Bästa fasadfärgen

När det är dags att måla, eller måla om, huset så behöver man givetvis en riktigt bra fasadfärg. Hos Färgvaruhuset.se kan du hitta en omfattande samling av fasadfärg, oavsett om du arbetar med puts, tegel, trä eller metall. Deras breda palett av färger, ger dig möjlighet att förvandla ditt projekt till något extraordinärt.

Är du osäker på vilken specifik färg du ska välja, kan du ta del av min topplista nedan. Här listar jag den bästa fasadfärgen på marknaden.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Byggmax.

Oljefärg V

Emilio på Friluftaren

Skyddar fasaden i upp till tolv år
Ger även ett skydd mot alger och mögel
Målningssystem i tre steg

Prisvärd fasadfärg som ger ett effektivt skydd

Denna vattenburna oljefärg är väldigt prisvärd, inte minst med tanke på det breda skydd som färger ger. Först och främst så skyddas fasaden i upp till hela tolv år, du får alltså ett riktigt långvarigt skydd mot väder, vind och annat som kan slita på färgen.

Men utöver det så innehåller färgen dessutom ett långtidsverkande medel mot alger och mögel. Din fasad kommer helt enkelt att skyddas mot det mesta under lång tid framöver.

Anledningen till att denna färg ger ett sådant bra skydd är kombinationen mellan alkydolja och akrylat, som gör färgen väderbeständig och ger ett effektivt skydd. Alkydoljan tränger in i träet, medan akrylaten istället lägger sig på träet som ett väderskydd.

Här finns ett smart målningssystem i tre steg, som med fördel kan användas för att få ett så bra resultat som möjligt. Du börjar med Midun Grundolja, som är steg ett, och fortsätter sedan med Midun Trägrund, som är steg två. Du avslutar sedan med denna produkt, det vill säga Midun Oljefärg, som är det tredje och sista steget.

Denna färg ger ett halvmatt resultat, den är övermålningsbar efter sex timmar och du kan måla med roller, pensel eller spruta. Det här är helt enkelt en mycket effektiv oljefärg som passar perfekt för dig som vill ha ett riktigt bra och långvarigt resultat – och skydd.

5

Läs mer: Bästa rökugnen

Innehållsförteckning

Om färgen ovan inte är rätt val för dig, då finns det förstås många andra att välja mellan. Kanske föredrar du ett specifikt märke, eller söker en färg med andra egenskaper eller kulörer. Oavsett vad du letar efter så kan kanske någon av dessa vara rätt. Här har jag valt ut ytterligare tre fasadfärger som är riktigt bra.

Putsfasadfärg BW Sandolin

Denna putsfasadfärg är anpassad för målning på betong, lättbetong, fibercementskivor och puts. Färgen är helmatt och kan användas på såväl fasad som socklar.

Den här färgen håller en hög kvalitet, torkar på bara en timme och är övermålningsbar efter tolv timmar. Du bör måla två gånger med färgen, och vid behov kan du även grundmåla – gärna med fasadgrund från samma märke.

Det här är en riktigt bra färg som är lätt att använda, och den passar perfekt för dig som ska måla på till exempel betong eller puts.

Läs mer: Bästa friggeboden

Akrylfärg V

Detta är en vattenburen fasadfärg av mycket hög kvalitet, som är anpassad för träfasader. Den här färgen skyddar fasaden i upp till tio år, eftersom den bildar en vattenavvisande film på träet. Den innehåller även skydd mot alger och mögel.

Även med denna färg bör du göra två strykningar, och färgen är övermålningsbar efter tolv timmar. Detta är en högkvalitativ färg som ger ett långvarigt skydd – mot såväl väder och vind som alger och mögel – och det är ett bra val för dig som söker en prisvärd och samtidigt riktigt bra färg.

Läs mer: Bästa eftersökslampan

Fasadfärg Plus BW

Här har du en färg som är något alldeles extra – det är nämligen en två i en produkt som förutom fasadfärg även är en grundfärg. Det innebär helt enkelt att du inte behöver grundmåla innan, och på så sätt kan du spara både tid och pengar.

