BĂ€sta nylonlinan

Linan Àr ett av fiskets viktigaste redskap, utan den kan mÄnga napp gÄ förlorade. Jag testar nylonlinor och tar reda pÄ vilken som Àr bÀst för dig.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Trilene Big Game nylonlina – Berkley

Emilio pÄ Friluftaren

Bra slitstyrka
Är lĂ€tt att knyta
PÄlitlig draghÄllfasthet

Trilene Big Game nylonlina – Berkley

BÀst i test vinnare och en riktig all-round lina för de allra flesta fiskesituationerna. Nylonlinan för dig som vÀrdesÀtter slitstyrka och tÄlighet. En pÄlitlig nylonlina för sÄvÀl abborre som Àdelfisk med mÄnga Är och fiskar pÄ nacken.

5

NĂ€r det kommer till fiske finns det mĂ„nga redskap som behöver vara rĂ€tt anpassade för det fiske man ska hĂ„lla pĂ„ med. En av de kanske viktigaste aspekterna för att lyckas med sin drömfĂ„ngst Ă€r linan man anvĂ€nder, trots att mĂ„nga kanske tror att det Ă€r spöt eller draget som avgör. Idag Ă€r det mĂ„nga som vĂ€ljer flĂ€tlina för dess stumhet, men lika mĂ„nga fiskare har förstĂ„tt fördelarna med att fiska med en med töjbar – och slitstark lina. NĂ€r det kommer till töjbarhet Ă€r en nylonlina absolut att föredra. Nylonlinor Ă€r gjorda av polyamid och linorna Ă€r dĂ€rför sĂ€rskilt bra för fiske dĂ€r det förekommer viss nötning eller nĂ€r fisket sker i kallare omrĂ„den. Idag finns det en oĂ€ndlig mĂ€ngd nylonlinor att vĂ€lja mellan – men vilken nylonlina Ă€r egentligen bĂ€st?

I denna guide tipsar vi om specifika nylonlinor som passar bra för olika typer av fiske. Ska du fiska abborre behöver du absolut tÀnka annorlunda nÀr det kommer till ditt val av lina jÀmfört med om du Àr pÄ jakt efter att fÄ en lax pÄ kroken.

Den bÀsta nylonlinan 2020 enligt oss Àr en allround lina som passar till flera olika fiskesituationer. Berkley Trilene Big Game Àr en bÀst i test vinnare och Äterkommande favorit bland mÄnga fiskare vÀrlden över. Den Àr kÀnd för sin draghÄllfasthet och slitstyrka och Àr enligt oss ett bra val ifall du Àr pÄ jakt efter en pÄlitlig nylonlina som du kan lita pÄ i en mÀngd olika situationer.

Big Game finns att köpa i diametrarna 0.3-0.6 och kommer i en klar fÀrg. Ett mycket bra alternativ för trollingfiske men passar utmÀrkt för andra fiskemetoder ocksÄ! Vi rekommenderar 0.3 mm som allround storlek. Ifall du ska syssla med kraftigare fiske som gÀdda, havsöring eller lax rekommenderar vi dock en tjockare storlek, förslagsvis 0.4 mm.

Oavsett hur starkt och tÄlig lina du köper Àr det dock viktigt att sköta om den pÄ rÀtt sÀtt. Nylonlinor ska förvaras utom rÀckhÄll för solens UV-strÄlar för att klara sig sÄ bra som möjligt. De hÄller Àven bÀst ifall de förvaras svalt. SjÀlvklart ska Àven eventuella knutar eller repor ÄtgÀrdas i god tid för att se till att linan fÄr en lÄng livslÀngd.

LÀs mer: BÀsta flÀtlinan

Nylonlina till abborre

Abborrfiske Àr en situation dÄ nylonlinan passar som allra bÀst. En tunn nylonlina tillsammans med ett lÀtt spö erbjuder oftast god kÀnsla vid abborrfiske. Ett bra mÄtt Àr att anvÀnda en lina med 0.25-0.3 mm tjocklek. Nylonlinan fungerar dessutom utmÀrkt till mete dÄ den Àr enkel och bra att göra metrevar av, vare sig du har ett traditionellt metspö eller ifall du Àr en mer erfaren specimenmetare.

Siege 300m klar nylonlina – Sufix

För abborrfisket rekommenderar vi Sufix Siege klar nylonlina. Sufix Àr en av de största tillverkarna av fiskelinor i vÀrlden och har över 35 Ärs erfarenhet av tillverkning och tester av linor. Sufix Siege Àr utvecklad genom Nano Tech ProcessŸ-teknik som sÀkerstÀller en mycket bra slitstyrka. Denna nylonlina Àr kÀnd för sin trÀffsÀkerhet och kan utan problem knytas utan att dessa egenskaper försÀmras. NÄgra av fördelarna med Sufix Siege Àr:

  • UtmĂ€rka kastegenskaper
  • Fungerar ocksĂ„ bra i trolling och dragrodd
  • LĂ„ngkastande och mycket trĂ€ffsĂ€ker
  • God dragstyrka och knutstyrka
  • 15x slitstyrka tack vare NanoTech-tekniken
  • Precision Winding-oscillering minskar tvinningar under spolningen
  • Kommer i tvĂ„ olika fĂ€rger: Klar och gul

