Bästa fiskespöt

För att fiska krävs det såklart att du har ett fiskespö som passar dig. Jag ger tips på grymma fiskespön som jag tror kommer att passa dig.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

PlaceringProduktPassar
1Abu Garcia Venturi haspelspöDig som vill ha ett prisvärt fiskespö med kolfiberklingor
2Abu Garcia Svartzonker spinnspöDig som vill ha ett riktigt bra fiskespö med många unika finesser
3Quantum G-Force Shad & Swimbait spinnspöDig som vill ha ett bra fiskespö med riktigt bekväma korkhandtag

Abu Garcia Venturi haspelspö

Bästa fiskespöt hittar du hos Happy Angler. De har olika fiskespön för olika fiskemetoder och arter. Vi rekommenderar olika spön och beten som passar olika sorters sportfiske. Du hittar bra spön och beten till bra pris via knappen nedan.

Något som är väldigt bra att ha om du vill fiska är minst ett fiskespö och fiskerullar. Sedan handlar mycket om vad det är för slags fisk du vill fiska. Hur det perfekta fiskespöt ser ut, det är ofta individuellt. Sedan beror det även på om du är nybörjare eller om du har fiskat i många år. För att du ska hitta det bästa fiskespöt så bör du ställa dig själv ett par frågor. Först ska du fundera på vilket fiskespö som är effektivast för ditt syfte. Vill du ha ett spö som passar till flera typer av fiske eller är det ett spö för en särskild sorts fisk? Sedan är det bra att fundera på vilken nivå ditt fiske ligger på. Hur ofta fiskar du samt hur duktig är du? Sedan handlar det så klart även om hur mycket pengar du vill lägga ner på din fiskeutrustning.

Idag finns det inget fiskespö som är så allround att det går att använda för alla typer av fiske. Men det finns de fiskespön som går att använda till flera typer av fiske. Dock bör du tänka på att om du vill ägna dig åt flera typer av sportfiske, så kan det vara bra att ha flera uppsättningar med spön och redskap. Bland populära fiskespö kategorier finns haspelspö, spinnspö och jerkbait spö.

Ett bra första spö kan vara ett allroundspö. Det är ett fiskespö som passar till flera typer av fiske. Bland annat kan det användas för spinnfiske efter gädda och havsöring så väl som det går att använda för trolling, vertikalfiske och dropshot. Ett bra spö, till bra pris är Abu Garcia Venturi haspelspö. Detta spö är utmärkt för gädda, gös och havsöring.

Läs mer: Bästa haspelspöt

Fiskespö för vandring

Daiwa Minispin teleskopspö

Du som gillar att vare ute i naturen och vandra och vill ha med dig fiskespö för vandring bör tänka på att välja ett relativt lätt spö som inte väger allt för mycket. Det kan även vara bra att välja ett fiskespö som får plats i ryggsäcken. Det gör Daiwa Minispin teleskopspö. Fördelen med ett teleskopspö är att du kan skjuta ihop det så att det blir mycket litet. Ett sådant spö tar därmed inte så stor plats.

Läs mer: Bästa spinnspöt

Fiskespö för barn

Abu Garcia Abumatic Junior set med inkapslad rulle

Det är inte fel att låta barnen tidigt vara med och fiska. Det som de kan börja med är ett junior set, med en inkapslad rulle. Dessa är lite lättare att hantera. Ett sådant är Abu Garcia Abumatic Junior set med inkapslad rulle. Barn kan så klart direkt börja med haspel ul och öva kast på en gräsmatta (sätt dit en blytyngd) för att sedan ta sig vidare ut och kasta på riktigt. Om du är osäker på i fall ditt barn är intresserad tillräckligt av fiske, så kan du så klart satsa på det billigaste spöet som du hittar. Det så att ditt barn får testa på detta med fiske. Visar sedan ditt barn intresse för det så kan du byta upp dig när det gäller fiskespö.

Läs mer: Bästa metspöt

Fiskespö för nybörjare

Savage Gear Black Savage Spin haspelspö

Du som är nybörjare inom fiske, du kanske funderar på vad för fiskespö som passar bäst. När du ska välja spö så finns det en del saker att tänka på. Vad för rulle vill du använda? Det finns ju flera varianter som haspel eller multi/spinn/kapslad rulle. Sedan bör du även fundera på vilken typ av fiske du vill göra. Är det spinnfiske, mete eller trolling. Andra saker som ska tänkas på är betesvikt, aktion (alltså hur mycket, vart och hur snabbt spöt ska böja sig) samt vad får det kosta? Som nybörjare kan du börja med ett haspelspö i låg/mellanklassen. Då ligger kastvikten på mellan 5-25 gram. Då kan du testa på spinnare, wobblers, spinnerbaits och gäddjiggar. Ett bra spö att börja med kan vara Savage Gear Black Savage Spin haspelspö.

