Bästa flätlinan

En flätlina är en fiskelina som oftast tillverkas av flätade kevlartrådar. Jag hjälper dig att hitta den bästa flätlinan.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Berkley Fireline Svartzonker 1800 m flätlina

Emilio på Friluftaren

Lätt att hantera
Mycket prisvärd
Bra nötningsbeständighet

Berkley Fireline Svartzonker 1800 m flätlina

Berkley Fireline Ultra 8 Smoke 300 m flätlina är ett av de bästa valen. Den tillhör produktlinjen FireLine som dominerat flätlinsmarknaden länge och det tack vare sina bra egenskaper. Detta är en perfekt flätlina för aktiva fiskare.

5

En mycket viktig del av din fiskeutrustning är fiskelinan. Idag finns det oftast två varianter av fiskelina. Det är nylonlina och det är flätlina. Sedan finns det även stållina, för djuphavsfiske, men det är inte lika vanligt längre. När du ska välja fiskelina så är det oftast bra att använda just en flätlina. Även om den är något dyrare än vad än nylonlina är, så kommer den med många fördelar. En flätlina är uppbyggd av flera tunna fibrer som sedan flätats samman. Det för att skapa en stomme till linan. Sedan behandlas linan med olika former av coating så att egenskaperna ska förbättras på linan.

Bland de fördelar som finns med flätlina är för det första att den är tunn. Dock mycket stark, eftersom den består av flera sammanflätade tunna fibrer. Eftersom linan är mycket tunn så ger den även längre kast. Det eftersom du får lägre motstånd vid utkast. En annan fördel är att en flätad lina är styv. Det gör att du kan få en bättre känsla över vad som sker med ditt bete under vattnet och det är lättare att göra snabba mothugg. Sedan så har flätlinor en lång livslängd. En bra flätlina är Berkley Fireline Svartzonker 1800 m flätlina. Den må kosta en del, men du kommer att ha den i många år!

Läs mer: Bästa nylonlinan

Flätlina på bulk

Fladen Maxximus gul 1200 m flätlina

Det går utmärkt att köpa flätlina på bulk. Det betyder att du köper den utan förpackning och oftast mycket på en och samma gång. Ett bra köp är Fladen Maxximus gul 1200 m flätlina. Det är en mycket hållbar flätlina som är både mjuk och slitstark. Den kommer i form av en jätterulle. Det gör det förmånligare för dig. Särskilt om du har behov av flera hundra meter lina på en och samma gång.

Läs mer: Bästa pimpellinan

Flätlina till gäddfiske

Sufix 832 120 m neongul flätlina

En fisk som är bland den populäraste att fiska efter är gäddan. Den finns i stort sett i hela Sverige. Fisken i sig är lätt att känna igen på sin kroppsform och färg. En gädda äter det mesta som den kan sätta sina tänder i. När du får denna fisk på kroken så ger de ofta ett bra mothugg samt bjuder på en intensiv kamp. Det finns många metoder att fiska gädda på. Men det är bra att imitera gäddans naturliga byten på bra sätt. Det kan du göra med skeddrag, wobbler, fluga med mera. Eller levande/dött bete i form av mört eller brax.

Det allra bästa är att ha en flätad lina när du ska fiska gädda. Det ger dig en bra beteskontroll, känsla samt att den har goda krokningsegenskaper. Om du vill ha möjlighet att se de snabba huggen så är det bra att satsa på en fluorgul flätlina som Sufix 832 120 m neongul flätlina. Se även till att sträcka din flätlina ordentligt samt kontrollera den efter varje hugg.

Läs mer: Bästa flätlinan

Flätlina till havsfiske

Daiwa Saltiga 12 Braid Multicolor 300 m flätlina

Flätlina är en lina som mer eller mindre kommit att dominera vid havsfiske. Det eftersom dess obetydliga elasticitet gör att du kan känna små fiskar nappa även på flera hundra meters djup. När det gäller att välja flätlina till havsfiske så är det populärt med de som har olika färger i en och samma lina. Som till exempelvis Daiwa Saltiga 12 Braid Multicolor 300 m flätlina.

