BĂ€sta planteringsjorden

Att plantera och odla i din trÀdgÄrd kan vara en mycket givande upplevelse, och rÀtt typ av jord kan göra hela skillnaden för att uppnÄ framgÄng. Om du Àr sugen pÄ att börja plantera eller om du vill fylla pÄ din befintliga odling med jord, Àr det definitivt vÀrt att ta sig tid att jÀmföra olika typer av planteringsjord. I denna artikel kommer jag att jÀmföra den bÀsta planteringsjorden baserat pÄ ett antal viktiga faktorer. SÄ du fÄr hjÀlp pÄ vÀgen att hitta rÀtt.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med GranngÄrden.

PlaceringProduktPassar
1Grönsaksjord HasselforsDig som vill ha bÀsta jorden
2Planteringsjord GranngÄrden Naturgödslad KravDig som vill ha en bra planteringsjord
3Planteringsjord GranngÄrdenDig som vill ha en billigare variant
4TrÀdgÄrdsjord GranngÄrdenDig som vill ha basjord

Grönsaksjord Hasselfors

Planteringsjorden frÄn Hasselfors Àr en jord som Àr perfekt för just grönsaker. Anledningen till detta Àr att jorden Àr KRAV-mÀrkt, vilket innebÀr att det du odlar i din egen trÀdgÄrd kan bli en odling som följer KRAV-riktlinjerna, med andra ord rÀtt hÀftigt och definitivt superbra för miljön.

Anledningen till att jorden Àr speciellt bra för dig som ska odla grönsaker Àr dÄ man tillsatt extra vÀxtstimulerande Àmnen och spÄrÀmnen som bidrar till bÀttre odling av primÀrt goda primörer.

Planteringsjord GranngÄrden Naturgödslad Krav

GranngÄrdens naturgödslade planteringsjord Àr KRAV-mÀrkt och lÄngtidsverkande jord som passar extra bra till ekologisk odling av bÄde mindre och större plantor i krukor, pallkragar, vÀxthus eller i ditt trÀdgÄrdsland.

Denna varianten har en prisklass som Àr nÄgonstans i mitten, jorden Àr varken dyr eller billig. Att den passar sÄ mÄnga olika planteringar och allt frÄn mindre krukor till större trÀdgÄrdsland gör detta till en perfekt produkt att köpa lite mer av och anvÀnda till lite allt möjligt nÀr du behöver en bra jord som fungerar till nÀstan allt i princip.

Detta var den billigaste jorden som jag kunde hitta om KRAV-mÀrkning Àr ett krav. En grym jord som inte kostar allt för mycket, som passar det mesta och som dessutom Àr KRAV-mÀrkt Àr planteringsjorden frÄn GranngÄrden som dessutom kommer naturgödslad.

Planteringsjord GranngÄrden

Denna planteringsjorden Àr GranngÄrden Àr en lite enklare variant utan KRAV-mÀrkning men den Àr grym för dig som bara vill ha en enklare och billigare jord och som stÀller hög krav pÄ vÀxtlighet.

Precis som mÄnga andra varianter av planteringsjordar Àr denna vÀl lÀmpad för flera olika odlingssÀtt och tekniker, mindre som större. Denna jorden fungerar med andra ord perfekt för krukodling, köksland, drivbÀnkar och vÀxthus.

Exempel pÄ grödor som skulle trivas jÀttebra i denna jorden frÄn GranngÄrden Àr till exempel tomater och sallat. DÀremot Àr det verkligen inte begrÀnsat till ovanstÄende, denna jorden Àr en grymt bra och billig jord som passar det allra mesta.

Det som gör denna jorden billigare Ă€r i princip att den inte Ă€r KRAV-mĂ€rkt. Utöver det Ă€r den enligt min uppfattning precis lika bra som de dyrare alternativen. Är pris en viktig aspekt för dig skulle jag med andra ord varmt rekommendera denna planteringsjord frĂ„n GranngĂ„rden.

TrÀdgÄrdsjord GranngÄrden

TrÀdgÄrdsjorden frÄn GranngÄrden Àr ett variant som Àr otroligt billig. Den Àr inte KRAV-mÀrkt eller tillsatt med olika Àmnen som ska frÀmja vÀxande pÄ samma sÀtt som andra finare och dyrare jordar.

Skillnaden i pris om du ska köpa en pÄse med ungefÀr 40 liter Àr rÀtt minimal. DÀrför skulle jag satsat pÄ nÄgon mer pÄkostad jord om syftet Àr att starta en liten odling eller plantera nÄgra krukvÀxter.

