Bästa flugfiskespöt

Du som är på jakt efter ett flugfiskespö har hittat precis rätt. Läs min guide om och lär dig allt du behöver veta för att välja rätt flugfiskespö.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Shakespeare Oracle Switch flugspö

Emilio på Friluftaren

Utmärkt nybörjar- och proffsspö
Mycket prisvänligt
Lättkastat

Shakespeare Oracle Switch flugspö

Ett utomordentligt flugspö för lättare flugfiske i mindre älvar eller insjöar. Den förlåtande aktion tillåter dig att göra kastmisstag och passar därmed utmärkt även för nybörjaren som håller på att lära sig tekniken, men passar även den lite mer kunniga.

5

Vilket är det bästa flugfiskespöt 2020? Tyvärr är inte svaret så enkelt att jag kan tipsa om ett enskilt spö som passar för precis alla, även om det hade varit en enkel lösning. Det bästa flugfiskespöt är snarare det spö som passar för det fiske du ska utföra och som din budget håller för. Flugfiskespön kan kosta en förmögenhet och ibland är det lätt att ryckas med och köpa dyr utrustning som verkar bra, för att sedan upptäcka att den inte alls passar för just din fiskesituation.

Idag finns det ett stort utbud av såväl flugfiskespön som färdiga flugfiskeset och ifall man aldrig inhandlat dessa produkter innan kan det kännas svårt att veta hur man ska välja rätt. Jag har därför utvecklat denna guide där jag tipsar om några flugfiskespön som jag tycker är lite extra bra. Jag börjar helt enkelt med att rekommendera ett flugfiskespö som är ett perfekt val för dig som är nybörjare när det kommer till flugfiske – Shakespeare Oracle Switch flugspö. Oracle Switch-spöt är allroundspöt som passar nybörjaren som är ute efter ett pålitligt spö i en rätt lagom prisklass. Spöt finns i olika storlekar, välj en som du tror att du kan trivas med. I regel lite kortare för lättare vatten – och tvärt om. Ett lättkastat flugspö tack vare den förlåtande aktionen vilket gör att spöt passar bra för den som håller på att lära sig tekniken.

Läs mer: Bästa spöhållaren

Andra flugfiskespön

GR20 spöt är ett bra nybörjarspö men om du är på jakt efter ett flugspö i en högre klass som är utvecklat för lite mer avancerat flugfiske så är andra alternativ bättre. Nedan tipsar jag om tre flugfiskespön som tillhör de lite högre klasserna. Om du är osäker på vad de olika klasserna innebär kan du ta dig längst ner på sidan där jag skriver mer utförligt om hur systemet fungerar i detalj.

Greys GR40 flugspö

Greys GR40 flugspö är ett mellanklass flugspö där modellen på 9 ft tillhör klass 6. Detta spö passar bra för dig som har tänkt flugfiska efter exempelvis öring eller havsöring i älv eller sjö. Med en Modulus-grafitklinga med en medelsnabb aktion som är snabbare än den i GR20 spöt passar detta spö för snabbare flugfiske. Grafitklingan gör även att spöt kan behålla en mycket lätt vikt samtidigt som det erbjuder en snabb återhämtning, tillsammans skapar dessa egenskaper ett lätt och trivsamt flugfiske perfekt för skandinaviska vatten.

Läs mer: Bästa vertikalspöt

Shakespeare Agility 2 Fly flugspö

Ska du fiska i lite mer krävande vatten och behöver klättra ytterligare någon klass så är Shakespeare Agility 2 Fly flugspöt för dig. Modellen på 10 ft i klass 7 passar utmärkt för strömmande älvar där havsöring eller mindre laxar leker. Agility 2 serien från Shakespeare är den uppgraderade versionen av succé spöna från Agility serien. I denna uppföljande serie har vikten minskats ännu mer och som en följd är både aktionen och återhämtningen nu ännu snabbare. Detta spö har en extrem precision och fina drillnings egenskaper som skapar en mycket effektfull och proffsig känsla.

Shakespeare Oracle Scandi

Sist men inte minst vill jag tipsa om ett riktigt utomordentligt flugfiskespö för dig som sysslar med mer avancerat flugfiske. Återigen är det Shakespeare som ligger bakom den innovativa och kraftfulla designen på detta otroligt prisvära laxspö. Oracle Scandi flugspöt är utvecklat för kraftfulla älvar och pigga laxar. Med en längd på 13,9 ft tillhör detta starka tvåhandsspö klass 9 och är som gjort för tuffa kamper. Med sin kraftfullhet och styrka kan man förvänta sig ett lite klumpigt spö, men det är inte vad man får med Oracle Scandi spöt som snarare bjuder på en skön känsla och en mycket lätt vikt. Oracle Scandi serien är en av de mest populära flugspöserierna på marknaden just nu, mycket tack vare att de erbjuder en hög kvalitet för ett mycket förmånligt pris. Jag rekommenderar det starkt till alla som vill ta sitt flugfiske till nya nivåer.

Mer om flugfiskespön

När det kommer till flugfiskespön finns det en hel del egenskaper och begrepp som kan vara svåra att hålla reda på. Här förklarar jag begrepp som aktion och klass och förklarar innebörden av flugspöts klinga och de olika materialen som finns.

