Fiskespö för lax

Vill du ha ett fiskespö och bete som passar för just lax har du hittat helt rätt. Här följer en guide till de enligt mig bästa fiskespöt samt beten för lax.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Shakespeare Oracle Skagit flugspö

Emilio på Friluftaren

Mångsidigt
Klarar tunga beten som tröttar ut fisken
Prisvärt

Shakespeare Oracle Skagit flugspö

Tack vare sin mångsidighet och styrka vinner Shakespeare Oracle Skagit titeln som bästa fiskespö för lax. Detta är ett spö för den som verkligen vill fiska med ett spö av högsta klass. Oavsett om du väljer att fiska i lugnt vatten eller forsande älvar kommer Skagit göra att du kan njuta av fisket.

5

Bästa fiskespöt för lax

Shakespeare Oracle Skagit är ett flugspö, speciellt för lax, som är något styvare än Oracle Skandi från samma serie. Det gör Skagit till ett betydligt bättre och stadigare kastspö när man fiskar med tyngre bete. Oracle Skagit är det optimala valet om du ska fiska i djupt och strömt vatten och behöver använda dig av tyngre flugor. Den kortaste modellen av Skagit är ett något kortare spö, på bara drygt 12 fot, vilket gör att du enkelt kan fiska med det utan att riskera att fastna i träd i närheten. Det blir snabbt ett populärt spö bland dem som har testat det. Kanske tack vare sin mångsidighet och höga kvalitet. Spöt har korkhandtag av högsta klass och High Modulus Carbon-klinga. Levereras med ett cordurarör med handtag.

Läs mer: Fiskespö för torsk

Andra fiskespön för lax

Hur du väljer att fiska lax beror naturligtvis på var någonstans du ska fiska. Detta påverkar även valet av utrustning. Kanske är det inte ett spinnspö du är ute efter? Det finns både haspelspö och flugspö som passar utmärkt för laxfiske.

Svartzonker Spinnspö – Abu Garcia

Svartzonker har länge varit ett favoritspö hos gäddfiskarna, men nu finns det även ett perfekt spö i serien för just laxfiske. Det är det längsta spöt i serien, som fått sitt namn efter mannen som designat det, nämligen betesdesignern Claes ”Svartzonker” Claesson. Detta är ett optimalt spö för flugfiske i strömt vatten, där det gäller att ha ett starkt och tåligt spö. Spöts klingor är byggda på 30-tons grafit vilket gör dem otroligt snabba. Svartzonker är ett tåligt spö, som klarar vikter upp mot 150 gram. Ett självklart val för att lyckas fånga de starkaste laxarna i älven.

Läs mer: Fiskespö för havsöring

Daiwa Silvercreek Salmon haspelspö

Här har vi ett mycket prisvärt haspelspö som bjuder på både hög kvalitet och praktisk utformning. Spöt är delat i fyra delar, för att man enkelt ska kunna plocka isär det och frakta det smidigare. Ett spö som funkar utmärkt för den som tänker fiska efter lax i älvar. Utrustat med Fuji-rullfästen och kolfiberklingor är detta ett spö som det kommer att kännas både tryggt och roligt att fiska med.

Läs mer: Fiskespö för gädda

Daiwa Tournament AGS Salmon spinnspö

Daiwa Tournament AGS Salmon spinnspö är ett fiskespö som är som gjort för fiske i älvar. Det är ett lätt spö med mycket känsla och klarar tyngre drag. AGS-spöringarna är av högsta kvalitet. Fiskespöt är 4-delat och därför optimalt för resor och vandringar i svår terräng.

Bästa fiskedraget för lax

Nils Master Spearhead 8 cm wobbler

Vilket drag man väljer till laxfisket beror naturligtvis på vilken fiskemetod man valt. Utbudet är stort när man letar efter en wobbler, spinnare, skeddrag eller fluga, som kanske är det vanligaste. Men det finns bra val även för dem som väljer trolling som fiskemetod. Nils Master Spearhead har länge varit en mästare bland laxbeten. Wobblern har en speciell simrörelse som lyckats locka till sig rekordstora laxar. Spearhead är väldigt populärt och har blivit känt för att i många älvar vara ett överlägset drag. Spearhead når ett fiskedjup på 2,5 meter och är handtillverkat i balsaträ, med en längd på 8 cm och vikt på 14 gram.