Denna jord, som marknadsförs som basjord, Àr snarare till för dig som vill ha en jord som förbÀttrar jordstrukturen i jorden, alltsÄ för dig som vill göra en jordförbÀttring. Detta Àr ofta bra att kombinera med annan jord nÀr du till exempel ska plantera trÀd, buskar eller andra rabattvÀxter utomhus.

Jorden Àr ocksÄ grym för dig som vill göra egna jordblandningar med kompost och gödsel, anledningen till det Àr bÄde den bÀttre stabiliteten som man kan nÄ i en bÀttre jordstruktur men Àven att den Àr sÄ billig, vilket gör stor skillnad för dig som ska ha stora mÀngder jord.

Skulle det vara sÄ att du inte Àr onöjd med alternativen ovan förstÄr jag det. Det finns en uppsjö av olika jordar, och kanske finns det nÄgon som passar just din plantering, odling eller vad det nu kan vara helt perfekt som jag inte fÄtt med ovan. I sÄ fall kan det vara bra att jÀmföra bland fler planteringsjordar för att hitta nÄgot som passar dig Ànnu bÀttre Àn alternativen ovan, Àven om alternativen ovan nog passar de allra flesta utan problem.

DÀrför har jag nedan lagt in en knapp till GranngÄrden som tar dig direkt till hela deras utbud av planteringsjordar sÄ att du sjÀlv kan jÀmföra mellan olika typer och se vilken jord som Àr bÀst för dig och samtidigt kunna jÀmföra kring priset och hitta nÄgot som passar dig perfekt. En del av jordarna gÄr att köpa i stora paket, och dÄ kan man fÄ en grym mÀngdrabatt. Det syns i sÄ fall tydligt pÄ GranngÄrdens sida om planteringsjordar som man kommer till nÀr man klickar pÄ knappen nedan.

Vad Àr planteringsjord?

Planteringsjord Àr en typ av jord som lÀmpar sig lite extra bra att plantera i. Anledningen till det kan vara lite olika, men ofta handlar det om att jorden Àr KRAV-mÀrkt och att man dÀrmed har möjlighet att odla grödor som följer riktlinjerna för KRAV, vilket sÄklart kan vara ett stort plus för miljön och för dig nÀr du odlar.

I andra fall kan det handla om att jorden har tillsatt extra vÀxtstimulerande Àmnen och spÄrÀmnen som gör att det kan vÀxa bÀttre om dessa Àmnen inte hade funnits i jorden i samma utstrÀckning.

DÀrför Àr en bra kanske lite premium planteringsjord ofta att föredra ifall du ska odla nÄgot som inte kommer krÀva jÀttemÄnga hundra liter jord eftersom prisskillnaden i faktiska kronor inte kommer att vara jÀttestor.

Vad kostar planteringsjord?

Kostnaden för planteringsjord kan variera kraftigt. Detta eftersom att ingen planteringsjord Àr lik en annan, det Àr olika Àmnen i olika mÀngder som Àr tillsatta som man vara olika effektiva och framför allt olika dyra för tillverkaren som sÀljer jorden att köpa in. DÀrför Àr det svÄrt att sÀga precis vad planteringsjord kostar.

DÀremot skulle man kunna sÀga att en dyrare planteringsjord med alla de egenskaper som man i ett optimalt scenario önskar kan kosta ungefÀr 100 kr för en pÄse med 40 liter, de flesta pÄsar innehÄller nÀmligen 40 liter. En billigare planteringsjord som fortfarande kan vara grym i jÀmförelse med annan jord kan kosta ungefÀr 60 kr för en pÄse pÄ samma storlek.

Hur bra jord du behöver beror mycket pÄ vilken typ av vÀxt som du ska plantera. Ofta köper man lite bÀttre och dyrare jord om det Àr en gröda som ska planteras, och kanske lite billigare jord om det Àr en större hÀck som ska planteras, som i sin tur kommer att krÀva en stor mÀngd jord och att prisskillnaden dÀrmed kan komma att bli av stor betydelse.

Vad innehÄller planteringsjord?

Det skiljer sig sÄklart mellan olika planteringsjordar precis vad de innehÄller för att frÀmja vÀxandet i förhÄllande till andra jordar som inte kallar sig planteringsjordar och kanske Àr lite billigare att köpa, sÀrskilt i större mÀngd.