En lagom dimension på linan för havsfiske är 0,25–0,35 mm. Men det beror mycket på vad det är för typ av fiske du gör samt vilken lina du väljer. Till metetackel och tafsar ska du ha nylon. Dessa kan då vara allt från 0,40 mm till plattfisk och mindre arter så väl som de kan vara 0,70–0,90 mm till vrakfiske, 1,0–1,4 mm till Norgefiske efter torsk och hälleflundra och upp till 1,6–1,8 mm till djupfisket nere på 150–400 meter efter långa och lubb.

Flätlina till abborre

Berkley Fireline Ultra 8 Flame Green 150 m flätlina

Om det är abborre du ska fiska så är det bra att först och främst ha ett lätt haspelspö på mellan 6 och 9 fot. Gärna en kastvikt på 5–25 gram. Till det kan du ha en haspelrulle i storleksmodell 2000–3000. Du bör satsa på en tunn flätlina, som till exempel Berkley Fireline Ultra 8 Flame Green 150 m flätlina. En tunn flätlina ger dig en god kontakt samt att den låter betet sjunka ner snabbt. En bra lindimension är mellan 0,10–0,15 mm. Sedan bör du mellan flätlinan och beteshaken knyta en halvmeter tafs av fluorcarbon. Den bör vara i dimension 0,27–0,40 mm.

Flätlina till havsöring

Berkley Fireline Ultra 8 Flame Green 150 m flätlina

Som grundutrustning till att fiska havsöring gäller det att ha ett bra spö och rulle. Haspel är det allra bästa alternativet då det går att fiska på ett sätt där draget för det mesta befinner sig i vattnet. Det ökar dina chanser att få napp. Ett spö på mellan 9 och 11 fot är det bästa samt att det bör vara ett spö som kastar långt. Om du ska fiska havsöring på kusten är det bra att använda flätlina.

Ett bra alternativ är Berkley Fireline Ultra 8 Flame Green 150 m flätlina. Du bör inte ha ett spö med för hård aktion eftersom en flätlina oftast är helt stum. För havsöringsfiske är det bra att ha en lina på mellan 0,15–0,17 mm.

Flätlina till isfiske

Daiwa J-Braid Grand X8 grå 135 m flätlina

När det handlar om isfiske så är det oftast nylonlina som används. Det eftersom den tål kyla på bra sätt utan att frysa samt att den är töjbar. Det i alla fall om du ska fiska på grundare vatten. Om du ska fiska på djupare vatten kan det dock vara bra att använda dig av en flätlina.

Ett bra alternativ är Daiwa J-Braid Grand X8 grå 135 m flätlina. Det finns olika tjocklekar och dimensioner på pimpellinor och du bör välja utifrån vad det är du ska fiska och vad för bete du använder dig av.

Flätlina till djuprigg

Downrigger Hardcore rigglina 50 m

Om du ska ägna dig åt djupriggsfiske så är Downrigger Hardcore rigglina 50 m perfekt att använda dig av. Det är världens starkaste flätlina som är avsedd för just djuphavsfiske. Den är flätad med 12 fibrer och har marknadens bästa draghållfasthet i förhållande till tjockleken. Det som är bra med att använda dig av flätlina vid djupriggsfiske är att du slipper ha stålvajrar som tjuter.

Flätlina till multirulle

Fladen Maxximus Cable Braid svart 1200 m flätlina

Om du har en multirulle när du fiskar och vill använda flätlina, då bör du först grunda med nylon så att inte linan slirar på spolen. Fördelen med att använda en multirulle är att du kan få mer precision i kasten samt att det är lättare att kasta tyngre beten.

Man brukar säga det att till en haspel ska flätlinan vara så rund som möjligt, när du använder haspel är det inte lika viktigt. En bra prisvärd lina som passar både multi och haspelrullar är Savage Gear Finezze HD4. Men du har även Fladen Maxximus Cable Braid svart 1200 m flätlina som är bra för båda rullar.