Andra fiskedrag för lax

Precis som inom allt fiske gäller det att testa sig fram. Så även när det kommer till att hitta rätt bete för laxen. Det klokaste är att köpa på sig ett gäng olika beten som passar till det spö man tänkt använda. Fiskar man med flugor, är rådet att köpa på sig många olika färger. På samma sätt funkar det med wobblers. Testa dig fram!

Rapala Team Esko 7 cm wobbler

Ännu en suverän wobbler som passar utmärkt för laxfiske. Wobblern är skapad för att klara av nordiska förutsättningar, med både stillastående vatten och starka strömmar. Tack vare detta klarar den både fiske i sjöar och forsande älvar. Tillverkad av balsaträ och finns i flera olika färger. Dragets simmönster liknar det hos en skadad fisk, vilket snabbt drar uppmärksamheten till sig. Med en vikt på 6 gram och längd på 7 cm når den ett djup på mellan 1,2-1,8 meter.

Eumer Spintube Jump 10 g kastfluga

Jump är en ny sorts fluga av modell kastfluga. Som laxbete funkar den perfekt både i strömt och stilla vatten. Går även bra att fiska till exempel gös med. Tack vare rörflugestrukturen kan man enkelt byta ut en skadad krok. Eumer Spintube Jump är tillverkad i naturhår, vilket gör den mycket mer stryktålig för fiskarnas våld än de vanliga silikonmodellerna. Denna häftiga kastfluga tillverkas för hand i Finland.

Kuusamo 7 g KUF Spinnare

Den finländska staden Kuusamo är känd över hela världen för sina populära beten och fisketillbehör. Deras Kuusamo 7 g KUF är en otroligt effektiv spinnare med flugkrok, som har lyckats kroka fantastiska laxar. Om du har planer på att fiska i de norrländska älvarna är det här betet du ska komma ihåg att packa ner. Betet är handgjort i Finland och finns i flera vikter och färger.

Mer om laxfiske

Laxen har sedan urminnes tider omskrivits som en naturkraft och en helt extraordinär fisk i våra svenska vatten. Laxens latinska namn Salmo Salar sägs ha kommit till efter att självaste Julius Caesar kallade fisken för just Salmo, som på latin betyder ”hopparen”. Och få naturupplevelser är väl så storslagna som när man ser laxens hoppande lek i vattnet. Laxens styrka och smidighet ställer höga krav, både på utrustning och fiskarens tålamod. Även den mest erfarna storfiskaren kan komma att få vänta länge innan laxen hugger. Men det finns tips och knep för hur man ska tänka när man väljer utrustning och taktik.

Olika metoder att fiska lax på

Det finns flera fiskemetoder att välja mellan när man ska fiska lax. De vanligaste är antagligen spinnfiske och flugfiske. Även trolling är populärt, men det kräver tillgång till en båt.

Spinnfiske är kanske den fiskemetod som främst är förknippad med olika typer av sportfiske. Det är fiskemetod som de flesta kan lära sig relativt enkelt, till skillnad från flugfiske som kräver mer träning och teknik innan man lyckas få till de rätta kasten. Det viktigaste är att se till att man har anpassat sin utrustning rätt för den fiskemetod man väljer. Att fiska lax i strömt vatten kräver starka linor och längre spö. Ett spinnspö bör vara uppåt 10 fot och ha multiplikatorrulle. Vid laxfiske gäller det att välja lite tyngre drag till sitt spinnfiske. Gärna uppåt 30-40 gram. Det finns olika drag som kan vara tacksamma att använda om man vill undvika bottennapp när man fiskar i djupa hålor efter stillastående fisk.

Till skillnad från spinnfiske, där draget man använder sig av är vikten, handlar flugfisket mycket mer om att få till rätt teknik på sina kast. I lugnare vatten kan ett enhandsspö duga för flugfiske, men fiskar man i strömt och högt vatten kan ett tvåhandsspö på uppåt 14 fot vara att föredra. När det kommer till valet av fluga kan man få många olika råd och tips. Alla har sina favoriter, så det kan vara svårt att sondera. Ett råd är att utgå från färgen på fiskevattnet. I grumligt vatten kan till exempel röda, bruna eller skimrande färger fungera utmärkt.

