BĂ€sta vattenpumpen

En vattenpump kan anvÀndas för allt frÄn bevattning till att transportera kran- eller regnvatten. HÀr hittar du den den bÀsta vattenpumpen.

Pumpautomat

En pumpautomat kan anvÀndas till flera olika ÀndamÄl som till exempel vattenförsörjning och tryckstegring. I de flesta fall anvÀnds pumpautomater för att pumpa upp vatten frÄn tillgÀngliga vattenkÀllor som sjöar eller brunnar vilket betyder att du Àven kan anvÀnda en pumpautomat för bÄde dricksvatten och bevattning. En pumpautomat startar och stoppar utifrÄn anvÀndningsomrÄdet och hur du vÀljer att stÀlla in den, behöver du köpa en pumpautomat finns det flera ÄterförsÀljare som kan hjÀlpa dig med frÄgor gÀllande en pumpautomat-installation.

Olika sorters vattenpumpar

Vattenpumpar kan anvÀndas till mycket, och för varje anvÀndningsomrÄde som krÀver specifika egenskaper, finns det en vattenpump. Vvsobadrum.se listar vattenpumpar sÀrskilt tillverkade för olika anvÀndningsomrÄden. En vattenpump kan bland annat anvÀndas för:

 • Bevattning
 • Avlopp
 • Vatten innehĂ„llandes sand
 • UpphĂ€mtning av vatten frĂ„n sjö
 • m.m.

I det hÀr testet tar vi en titt pÄ olika sorters vattenpumpar med olika syften.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med GranngÄrden.

PlaceringProduktPassar
1EMS DrÀnkbar Hydroforpump UPIDig som vill hÀmta vatten frÄn sjö
2Vattenpump AL-KO Sub 6500 ClassicDig som vill ha lÄg restvattennivÄ
3Pump Gardena 4700/2 Inox Auto för regnvattentunnaDig som vill ha anpassat för regntunnor
4Tryckpump AL-KO Jet 3000 Inox ClassicDig som vill ha en en praktisk vattenpump

E.M.S. DrÀnkbar Hydroforpump UPI

DrÀnkbar pump

Detta Àr en bra drÀnkbar pump som lÀmpar sig extra vÀl för dig som vill hÀmta vatten frÄn öppna vattendrag, oavsett om det Àr frÄn en sjö, en damm eller en nÀrliggande Ä. DrÀnkbara pumpar Àr starka och Àr mer effektiva Àn en pump som suger.

UPI Àr en drÀnkbar pump som kommer frÄn Vvsobadrum.se. Pumpen Àr försedd med mÀngder av fördelar; den Àr enkel att installera och har en energiförbrukning som klarar dubbelt sÄ mÄnga vattenspridare Àn en sÄ kallad Jet pump.

En drÀnkbar pump som inte krÀver nÄgon service och som Àr helt fri frÄn underhÄll fÄr testets högsta betyg. Pumpen levereras helt startklar och har inbyggt motorskydd (1-fas), stickpropp samt hela 10 meter elkabel.

Tips! Om du tror att du kommer att köra pumpen pĂ„ torrkörning ibland – vĂ€lj den modell som har nivĂ„kontroll.

Vattenpump AL-KO Sub 6500 Classic

Det hÀr Àr en drÀnkpump för rent vatten, som ger en lÄg restvattennivÄ. Den Àr pÄlitlig, hyfsat högkvalitativ och samtidigt riktigt prisvÀrd. Det hÀr Àr helt enkelt ett utmÀrkt val för dig som vill ha en billig, men samtidigt bra, vattenpump.

Vattenpumpen klarar vattentemperaturer pÄ upp till 35 grader, och den har en effekt pÄ 250 watt. Max tryckhöjd Àr 6 meter och restvattennivÄn Àr 25 millimeter. Det maximala nedsÀnkningsdjupet Àr 5 meter.

Det hĂ€r Ă€r förmodligen den bĂ€sta vattenpumpen du kan hitta i den hĂ€r prisklassen. Den gör det den ska, och riktigt bra dessutom, och den hĂ„ller en överraskande hög kvalitet – inte minst med tanke pĂ„ det lĂ„ga priset.

Pump Gardena 4700/2 Inox Auto för regnvattentunna

Den hÀr vattenpumpen Àr anpassad för regntunnor, och det hÀr Àr det absolut bekvÀmaste sÀttet att anvÀnda en regntunna pÄ. Denna vattenpump har en lÄng livslÀngd, hÄller en hög kvalitet, Àr robust och kraftfull.

HÀr har man fokuserat pÄ funktionalitet, anvÀndarvÀnlighet och effektivitet. Det hÀr Àr helt enkelt en vattenpump som Àr enkel att anvÀnda, och fungerar riktigt bra.