Flätlina till haspelrulle

Berkley Whiplash 8 Yellow 150 m flätlina

Du som vill ha en flätlina för din haspelrulle, du har flera bra varumärken att välja mellan. Det är bra att använda en flätlina som är så rund som möjligt. Det eftersom den då inte trasslar sig lika lätt utan löper av från spolen på ett smidigt sätt.

Om linan är för flat så kan den trassla ihop sig. Tänk på att när du spolar på en ny flätlina på din rulle att du ska fästa det med en bit tape. Så att den inte glider på spolen. En bra lina för haspelrulle är Berkley Whiplash 8 Yellow 150 m flätlina. Det är en mycket rund lina som är perfekt för den aktiva fiskaren.

Knutar för flätlina

Det finns en mängd olika knutar inom fiske som är användbara på olika sätt. Tänk på att när du knyter en flätlina så kan den börja glida. Så det är viktigt att välja rätt sorts knut, samt att knyta den på ett korrekt sätt. En bra knut för flätlina är Palomarknuten. Andra typer av knutar för flätlina är grinnerknut och spolknut.

Sedan finns det bra skarvknutar, som fungerar bra för både fluorocarbon, nylon och flätlina. Det är dubbel grinnerknut, blodknut och Albright-knut

Det finns ett par allmänna tips du kan ta till dig när det gäller att knyta knutar. Det oavsett om du använder flätlina, nylonlina eller fluorocarbon. Det är bra att fukta knutarna, samt även den del av linan som knuten glider över. Det fungerar bra med saliv!

Se även till så att du alltid har tillräckligt med lina när du ska knyta knutar. Det är svårt att göra knutar med bara en stump.

Övning ger färdighet! Så se till att öva på de knutar du vill lära dig och det hemma. Det finns bra videos samt bilder att gå efter för de olika knutarna. Du kan använda överbliven fiskelina för att testa dig fram.

Flätlina till fluorocarbon

Berkley X9 Crystal 300 m flätlina

Det är inte ovanligt att skarva flätlina med en fluorocarbontafs. Det går utmärkt att göra med en så kallad dubbel grinnerknut. Du kan använda dig av alla dimensioner av flätlina, en bra lina är Berkley X9 Crystal 300 m flätlina. Du kan tänka på att ju tunnare tafs du har, desto fler varv blir det på knuten. Du kan göra en ögla på själva flätlinan, sedan tar du hjälp av den för att göra en enkel ögleknut. Sedan tar du fluocarbonen och gör en vanlig betesknut i öglan på flätlinan. Du kan sedan trimma knutarna. Spara gärna några millimeter.

Flätlina till nylon

Berkley FireLine Flame Green 270 m flätlina

När du ska knyta en flätlina med en nylonlina så kan du använda dig av Fireline-knuten. Då lägger du linan omlott så att den formar en ögla. Där trär du in FireLine och snurrar sedan änden 6–10 gånger runt den dubbla nylonlinan. Sedan snurrar du tillbaka den lika många varv och ut genom öglan. Fukta sedan knuten och dra åt. Sedan kan du dra åt ordentligt och trimma bort överflödig lina. En bra flätlina för ändamålet är Berkley FireLine Flame Green 270 m flätlina.

Vilken flätlina ska man ha?

Det beror mestadels på vilken typ av fisk som du vill fiska. För mindre fisk kan tunnare lina vara att föredra, för större fisk är definitivt en tjockare dina att föredra.

Vilken knut ska man ha på flätlina?

Vilken knut man ska använda på sin flätlina är en ständig diskussion. Jag rekommenderar primärt en tafsknut och en betesknut. Det skiljer sig dock vad man föredrar. Mitt främsta tips är att se på YouTube hur man knyter lite olika knutar och sedan testa några olika varianter i riktigt vatten för att se vilken knut som känns bäst för dig.

Hur mycket flätlina ska man ha på rullen?

Jag rekommenderar som många andra ungefär 100 m flätlina på spöt. Det är lagom på det sättet att det räcker för de allra flesta utan att trassla ihop sig, för det mesta.

Leave a Comment