BĂ€sta trollingrullen

Det kan vara svÄrt att veta vilken trollingrulle som Àr bÀst. Jag jÀmför olika trollingrullar och tipsar om marknadens mest robusta och bÀsta trollingrulle.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Abu Garcia Altum DLC Syncro trollingrulle

Emilio pÄ Friluftaren

Högklassigt Syncro-bromssystem
Har ett rÀkneverk
Är prisvĂ€nlig

Abu Garcia Altum DLC Syncro trollingrulle

Kammar hem förstaplatsen tack vare det högklassiga och lÀttjusterade bromssystemet samt den goda linkapaciteten. Den perfekta allroundrullen för sÄvÀl lÀtt som tungt trollingfiske.

5

Trollingfiske har kommit att bli mycket populÀrt sÄvÀl i Sverige som i Skandinavien. Idag trollas det efter alla möjliga fiskarter, mest populÀrt Àr det dock att trolla efter öring, lax, gös och gÀdda.

Som fiskemetod krÀver trollingfiske delvis att man har tillgÄng till en bÄt men stÀller Àven högre krav pÄ utrustningen över lag. Oavsett om du trollar frÄn en mindre bÄt med ett spö i taget eller sysslar med trolling pÄ en mycket högre nivÄ frÄn stora bÄtar med multipla spön behöver du ha koll pÄ vilka redskap som passar dig och ditt fiske bÀst. Trolling frÄn mindre bÄt med enskilda spön sliter ocksÄ pÄ utrustningen Àven om det inte krÀver lika mycket som djuphavstrolling. Beten som ska slÀpa lÀnge efter bÄten och tÄla hugg frÄn stora och stridslystna fiskar, rullar som rymmer mycket lina och spön som tÄl kraftfulla hugg Àr bara nÄgra av kraven som stÀlls.

För att underlÀtta ditt trollingfiske kan det vidare lÀmpa sig att ha ett ekolod eller en GPS om du ska fiska av större omrÄden, samt beroende pÄ nivÄ kan det bli nödvÀndigt med spöhÄllare och djupriggar. Den vanligaste utrustningen du behöver införskaffa dig inför ditt trollingfiske Àr dock ett eller flera trollingspön, passande linor samt fiskerullar som passar för trolling.

Vad Àr dÄ en passande rulle för trollingfiske? NÀr det kommer till fiskerullar som passar för trollingfiske talar man oftast om multiplikatorrullar som rymmer mycket lina pÄ spolen. Trollingrullar behöver inte vara avancerade kastmaskiner utan krÀver snarare stabilitet, bra linkapacitet och en slirbroms som klarar av att bromsa in Àven de piggaste gÀddorna eller laxarna.

MÄnga trollare föredrar att deras trollingrullar har rÀkneverk för att hÄlla koll pÄ hur mycket lina som har slÀppts ut. Detta Àr inte nödvÀndigt vid lÀttare trollingfiske med enskilda spön, men Àr ett hjÀlpsamt redskap vid trolling med flera spön. Med ett rÀkneverk kan du pÄ sÄ sÀtt hÄlla koll pÄ hur lÄngt du slÀppt ut ditt bete och nÀr du vÀl hittar rÀtt Àr det bara att memorera och minnas till nÀsta gÄng.

Även att multiplikatorrullen idag dominerar trollingfisket tack vare dess stabilitet, höga linkapacitet, rĂ€kneverk och slirbroms sĂ„ gĂ„r det sjĂ€lvklart bra att trolla Ă€ven med en haspelrulle. Ska du trolla efter mindre fiskar kan haspelrullen faktiskt vara att föredra, men smaken Ă€r som baken Ă€ven dĂ€r.

Föredrar du att kasta med haspelrulle kan det vara ett smart val att anvÀnda haspelrullen Àven till trollingfisket dÄ du fÄr större anvÀndning för den om du vill anvÀnda den till kast ocksÄ. Ett tips Àr dock att i sÄ fall vÀlja en haspelrulle med god linkapacitet och en sÀrskilt bra broms dÄ dessa egenskaper Àr avgörande för att trollingfisket ska gÄ bra.

Nedan presenterar jag mitt test av nÄgra olika trollingrullar som jag tycker Àr sÀrskilt bra. I testet har jag utgÄtt frÄn de egenskaper som jag har nÀmnt som viktiga ovan. Samtliga rullar i testet Àr sÄledes utrustade med en bra slirbroms, god linkapacitet och ett rÀkneverk som underlÀttar ditt fiske. Idag finns det mÄnga bra rullar pÄ marknaden och att vÀlja den bÀsta Àr inte en lÀtt uppgift. Jag utgÄr alltid efter att de produkter jag rekommenderar ska ha en bra balans mellan pris och kvalitet och har dÀrför kollat extra noga Àven pÄ det i detta test.

