Bästa jerkbaitspöt

Jerkfiske kräver korta och styva fiskespön för att du ska kunna få till rätt teknik. Här tipsar jag om det bästa jerkbaitspöt för 2020.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

BFT Raptor G2

Emilio på Friluftaren

Robust klinga
Bra precision
150 grams kastvikt

BFT Raptor G2

Varje rovfiskares bästa vän. Ett mycket finkänsligt men robust jerkbaitspö vars prislapp inte representerar den höga kvaliteten. Här finns det ingenting att tveka på, detta spö bör alla jerkbait fiskare ha i sin ägo.

5

Ett jerkbait spö används till så kallat jerkfiske, en fisketeknik som har sitt ursprung i det Amerikanska muskyfisket. Jerkfiske innebär att du lockar till dig rovfiskar genom att slå fiskespöt mot vattenytan medan du vevar in din löslina mellan rycken för att få betet att röra på sig från sida till sida. Tekniken har visat passa sig bra för fiske av gädda vilket har blivit den vanligaste fisken att fiskas med hjälp av så kallad “jerkning” i Skandinavien.

För att lyckas med jerk-tekniken behöver man införskaffa lite nya fiskeredskap. Ett fiskespö som är anpassat för jerkfiske brukar kallas för jerkbait spö och har fått sitt namn från de wobblers som man använder när man jerkar – jerkbaits. Jerkbaits är wobblers som inte har någon inbyggd rörelse utan som istället rör sig av rycken som fiskaren gör med spöt. Dessa wobblers är ofta lite tyngre och av den anledningen behöver jerkbaitspön vara av en styvare modell. Eftersom jerkfisket stället lite högre krav på styrkan på spöt är det även vanligare att jerkbait spön är av en spinn-modell som är utrustad med en multiplikatorrulle. Det finns såklart även jerkbaitspön i haspelutformning, men dessa är mycket mer ovanliga. Jerkbaitspön brukar generellt vara lite kortare för att det hjälper till att uppnå önskad styvhet. En vanlig längd är mellan 6 till 7 fot med en maximal kastvikt runt 100-150 gram.

Jerkfiske är en mycket rolig form av fiske som kräver god kontakt och koncentration, och väl fungerande redskap. Oavsett om du är en van jerkare på jakt efter ett nytt spö, eller om du är helt ny när det kommer till jerkfisket så har jag tipsen för dig. Idag finns det många jerkspön på marknaden och det kan vara svårt att veta vart man hittar rätt. Jag har valt ut fyra jerkbaitspön som jag tycker håller en fin kvalitet och har sammanställt en lista där jag utser det bästa jerkbaitspöt 2020! Jerkbaitspöt jag valt ut som vinnare är ett kraftigt spö som passar såväl nybörjare som vana jerkare. De tre andra jerkbaitspöna varierar i styvhet, längd och pris – allt för att just du ska hitta ett tips som passar dig!

Vilket jerkbaitspö är då bäst på marknaden år 2020? BFT Raptor G2 är ett ordentligt spinnspö med en ryggrad som klarar hårda tag – en solklar favorit. Spöserien Raptor G2 från BFT är ett modernt svar på alla rovfiskares behov. I serien finns spön med olika kvalitéer anpassade efter specifika fiskemetoder. Att spöna är specialdesignade och särskilt utformade för det fiske de ska användas till blir tydligt när man använder de olika spöna, som alla känns välkomponerade och har en fantastisk design. Seriens jerkbaitspö är 6 fot långt och har en kastvikt på hela 150 gram. Spöt är tvådelat och är utrustat med en robust klinga. Spöt har kallats en jerkbaitmaskin vilket kan komma från dess mycket stabila ryggrad och den höga kastvikten. Oavsett vart namnet kommer från så talar det sanning. Detta spö garanterar en bra precision i varje kast och tillåter dig att göra starka mothugg utan att du behöver oroa dig för en katastrof.

Vare sig du är nybörjare och ska jerka för första gången, eller om du är en mycket erfaren jerkfiskare så kommer du njuta av detta finkänsliga men samtidigt stabila jerkbaitspö så snart det landar i dina händer. Den stora bonusen är prislappen som är mycket lägre än vad kvaliteten förtjänar. Skynda att fynda!

Läs mer: Fiskespö för gädda

Andra jerkbaitspön

Smaken är som baken och kanske är du på jakt efter ett aningen längre spö eller ett jerkbaitspö med aningen lägre kastvikt för lättare jerkfiske. Friluftaren finns här för alla dina fiskebehov och har fyllt på topplistan med ytterligare tre fantastiska jerkbaitspön som kanske passar dina behov bättre.

BFT Roots G2 spinnspö

Söker du efter spöt med det där lilla extra har jag ett tips till dig. Med en kastvikt på 160 gram och med en längd på närmare 7 fot (6.7) är Roots G2 spinnspö från BFT jerkbaitspöt för dig. Med högkvalitativ design som andas Jimmy Lindahl, gäddgurun från CWC Fishing Team, är detta spö en riktig gäddfälla. Detta spö är ett av de mest välkomponerade jerkbaitspöna jag testat. Först och främst är klingan mycket responsiv och håller en fin känslighet. Spöringarna utvecklade av American Tackle Company är starka men lätta, precis som det Fuji designade rullfästet. Två saker sticker ut som lite extra lyxiga eller väl genomtänkta. Handtaget i kork som är “ergonomi” personifierat, här finns absolut ingenting att klaga på. Jag älskar även metersmärket på klingan som gör det möjligt att mäta storleken på fisken.

