Bästa flytvästen

Håll dig säker på och nära vatten genom att bära en riktigt bra flytväst. En bra flytväst är en billig livförsäkring. Det finns flertalet olika modeller med olika egenskaper och prisnivåer. Jag har jämfört flytvästar på marknaden 2020 och hittat den bästa.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Byggmax och Happy Angler.

PlaceringProduktPassar
1Marinepool Freedom 100N räddningsvästDig som vill kunna välja mellan automatisk eller manuell uppblåsning
2Marinepool 50 N flytvästDig som vill ha en enkelare och prisvärd flytväst som finns i dom flesta viktspan
3Marinepool Classic 150N röd automatisk uppblåsbar flytvästDig som önskar en ergonomisk och uppblåsbar flytväst med hög flytkraft

Marinepool Freedom 100N räddningsväst

Det är klart att simkunnighet och vattenvana är bra livförsäkring mot drunkning, men näst efter det är det är flytvästen som kan rädda liv. Idag finns det många olika plagg och västar som kan hjälpa oss att flyta, bland annat flytväst och flytoverall. Flytväst är bäst för dig som föredrar något smidigt som i huvudsak kan komma att användas i nödfall, en flytoverall är istället det som du som redan vet att du vill kunna gå och flyta i djupt vatten.

Att veta vilken som är den bästa flytvästen är inte alltid det lättaste. Vilken som passar bäst beror oftast på vad det är du har tänkt göra. Den bästa flytvästen är den du kan tänka att ha på dig, men ett alternativ är Marinepool Freedom 100N pelastusliivi. Denna väst är orange, snygg, och kostar inte många hundralappar. Dessutom hjälper västen till med att vända personer till ryggläge.

Marinepool Freedom 100N pelastusliivi är en bra flytväst, som vänder dig snabbt i ryggläge, är prisvärd och kommer med tre-års garanti. Den enligt oss bästa flytväsen helt enkelt.

Jämför 100N pelastusliivi

Last updated: 2024-07-17 08:20:07

Marinepool 50 N flytväst

Ett bra alternativ för den simkunnige är Marinepool 50 N flytväst.

Jämför 50N flytväst

Last updated: 2024-07-17 08:20:11

Marinepool Classic 150N röd automatisk uppblåsbar flytväst

Du som vill ha lite mer flythjälp kan välja Marinepool Classic 150N röd automatisk uppblåsbar flytväst. Den är snygg och kompakt samt lätt att bära. Den har även en ergonomisk formgivning.

Man kan säga att räddningsväst eller flytväst med 100 N i klassning är den ”klassiska” flytvästen. Den är lämplig för vuxna som inte kan simma eller barn under 40 kilo. Denna väst är alltid gul, orange eller röd och försedd med reflexer. Den flytväst som har mest flytkraft är den som har beteckningen 150 N.

Slut i lager. Kommer inom kort.

Passar inte någon av flytvästarna ovan finns det många fler alternativ. Jag länkar nedan till utbudet av flytvästar hos Happy Angler. Kom ihåg att flytvästar finns i olika modeller och viktklasser. När du ska välja flytväst ska den sitta bra. Den får inte sitta för löst på din kropp. Sitter den allt för löst är risken att du glider ur den eller att den flyter upp över axlar och huvud. Det finns tre flytväststandarder indelade efter flytkraft i Newton (N): 50, 100 och 150N.

Vilken storlek ska man ha på flytvästen?

Ett enkelt sätt att välja en flytväst som sitter bra är att helt enkelt gå efter vikten. Vet du däremot att du är speciellt lång och smal till exempel och har en viss simkunnighet kan du med fördel köpa en flytväst som är lite mindre även om du väger lite mer än vad den anger. Annars är risken att flytvästen glider upp när du trillar i vattnet.

Hur länge håller en flytväst?

Det finns inget bäst före datum för en flytväst som tas om hand på rätt sätt. Testa gärna att hoppa ner i vattnet med flytvästen för att se att den fungerar som den ska. Tänk däremot på att flytvästen ska vara CE-märkt, vilket är en märkning som inte användes för flytvästar innan 1994.

