BĂ€sta jiggen

Vill du hitta bÀsta jiggen har du hittat rÀtt. Min uppdaterade jigg-guide jÀmför jiggar och hjÀlper dig att hitta den bÀsta jiggen just för dig 2020.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Lunker Citys Fin-S Fish 10 cm jigg

Emilio pÄ Friluftaren

Mjukt och följsamt material
Utvecklad med en tudelad stjÀrt
KÀnslig och bra gÄng redan i lÄga hastigheter

Lunker Citys Fin-S Fish 10 cm jigg

Jag rekommenderar som bÀsta jiggen Lunker Citys Fin-S Fish 10 cm jigg pÄ Happy Angler. Se gÀrna aktuellt pris med knappen nedan, eller lÀs mer och fÄ andra rekommendationer genom att fortsÀtta lÀsa nedan.

5

De senaste Ă„ren har jiggfisket sett en explosionsartad utveckling i Sverige. Svenska fiskare har influerats av resten av Europa och nya tekniker sĂ„vĂ€l som nya jiggar har som ett resultat introducerats pĂ„ den svenska drag-marknaden. Av dessa anledningar kan det idag upplevas som svĂ„rt att vĂ€lja “rĂ€tt” bland alla alternativ som finns.

För att göra det enklare för dig har jag dÀrför jÀmfört nÄgra populÀra jiggar mot varandra för att se vilken jigg som Àr bÀst idag! I testet har jag utgÄtt frÄn en rad olika parametrar för att effektivt mÀta vilken jigg som Àr bÀst just nu. Först och frÀmst har jag tittat pÄ kroppens rörelser i sÄvÀl lÄga som höga hastigheter.

En bra jigg reagerar Àven pÄ de allra minsta rörelserna med spöt och jiggar med en bra gÄng redan i lÄga hastigheter har dÀrför bedömts som mer effektiva. I testet har sÄvÀl shadjiggar som curly tail och twin tail jiggar tagits med i berÀkningen Àven om slutresultatet enbart uppvisar shadjiggar.

Den personliga favoriten och slutgiltiga vinnaren i testet av den bÀsta jiggen 2020 blev ingen mindre Àn Lunker Citys Fin-S Fish 10 cm jigg. Denna shadjigg bestÄr av ett mjukt och följsamt material och Àr utvecklad med en tudelad stjÀrt vilket resulterar i en mycket kÀnslig och bra gÄng redan i lÄga hastigheter. Minsta rörelse pÄ spöt eller veven fÄr Fin-S Fish jiggen att reagera! Jiggen kommer dessutom i en mÀngd olika och vÀlfiskade fÀrger som garanterat ger resultat.

Lunker City Fin-S Fish jiggen finns Àven tillgÀnglig i en rad olika lÀngder sÄ det Àr möjligt för dig att anpassa din jigg efter din specifika fiskesituation. Jag jÀmförde 10 centimeters jiggen men pÄ Happy Angler kan du vÀlja mellan storlekarna 6,5 centimeter upp till 17,5 centimeter. VÀlj den storlek som passar bÀst för den fisk du ska fÄnga, ju större fisk desto lÀngre jigg Àr vÄr rekommendation.

LÀs mer: BÀsta fiskespöt

Andra jiggar

Om jiggen ovan av nĂ„gon anledning inte föll dig i smaken sĂ„ behöver du inte oroa dig – jag har fler tips pĂ„ lager! Det finns som sagt en oĂ€ndlighet av jiggar pĂ„ marknaden idag, i en mĂ€ngd olika former, storlekar. fĂ€rger och material. Personligen gillar jag plastjiggarna bĂ€st men smaken Ă€r som baken.

Av erfarenhet vet jag att Àven fjÀderjiggarna Àr utmÀrkta, sÄ valet handlar egentligen enbart om smak. PÄ vad man skulle kunna kalla andraplatsen hamnar Savage Gears 3D Fat T-Tail 9 cm jigg.

Savage Gear 3D Fat T-Tail 9 cm jigg

Denna jigg Àr riktigt effektiv, en av vÄra storfavoriter personligen men som missade förstaplatsen pÄ grund av att den inte finns tillgÀnglig i lika mÄnga eller fÀngslande fÀrger som Lunker Citys Fin-S Fish jiggen. Savage Gear 3D Fat T-Tail jiggen har en stjÀrt som rör sig mycket livfullt och med en lite gungande stil, riktigt bra för att reta upp en trött och slö rovfisk. Det Àr en perfekt jigg för högre hastigheter, men fungerar Àven bra vid lugnare fiske. Ett mycket bra alternativ för alla former av jiggfiske.

