fiskespö på 9 fot och över. Vendetta är ett bra alternativ för den som inte tycker att Daiwa Prorex XR är helt rätt men ändå vill ha ett ultramodernt fiskespö.

Läs mer: Fiskespö för lax

Bästa fiskedraget för havsöring

Ismo Zalsa skeddrag

Ett bra drag för havsöring brukar ligga mellan 15-30 gram. Ismo Zalsa skeddrag ligger på 20 gram med en längd på 9 cm och har perfekta egenskaper för att få upp riktig fina havsöringar. Ismo Zalsa finns i många läckra färger som lockar till sig de mest motvilliga havsöringarna. Något som gör Ismo Zalsa extra lockande är de genomtänkta rasselkulorna som gör havsöringen uppmärksam direkt. Varför just skeddraget fungerar så bra till havsöring är att rörelserna blir oregelbundna och efterliknar en skadad fisk. Det lockar till sig rovfiskar som ser det som ett lätt byte. Ismo Zala skeddrag är också vackra och finns i många olika färgkombinationer. Det innebär att du kan hitta färger som passar för olika dagar och olika vatten.

Ismo Zala erbjuder också ett mer avslappnat fiske, för när den väl är i vattnet sköter den sig själv och det behövs ingen nämnvärd ansträngning. Det skadar såklart inte att då och då göra något ryck. Ismo Zala snurrar fortare ju mer man vevar så man får testa sig fram lite men det finns ingen anledning att veva på i någon högre hastighet. I början av säsongen kan man med fördel välja de mer färgglada alternativen. Lite senare på säsongen passar mer naturtrogna färger. Ismo Zala fungerar inte bara till havsöringen utan till alla ädelfiskar och många väljer även Ismo Zala till gäddfisket. Då Ismo Zala finns i ett brett färgspektrum kan man välja samma drag i flera olika färger. Ismo Zala är också väldigt prisvärd vilket bidrar till det höga betyget. Ismo Zala får allra högsta betyg, fem av fem.

Andra fiskedrag för havsöring

Ismo Zala kanske inte passar alla utan det finns såklart andra bra drag när man ska fiska havsöring. Vi ger därför bra alternativ till Ismo Zala som kan tillfredsställa den som inte känner att Ismo Zala känns helt rätt. Det är heller ingen nackdel att ha några olika drag då havsöringen kan lockas av lite olika drag beroende på årstid och dag.

Viking Herring skeddrag

Ett annat skeddrag som är uppskattat är Viking Herring skeddrag. Skeddraget har samma egenskaper som Ismo Zala men har inte riktigt samma fjädring. Viking Herring har goda kastegenskaper och precis som Ismo Zala finns det många färger och färgkombinationer att välja mellan. Vikten ligger på 18 gram vilket är något lägre än Ismo Zala och har en längd på 7,4 cm. Skillnaden är ganska marginell men påverkar likväl hur snabbt den sjunker. Lättare vikt kan göra att den passar aningen bättre till att fiska i älvar. Viking Herring fungerar också bra till kustfiske, och kan vara att föredra om det är aningen grundare.

Vicke 20 och 15 gram kustwobbler

Skeddrag är inte enda formen av drag som passar för havsöring och det är också en smaksak vad man gillar att använda. Därför kommer vi nu prata lite om andra alternativ för den som inte är helt såld på skeddrag. Det finns bland annat wobblers som passar för havsöringsfiske. Kustwobbler Vicke 20 gram passar den som föredrar just wobblers. Kustwobblern är som det låter framtagen för att fiska längst kusten. Vad som gör Vicke 20 och 15 gram till ett bra val är att den är extremt lättkastad och lättfiskad. Vicke 20-15 gram vaggar fint i vattnet även när den sjunker. Fördelen är att den sjunker långsamt vilket gör att den fungerar även vid lite grundare kustvatten. Den är inte lika uppskattad som tidigare nämnda skeddrag men ett mycket bra val för den som vill variera sig eller helt enkelt föredrar kustwobblers. Vicke 20 gram finns också i många färger så det går att välja utifrån början och slutet på säsongen.

Abu Garcia MO Coast Tobis 19 gram

Ett lite tyngre skeddrag är framför allt framtaget för fiske i lite tyngre vikter och fiskar. Många väljer just detta bete till fiske i Norrbotten och då runt Kalix- och Torneälven. Helt klart ett trevligt alternativ för dig som vill fiska lite tyngre fisk.

Mer om havsöringfiske

Havsöringsfiske är mer än bara drag och spön, det handlar om när man får fiska, vart man ska fiska och mycket annat. 

Finns det bra spinnare till havsöringsfiske?

Vi har nu nämnt de fiskedrag som främst är riktade till just havsöringsfiske men det vore synd att inte nämna spinnare som ett alternativ eller komplement till skeddrag och kustwobblers. Därför har vi med ett alternativ som vi kan rekommendera. Abu Garcia Droppen 8 gram spinnare är kanske inte det första valet hos många sportfiskare när det kommer till havsöringen. Spinnare används i regel för insjöfiske men kan fungera bra för havsöring. Just Abu Garcia Droppen är den som jag ansett vara den bästa spinnaren 2020. Därför rekommenderar vi att fördjupa sig närmare i inlägget Bästa Spinnaren 2020. Det finns såklart många fler spinnare man kan tänka sig till havsöringsfiske men som kanske inte är de vanligaste alternativen.

