BĂ€sta vhf-radion

En vhf radio Àr bra att ha med pÄ bÄten. Den ger dig möjlighet till kommunikation och nödanrop. Jag jÀmför vhf radios som passar dina behov.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Lowrance LINK-6-S Black VHF radio

Emilio pÄ Friluftaren

LÀttanvÀnd
Enkel montering
Inbyggd GPS-antenn

Lowrance LINK-6-S Black VHF radio

Lowrance LINK-6-S Black VHF radio Àr den bÀsta vhf radion. Den kan anvÀndas pÄ alla slags farkoster, inte bara bÄtar.

5

Att ha en vhf radio med dig ombord pĂ„ bĂ„ten Ă€r bra för din sĂ€kerhet. Även om du har en mobil med, sĂ„ rĂ€cker den inte i alla lĂ€gen. Om du befinner dig lĂ„ngt frĂ„n land kan det vara svĂ„rt att fĂ„ tĂ€cknig. Om du dĂ„ hamnar i trubbel och behöver assistans sĂ„ Ă€r radion det bĂ€sta alternativet. Den bĂ€sta vhf radion Ă€r Lowrance LINK-6-S Black VHF radio. Den Ă€r lĂ€ttanvĂ€nd och Ă€ven enkel att montera, pĂ„ ett bord, i taket eller vid ett skott. Denna radio kommer med en högkontrastskĂ€rm som har en bra synlighet bĂ„de dagtid och pĂ„ natten. Du vĂ€ljer kanal med en vridkontroll samt du nĂ„r andra funktioner via stora, synliga knappar. Glöm inte att alltid kombinera en vhf radio men nĂ„gon form av flytplagg, till exempel en flytvĂ€st.

LÀs mer: BÀsta flytvÀsten

Andra vhf radior

Det finns Àven fler alternativ inom vhf radios.

Raymarine Ray53 VHF Radio

Ett bra alternativ Àr Raymarine Ray53 VHF Radio. Det Àr en mindre variant, men med ett riktigt effektivt kommunikationssystem. Den kan monteras nÀstan var du vill i din bÄt. Den kommer med en stor och lÀttlÀst skÀrm, bullerdÀmpande mikrofon och förstklassig högtalare.

LĂ€s mer: BĂ€sta flytoverallen

Lowrance LINK-9 VHF-radio

Ett annat alternativ Àr Lowrance LINK-9 VHF-radio. Med den kan du kommunicera var du Àn befinner dig pÄ sjön. Den har flera sÀkerhetsfunktioner, en inbyggd GPS samt en NAV-knapp som gör radion till en navigeringsenhet som visar hastigheten och kursen.

Raymarine Ray63 VHF Radio

Ett tredje alternativ Àr Raymarine Ray63 VHF Radio. Den innehÄller de allra viktigaste kommunikationsfunktionerna för dig som befinner dig pÄ en bÄt. Du kan Àven lÀgga till en lur för att anvÀnda radion pÄ tvÄ stÀllen. Har du tvÄ lurar sÄ kan du Àven ringa Intercom-samtal mellan tvÄ stationer.

Mer om vhf radio

VHF stÄr för Very High Frequence. En vhf radio Àr en radiosÀndare för yrkes- och fritidsfartyg. MÄnga gÄnger har den Àven kallats för livlinan till land. Att ha en sÄdan radio ombord ger trygghet. Det eftersom du alltid via den kan fÄ kontakt med land och med omvÀrlden. Den Àr Àven en kanal för utsÀndning av viktig information till sjöfarare. Idag sÄ anvÀnds vhf radios av alla kategorier av yrkessjöfart och fritidsbÄtar och det i hela vÀrlden. En sÄdan radio har frÀmst tre huvudsakliga funktioner. Det Àr nödradio, kommunikationsradio och mottagare för Maritim SÀkerhets Information (MSI).

Om du rĂ„kar ut för ett haveri, eller om nĂ„gon blir sjuk ombord eller det hĂ€nder nĂ„got sĂ„ Ă€r en vhf radio ett kommunikationssystem som Ă€r ovĂ€rderligt. Det Ă€r det snabbaste sĂ€ttet för att kunna begĂ€ra hjĂ€lp och assistans.  En del radios har en knapp med Digital Selective Calling (DSC). Det Ă€r kanal 70, och ett internationellt system för automatisk nödalarmering. Via den gĂ„r det att skicka ett nödmeddelande. Det gĂ„r Ă€ven att skicka sĂ€kerhets- och rutinmeddelanden.

Du kan Àven med en vhf radio skicka ett nödanrop, maday-anrop. Det dÄ du alltid kan komma i kontakt med sjö- och flygrÀddningscentralen (JRCC) pÄ nöd-och anropskanalen 16. Om du gör ett nödanrop pÄ denna kanal sÄ kan det Àven uppfattas av andra bÄtar eller fartyg nÀra dig som kan assistera om det finns behov.