Vinnaren i testet för den bĂ€sta trollingrullen 2020 blev (inte helt ovĂ€ntat) en rulle frĂ„n Abu Garcia. Abu Garcia Altum DLC Syncro Ă€r en multirulle med fina egenskaper som passar för trolling. Namnet avslöjar en av de egenskaper som gör att denna rulle enkelt hamnar pĂ„ förstaplatsen – Abu Garcias Syncro bromssystem. Detta lĂ€ttjusterade bromssystem fungerar pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att du för veven ett tredjedels varv bakĂ„t för att lĂ€tta pĂ„ bromsen. Med ett vevtag kan du minska bromskraften med upp till 50% vilket underlĂ€ttar sĂ€rskilt vid trollingfiske med djuprigg eller vid stunder dĂ„ du vill fĂ„ betet att sjunka extra snabbt.

Namnet rymmer Àven fler funktioner. DLC stÄr för det digitala linrÀkneverk som rullen Àr utrustad med. Digital LineCounter Àr en digital mÀtare som lÄter dig se exakt hur mycket lina du har ute. NÀr jag vÀl talar om lina.. Altum DLC Syncro rullen rymmer sÄ mycket som upp till 400 meter 0,4 mm nylonlina och har en maximal bromsverkan pÄ 7,5 kg. Oavsett om du ska trolla efter mindre gösar eller jagar efter större laxar eller öring Àr detta en rulle du behöver. Med ett intag pÄ 74 cm lina per vevtag kommer du ha tillrÀckligt mycket kraft för att veva in Àven de största bjÀssarna.

Jag kan inte rekommendera denna rulle frÄn Abu Garcia tillrÀckligt. Det Àr det perfekta valet för dig som vill ha redskapen du behöver för att ta hem riktigt stora och pigga fiskar och med denna rulle behöver du aldrig tvivla pÄ om det kommer vara möjligt eller inte.

InnehÄllsförteckning

LÀs mer: BÀsta fiskespöt

Andra trollingrullar

Om trollingrullen ovan inte passade dig kommer hÀr tre förslag pÄ nÄgra riktigt bra multirullar med lite olika egenskaper som passar för trollingfiske pÄ olika nivÄer.

Abu Ambassadeur 7000 Salmon Special

NĂ€r vi Ă€ndĂ„ Ă€r inne pĂ„ Abu Garcia mĂ„ste jag passa pĂ„ att rekommendera Ă€nnu en av deras storsĂ€ljare, den fantastiska Abu Ambassadeur 7000 Salmon Special multirullen. Detta Ă€r trollingrullen för dig som jagar efter de riktigt stora fiskarna som större laxar eller storöringen. Fiske efter dessa bjĂ€ssar Ă€r krĂ€vande och stĂ€ller stora krav pĂ„ din utrustning – krav som enkelt möts med denna rulle.

Carbon Matrix slirbromsen ser till att du Àr ordentligt rustad för kamp. Bromsen Àr utvecklad sÄ du slipper startfriktion och har en bromskraft som Àr jÀmn frÄn början till slut vilket gör den till en riktig drömrulle för vare storfiskare. Slirbromsen kommer Àven med fyra justerbara bromsvikter. Rullen Àr utrustad med knarrsignal som lÄter dig höra huggen och kommer dessutom med en snygg laxgravering pÄ vÀnstra sidan. Detta Àr rullen för dig som vet att du behöver rusta dig för tuffa kamper och som vill göra det med stil!

LÀs mer: BÀsta trollingspöt

Daiwa Sealine SG-3B Line Counter

PÄ tredje plats vill jag rekommendera en lÀttanvÀnd och tÄlig multirulle frÄn Daiwa. Daiwa Sealine SG-3B Line Counter multirullen Àr utvecklad sÀrskilt för trollingfiske med rÀkneverk och en UTD broms. Oavsett om du ska trolla i sjön vid sommarstugan eller ska bege dig ut pÄ havet sÄ har du anvÀndning för denna rulle eftersom den klarar sÄvÀl lÀttare som mer krÀvande trollingfiske. UTD bromsen Àr sÀker och jÀmn och klarar fighter Àven med de större fiskarna.

