Bästa haspelspöt

Haspelspö är ett fiskespö som används tillsammans med haspelrulle och har rullfästet på undersidan. Jag hjälper dig hitta det bästa haspelspöt för dig.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Abu Garcia Vendetta haspelspö

Emilio på Friluftaren

Fungerar för olika sorters fiske
Mycket prisvärt
Snygg design

Abu Garcia Vendetta haspelspö

Bästa haspelspöt är Abu Garcia Vendetta haspelspö. Det har en snygg svart look med en aggressiv design. Den fungerar utmärkt för allmänt spinnfiske och så mycket mer. Dessutom finns det modeller under tusen kronor. Klicka på knappen nedan för att se olika modeller.

5

Ett av de allra vanligaste fiskespö-typerna på marknaden idag är haspelspö. Det är ett bra alternativ för dig som vill ha ett allsidigt spö. Ett haspelspö ska användas tillsammans med en haspelrulle. Oftast så används denna typ av spö för att kasta med, som ett kastspö. Det gäller då till fiske där det har betydelse med vad ditt spö har för kastlängd. De vanligaste områden där det är av största vikt med kastlängd är kustfiske efter havsöring. Sedan har det kommit att bli mycket populärt med tyngre gäddfiske med hjälp av haspelspö så väl som att användas för lättare fiske av till exempel abborre. Ett haspelspö är mycket allsidigt och går att användas till det mesta inom fisket. Det finns spön i olika prisklasser att välja mellan.

När du vill hitta bästa haspelspöt 2020 så finns det ett par saker att tänka på. Fundera på vilken prisklass som du föredrar samt fråga dig hur ofta du kommer att använda det. Sedan kan du även fundera på vad du vill ha för kastvikt och längd. Det beror på vad som passar dig och vad du har för syfte med ditt fiske. Ett prisvärt spö av haspelmodell är Abu Garcia Vendetta haspelspö. Den fungerar utmärkt att använda för jiggfiske, allmänt spinnfiske, spinnfiske efter havsöring samt UL-fiske. Du kan hitta flera modeller för under tusenlappen.

Läs mer: Bästa pimpelspöt

Haspelspö för havsfiske

Konger Ultris Zander Pro haspelspö

När det kommer till havsfiske så är det bra om du är medveten om att ett havfiskespö skiljer sig en hel del åt i både uppbyggnad och användningsområden om man jämför dem med traditionella spinnspön. Många av de så kallade traditionella havsfiskespön klassas även i amerikanska pounds, ibs, som kan göra dig lite förvirrad.

Ett prisvärt spö är Konger Ultris Zander Pro haspelspö. Denna serie med spön h ar extra hållbara klingor och de håller för påfrestningar. Havsfiske kan utföras från klippor, från bryggor och så klart från båt. De allra flesta havsfiskespön är 6–7,5 fot långa. Utrustningen behöver vara lite tuffare och klara påfrestningarna från tyngre fiskar. Ett spö upp till 20 lbs fungerar för det mesta kustnära fisket. För fiske över 50–100 meter och vid exempelvis vrakfiske kan du behöva ha ett spö på 20–30 lbs.

Läs mer: Bästa ismetespöt

Haspelspö för gädda

Abu Garcia Venturi spinnspö

Om du ska ha ett haspelspö till gäddfisket, så bör du satsa på ett fiskespö som klarar tyngre beten. Alltså wobblers och gummibeten. Gäddfiske kräver att du har ett lite styvare haspelspö eller helst ett spinnspö med mycket ryggrad. Kastvikt kan variera, beroende på vad du har tänkt använda som bete. Längden kan vara runt 8-9 fot. Ett bra spö är Abu Garcia Venturi spinnspö. Det fungerar även du vill använda tyngre beten än 150 gram.

Läs mer: Bästa feederspöt

Haspelspö för lax

Feeder Concept Pilot haspelspö

Lax är en trevlig fisk, som går att fiska året om. Dock kan det skilja sig åt vad du behöver för utrustning beroende på vad det är för årstid. Det som fungerar bäst enligt många är att använda spinnfluga. Sedan går det även bra med skeddrag. När laxen håller sig närmare botten så kan det med fördel fiskas med hjälp av trolling. Ett bra haspelspö är Feeder Concept Pilot haspelspö.

Haspelspö för havsöring

Berkley E-Motion haspelspö

Haspelspö för havsöring innebär ett fiskespö du kan använda för kustfiske från land eller från båt. Vad du ska ha för spö, längd och kastvikt, det beror på vad för beten du tänkt använda samt om du ska fiska från båt eller från land. Bland de bättre haspelspön för havsöring har du haspelspön i längderna omkring 8–10 fot med en kastvikt på ca 10–30 gram.

Dessa typer av spön klarar de flesta havsöringsdrag så som kustwobblers och skeddrag av olika sorter. Du som vill fiska havsöring från land kan satsa på ett längre spö på runt 10 fot med kastvikt på ca 10-30 gram. Ett bra förslag är Berkley E-Motion haspelspö.

Haspelspö för abborre

Berkley FireFlex haspelspö

När det är abborre som står i fokus för fisket, så är detta en fisk som är glupsk men som inte är så stor. Det betyder att de inte kan äta så stora beten. Det fungerar väl att använda haspelspön så väl som spinnspö för denna fisk. Det är dock vanligast att använda just haspel. Många gånger är dessa spön utrustade med en snabb aktion och lätta tunna klingor.

Många tycker det är kul att använda crankbaits och jerkbaits när det ska fiskas abborre. Ett bra spö vi rekommenderar är Berkley FireFlex haspelspö. Den fungerar även bra för gäddan!

Haspelspö för regnbåge

Daiwa Prorex haspelspö

Regnbåge går att fiska på en mängd olika sätt. En del föredrar att fånga den med mete. Men du som vill vara mer aktiv i ditt fiskande kan använda kastspö eller flugspö. Det tillsammans med drag som spinnare, små skeddrag och små wobblers. Ett lätt kastspö mellan 6–8 fot med en kastvikt på 15–40 gram och flätlina är bra för att fiska regnbåge. Ett bra spö är Daiwa Prorex haspelspö.

Haspelspö för barn

Abu Garcia Ike Dude set med inkapslad rulle

Barn som har intresse för att börja fiska ska så klart göra det! För de allra minsta barnen kan det vara bra att först börja med att meta abborre. Det då fiske med kastspö kräver koordination. Men så fort de kan klara av det så är det dags att investera i ett bra haspelspö. Det kan vara smart att köpa ett set till en början.  Det finns extremt billiga set som Abu Garcia Ike Dude set med inkapslad rulle. En del set kan vara relativt enkla och kanske inte så hög kvalitet, men duger att börja med. Just att ha inkapslad rulle att börja med är smart, men det är bra att välja en öppen haspelutrustning så tidigt som möjlig.

Vilket haspelspö är bäst?

Jag rekommenderar vår testvinnare som nämns i artikeln ovan. Det är ett bra haspelspö som passar de allra flesta. På Happy Angler finns många andra riktigt bra haspelspön.

Hur kastar man ett haspelspö?

För bästa kasttekniken med haspelspö och haspelrulle rekommenderar jag att håller linan med pekfingret för att sedan släppa linan med fingret i själva kastet. Med rätt teknik kan du med ett haspelspö kasta riktigt långt.

Hur långt haspelspö ska man ha?

För de allra flesta rekommenderar jag att man köper ett haspelspö på åtta fot. Det passar både land- och båtfiske. Ska du fiska från kusten kan nio eller tio fot vara bra.

Leave a Comment