Anpassa ditt fiske efter årstiden

Det är viktigt att tänka på att anpassa både utrustning och fiske efter väder och vind. När vattnet blir varmare framåt vår och sommar, kommer fisken allt närmare ytan. Nu kommer den feta laxen från havet in i åarna för att leka. Nu är de som störst, till skillnad från när de efter leken återvänder ut till havet. 

Det är större chans att få napp om man fiskar på djupare vatten och gärna i vatten med mycket forsar och strömmar. Om vattnet är kallt är det bättre att fiska djupt. Fisken står ofta stilla under de svalare årstiderna, så välj platser med många hålor och mindre strömt vatten. Då är det klokare att välja bort sjunklina och tunga drag, mot en flytlina och ett mindre drag. Både vid flugfiske och spinnfiske är det drag med starka färger som brukar vara ett bra val för djupare fiske, medan drag i mörkare färger kan fungera vid varmare temperaturer och ytligt fiske. 

Väljer du att fiska tills havs gäller det att skaffa utrustning som tål saltvatten, eftersom det sliter mer på utrustningen. Oavsett var och när man väljer att fiska lax, krävs det att man kan hantera den utrustning man har. En dyr utrustning kommer inte att ge mer napp om man inte vet hur man hanterar den.

Laxfiske i olika områden

Sverige har några av världens mest populära sportfiskevatten. Det kanske allra mest kända när det kommer till just laxfiske är Mörrumsån, som rinner genom Småland och mynnar ut i närheten av Karlshamn i Blekinge. Laxfisket bedrivs främst nära mynningen av ån. Eftersom fisket måste vara hållbart och laxbeståndet är relativt skört, är reglerna kring fisket många. Men det är en fantastisk plats för en entusiast, inte minst vid premiärfisket. Längre upp i ån från mynningen finns det flera privata sträckor som enbart är till för kända företag som Abu Garcia eller för enskilda sportfiskeklubbar.

Även Halland bjuder såklart på fina laxvatten. Konstigt vore det ju annars, när laxen är Hallands landskapsfisk. Vill du hellre fiska i norra Sverige, finns det häftiga fiskevatten som kan bjuda på riktigt stora fiskar. I ljuset av midnattssolen kan du njuta av naturen och fiska dygnet runt om du så skulle vilja. I Norrlands vilda vatten kommer du garanterat få chans att testa hur tålig din utrustning är. Torne älv, Kalix älv och Lule älv är bara några av de älvar där de allra största laxarna simmar. Men de tuffa vattendragen gör även fisken stark och envis. Det ställer höga krav på fiskaren, både när det gäller att känna till vatten och hålor, men även när det gäller val av spö och flugor.

I svenska vatten är laxen sedan länge allvarligt hotad och fisket hårt reglerat. Arbetet med att rädda det svenska laxbeståndet pågår för fullt, men det är ibland dyster statistik att läsa om laxbeståndet. I vårt grannland Norge ser det däremot annorlunda ut. Här kommer man garanterat inte gå lottlös från fisketuren. Från Trondheim och norrut är fiskevattnet fantastiskt och förutsättningarna för att få testa utrustning kan inte bli bättre. Altaälven, Tana älv och Börselv bjuder på storslagna naturupplevelser. För att få fiska lax i norska vatten krävs det att du har betalat in en avgift till staten, så kallad ”fisketryggve”. Det görs enkelt via internet.

Ännu ett alternativ för den som har möjlighet att resa iväg för att fiska är Island. Här startar säsongen i slutet av juni och pågår tre månader framåt. Tänk på att vara ute i god tid om du ska köpa fiskekort för laxfiske. Det kan inte göras med kort varsel. Här finns fiskevatten både för proffs och nybörjare och oavsett erfarenhet är det snudd på garanterat att du kommer få napp. I de vackra älvarna, bara strax utanför huvudstaden Reykjavik, pågår flitigt flugfiske efter lax. Norra Island är området att bege sig till för magiska fiskeupplevelser och en möjlighet att få testa mycket spännande utrustning. Tänk på att verkligen vara strukturerad när du packar med dig utrustning för resan. Ha en tydlig plan för fisket, men se även till att slänga ner en plan B, om laxen skulle råka ha en annan plan än du.