Daiwa Sealine erbjuder en mycket mjuk aktion tack vare tre rostfria kullager tillsammans med högklassig mekanik. Detta Àr en bra allround-rulle för dig som vill starta din trolling karriÀr pÄ bÀsta sÀtt samtidigt som du rustar dig för större fighter. Rullen rymmer upp till 270 meter 0,45 mm lina vilket Àr en bra linkapacitet för det pris du betalar.

LĂ€s mer: BĂ€sta multirullen

Penn 320GT2 LC trollingrulle

Sist pĂ„ listan hamnar 320GT2 LC multirullen frĂ„n Penn. En sista plats indikerar dock inte en dĂ„lig rulle – Penn rullen Ă€r snarare en av trollingvĂ€rldens stora favoriter, en riktigt klassiker. Multirullen frĂ„n Penn Ă€r otroligt tĂ„lig och hĂ„llbar, tvĂ„ funktioner som jag vĂ€rdesĂ€tter mycket högt. Hela designen utstrĂ„lar hĂ„llbarhet, delvis tack vare grafithuset och den mycket bastanta veven som har mycket sĂ€ker funktion och kraft. Kommer med linrĂ€knare och en rejĂ€l linkapacitet, hela 295 cm 0,45 mm lina som rĂ€cker till sĂ„vĂ€l gĂ€ddfiske som trolling av havslax.

LĂ€s mer: BĂ€sta haspelrullen

Mer om trollingrullar

NĂ€r det kommer till att investera i en trollingrulle Ă€r det bara den egna plĂ„nboken som avgrĂ€nsar dig. Vissa rullar pĂ„ marknaden kostar kopiösa summor och det Ă€r lĂ€tt att hamna i det populĂ€ra material-trĂ€sket som mĂ„nga trollingfiskare gör. Trollingfiske handlar absolut om bra material och tĂ„liga redskap men det betyder inte att du ska bli barskrapad för att kunna sĂ€tta igĂ„ng. Är du pĂ„ jakt efter bra och billiga trollingrullar rekommenderar jag dig starkt att ta en titt pĂ„ de rullar jag listat i denna artikel. Priserna varierar men om du utgĂ„r frĂ„n relationen mellan pris och kvalitet sĂ„ Ă€r samtliga av dessa rullar mycket förmĂ„nliga.

Vidare rekommenderar jag dig verkligen att införskaffa en multirulle med rĂ€kneverk dĂ„ det underlĂ€ttar enormt för ditt trollingfiske. Köper du en trollingrulle med rĂ€kneverk ser du dessutom till att du Ă€r förberedd ifall du bestĂ€mmer dig för att ge dig ut pĂ„ djupare vatten Ă€ven om det inte Ă€r dĂ€r du brukar fiska – redskap som tillĂ„ter flera olika fiskesituationer Ă€r alltid att föredra enligt oss.

Jag vill Àven nÀmna att jag enbart rekommenderat multirullar i denna artikel för att jag sjÀlv föredrar dessa. Men precis som med allt annat bör du utgÄ frÄn dina preferenser och vÀlja en rulle som du tycker Àr skön och lÀtt att anvÀnda. Om det innebÀr att du vÀljer en haspelrulle gÄr det precis lika bra, se dÄ bara till att den har en rejÀl broms och klarar en större mÀngd lina.

Vilken trollingrulle Àr bÀst i test?

Trollingrullar kan skilja sig mycket mellan olika modeller, men ju fler fiskare du frÄgar ju fler svar kommer du fÄ kring vilken som Àr absolut bÀst. Jag har jÀmfört lite olika modeller och fortsÀtter att löpande fortsÀtta med det för att komma fram till vilken som jag tycker Àr bÀst i test just nu.

Bra trollingrulle med rÀkneverk?

I artikeln ovan har jag tagit med flera bra trollingrullar med rÀkneverk. Det Àr klart att du som fiskar ska kunna se pÄ vilka avstÄnd du fiskar med, det Àr alltid fint att fÄ ett exakt svar istÀllet för att behöva gissa. DÀrför uppskattar jag rullar med rÀkneverk och tenderar att rekommendera dessa lite extra.

BÀsta vÀnstervevade trollingrullen?

Genom att klicka dig fram till en produkt i artikeln ovan kan du se om det finns en vÀnstervevad variant av denna. Ibland finns det, har du otur och du inte kan hitta det har du ÀndÄ lite tur, för att dÄ Àr du inne pÄ Happy Angler som har ett mycket stort utbud inom fiske dÀr du sÀkert kan hitta en vÀnstervevad trollingrulle som passar dig.

Leave a Comment