Bästa ogräsbrännaren

Att rycka upp ogräs med hjälp av kratta eller annat mekaniskt vasst redskap tär på krafterna. Därför jämför jag bästa ogräsbrännaren.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Byggmax och Granngården.

PlaceringProduktPassar
1Ogräsbrännare Green Pow HozelockDig som vill ha en allround jordfräs
2Stiga SRC 550 RBDig som vill ha en i lagom prisklass

Green Pow Hozelock

Ogräsbrännaren Pow Hozelock är en ogräsbrännare som är helt elektrisk, även om produkttypen är ogräsbrännare kan man nog knappast säga att det är en brännare. Mer om det nedan.

Elektriska ogräsbrännare fungerar till skillnad från gas på ett lite annorlunda sätt. De är miljövänliga och innehåller inga kemikalier som man utsätter växterna och jorden för vilket nog är ett stort plus enligt många.

Green Pow Hozelock fungerar på så sätt att man håller änden på ogräsbrännaren mot ogräset i tre sekunder. Växten under brännaren utsätts för en termisk chock som bryter ner växtens celler.

Detta är som sagt inte bara enkelt utan helt gift- och kemikaliefritt. Nackdelen med elektriska varianter är att de tenderar att kosta lite mer, men å andra sidan slipper du köpa gas. Det kanske betalar sig efter inte så lång tid, lite beroende på hur mycket ogräs du har.

Ogräsbrännare för engångsflaska

Denna ogräsbrännaren är till för dig som vill spendera lite mindre och bara vill ha något som underlättar i förhållande till att plocka manuellt, använda en kratta eller liknande. Den är mycket enkel och praktisk att använda, och fungerar utmärkt att hantera med endast en hand, speciellt då den även är väldigt lätt sett till vikten. Ett riktigt bra alternativ sett till vad man får för pengarna helt enkelt.

Att den går på gas gör den även väldigt kraftfull. Du kommer sannolikt inte ha några som helst problem att få bort allt ogräset som stör dig på nolltid. I förhållande till att arbeta manuellt med något mekaniskt redskap kommer denna produkt mycket sannolikt att göra dig nöjd. I skrivande stund är priset under 200 kr vilket jag tycker är ett riktigt bra pris för en produkt som kan göra så stor skillnad och innebära så stora tidsbesparingar.

Det råder mycket diskussioner på nätet och på andra ställen om hur säkra dessa produkter egentligen är, och jag vill inte påstå att de är helt riskfria och att man kan hantera en ogräsbrännare hur som helst utan att det får konsekvenser. En ogräsbrännare ska bränna och då blir det varmt och det innebär alltid en viss risk vare sig den är stor eller liten.

Ogräsbrännaren från Granngården är designad för att vara så säker som bara möjligt, både för dig men också för miljön. Jag tror inte att du kommer finna något mycket säkrare, men jag vill ändå få sagt att det såklart alltid finns en risk med redskap som är varma. Hantera ogräsbrännaren försiktig och ta inga onödiga risker så ska det nog gå jättebra.

Engångsflaskorna för gas som den behöver för att fungera inkluderas inte i varken produkten eller priset. Har du en engångsflaska hemma kan denna fungera utan problem, då är det bara att beställa ogräsbrännaren och köra igång. Har du inte det säljer Granngården också engångsflaskor med gas som ska vara kompatibla med ogräsbrännaren. Sök i så fall gärna på engångsflaska på Granngården och köp samtligt som du köper ogräsbrännaren så att du får båda samtidigt och kan börja bränna bort ogräset så snabbt som möjligt.

Det skulle förvåna mig om inget av ovanstående passar dina behov, det är en rätt universell produkt och rekommendationerna ovan tycker jag är super. Skulle det däremot vara så att du inte riktigt känner dig nöjd med alternativen ovan finns det såklart alternativa produkter som är värda att kolla på och jämföra med tidigare nämnda produkter.

Även om produkterna ovan passar dig kan det ju såklart alltid vara bra att jämföra lite extra så att du vet att du får den bästa produkten i förhållande till vad du betalar. Även om jag uppdaterar artiklarna regelbundet med nyheter i form av produkter och utbud kan det såklart vara så att det finns något som jag missat eller någon ny produkt som släppts väldigt nyligen.

Genom att klicka på knappen nedan kan du se hela utbudet av ogräsbrännare på Byggmax som är en väldigt bra butik inom trädgård och som har det mesta. Då kan du såklart också passa på att beställa annat till trädgården eller inom bygg som du annars skulle behöva beställa eller köpa separat och få allting samtidigt och smidigt.

Eftersom ogräsbrännare kan vara en produkt förenad med en del risker kan det såklart kännas tryggt att beställa från en butik som man litar på testar och granskar säkerheten i de produkter som finns i utbudet så att man gjort det man kunnat för att undvika onödiga risker.

Är ogräsbrännare farliga?

Det är klart att det kan finnas risker med ogräsbrännare. Det är en produkt som antingen ger elektriska chockar eller blir väldigt varm och uppvärmd med hjälp av någon form av gasbehållare. Därmed kan produkten oavsett säkerhetsfunktioner aldrig vara helt hundraprocentig säker utan risker. Däremot kan man såklart alltid minimera risken och göra den nästintill obefintlig, men aldrig helt obefintlig.

