BĂ€sta flugfiskerullen

Jag jÀmför flugfiskerullar och rekommenderar bÀsta flugrullen. Detta bland mÀrken som Maxximus, Greys och Shakespeare.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Greys GTS500 flugrulle

Emilio pÄ Friluftaren

Mjuk och jÀmn skivbroms
Utbytbar kasettspole
FörmÄnligt pris

Greys GTS500 flugrulle

Engelska tÀvlingsfiskares sjÀlvklara favorit! Utrustad med högklassig broms som Àr mjuk Àven vid uttröttning samt en utbytbar kasettspole som gör linbytet smidigt. Ekonomiskt och kvalitetssÀkrat val!

5

Vilken Àr dÄ den bÀsta flugrullen 2020? SjÀlvklart beror det pÄ vilket fiske du ska utföra, men om jag utgÄr frÄn en rulle med hög kvalitet som klarar av det den lovar och gör det för ett bra pris sÄ har jag hittat min favorit i Greys GTS500 flugrulle. Denna flugrulle frÄn Greys Àr en sÄ kallad kasettmodell vilket innebÀr att den Àr utrustad med en kasettspole. Spolen Àr mycket enkel att byta ut vilket möjliggör en anvÀndning av flera olika linor pÄ samma rulle. Att det gÄr att anvÀnda rullen till flera olika linor Àr förmÄnligt av flera anledningar. Först och frÀmst innebÀr det sÄklart att du inte behöver köpa till fler rullar bara för att du vill byta lina vilket Àr ekonomiskt i lÀngden. Detta underlÀttar Àven rent logistiskt dÄ du slipper slÀpa med dig lika mycket nÀr du ska ut.

Greys rulle Àr utrustad med en dubbel Rulon-skivbroms som Àr mjuk Àven vid uttröttning. En smart egenskap Àr systemet med plastpluggar som hjÀlper dig att mÀrka spolen sÄ du vet vilken typ av lina den har. Kommer i klasserna 5, 6 och 7 eller 7, 8 och 9 och finns sÄledes tillgÀnglig för sÄvÀl nybörjaren som den mer vane flugfiskaren.

Greys GTS500 rullen Ă€r flugrullen som vunnit popularitet Ă€ven hos tĂ€vlingsfiskare, speciellt i England, men som finns tillgĂ€nglig för ett förmĂ„nligt pris. Rullen levereras dessutom med tvĂ„ extra spolar och en smart neopren skyddspĂ„se. Och allt för ett mycket förmĂ„nligt pris, vilket alltid Ă€r nĂ„gonting jag kollar lite extra pĂ„ nĂ€r jag jĂ€mför olika utrustningar. Är du pĂ„ jakt efter en högklassig flugrulle som klarar tyngre fiske men som inte kostar skjortan Ă€r detta alternativet för dig.

LĂ€s mer: BĂ€sta haspelrullen

Andra flugfiskerullar

HÀr kommer tre tips pÄ riktigt bra flugfiskerullar ifall den ovan nÀmnda inte passar för dig.

Shakespeare Agility flugrulle

En annan förmÄnlig flugrulle som hÄller hög kvalitet kommer frÄn Shakespeare. Shakespeare Agility Àr en stark aluminiumrulle vars pris inte speglar dess styrka. Rullen Àr utformad med en mycket kraftig broms som hÄller en bra jÀmnhet och som bromsar mjukt Àven vid kamper med större fiskar. GÄr att göras bÄde höger- och vÀnsterhÀnt.

Agility rullen frÄn Shakespeare kommer i klasserna 3-4, 5-6 och 7-8 och Àr sÄledes utvecklade för sÄvÀl lÀtt flugfiske efter exempelvis harr, till tyngre fiske i större Àlvar eller sjöar. De allra minsta storlekarna passar Àven bra vid pimpling.

NÀr det kommer till prisgaranti sÄ Àr detta en rulle som verkligen hÄller vad den lovar för ett mycket förmÄnligt pris. Rullen kostar dessutom lika mycket oavsett storlek vilket inte alltid Àr fallet. En mycket bra rulle att börja sin karriÀr innan flugfisket med.