När är bästa tiden att fiska havsöring?

Fiska havsöring är reglerat på vissa platser så det gäller att kontrollera vad som gäller där du avser att fiska på Länsstyrelsen hemsida. 

Ett generellt tips är att vara aktiv. Havsöringen rör på sig och det kan kräva att du också är villig att röra på dig för att få napp. Får du inget napp rör dig då vidare. Det behöver inte vara långa sträckor utan rör dig sakta längst med kusten. Något som är viktigt att tänka på om man planerar att vara ute en längre tid är att se till att ha varma kläder på sig som är anpassade till fiske. Det är ingen höjdare när fingrarna sakta domnar eller när man skakar av köld. 

I skrivande stund är premiären för havsöring 1 april på Västkusten och då är det inte några temperaturer att tala om i vattnet. På våren kan fisken vara lite svårflörtad och därför är det bra att vara lite försiktig när man går fram. Testa att kasta lite försiktigt i vattnet innan du vadar ut, på våren är det heller inte ovanligt att havsöringen står grunt när vattnet är lite kyligare. Det är inte heller alltid nödvändigt att vada ut, snarare kan man med fördel kasta lite längre. På våren är det inte fel att hålla till där vattnet är runt 2 till 3 meter djupt.   

Fiska havsöring på hösten

Hösten är en fin tid att fiska havsöring längs kusten, temperaturen i vattnet börjar sjunka och havsöringen börjar bli piggare igen. När det kommer till vilket väder som är bäst att fiska i under hösten råder det delade meningar. En del upplever att havsöringen nappar bäst när det är vindstilla och soligt. Precis som med allt havsöringsfiske rekommenderas att röra sig och då försiktigt. 

Det är en del som däremot tycker tvärtom, att fisket är som bäst när vinden legat på några dagar. Är vattnet grumligt kan man med fördel välja ett drag som syns bra och glöm inte att fiska aktivt. Draget ska röra sig och synas.  Det råder alltså inte någon konsensus så det är bara att prova sig fram och hitta sin egen favorit. 

Sommarens havsöringsfiske

När det kommer till att fiska havsöring på sommaren så är det en hel del som tycker det går trögt att få napp när man fiskar i havet. Vattnet är varmare och havsöringen är inte lika hungrig som på våren. Havsöringen kan vara en svårflörtad fisk men här kan det rekommenderas att testa när solen gått ner. Välj då ett mindre drag då det kan vara lite mer lockande för havsöringen. Det är även en god idé att leta efter vatten som är strömt eller där vinden sätter fart på vattnet. Det finns trots allt havsöringar som inte ger sig utan strid. Några rapporterar om riktigt fina havsöringar under nämnda förhållanden. 

Havsöringsfiske i Norrbotten

När det kommer till Norrbotten så finns det en härlig skärgård som passar perfekt till att fiska havsöring. Men man får heller inte glömma älvarna. I sådana vatten är det vanligare att fiska med fluga och inte sällan med spinnare. Det kan kännas som en utmaning då det rör sig om stora ytor att fiska på. Havsöringen är nämligen inte alltid där man själv är utan det gäller att röra på sig. Ett tips är att söka sig dit vattnet rör på sig. Det kan vara uddar där det är strömt, rev eller sund. Ibland gömmer sig havsöringen bland stenar och klippor i lite grundare vatten. Det är därför inte fel att våga fiska på grunt vatten. 

Fiska havsöring är en helhetsupplevelse och har man väl börjat med havsöringsfiske vill man sällan sluta. Det är stridbar fisk som kan vara utmanande att hitta. Men skam den som ger sig. Det är helt klart värt att ta sig tiden att ge sig ut längre dagar. Det är ett varierande fiske där man med fördel kan testa sig fram när det kommer till spö och drag. Havsöringen befinner sig i olika slags vatten vilket även kräver olika metoder. Glöm därför inte att satsa på drag i olika färger och viktklasser.

Får man fiska havsöring?

Det finns fredningsområden där det aldrig är okej att fiska havsöring, annars är det i kustvattnet vid sydkusten förbjudet mellan 15 september och 31 december. På västkusten är det förbjudet till och med 1 april.

Är du osäker på vad som gäller där du ska fiska, kontakta kommunen eller länsstyrelsen i området så att du inte råkar bryta mot någon bestämmelse.

Vart finns havsöring att fiska?

Havsöringen finns framförallt på östkusten, västkusten, i älvar och åar. Är du osäker på om havsöringen finns på ett mer specifikt ställe, testa att fiska lite!

Se till bara att det är okej att fiska havsöringen så att du inte bryter mot någon regel eller lag. Är du osäker på vad som gäller går det alltid bra att kontakta kommunen eller länsstyrelsen i det område där du vill fiska för att få veta vad som gäller.

Vad krävs för att fiska havsöring?

För att fiska havsöring krävs det förutom att du är förberedd på själva fisket att du har ett fiskespö som kan stå sig mot en havsöring, samt ett bete som faktiskt lockar en havsöring. Mer om vad det innebär och vilka produkter jag rekommenderar hittar du i artikeln.

Leave a Comment