LĂ€s mer: BĂ€sta fiskedraget

Daiwa Duckfin Shad 3,5″ jigg

PÄ tredje plats kommer populÀra Daiwa Duckfin Shad jiggen! Med fÀrger som UV Pearl, Burning Peach och Wakasagi tar Daiwas Duckfin shad jigg hem Àven de slöaste fiskarna. FÀrgsortimentet Àr ett av de största bonusarna med denna jigg! FÀrgskalan Àr bÄde bred och vÀlutvecklad vilket gör att draget passar bra för fiske i sÄvÀl olika vÀder som i olika vatten och djup. VÀl utvecklad jiggkropp som rör sig mycket fint och som passar bra att anvÀnda med bÄde traditionella jiggskallar som med off-set-krokar. En bra jigg att anvÀnda nÀr fisken Àter sÀmre eller Àr slö eftersom den simmar fint Àven vid de lÀgre hastigheterna.

Peter Lahti Shad 13,5 cm jigg

Sist, men absolut inte minst kommer Peter Lahtis Shad jigg. Peter Lahti Àr en av jiggfiskets pionjÀrer. Med mÄnga Är av erfarenhet bakom sig som fiskeexpert vid diverse mÀssor, i vÀlkÀnda fiskeprogram och populÀra tidskrifter har han nu arbetat sig in pÄ drag-marknaden och börjat designa och utveckla egna fiskedrag.

I denna shadjigg-serien Äterfinns klara och lysande jiggar i en mÀngd olika fÀrger utvecklade för att locka stora och hÀrliga gös- och abborrfiskar. VÄr personliga favorit Àr den rosa jiggen som syns riktigt bra i bÄde mörkt och klart vatten. Denna jigg Àr relativt lÄng och har en stjÀrt med fin kÀnsla som rör sig vackert i vattnet. Ett riktigt bra alternativ för dig som Àr pÄ jakt efter de lite större fiskarna.

Mer om jiggar

En jigg bestÄr av en uppÄtvÀnd krok med ett tungt huvud, en sÄ kallad jiggskalle, samt en jiggkropp som Àr utvecklat för att röra sig likt en skadad fisk pÄ flykt frÄn större rovfiskar.

Jiggskallar

Jiggskallar kommer i olika storlek och modeller men gemensamt för dem alla Àr att de fungerar som en tyngd för draget som ser till att man fiskar pÄ rÀtt djup. Jiggskallen Àr utbytbar vilket betyder att du kan anpassa din jigg efter olika vatten och djup genom att enbart byta jiggskalle. Denna möjlighet gör att jiggen och dÀrmed Àven jiggfisket Àr mycket anpassningsbart för olika vatten och situationer! Vidare gÄr det Àven att vÀlja mellan en jiggskalle med eller utan krok. Jiggskallar utan krok har en skruv eller tvÄ pinnar som man för in i jiggkroppen istÀllet för kroken.

Jiggkroppar

Jiggkroppar finns idag i en mÀngd olika variationer. SÄvÀl material som storlek och form varierar frÄn drag till drag och kommer i en oÀndlig mÀngd variationer. De vanligaste materialen Àr plast, fjÀdrar eller hÄr. Jiggar kan delas in i tre huvudgrupper: shadjiggar, twin tails och curly tails.

Shadjiggar Àr utformade som smÄ fiskar och har pÄ senare tid blivit populÀra drag för fiske av sÄvÀl gÀdda som abborre och gös. SÀrskilt bra shadjiggar Àr de som Àr utformade sÄ att hela kroppen wobblar vilket skapar rörelser som passar perfekt för fiske av rovfiskar som retas av den lilla fiskkroppens simmande.

Curly tail jiggar ser inte ut som en fisk utan Àr utformade i form av en enskild svans. Dessa drag brukar vara sÀrskilt populÀra bland abborrfiskare. Med en curly tail jigg Àr det enkelt att fÄ igÄng en bra gÄng pÄ kroppen vare sig du fiskar i lÄngsamma eller höga hastigheter. Liknande Curly tail jiggen Àr twin tail jiggen ocksÄ svansformad, men har precis som namnet antyder tvÄ svansar istÀllet för en. Om tvÄ svansar skapar större rörelser Àn en Àr diskuterbart, men vissa av twin tail jiggen har absolut uppvisat en mycket kÀnslig och fin rörelsegÄng.