Ofta handlar det om vÀxtstimulerande Àmnen och Àven spÄrÀmnen som kan bidra till bÀttre odling av primörer bland annat men egentligen av de flesta grödorna. Planteringsjord Àr alltsÄ att föredra för dig som ska odla grödor eller andra vÀxter i din jord.

I vissa fall kan en billigare jord dock vara att föredra, till exempel om du ska plantera en större hÀck runt om din trÀdgÄrd och behöver sÄ mycket jord att priset skulle skilja sig mycket. DÄ kan du utan problem anvÀnda dig av nÄgon form av basjord för att trycka ner priset lite.

LĂ€s mer:

BÀsta ogrÀsbrÀnnaren

BÀsta jordfrÀsen

BÀsta hÀcken

Mer om planteringsjord

Planteringsjord Àr den jord som lÀmpar sig för dig som vill komma igÄng med odlingen eller fylla pÄ dÀr du tidigare odlat och behöver mer jord. Det Àr, som man kanske hör pÄ namnet, en jord specialframtagen för att vara sÄ bra att plantera med som möjligt. DÀremot Àr inte alla planteringsjordar samma, det skiljer sig massor i kvaliteten och vad man har tillsatt för att förbÀttra vÀxtligheten och om jordarna Àr KRAV-mÀrkta eller inte hör till sÄnt som kan skilja sig beroende pÄ mÀrke och pris framför allt.

Jord av högre kvalitet kan, som kanske inte förvÄnar, ge ett resultat av högre kvalitet. Det kan vÀxa bÀttre helt enkelt om all nÀring som vÀxten behöver finns i jorden, och de dyrare planteringsjordarna kommer ofta med nÀringsÀmnen tillsatta redan pÄ jordnivÄ sÄ att du slipper tÀnka pÄ det lika mycket. Ofta görs det ocksÄ pÄ ett sÀtt som Àr helt förenligt med KRAV-riktlinjerna, sÄ du kan fÄ en grym jord med extra nÀringsÀmnen och spÄrÀmnen men fortfarande odla enligt riktlinjerna som finns för att fÄ odla KRAV-enligt.

Nog om fördelarna, vad Àr nackdelarna med planteringsjord med dessa fördelar som jag nu nÀmnt? Jo, det Àr ofta dyrare. För en pÄse pÄ 40 liter, som Àr den vanliga vikten, kan man förvÀnta sig betala 100 kr per pÄse för en dyrare planteringsjord som Àr KRAV-mÀrkt med extratillsatt nÀring. För en billigare planteringsjord som fungerar utmÀrkt för plantering men som kanske inte har alla och samma tillsatta Àmnen eller Àr KRAV-mÀrkt kan priset istÀllet vara runt 60 kr. Behöver du en pÄse blir dÀrför prisskillnaden 40 kr, behöver du fyra pÄsar blir prisskillnaden 160 kr, inga större belopp.

DÀremot, ska du till exempel plantera en större hÀck kan en grym basjord, som de billigare alternativen ofta kallas, kosta kanske 40 kr, dÄ kan prisskillnaden för dig som behöver till exempel 50 pÄsar gentemot en dyrare planteringsjord bli vÀldigt stor. DÀrför Àr planteringsjord mest att rekommendera för dig som ska plantera grödor eller finare vÀxter sÄ som blommor till exempel. Alternativt för dig som inte behöver lika mycket jord.

NÀr du hittat en jord som du gillar pÄ GranngÄrden kan du söka upp namnet pÄ jorden, inte sÀllan finns det sÄ att du kan bestÀlla pallar i stora volymer och fÄ grymma prisfördelar för att du bestÀller mycket pÄ en gÄng. Annars kan du sÄklart ange antal pÄsar pÄ produktsidan och bestÀlla precis den mÀngden pÄsar som du tror att du kommer att behöva. GranngÄrden tenderar att prissÀtta varor fördelaktigt oavsett.

Sammanfattningsvis passar planteringsjord riktigt bra för dig som ska ödla grödor eller plantera finare plantor i en mindre eller mellanstor skala. För dig som ska plantera stort och behöver vĂ€ldigt stora mĂ€ngder jord, till exempel en hel pall med 40 liters pĂ„sar, för att plantera en hĂ€ck runt tomten till exempel, kan en basjord vara att föredra dĂ„ det kan bidra till en bĂ€ttre jordstruktur men framför allt bli vĂ€ldigt mycket billigare. Är jorden dĂ€r du bor redan bra kan du blanda basjorden med denna, annars kan du blanda basjorden med en jord med mer nĂ€ring, till exempel en planteringsjord. Detta för att komma ner i pris lite.

Leave a Comment