Råd och tips!

  • Se till att vara bra förberedd. Beten, linor, spön och annan utrustning ska finnas nära till hands när du väl börjar fiska.
  • Vässa krokarna! Laxen har otroligt grov käke och har du en slö krok kommer du inte lyckas få napp med den.
  • Använd röd eller rosa fiskelina. Det är ett faktum att rödfärgad lina snabbast blir osynlig i vattnet. Det kommer att göra att betet framstår som mer verkligt för laxen och bli mer lockande.
  • Lär dig hur färgade beten funkar i olika vatten. På djupt vatten kommer färger som röd och gul och orange inte synas. I klart vatten är det bäst att använda beten med naturliga fiskfärger. Men färgen är inte allt. I mörka vatten är det bra om draget rasslar och på så vis skapar vibrationer som laxen kan fånga upp. I mörkt och grumligt vatten är starkare färgval klokt. Vid soligt väder, tänk glittrande drag som kommer att skapa reflektioner.
  • Laxen är en tung fisk, så se till att ha god kvalitet på linorna och själv vara beredd på att få kämpa lite om fisken väl skulle nappa.
  • Det gäller att inte rycka för fort. För att vara säker på att få upp fisken gäller det att ha is i magen och inte rycka förrän man är säker på att laxen verkligen huggit i betet.
  • Testa dig fram. Det är inte säkert att samma bete som funkade förra gången kommer att fungera även nästa fisketur.
  • Ha koll på områden i vattnet där laxen stannar till. Här är det betydligt större chans att få napp, eftersom laxen blir mer aggressiv och hugger mer när den är stillastående tillsammans med andra laxar.
  • Stå inte för länge och kasta i samma områden om du känner att det inte hugger. Antagligen är det då inte en plats där laxen brukar stanna. Att kontinuerligt förflytta sig är effektivt vid flugfiske.
  • Om vattnet är för varmt kommer det vara svårt att få napp. Då är det lika bra att förflytta sig till svalare vatten, där laxen trivs bättre.
  • Laxen kan lätt förväxlas med den liknande öringen. Men ett tips är att kolla på linje mellan ögon o mungipa. Laxens mungipa når inte bakom ögat, vilket öringens mungipa gör.
  • Det viktigaste tipset är till slut, att tro på den utrustning du använder. Detta gäller framförallt beten. Om det så handlar om att du gör dina beten själv, eller ser till att skaffa all information för att hitta rätt bete. Det bete som funkar bäst för andra kommer inte garanterat funka bäst för dig. Återigen, fiske handlar om att testa sig fram och se till att ha kroken i vattnet så mycket som möjligt.

Får man fiska lax?

Det beror på hur, vill du fiska lax med nät finns det mycket regler. Bland annat är det helt förbjudet i vatten med större djup än 3 meter. För dig som fiskar för hand finns bestämmelser där också lite beroende på område. I Skagerrak och Kattegatt med undantag för Svinesund och Idefjorden får man fiska högst två laxar med dygn, till exempel.

Är du osäker på vad som gäller där du vill fiska, kontakta kommunen eller länsstyrelsen i området. Det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra.

Var kan man fiska lax?

Laxen är utspridd över stora delar av Sverige. Du kan fiska lax på östkusten, västkusten samt även i vissa vattendrag. Primärt i saltvatten alltså, men det finns även laxar som lever i insjön Vänern och anslutna vattendrag. Alltså helt i sötvatten.

Får man fiska lax utefter Norrlandskusten?

Tyvärr krävs det vanligtvis tillstånd för att få fiska lax utefter Norrlandskusten. Som tur är är det inte omöjligt att lyckas få ett sådant, det är ofta fiskekort som gäller. Kontakta gärna kommunen eller länsstyrelsen där du tänkt fiska för mer information om precis vad som gäller.

Leave a Comment