En vhf radio lÄter dig Àven prata med andra bÄtar som Àven de har en vhf radio. Det gÄr Àven att kommunicera med lotsbÄtar, kustbevakningen, polisbÄtar, sjörÀddningsenheter och andra fartyg i yrkestrafik samt operatörer pÄ land.

Det gÄr ocksÄ att bestÀlla samtal till land via kustradiostationen Stockholmradio. Det om du behöver nÄ anhöriga hemma.

Med en vhf kan du Àven ta emot information och varningar dÄ Sweden Traffic sÀnder navigationsvarningar var fjÀrde timma och vÀderrapporter tvÄ gÄnger per dygn.

För att anvÀnda en VHF mÄste du ha ett sÄ kallat Short Range Certificate (SRC). Dun mÄste Àven ha ett vhf-tillstÄnd, som ger tillstÄnd att anvÀnda radiosÀndare ombord pÄ fartyg. Det utfÀrdas av Post- och Telestyrelsen (PTS).

Certifikat

Om du köper en vhf radio som har funktionen DSC sĂ„ mĂ„ste du ha rĂ€tt certifikat. Om du sedan innan har “radiotelefonicertifikat D” sĂ„ fĂ„r du inte anvĂ€nda din nya radio. Du mĂ„ste först ta ett nytt certifikat. Det dĂ„ DSC ingĂ„r i GMDSS. Det Ă€r ett internationellt nödsystem.

Det Àr ett mÄste att du har ett sÄ kallat ett SRC, Short Range Certifikat. SÄ om du tog ditt VHF-certifikat före Är 2000 Àr ditt certifikat ogiltigt.

De allra flesta nya vhf har en röd nödknapp som det stÄr DSC, Digital Selective Calling pÄ. Truycker du pÄ den i en nödsituation sÄ kommer din vhf att sÀnda ivÀg ett nödmeddelande samt att den Àven sÀnder din position. Om din vhf Àr sammankopplad med en GPS-mottagare eller navigator vill sÀga. Det meddelande du skickar ivÀg kommer att gÄ till andra bÄtar som ligger i ditt tÀckningsomrÄde om de ocksÄ har en vhf med denna knapp. Det gÄr Àven till SjörÀddningscentralen Sweden Rescue (JRCC).

En del navigatorer kan med en markering visa var du befinner dig. Det sÄ att de som mottar din signal kan se var du befinner dig, tidpunkten samt vad det Àr för art pÄ nödlÀget. Du mÄste dock ha programmerat in ditt MMSI-nummer, Maritime Mobile Service Identity, i din VHF. Det Àr en niosiffrig identitetskod som du fÄr av Post & Telestyrelsen. Det Àr Àven de som utfÀrdar tillstÄndet för att fÄ anvÀnda dig av din vhf. Du betalar en summa varje Är.

Om du behöver lÀsa in för att ta det nya certifikatet sÄ Àr det inte sÄ svÄrt. Det finns kurser hos studieförbund, bÄtklubbar och sÄ vidare.

Ordlista

DSC – Digital utsĂ€ndning av nödanrop och nödmeddelande, Digital Selective Calling.

GMDSS – ett globalt maritimt nöd- och sĂ€kerhetssystem. DSC -funktionen Ă€r en del i GMDSS, Global Maritime Distress and Safety System.

MMSI – Ett identitetsnummer som talar om bĂ„tens namn, Ă€gare, hemort och anropsnummer.

SRC – Short Range Certifikat som krĂ€vs för att fĂ„ anvĂ€nda en VHF med DSC.

VHF – RadiosĂ€ndare för yrkes- och fritidsfartyg. Betyder Very High Frequence.

Vad kostar VHF tillstÄnd?

För att fÄ anvÀnda en VHF krÀvs det som du sÀkert vet ett tillstÄnd, det Àr Post- och Telestyrelsen som utfÀrdar tillstÄndet som du Àr skyldig att ha och det kostar 190 kr per Är att fÄ ha utvÀrdat.

Vad Àr skillnaden mellan VHF och UHF?

VHF som stÄr för Very High Frequency Àr benÀmningen pÄ radiofrekvenser mellan 30 och 300 MHz. UHF Ä andra sidan Àr benÀmningen pÄ radiofrekvenser mellan 300 och 3 000 MHz.

VÄglÀngden pÄ VHF Àr mellan en och tio meter, vÄglÀngden pÄ UHF Àr mellan tio centimeter till en meter.

Vad stÄr VHF för?

VHF stĂ„r för “Very High Frequency” vilket i sin tur Ă€r benĂ€mnigen pĂ„ de radiofrekvenser som gĂ„r mellan 30 och 300 MHz.

Leave a Comment