Hur fungerar en uppblåsbar flytväst?

Uppblåsbara flytvästar är bra på det sättet att de inte tar plats när de inte används, både i förvaring men även i vattnet. Ofta är utlösningen manuell, men det kan bero lite på modell.

Mer om flytvästar

En flytväst kan rädda liv! Många av de som dör på sjön hade kunnat klara sig om de burit en flytväst. Den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år är dunkning. Det är bra om barnen har på sig en flytväst så snart de är nära vatten där de inte kan bottna så väl som när de håller till på klippor, brantare stränder, bryggor och båtar. Barn drunknar ”tyst”, alltså att de inte låter eller hörs. Det är därför viktigt att hela tiden hålla ett vakande öga på barnen.

Idag finns det flera olika flytvästar. Det är i huvudsak tre sorter, som sedan i sin tur finns i olika modeller. Dels finns Flytplagg 50 N, som även kallas för seglarväst. Det är en flytväst som passar personer som är simkunniga och som vill kunna röra sig smidigt. Sedan finns räddningsväst 100 N. Den är gul, orange eller röd och har en krage. Detta är en flytväst som passar bra för barn, vuxna som inte kan simma så väl som alla som befinner sig ute på öppet vatten. Du har också räddningsväst 150N som är en uppblåsbar flytväst. Den aktiveras ofta automatiskt när du hamnar i vattnet. N står för Newton och ju högre värde detta N har desto högre flytkraft har flytvästen. Den flytväst du köper bör vara CE-märkt.

Om du inte vill köpa en egen finns det möjlighet att hyra eller låna flytvästar, det i någon av landets flytvästdepåer. På svenska livräddningssällskapets webbplats kan du hitta var dessa depåer finns. Är du på jakt efter en flytoverall så missa inte mitt inlägg om bästa flytoverallen.

Du bör välja flytväst med omsorg. Det är viktigt att den passar dig samt att den har ett grenband. Idag finns det många olika modeller av västar och alla är inte lika bra så väl som att alla västar inte passar alla personer. En flytväst kan ses som en livförsäkring och det är bra att verkligen hitta rätt modell som passar dig och din familj. Spring inte in och köp likadana västar till alla, utan prova ut dem och satsa på viktiga funktioner.

Du bör välja flytväst efter det vatten du rör dig på oftast, som insjöar, inomskärs eller på öppet hav. Se även till att du provar ut västen i lugn och ro. Den ska ha bra passform och kännas bra på. Stirra dig inte heller blind på flytkraften som anges i Newton-klasser. Ju högre Newton-klass desto bättre flytförmåga, men samtidigt minskar rörelseförmågan.

En del väljer mellan en seglarväst och en uppblåsbar väst. En seglarväst låter dig ha god rörlighet, men det krävs att du har en viss vattenvana. Denna typ av väst vänder dig inte rätt om du är medvetslös eller ur stånd att röra dig. En uppblåsbar väst däremot vänder dig på rätt sida i vattnet, även om du inte klarar av att hjälpa till själv. Den kräver dock regelbunden kontroll och underhåll för att fungera som den ska. Det finns även ett stort utbud av flytjackor. Jag gjorde ett test här vilken som var bästa flytjackan.

Skulle du fortfarande tveka rekommenderar vi dig att navigera runt på Happy Angler och hitta en flytväst som du känner dig trygg med. De har även ett stort utbud av flytringar. Missa inte mitt inlägg om bästa flytringen.

Flytväst för hundar

Om du planerar att ta med dig hunden ut på sjön är det minst lika viktigt att din hund har flytväst. Även om de flesta hundar är bra på att simma så händer det att även hundar drunknar. Om du har en större hund kan det dessutom vara väldigt svårt och tungt att lyfta upp hunden ur vattnet. Behöver du tips och råd inför valet av flyväst till din hund kan vi tipsa om det här inlägget på Hundguiden.com om bästa flytvästarna för hundar. De har många bra tips och har sammanställt en bäst i test över bästa hundflytvästarna. Perfekt om du behöver lite hjälp på traven!

Leave a Comment