NÀr det kommer till att vÀlja jiggkropp och jiggskalle finns det alltsÄ en mÀngd valmöjligheter och möjliga kombinationer. Om du kÀnner dig osÀker pÄ vilken modell, storlek och fÀrg du ska vÀlja sÄ rekommenderar jag att du följer samma regler som gÀller för inköp av all form av fiskeutrustning, nÀmligen att utgÄ frÄn den specifika situation du förbereder dig för. Om du satsar pÄ att fiska större fiskar bör du vÀlja en större jigg. Om du ska ge dig ut i mörkt eller djupt vatten kan du behöva tÀnka pÄ att införskaffa en jigg i en gÀllare fÀrg, för att fisken ska kunna uppfatta draget.

NĂ€r det sedan kommer till modell och material anser jag att det enda du bör gĂ„ pĂ„ Ă€r din personliga smak och tidigare erfarenheter (om du har nĂ„gra). NĂ€r det kommer till jiggfiske handlar det dels om draget men Ă€ven om tekniken. Om du inte rycker och vevar in din jigg pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt sĂ„ spelar det inte nĂ„gon större roll om du har vĂ€rldens bĂ€sta jigg – det Ă€r ju trots allt rörelsen man Ă€r ute efter!

Ett tips Àr att testa olika modeller och se efter vilken du tycker passar din smak och ditt fiske bÀst. De jiggar som inte blir din personliga favorit kan vara bra alternativ att ha med sig i fiskelÄdan inför framtida situationer, man vet aldrig nÀr man behöver ett extra drag!

SÄ anvÀnder du jiggen

Det allra vanligaste sÀttet att utföra jiggfiske pÄ Àr att kasta ut jiggen som sedan tillÄts sjunka ner till botten. NÀr jiggen vÀl hamnat pÄ botten görs sedan ett knyck som följs av att man vevar in linan nÄgra varv vilket för jiggen framÄt innan man sedan lÄter den sjunka till botten igen. Denna procedur upprepas tills dess att man fÄr napp eller tills linan Àr fullt invevad.

Jiggfiske kan utföras i princip alla vÄra svenska vatten men typiska stÀllen dÀr jiggfiske passar sig extra bra Àr i kanterna lÀngs grunda vatten. Eftersom jiggen enkelt kan anpassas efter rÄdande vatten och omstÀndigheter med hjÀlp av den utbytbara jiggskallen gÄr det jiggfiska i de flesta vattendjup och dygnet runt. GÀdda, abborre och gös Àr de vanligaste fiskarna som gillar att nappa pÄ jigg, men tack vare kontinuerlig utveckling nÀr det kommer till design och utformning av jiggar finns det idag en mÀngd olika jiggar som passar mycket bra Àven för andra rovfiskar.

Vilken jigg för gÀdda?

För bÀsta jiggen för gÀdda skulle jag rekommendera en fin jigg pÄ ungefÀr 20 till 30 cm. Jag skulle Àven haft med en lite mindre jigg, ibland Àr gÀddan svÄrflörtad och dÄ kan en mindre jigg fungera bÀttre, Àven om en jigg pÄ 20 till 30 cm ofta Àr att föredra för att fiska en gÀdda som inte Àr lite liten.

Vilken jigg för gös?

För gösfiske med jigg rekommenderar jag en jigg pĂ„ ungefĂ€r 7 till 15 cm. Det Ă€r ofta det som man brukar rekommendera och det som fungerar allra bĂ€st. Är du ute efter gös i allmĂ€nhet Ă€r nĂ€rmre 7 cm att föredra, Ă€r du ute efter de större gösarna Ă€r 15 cm att föredra.

Vilken jigg för abborre?

För optimalt fiske pÄ abborre hade jag kört en jigg i storleken 6 till 10 cm. Det beror sÄklart lite pÄ storleken pÄ abborren.

Vilken jigg för torsk?

Torskar varierar mycket i storlek och dÀrför kan med fördel du anvÀnda lite olika jiggar beroende pÄ vilken torsk som du vill fiska. Köp lite olika i spannet 20 till 40 cm och testa dig fram i olika omrÄden och tidpunkter.

Leave a Comment