Anledningen till att ingen grundmålning behövs är att färgen innehåller ett patenterat bindemedel som ger ett tjockare skikt. Dessutom ger färgen en yta som klarar av riktigt hårda väderpåfrestningar, och som håller fasaden fin under lång tid framöver.

Det här är helt enkelt en riktigt bra färg som passar perfekt för den som vill spara in tid eller pengar, eller både och, på att slippa grundmåla innan.

Om du fortfarande inte har hittat rätt färg så är det ingen fara – det finns förstås många fler än dessa. Att hitta rätt färg handlar om många saker – prisklass, vilka kulörer fasadfärgen finns i, vilket material den är anpassad för, vilka egenskaper den har och mycket annat. Med det sagt så kan det krävas en del letande för att hitta rätt. Nedan kan du hitta många andra fasadfärger.

Mer om fasadfärger

Att måla fasaden kan vara ett ganska stort projekt, men att välja färg kan vara ett ännu större projekt. Först och främst så ska man bestämma sig för vilken kulör man vill ha, och därefter ska man hitta en fasadfärg som är bra och ger ett långvarigt skydd – men många många gånger måste man även tänka på vad de kostar, vilket gör det hela ännu svårare.

Något som kan vara bra att tänka på när man ska välja själva kulören är att färgerna ofta uppfattas väldigt annorlunda utomhus än inomhus. Det kan alltså vara en bra idé att kolla på dem ute i dagsljus innan man bestämmer sig, eftersom det trots allt är utomhus som färgen kommer att användas.

När det är dags att måla kan det också vara bra att tänka på vilken dag man väljer. Du bör inte måla om det regnar eller om temperaturen understiger fem grader. Men om det är för varmt och soligt så torkar det för snabbt och kan bildas blåsor i färgen, dessutom blir de skyddande egenskaperna sämre.

Att välja rätt färg kan vara svårt, inte minst när alla fasadfärger har så olika egenskaper. Börja med att utgå från materialet som ska målas, trä bör till exempel ha en annan färg än puts och så vidare. Fundera också på vad du tycker är viktigt, om du till exempel vill ha en kombinerad grund- och fasadfärg för att slippa grunda.

Det kan också vara bra att välja en färg som ger ett långvarigt skydd, gärna tio eller tolv år, så att du kan känna dig säker på att fasaden är skyddad under många år framöver. Tänk dock på att du måste utföra målningen på ett korrekt sätt, och under rätt väderförhållanden, för att skyddet ska bli så bra som möjligt. Och välj gärna en färg som även skyddar mot alger och mögel.

Hur mycket fasadfärg går åt?

Det är svårt att säga hur mycket som kommer gå åt, eftersom det beror på många olika saker. Generellt kan man säga att tio liter brukar räcka till 30 kvadratmeter, men det varierar som sagt. Det går att försöka räkna ut på ett ungefär hur mycket som kan gå åt, men det kan vara en bra idé att köpa lite extra för att slippa åka och köpa mer färg – eller få nöja sig trots att det hade behövts lite till. Ibland kan det vara möjligt att lämna tillbaka oöppnade burkar, och det kan vara en bra idé att även köpa mindre burkar för att slippa få mycket färg över – och för att kunna lämna tillbaka de som inte har öppnats.

Hur länge håller fasadfärgen?

Hur länge färgen håller varierar mellan olika färgtyper, och det beror även på hur de förvaras – och huruvida burkarna är öppnade eller inte, förstås. Generellt brukar man dock säga att de håller i ett par år, men de kan även hålla längre än så – och en del färger håller inte alls så länge. Fråga där du köper färgen om du vill veta säkert hur länge den håller.

Hur snabbt torkar fasadfärg?

Även detta kan variera en del, och en del färger torkar på en timme medan andra tar väldigt många timmar på sig att torka. Många färger är redo för överstrykning efter tolv timmar, men en del bör man vänta ännu längre med.

Leave a Comment