LĂ€s mer: BĂ€sta multirullen

Greys GTS300 flugrulle

Är du pĂ„ jakt efter en flugrulle i det lite starkare laget rekommenderar jag Greys GTS300 flugrulle. Rullen Ă€r mycket starkt i förhĂ„llande till sin lĂ€tta vikt och har en mycket jĂ€mn och kraftig Rulon-skivbroms som klarar att drilla Ă€ven de större fiskarna. Köp i storleken 6-8 ifall du ska bedriva tyngre flugfiske. Är du nybörjare rekommenderar jag storleken 4-6 som passar utmĂ€rkt för allround flugspön som ofta kommer i klass 5-6. GĂ„r enkelt att anpassa efter din föredragna vevsida och kommer med en mycket lĂ€ttbytt spole. Ett kraftfullt alternativ för sĂ„vĂ€l nybörjaren som den mer erfarne flugfiskaren. 2 Ă„rs garanti!

Maxximus ST flugrulle

Den sista flugrullen jag vill rekommendera Àr tillverkad av Maxximus och Àr alternativet för dig som söker en rulle som passar för havsfiske. Maxximus ST flugrulle Àr utvecklad sÄ den klarar bÄde söt- och saltvatten och Àr dessutom lÀtt att underhÄlla vilket alltid Àr en fördel ifall man vill se till att ens redskap hÄller lÀngre. Bromsen Àr kraftig och pÄlitlig Àven vid de tyngre drillningarna. Kommer i storlekarna 5-6 och 7-8. För havsfiske rekommenderar jag den större storleken dÄ du troligtvis kommer fiska med ett flugspö i en högre klass. Ska du flugfiska i havet Àr detta rullen jag rekommenderar för dig! Stor bonus för dess billiga pris.

Mer om flugfiskerullar

Vad Àr viktigt att tÀnka pÄ nÀr du ska vÀlja flugrulle och vad utgör egentligen en bra flugrulle? I denna artikel tittar jag nÀrmare pÄ just flugrullar och vad du bör tÀnka pÄ inför ditt nÀsta köp. Idag finns det mÄnga flugrullar pÄ marknaden och det kan kÀnnas svÄrt att veta vad man ska vÀlja ifall man inte har testat de olika alternativen som finns. För att underlÀtta ditt val har jag dÀrför genomfört ett test av populÀra flugrullar frÄn kÀnda mÀrken som Greys och Maxximus och rekommenderar de som jag tycker Àr sÀrskilt bra och förmÄnliga.

Det absolut viktigaste att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer bland olika flugrullar Àr att vÀlja en rulle som passar till ditt flugspö. Flugfiskespön Àr uppdelade i olika storlekar, eller klasser. Dessa klasser indikerar vilket fiske man kan bedriva, med andra ord hur tungt fiske spöt klarar av. Desto högre klass pÄ spöt (och rullen) desto tyngre fiske och större flugor. NÀr det kommer till att vÀlja flugrulle behöver du dÀrför se till att rullen ligger i samma klass som flugspöt, annars fungerar de tvÄ inte sÀrskilt bra tillsammans. Det betyder att om du har ett flugspö i klass 7 bör du ha en rulle i samma storlek. Om du tycker att det lÄter komplicerat sÄ kan jag dock lugna dig med att klassen, eller storleken, nÀstan alltid stÄr utskriven pÄ rullen för att du ska veta att du köper rÀtt. PÄ vissa flugrullar kan storleken vara angiven i exempelvis klass 7-9. Detta innebÀr att den specifika flugrullen passar till flugspön i klasserna 7, 8 och 9. En sÄdan rulle kan vara bra att införskaffa ifall du vet med dig att du kommer att pendla mellan olika flugspön.