Roots G2 jerkbaitspö från BFT är ett komplett redskap för dig som ska syssla med tyngre jerkfiske av exempelvis gädda. Med Roots G2 styrka och stabilitet kommer du känna dig trygg även när du krokar en riktigt sylvass gädda.

Läs mer: Bästa flätlinan

Abu Garcia Venturi spinnspö

Abu Garcia har utvecklat ett jerkbaitspö som passar för det lite lättare jerkfisket. Venturi spöt av Abu Garcia är jerkbaitspöt för dig som vill ha ett lätt och känsligt. 30ton-kolfiberklingan är mycket lätt och de stål-tillverkade spöringarna är lätta men tål tuffa tag. Här har du ett mycket bra allround jerkbaitspö som absolut passar för medeltungt jerkfiske men som inte är gjort för det allra tyngsta fiskarna. Mycket bra pris. Är du nybörjare rekommenderar jag dig att testa med detta spö som är bekvämt och lättfiskat för att komma in i tekniken. Kommer i 6 eller 8 fots längd, välj den som passar dig och ditt fiske bäst.

Svartzonker Black Series Pro spinnspö

Claes “Svartzonker” Claesson är en Predator specialist som nu startat ett eget varumärke – Svartzonker Sweden. Samtliga produkter är särskilt anpassade för gäddfiske och har på senare år uppnått en kultnivå i Sverige tack vare dess högklassiga design och utförande. Svartzonker Black Series Pro spinnspö är designat för att klara krävande gäddfiske och passar därför väldigt bra för jerkfisket. “Jerk and Twitch” modellen är utrustad med en 30-ton kolfiberklinga som är såväl kraftfull som känslig. 7 fot långt och med en kastvikt på 130 gram passar detta jerkbaitspö för dig som vill utrusta dig för tuffa tag och som söker ett spö med en stabil ryggrad med snabb aktion. Premiumkork-handtaget är en stor bonus som gör att spöt känns extra lyxigt. Detta är ett mycket förmånligt jerkbaitspö som erbjuder en rejäl styrka.

Mer om jerkbeitspön

Jerkbaitspön behöver vara styva och starka för att klara av tuffa tag och tunga beten. En rejäl ryggrad med en känslig aktion är A och O. Aktionen är viktig för att du ska kunna hålla kontakten med ditt bete och för att du ska kunna styra det.

Ett bra jerkset ska förutom ett starkt och styvt spö innehålla en bra och stark multirulle samt en hållbar flätad lina. Se till att rullen är stark och designad för att klara tyngre fiske och leta efter ett set som innehåller en flätad lina i storleken 0.32 till 0.4. Jag rekommenderar alltid att du använder en flätad lina till jerkfiske för att du ska kunna få till rätt teknik och behålla kontakten med din wobbler. Använder du nylonlina kommer du inte få i närheten av samma känsla och du kommer förlora all kontroll över hur ditt bete rör sig under ytan.

Jerkfiske

Jerkbaitfiske har kommit att bli väldigt populärt i Sverige på senaste tiden och är en fiskemetod som oftast utförs från en båt. Har du inte tillgång till en båt fungerar såklart en brygga eller en bro lika bra, huvudsaken är att du står upphöjd och kan utföra ditt jerkfiske rakt neråt mot vattenytan. Det viktigaste när det kommer till tekniken inom jerkfisket är att se till att knycka med spöt och hålla din lina spänd. Knycker du inte med spöt så kommer din jerkbait inte att röra sig på önskat sätt eftersom jerkbaits saknar haksked och därmed inte rör sig på egen hand. När du knycker så skapar du rörelser i betet som då lockar till sig rovfisken. Tekniken kan uppfattas som lite besvärlig till en början men den sätter sig tillslut och ger då stor tillfredsställelse tack vare att den håller en aktiv och igång som fiskare. Jerkfiske är ett givande fiske då det känns extra skönt när du får kroka en fisk efter att ha “knyckt” hem jerkbaiten.

Vilket är det bästa jerkbaitspöt i test?

Det kan råda många delade åsikter om vilket jerkbaitspö som är absolut bäst, såklart. Jag har i artikeln ovan en lista som jag uppdaterar ofta med mina många personliga favoriter. Här kan du fritt bläddra bland olika alternativ i olika prisklasser.

Vilket jerkbaitspö är billigast och mest prisvärt?

I artikeln ovan uppdaterar jag löpande kring vilka jerkbaitspön jag tycker är bäst just nu, där inkluderar jag alltid ett alternativ som jag tycker är lite extra prisvärt just nu och som är lite billigare i förhållande till resten av alternativen.

Vilket jektbaitspö till abborre?

I princip alla jerkbaitspön fungerar för abborre eftersom att fisken inte är så stor. Du kan antingen välja en lite enklare spö om du bara ska fiska efter abborre, eller ett lite grövre om du framöver kanske också ska fiska efter större fiskar.

Leave a Comment