BĂ€sta pimpellinan

NÀr du fiskar under vintern med pimpelspö behöver du en bra pimpellina. Jag gÄr igenom vad du ska tÀnka pÄ vid köp av pimpellina.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Unyl Winter 50 m röd nylonlina

Emilio pÄ Friluftaren

Fungerar bra i kyla
BĂ„de flexibel och stark
LĂ€tthanterlig

Unyl Winter 50 m röd nylonlina

Unyl Winter 50 m röd nylonlina Àr ett bra val av pimpellina. Den fungerar bra Àven i den allra vÀrsta kylan. Den behÄller sin styrka och flexibilitet samt att den Àr lÀtt att hantera.

5

Pimpelfiske Àr ett fiske som man Àgnar sig Ät under vintern. Det Àr viktigt att ha rÀtt utrustning som tÄl denna Ärstid. NÀr det kommer till pimpellina sÄ Àr det dÀrmed bra att satsa pÄ en fiskelina som inte fryser. Du bör dÄ anvÀnda dig frÀmst av linor tillverkade i nylon. Den typen av lina Àr tillverkad av polyamid och passar perfekt nÀr det Àr fiske i kallt klimat. BÀsta pimpellinan just nu Àr Unyl Winter 50 m röd nylonlina. Det Àr en lina för just vinterbruk och denna lina klarar av Àven om det Àr extremt kallt ute.

Oavsett köldtemperatur fortsÀtter denna lina att vara flexibel och stark. Linan Àr Àven lÀtthanterad och det passar bra till de kÀnsliga rörelser du behöver göra nÀr du pimplar.

LÀs mer: BÀsta flÀtlinan

Andra pimpellinor

Om den förra pimpellinan inte föll dig i smaken sÄ finns det en flera andra att vÀlja pÄ.

Stroft Yellow 25 m monofilament lina

En som Àr kÀnd att tillhöra de bÀsta pimpellinorna Àr Stroft Yellow 25 m monofilament lina. Den passar perfekt för vinterfisket och tack vare sin fÀrg sÄ Àr den enkel att se Àven om det Àr mycket is och snö. Linan i sig hÄller sig flexibel och mjuk Àven om det Àr upp till minus 42 grader.

LĂ€s mer: BĂ€sta nylonlinan

Stroft Red 50 m monofilament lina

Den finns Àven i ett lÀngre alternativ, med annan fÀrg, dÄ som Stroft Red 50 m monofilament lina.

Unyl Winter 50 m gul nylonlina

En annan bra pimpellina Àr Unyl Winter 50 m gul nylonlina. Den har samma kvalitéer som Unyl Winter 50 m röd nylonlina, men har istÀllet en gul fÀrg.

Mer om pimpellinor

Det mÄnga frÄgar sig Àr vilken lina man ska till pimpelfiske. NÀr det gÀller fabrikat att ha, sÄ beror det helt pÄ vem du frÄgar vad de tycker Àr bÀst. Det Àr ju ofta sÄ att olika fiskare har olika favoritlinor som de föredrar. En viktig sak att tÀnka pÄ nÀr man ska vÀlja pimpellina Àr vad det Àr för lindimension. För mindre pimpelspön och pirkar Àr det sÀrskilt viktigt med lindiametern om man ska fÄ till den perfekta rörelsen. Det Àr nÀmligen sÄ att om man har en allt för tjock lina, sÄ blir det större skillnad mellan olika pirkars rörelsemönster.

SjÀlvklart gÄr det att anvÀnda en valfri nylonlina till ditt pimpelfiske. Dock kan det vara bra att satsa pÄ en lina som Àr speciellt framtagen att klara av miljöer som kommer med isfisket. Linan bör klara av extrem kyla utan att bli stela. De ska Àven klara av vassa kanter som skaver, utan att gÄ av. Sedan Àr det ocksÄ viktigt att linan har en bra fÀrg som syns mot den vita snön och isen.