Det finns en automatisk av-/pÄ-funktion, som skyddar mot torrkörning. Teleskopröret kan snabbt och enkelt justeras till rÀtt höjd för din regntunna, sÄ att du kan leda vattnet över tunnans kant utan att spilla eller böja slangar. Det inbyggda filtret Àr enkelt att rengöra.

Ja, jag kan fortsĂ€tta hur lĂ€nge som helst nĂ€stan – hĂ€r finns helt enkelt hur mĂ„nga fördelar som helst. Det hĂ€r Ă€r utan tvekan en prisvĂ€rd och anvĂ€ndbar vattenpump för regntunnor.

Tryckpump AL-KO Jet 3000 Inox Classic

Det hÀr Àr en praktisk vattenpump med rostfritt pumphus. Den har motor, och ett skydd mot överbelastning. Den hÀr mÄngsidiga vattenpumpen kan anvÀndas för att vattna grÀsmattor och rabatter, eller för att transportera regnvatten och kranvatten.

Den kan Àven anvÀndas som automatisk vattenpump inomhus, om den ansluts med hydrokontroll. Denna vattenpump Àr anpassad för rent vatten med normalt pH, och en vattentemperatur pÄ max 35 grader. Den har en hög sugförmÄga och ett bra tryck.

Om ingen av dessa vattenpumpar Àr rÀtt för dig sÄ finns det förstÄs andra att vÀlja mellan. Vattenpumpar har olika egenskaper och fungerar för olika ÀndamÄl, och dÀrför kanske inte nÄgon av dessa passar för dig. Klicka pÄ knappen nedan för att se flera vattenpumpar.

Hur anvÀnder man en vattenpump?

Det beror lite pÄ vad man behöver den till, och vilken vattenpump man vÀljer. Ofta anvÀnds vattenpumpen för bevattning men en vattenpump kan Àven anvÀndas för tömning av bassÀnger, lÀnspumpning, brunnar, vattenförsörjning, översvÀmning och mycket annat.

Det Ă€r dock viktigt att komma ihĂ„g att alla vattenpumpar inte klarar allt. Även om en vattenpump ofta kan anvĂ€ndas pĂ„ olika sĂ€tt, sĂ„ har vattenpumparna olika anvĂ€ndningsomrĂ„den.

MĂ„ste man ha en vattenpump?

En vattenpump har som sagt mÄnga fördelar, och olika vattenpumpar har olika anvÀndningsomrÄden. Med det sagt sÄ Àr det förstÄs inte alla som har anvÀndning av en vattenpump, och dÀrmed mÄste man inte ha nÄgon sÄdan.


Det kan dock finnas tillfÀllen dÄ man faktiskt behöver en, eller dÄ en vattenpump kan underlÀtta. Till exempel för att förenkla bevattningen, vid översvÀmningen eller liknande.

Vad kostar en vattenpump?

De kostar vanligtvis mellan nÄgra hundralappar och upp till nÄgra tusenlappar. Det finns helt enkelt vattenpumpar i mÄnga olika prisklasser. Priset beror kanske frÀmst pÄ vilka anvÀndningsomrÄden pumpen har, men det handlar Àven om kvalitet och egenskaper.

LĂ€s mer:

BĂ€sta sprutpistolen

BĂ€sta regntunnan

BÀsta fÄgelholken

Mer om vattenpumpar

Att köpa en vattenpump Àr kanske inte det enklaste, med tanke pÄ att det finns sÄ mÄnga olika att vÀlja mellan. AnvÀndningsomrÄdena skiljer sig Ät mellan olika pumpar, det finns drÀnkbara pumpar, pumpar som klarar bÄde rent och grumligt vatten.

NÀr du ska köpa vattenpump bör du alltsÄ börja med att fundera över vad du letar efter. Det allra viktigaste att fokusera pÄ Àr förstÄs vad den ska anvÀndas till. Var noggrann med att kolla sÄ att den du vÀljer fungerar för det du behöver göra, annars finns risken att du fÄr en vattenpump som faktiskt har helt andra anvÀndningsomrÄden.

En drÀnkbar pump kan till exempel vara ett bra val om du har fÄtt översvÀmning eller om du ska tömma en pool, fontÀn, brunn eller liknande. Vid andra tillfÀllen behövs kanske ingen drÀnkbar pump, utan en annan variant kan vara ett bÀttre alternativ.