Längder på flugspö

När det kommer till vilken längd du bör ha på ditt flugspö finns det en enkel regel man kan följa – ju längre kast du behöver göra, desto längre spö ska du ha. Flugfiskespöts längd anges i fot och en fot är detsamma som 30,48 cm. En vanlig längd är mellan 8-10 fot men du kan hitta flugfiskespön från 5 upp till 20 fot. Flugspöts längd går hand i hand med vilken klass spöt tillhör så ju längre spö du har desto högre klass kommer det vara på spöt.

Flugspö klasser

Utbudet av flugfiskespön idag är enormt och är det första gången du ska inhandla ett spö kan det vara svårt att veta vart du ska börja. När det kommer till flugfiskespön finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Först och främst är flugfiskespön uppdelade i olika klasser snarare än efter kastvikt som traditionella spön. Klasserna indikerar hur tung lina man kan använda och därmed även hur tungt fiske man kan utföra. När du ska välja vilken klass på spö du ska köpa behöver du alltså utgå från vilken fiskart du ska fiska, hur fiskeförhållandena kommer att vara samt vilken storlek på fångst du kan förvänta dig. Samtliga av dessa faktorer spelar stor vikt för valet av spö. Klasserna sträcker sig från 3 till 12 och ju högre upp du går i klass desto grövre linor och fiske sysslar du med.

Spön som tillhör klasserna 3-5 är utvecklade för lättare flugfiske och passar bra för nybörjare. Dessa spön passar för flugfiske i bäckar, mindre åar eller småsjöar. Klass 6-8 är för lite tyngre flugfiske men fortfarande långt ifrån de riktigt tunga klasserna. Här hamnar spö som är utvecklade för exempelvis öring och havsöring men även för mindre laxfiske i lite större sjöar och älvar. Ska du flugfiska vid en blåsig kust och är på jakt efter de större fiskarna är det klass 9-10 du ska lägga dig inom. Detta flugfiske är lite mer avancerat och kräver att du har koll på tekniken, det är alltså inte några spön som passar sig för nybörjare. Den högsta klassen är för det riktigt grova fisket efter stora laxar eller flugfiske i tropikerna efter storvilt. Flugfiskespön i klasserna 10-12 hamnar här och är enbart passande för dig med många års erfarenhet och god kunskap.

Spöaktioner

Ett annat viktigt begrepp som ofta används i beskrivningar av flugfiskespö är spöts aktion. Spöaktionen är ett begrepp för vilka egenskaper spöt har och hur dessa egenskaper påverkar hur spöt reagerar vid kast och drillning. När det kommer till spöaktion hos flugspön brukar man tala om fyra olika grupper: bottenaktion, helaktion, medelaktion och toppaktion.

Bottenaktion återfinns hos flugspön i de lägre klasserna som passar bra för nybörjare. Dessa spön har en mycket långsam linbåge vilket innebär att spöt böjer sig långsamt i hela sin längd. Den långsamma böjningen skapar en följsamhet som tillåter långsammare kast och ställer därför inte lika höga krav på fiskaren. Spön med helaktion böjer sig däremot enbart i den övre hälften av spöt vilket gör att spöt håller en större kraft vid krokning och drillning av fisk. Dessa spön är aningen mer styva än spön med bottenaktion.

Spön som enbart böjs i den övre tredjedelen tillhör kategorin av spön med medelaktion. Dessa spön kräver en större hastighet på grund av att de erbjuder en sämre följsamhet, de är därför bättre lämpade för flugfiskare med större kunskap. De allra styvaste flugfiskespöna har en så kallad toppaktion där enbart den övre fjärdedelen av spöt böjs. Dessa spön erbjuder fantastiska kastegenskaper och en mycket fin precision men är de spön som är svårast att använda.

Generellt kan man säga att ju styvare och därför snabbare spö, desto mer erfaren flugfiskare krävs. Ett snabbare spö ställer högre krav på tekniken medan ett långsammare spö tillåter misstag hos den som kastar. Är du nybörjare bör du därför välja ett spö med bottenaktion och som tillhör en av de lägre klasserna. Klass 5-6 brukar vara bra klasser att börja i då de ofta anses vara bra allroundspö.

Om du fortfarande tycker att det känns krångligt att hitta ett flugspö som passar för dig finns det en smidig lösning som stavas flugfiskeset. Idag erbjuder många fiskebutiker färdiga flugfiskeset där du får med dig allt du behöver – ett tips ifall du vill spara tid och pengar!

Vilket flugspö ska man välja?

För lättare fiske i vattendrag rekommenderas klass 3-4, för sjöfiske klass 5-6, för kustfiske klass 7-8, för gäddfiske klass 9-10 och slutligen för laxfiske klass 11-12. Du ska alltid ha samma klass på spöt och linan. Längden beror på vart du kastar ifrån. Generellt sätt rekommenderar jag kortare spö för båtfiske och längre spö för kustfiske.

Hur lång tafs passar flugfiske?

Vid torrflugfiske bör man använda en längre tafs på 1-2 gånger spöts längd för att flugan då ser mer naturlig ut. Annars brukar en tafs på ungefär 9 fot vara perfekt.

Hur fungerar flugfiske?

Flugfiske fungerar på så sätt att man kastar linan fram och tillbaka i luften för att släppa ut mer och mer lina, lite i taget, tills att den är så lång att man kan kasta ut den i vattnet. Målet är att flugan ska landa precis framför fisken. Att se en YouTube video på ett bra flugkast kan vara mycket hjälpsamt.

Leave a Comment