En annan lina som gÄr att anvÀnda Àr en fluorocarbonlina. Fluorocarbon Àr vÀldigt likt nylon men nÄgot starkare. Dock ska det sÀgas att nylonlinor Àr mer tÄliga för köld Àn dessa.

SĂ„ lyckas du med ditt pimpelfiske

Metoden heter pimpla men det heter Àven att pilka. Skillnaden mellan dem Àr var du fiskar. Pimplar gör man i sjöar i öst och norr, pilkar, det gör man i havet i vÀst. Det finns en del saker att tÀnka pÄ nÀr det gÀller pimpelfiske. Det viktigaste att tÀnka pÄ, det Àr sÀkerheten. Alla bör ha pÄ sig isdubbar, samt att det ska finnas livlina. Sedan Àr det bra att aldrig gÄ ut ensam för att fiska. Var gÀrna tvÄ eller fler.

En annan bra sak Ă€r att se till sĂ„ att du alltid Ă€r varm om fötterna. Det blir du genom att anvĂ€nda dig av ull, inte bomull! TĂ€nk Ă€ven pĂ„ att pĂ„ de flesta platser krĂ€vs det fiskekort, sĂ„ se till att lösa ett sĂ„dant innan du fiskar. Ett smart drag innan fisken med, Ă€r att kolla upp en djupkarta över sjön. Leta efter vasskanter, grynnor, djupkanter, ojĂ€mnheter.  Du kan Ă€ven frĂ„ga folk lokalt som bor dĂ€r, de brukar ha bra koll.

För nybörjaren i detta fiske Ă€r det bra att satsa pĂ„ en 130–160 mm isborr samt tvĂ„ pimpelspön, ett för vertikalfiske och ett för balanspirksfiske. Du bör Ă€ven anvĂ€nda dig av trekrokar, inte agn samt köpa fĂ€rdiga krokar.

Pimpla abborre

Om du funderar pĂ„ att pimpla abborre pĂ„ lite djupare vatten, som en 5–6 meter och djupare sĂ„ krĂ€vs det rĂ€tt sorts utrustning. Just nĂ€r det kommer till pimpellina sĂ„ Ă€r det ett mĂ„ste med lite kraftigare sĂ„dan. Det tillsammans med en kraftig pirk. Linan ska ha en grövre diameter Ă€n den du anvĂ€nder inne pĂ„ grundvatten.

Det du ska tÀnka pÄ Àr att en grövre lina Àr Àven mindre töjbar. Du kommer dÄ att kÀnna nappen bÀttre. Sedan Àr det bra med tjockare linor eftersom de trasslar inte lika lÀtt och ger dÄ inga knutor eller öglor. Alternativet till lite tjockare nylonlinor Àr flÀtlinor. De Àr stumma och starka i tunnare dimensioner. Nackdelen kan dock vara att de trasslar sig oftare samt att de riskerar att bli vÀldigt stela nÀr det Àr minusgrader ute.

Vilken pimpellina Àr bÀst i test?

Den pimpellinan som Àr bÀst i test beror mycket pÄ vem man frÄgar. FrÄgar du mig finns det en uppdaterad lista i artikeln ovan dÀr jag sammanfattar vilken pimpellina som Àr bÀst just nu. Det Àr nÀmligen som sÄ att det ofta kommer nya modeller med nya fördelar, och ibland nackdelar.

Pimpellina eller flÀtlina?

Det beror pÄ vad du ska göra. NÀr man sÀger pimpellina brukar man syfta pÄ nylonlina eftersom detta Àr linan som tÄl kyla utan att frysa. FlÀtlina Àr att föredra om man fiskar pÄ annat sÀtt Àn pimpelfiske eller om man fiskar pÄ speciellt djupt vatten.

Pimpellina eller nylonlina?

Det Àr ofta precis samma sak. En nylonlina Àr den typ av lina som oftast anvÀnds till pimpelfiske och kallas dÀrmed ibland pimpellina.

Leave a Comment