Exempel pÄ vad en vattenpump kan anvÀnds för:

 • Bevattning och avvattning
 • TorrlĂ€ggning vid översvĂ€mning
 • Pumpa brunnvatten för att vattna trĂ€dgĂ„rden
 • AnvĂ€nda regnvatten
 • Cirkulera bassĂ€ngvatten
 • Tömma bassĂ€ng, fontĂ€n, brunn eller liknande
 • Pumpa vatten ur utgrĂ€vningar
 • Vattenförsörjning för hem och trĂ€dgĂ„rd

Vattenpumpen har alltsĂ„ mĂ„nga anvĂ€ndningsomrĂ„den, och det Ă€r viktigt att vĂ€lja rĂ€tt vattenpump. I trĂ€dgĂ„rden kan en vattenpump anvĂ€ndas för allt frĂ„n bevattning till att tömma vatten ur utgrĂ€vningar, bassĂ€nger, fontĂ€n, brunn – eller cirkulera vattnet i bassĂ€ngen.

Om du anvĂ€nder en vattenpump för bevattning sĂ„ gĂ„r det bra att kombinera den med till exempel en sprutpistol. Du kan till exempel anvĂ€nda en vattenpump som Ă€r anpassad för vattentunnor, och anvĂ€nda den tillsammans med en sprutpistol. Även nĂ€r du anvĂ€nder en vattenpump för att pumpa brunnvatten till bevattning sĂ„ kan du kombinera den med andra produkter.

Vid bevattning finns det förstĂ„s mĂ„nga alternativ till vattenpumpar, till exempel regnvattentunna med kran. MĂ„nga tycker dock att vattenpumpar Ă€r betydligt enklare att anvĂ€nda, och dessutom sparar en hel del tid. Om du Ă€r osĂ€ker pĂ„ om en vattenpump Ă€r rĂ€tt val för dig, oavsett om den ska anvĂ€ndas till bevattning eller nĂ„got annat, sĂ„ kan det vara en bra idĂ© att vĂ€lja en billig vattenpump till att börja med. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du prova pĂ„ det, och senare byta modell om du skulle vilja ha en annan – eller fortsĂ€tta med den du har om du Ă€r nöjd med den.

Andra typer av pumpar

Det finns mĂ„nga olika typer av pumpar som passar olika industrier beroende pĂ„ anvĂ€ndningsomrĂ„de. HĂ€r presenterar jag nĂ„gra av de vanligaste pumparna och berĂ€ttar lite mer om dem. Om du funderar pĂ„ att köpa en pump till din industri skulle jag dock rekommendera att du vĂ€nder dig till en expert inom omrĂ„det, sĂ„ dĂ€rför tipsar jag Ă€ven om Ă„terförsĂ€ljare. Är du intresserad av branschen i stort kan jag rekommendera Swepump.org som Ă€r en branschförening dĂ€r du kan lĂ€sa mer om pumpbranschen, ta del av statistik och standardavtal med mera.

Membranpumpar

En membranpump Ă€r vĂ€ldigt anvĂ€ndbar eftersom den kan anvĂ€ndas för att pumpa i stort sett alla sorters vĂ€tskor – allt frĂ„n brĂ€nsle till fĂ€rg eller lim men ocksĂ„ vatten. Membranpumpar Ă€r byggda av flexibla membran som skapar ett pulserande flöde och Ă€r lĂ€ckagefria. Har du en verksamhet som krĂ€ver en membranpump? Tapflo.se Ă€r egen tillverkare av membranpumpar och har lĂ„ng erfarenhet av alla sorters membranpumpar.

Centrifugalpumpar

En centrifugalpump anvÀnds i första hand för att transportera vatten. Det kan vara allt frÄn dricksvatten och dagvatten till avloppsvatten samt process- och kylvatten inom industrin. Funderar du pÄ att köpa en centrifugalpump rekommenderar jag att du vÀnder dig till en expert inom Àmnet centrifugalpumpar. Jag kan till exempel tipsa om Tapflo.se som har lÄng erfarenhet i branschen och kan hjÀlpa dig att hitta rÀtt modell för just ditt ÀndamÄl.

Slangpumpar

En slangpump Àr en slags förtrÀngningspump som passar utmÀrkt för att pumpa tjocka och slitande vÀtskor. Tack vare sin konstruktion Àr en slangpump tÀt, vilket innebÀr att pumpen skapar ett undertryck/sug som Àr vÀldigt bra. PÄ Tapflo.se kan du lÀsa mer om slangpumpar och om din industri Àr i behov av att köpa en slangpump kan de hjÀlpa dig med det!

Industripumpar

En industripump anvÀnds inom industrin för de flesta typer av applikationer inom lÀkemedels-, kemi- och livsmedelsproduktion och Àr ofta en viktig del inom tillverkningen. Bra industripumpar kan hantera sÄvÀl kÀnsliga livsmedel och aggressiva kemikalier som slitande och trögflytande vÀtskor. Hos en expert som Tapflo.se kan du lÀsa mer om industripumpar och fÄ hjÀlp vid ett eventuellt köp.

Leave a Comment