En annan viktigt aspekt nÀr man vÀljer flugrulle Àr att titta pÄ vilken broms rullen har. Flugfiskerullar fungerar nÀmligen annorlunda frÄn andra fiskerullar som haspel- eller multirullar. NÀr du kastar med fluga sÄ kastar du nÀmligen inte med rullen och dÀrför skiljer sig flugrullar i sin konstruktion gentemot andra fiskerullar. Inom flugfiske Àr rullens frÀmsta egenskaper nÀmligen att fungera som linförvaring samt Àr en viktig del i drillningen av fisken och ska sÄledes klara av att bromsa en fisk som rusar ut med lina.

Kastar du med ett spö i en lÀgre klass och fiskar efter mindre fiskar rÀcker det med en rulle som har en mindre avancerad broms. Det viktiga Àr att bromsen Àr jÀmn sÄ att du undviker att tafsen gÄr av nÀr fisken knycker. För tyngre fiske av exempelvis lax stÀlls det dock högre krav pÄ bromsen. Först och frÀmst behöver du se till att det finns plats för backning. Vidare behöver du en broms som Àr starkt nog för att fÄ stopp pÄ de starkaste fiskarna. Precis som vid köp av haspel- eller multirulle som ska anvÀndas för havsfiske behöver du Àven se efter att din flugrulle klarar av saltvatten. Fiskar du med en rulle för sötvatten i havet kan rullen korrigera och det vill du gÀrna undvika.

Innan du köper din nÀsta rulle rekommenderar jag dig dÀrför att tÀnka efter kring vilket typ av fiske du ska bedriva och utgÄ dÀrifrÄn. Ska du fiska harr eller liknande i en mindre Ä eller sjö rÀcker det troligtvis med ett flugspö och en flugrulle i klass 4-6 med en mindre broms. Ska du dÀremot ut och fiska efter de större fiskarna bör du stiga Ätminstone tre klasser och leta efter en rulle som passar till ett flugspö i klass 9-10.

Oavsett om du ska kasta med de allra minsta flugorna i en liten sjö eller ifall du ska kasta efter större laxar sĂ„ Ă€r flugrullen en viktigt komponent du behöver tĂ€nka pĂ„. Ofta kan man lĂ€sa att rullen inte Ă€r lika viktig nĂ€r det kommer till flugfiske som vid spinnfiske men detta hĂ„ller jag inte med om. Eftersom flugfiske Ă€r mer krĂ€vande Ă€n traditionellt spinnfiske anser jag att utrustningen Ă€r Ă€nnu viktigare för att fisket ska gĂ„ bra, men framförallt för att det ska vara kul. Detta betyder dock inte att du behöver investera flera tusen kronor mer i ditt flugfiske, vilket de ovan rekommenderade flugrullarna bevisar. Är du pĂ„ jakt efter en bra och billig flugrulle Ă€r rullarna frĂ„n Greys, Maxximus och Shakespeare utmĂ€rkta rullar att börja med.

KÀnner du dig osÀker pÄ flugfiske överlag, eller funderar pÄ vilka andra redskap du behöver för att kunna starta? Ett tips Àr att gÄ en kurs i flugfiske. Idag finns det mÄnga utmÀrkta kurser i flugfiske som Àr mycket vÀrda att ta ifall du verkligen vill satsa pÄ ditt flugfiske. Stort lycka till!

Vilken Àr den bÀsta flugfiskerullen?

Jag rekommenderar starkt testvinnaren av flugfiskerullar ovan som den bÀsta flugfiskerullen. Det korta svaret Àr att det finns riktigt bra all-around rullar för flugfiske, men det finns ingen rulle som passar absolut alla.

Hur fungerar flugfiskerullar?

Det beror lite pÄ. Det finns nÄgra olika populÀra utföranden av flugfiskerullar. Jag tycker att man ska satsa pÄ en flugrulle som har en bra fungerande broms och en kasettspole som gÄr att byta ut.

Vilken flugfiskerulle passar?

För att ta reda pÄ vilken flugfiskerulle som passar ditt flugspö Àr det viktigt att du tar reda pÄ vilken klass ditt spö tillhör. Skulle ditt flugfiskespö tillhöra klassen 5-6, dÄ Àr det en flugrulle i klass 5-6 som du söker, till exempel.

1 thought on “BĂ€sta flugfiskerullen”

Leave a Comment