Däremot är det väldigt ovanligt att skada sig på en ogräsbrännare om man använder den rätt, och en ogräsbrännare är inte heller svår att använda. Det handlar egentligen om att fokusera på att bränna ogräs när brännaren används och inte försöka göra flera saker samtidigt eller hålla den på ett osäkert sätt. Använd sunt förnuft och köp en ogräsbrännare från ett välkänt märke eller återförsäljare så kommer det med en stor sannolikhet gå jättebra och underlätta mycket i ditt arbete i trädgården.

Hur fungerar ogräsbrännare?

Hur en ogräsbrännare fungerar beror mycket på vad som driver den. En ogräsbrännare som drivs på gas fungerar helt enkelt så att den värms upp till att bli väldigt varm med hjälp av gasen för att sedan som man kanske hör på produktnamnet mer eller mindre bränna bort ogräset. En enkel uppfinning men väldigt hjälpsam.

Sedan finns även en lite nyare variant som också brukar vara lite dyrare men som inte kräver någon som helst gas, nämligen elektriska varianter. De fungerar traditionellt sätt inte genom att bränna bort ogräset och bli varma utan istället får ogräset en termisk chock i cirka tre sekunder som gör att växtens celler på ett mycket effektivt sätt bryts ned.

Vad kostar ogräsbrännare?

Vad en ogräsbrännare kostar kan såklart variera jättemycket på vilken typ av ogräsbrännare som du är ute efter, men nästan alltid kostar en ogräsbrännare några hundra kronor är min spaning, samt i princip aldrig över tusenlappen.

Hittar du en ogräsbrännare för över 1 000 kr ska det med andra ord finnas en mycket bra anledning till varför den är bättre än alternativen, annars är den med stor sannolikhet tyvärr överprisad.

Generellt sätt tenderar även ogräsbrännare som drivs av gas att vara billigare än ogräsbrännare som drivs med hjälp av elektricitet att köpa, även om driftkostnaden onekligen är högre.

Läs mer:

Bästa jordfräsen

Bästa häcken

Bästa skottkärran

Mer om ogräsbrännare

Det finns i princip fyra olika nivåer att plocka ogräs på, för varje nivå går kostnaden för att komma igång upp men också enkelheten. Allt beror på hur mycket du är villig att jobba och hur mycket av ogräset som du vill ska vara borta. Det är till exempel ofta lättare om man plockar för hand eller krattar eftersom det blir väldigt svårt att ta det allra minsta. Det innebär i sin tur att det går snabbare för allt att växa upp igen eftersom att man inte kan plocka allt på en gång.

Som du kanske anar är att plocka för hand första nivån, det är många som gör och kan såklart fungera, men det finns ingen anledning att göra egentligen. Det är jobbigt och det kan definitivt vara väldigt jobbigt för ryggen.

Nästa nivån är att använda någon from av kratta eller annat redskap som är vasst. Det är såklart bättre, men det är inte ett verktyg som är specialiserat på just ogräs och därför är det inte heller optimalt. Antingen kommer du att få lägga en stor tid på arbetet, eller så kommer det att bli lite halvdant gjort. I värsta fall båda.

Ofta kombineras nivå ett och två, att man har det större med krattan och det mindre med handen eller med ett mindre redskap. Det fungerar såklart också, men det är fortfarande rätt långt ifrån vad som kan kallas för ett optimalt sätt att plocka ogräs på.

Nivå tre är egentligen den lägsta nivån som alla som har en trädgård med ogräs bör befinna sig i. Det är att ha en fungerande ogräsbrännare på gas som man kan bränna ned ogräset med. Det kostar ofta inte med än några hundra kronor och kommer göra jobbet så otroligt mycket enklare för dig i trädgården, och du kommer nog att spara en hel del tid också. Jobbet blir med stor sannolikhet också mer noggrant gjort eftersom att det är enklare att ta även det mindre ogräset.

Namnet ogräsbrännare är dock lite missvisande, det beror på att den allra högsta nivån och den enligt mig allra bästa ogräsbrännaren faktiskt inte alls är en brännare, utan ger istället växten en termisk chock som på ett väldigt effektivt sätt tar kol på växtens alla celler.

Det är naturligtvis den elektriska ogräsbrännaren som jag pratar om, och som jag ser som den högsta nivån som går att uppnå i princip. Det är ett otroligt smidigt sätt att få bort ogräs på, och det är även billigt i längden. Allt du behöver är elektricitet och det har du troligen redan. Därför är den elektriska ogräsbrännaren den bästa brännaren. Dock tyvärr lite dyrare att köpa än traditionella gas-drivna ogräsbrännare, men billigare i drift. Elektriska varianter tenderar att kosta runt 800 kr och gasvarianter runt 200 kr exklusive själva gasen.

Nivåerna på att bränna ogräs är alltså:

  1. Att plocka för hand
  2. Att plocka med kratta
  3. Att använda en ogräsbrännare på gas
  4. Att använda en ogräsbrännare på el

Passar inte någon av produkterna ovan dig kan du använda knappen nedan för att se samtliga ogräsbrännare på Byggmax. Utbudet är stort och du hittar med största sannolikhet en riktigt bra ogräsbrännare som passar dig och din trädgård.

Leave a Comment