Fiskespö för lax

Quantum G-Force Shad & Swimbait spinnspö

Om du vill fiska efter lax, så är det bra att använda dig av ett spinnspö. Detta spö bör vara ett längre spö, gärna upp mot 12 fot. Sedan ha en kastvikt på 60–80 gram. Laxfiske med spinnspö fungerar utmärkt eftersom multirullen klarar av lite tuffare tag samt även lite tyngre beten. En lax är en stark fisk och dessutom uthållig. Lägg till att den kan väga upp mot 20 kilo så det gäller att du har ett bra spö. Ett bra val av fiskespö för lax är Quantum G-Force Shad & Swimbait spinnspö.

Fiskespö för gädda

Savage Gear MPP2 haspelspö

Gäddan är en spännande sötvattensfisk att fiska efter. De bästa metoderna är spinn eller trolling med stora drag. Andra populära sätt är att använda sig av wobbler, skeddrag, stora spinnare eller jiggar. Om du är nybörjare som vill fånga gädda så kan det vara lämpligt med ett allround-spö. Du har då till exempel Savage Gear MPP2 haspelspö. Om du är en fiskare med passion för just gädda, så är det bra att ha lite bättre utrustning. Det kan vara bra att ha utrustning för två områden. Det är inte fel att ha antingen en jerk och en spinn-utrustning alternativt en lätt och en tung utrustning. Spöt passar även dig som kan lite mer eller har mer erfarenhet, se bara till att du fiskar på rätt plats och rätt tid.

Fiskespö för abborre

Abu Garcia Svartzonker spinnspö

När det kommer till att välja fiskespö för abborre så är det bra att först titta på hur tunga beten du tänkt kasta med ditt fiskespö. Sedan är det så att det krävs inte några specialgrejer för att fiska abborre. Du kan använda dig av ett bra allroundspö med en kastvikt upp till 20-30 gram. Ett bra universalspö för abborre är ett haspelspö, 7-8 fot som är lite styvare i klingan samt har topp- eller medelaktion. Till detta spö kan du ha en mellanstor haspelrulle. Det finns även specialspön med för den delen, om du vill att det ska vara lite mer avancerat. Så som jiggspö, dropshotspö, crankbaitspö med flera andra. Ett bra spö, till bra pris är Abu Garcia Svartzonker spinnspö.

Fiskespö för torsk

Abu Garcia Venturi haspelspö

Om du ska fiska torsk så är det ett fiskespö för havsfiske du bör satsa på. De ligger ofta på 6-7,5 fot långa och det kan vara bra att ha en utrustning som tål lite tuffare påfrestningar. Dock går det utmärkt att även använda ett gäddspö med multi eller haspel. Bra förslag på fiskespö för torsk är Abu Garcia Venturi haspelspö.

Fiskespö för havsöring

Quantum G-Force Shad & Swimbait spinnspö

Om du ska fiska havsöring så är det bra att ett fiskespö som passar för just den arten. Havsöring går att fiska året runt. Under vintern kan du fiska med spinnfiske och skeddrag eller flugfiske med fluga. Under våren fungerar det bra med tubfluga, wobbler, grodbete och våtfluga. För havsöringen fungerar ett vanligt haspelspö alldeles utmärkt. I allmänhet är Quantum G-Force Shad & Swimbait spinnspö ett grymt haspelspö för havsöringfiske.

Fiskespö för fjällfiske

Savage Gear Black Savage Spin haspelspö

Fjällfiske är ett trevligt sätt att fiska på. För att göra det på bästa sätt är det inte fel att ha bra fiskespö samt bra fiskedrag. Du kan satsa på ett haspelspö för lätt fiske och då med jiggar, spinnare, små wobblers och skeddrag. Ett bra spö att satsa på är Savage Gear Black Savage Spin haspelspö. Fjällfiske brukar innebära arterna röding, öring och harr. Men andra arter som kan hugga är gädda abborre, sik samt kanadaröding. När det gäller bete och drag så är färgen ofta avgörande för att du ska få napp. Vanligaste färgerna på spinnare är guld, silver och koppar. Men det finns även svarta och orangea. Bra beten finns här.

Hur förvarar man ett fiskespö?

Jag rekommenderar starkt att man för långsiktigt förvar av ett eller flera fiskespön att man införskaffar en spöhållare. Det skulle göra det enklare och det är också ett sätt att ta hand om spöt på bästa sätt och se till att det inte böjs.

Hur långt fiskespö ska man ha?

Vilken längd som är bäst att ha på sitt fiskespö beror till stor del på var man ska fiska ifrån. För dig som vill fiska från land fungerar det mesta, men längre spön kan vara att rekommendera om du fiskar från en strand eller liknade. För dig som fiskar från båt rekommenderar jag ett kortare spö då kaststräckan inte behöver vara lika stor, och kontrollen blir bättre.

Hur byter man lina på ett fiskespö?

Det enklaste är att först montera rullen på spöt för att sedan trä linan först genom den första spöringen och sedan fortsätta framåt. När du fäst linan vevar du in linan med spolen. Sök gärna på YouTube för bra videoinstruktioner.

Leave a Comment