LĂ€s mer: BĂ€sta pimpellinan

Nylonlina till gÀdda

Att fiska gĂ€dda med en nylonlina innebĂ€r flera fördelar framför att anvĂ€nda en flĂ€tlina. Med nylonlina Ă€r det enklare att pĂ„ ett följsamt sĂ€tt ta emot knyck frĂ„n gĂ€ddorna och nylonlinan erbjuder Ă€ven ett bra skydd mot fiskens vassa och bitande tĂ€nder. En tjocklek pĂ„ 0.3 mm eller högre Ă€r att rekommendera för gĂ€ddfiske. En mĂ„ttstock för en vĂ€l anpassad lina Ă€r att tĂ€nka – ju större fisk desto tjockare lina. Även ifall gĂ€ddorna du fiskar inte Ă€r sĂ€rskilt stora sĂ„ har de vassa tĂ€nder och rör sig i besvĂ€rliga omrĂ„den – en lina pĂ„ 0.3 mm eller uppĂ„t Ă€r dĂ€rför att rekommendera för att vara sĂ€ker pĂ„ att linan inte gĂ„r sönder av huggen. En tjockare lina tillĂ„ter dig att fiska större gĂ€ddor utan att behöva oroa dig för eventuella linbrott.

GTM 200m nylonlina – Stroft

Vilken Àr dÄ den bÀsta nylonlinan för gÀddfiske? Det finns mÄnga bra alternativ att vÀlja mellan men en av de bÀsta enligt oss Àr Stroft GTM 200 meter nylonlina som av flera anledningar Àr ett utmÀrkt alternativ till ditt framtida gÀddfiske. Linan Àr dragstark och mjuk och har en god knutstyrka. Linans silikon-teflon gör att dess brukningstid ökar samtidigt som det gör den till en perfekt följeslagare Àven till vinterfisket! Stroft GTM 200 meter kommer i diametrarna 0.2-0.45 mm. För gÀddfisket rekommenderar vi alltsÄ att du lÀgger dig över 0.3 mm för att slippa oroa dig för vassa tÀnder.

LÀs mer: BÀsta spÄrlinan

Nylonlina till havsöring

NÀr det kommer till att vÀlja nylonlina för fiske av havsöring finns det nÄgra olika saker som kan vara bra att tÀnka pÄ. Först och frÀmst behöver linan ha en bra kastlÀngd för att du ska kunna nÄ ut till öringen. Vidare Àr det viktigt att investera i en extra hÄllbar och slitstark lina dÄ havsöringfiske ofta innebÀr en del nötning mot stenar och dylikt. Som i allt annat fiske Àr fördelen med nylonlina framför flÀtlinan Àven hÀr att nylonets elasticitet tillÄter fisken att hoppa och knycka utan att man riskerar linbrott. Vidare Àr ytterligare en fördel med att anvÀnda nylonlina framför flÀtlina till fiske av havsöring att nylonlinan klarar kylan bÀttre. En nylonlina suger inget vatten vilket gör att den klarar minusgrader mycket bra, nÄgot som kan vara viktigt att tÀnka pÄ ifall det Àr sÄ att du fiskar havsöring pÄ vintern.

Super 21 150m – Sufix

För fiske av havsöring rekommenderar vi att man köper Sufix Super 21 150 m klar monofilamentlina runt 0.3 mm. LĂ€gger du dig pĂ„ 0.35 mm fĂ„r du en styrka pĂ„ över 10kg, medan du hamnar runt 7 kg vid 0.3 mm, bĂ„da fungerar utmĂ€rkt för havsöringsfiske. Sufix Super 21 har en hög viskositet men tack vare utvecklade hĂ€rdningsprocesser har man lyckats uppnĂ„ en töjbarhet pĂ„ enbart 20 procent – en mycket lĂ€gre procent Ă€n de flesta andra monofilamentlinor. Den lĂ„ga töjbarheten resulterar i en lina som ger dig en bĂ€ttre kontroll pĂ„ sĂ„vĂ€l betet som huggen, bĂ„da viktiga komponenter i ditt havsöringsfiske!

Nylonlina till laxfiske

NĂ€r man fiskar lax med nylonlina gĂ€ller samma premisser som vid havsöring – nylonlinans töjbarhet blir till en stor fördel dĂ„ töjningen dĂ€mpar fiskens ryck och rusningar och det kan dĂ€rför lĂ€mpa sig att Ă€ven hĂ€r köpa en extra stark nylonlina.

Vi rekommenderar att man köper en klar nylonlina dÄ detta resulterar i att den blir svÄrare att se i vattnet, nÄgon som Àr mycket fördelaktigt ifall man vill undvika att skrÀmma fisken.

Trilene XL – Berkley

Berkley Trilene XL klar nylonlina Ă€r ett utmĂ€rkt val av nylonlina för laxfiske. Trilene XL Ă€r en helt ny, uppdaterad version av Berkley’s mycket populĂ€ra lina som nu Ă€r Ă€nnu starkare Ă€n tidigare. Linan kommer i diameterna 0.2-0.46 mm och har en styrka pĂ„ upp till 17.2 kg!

Linan Ă€r klar i fĂ€rgen, vilket skapar fördelar vid fisket dĂ„ den blir svĂ„rare för fisken att se i vattnet. En annan fördel Ă€r dess förmĂ„nliga pris som ligger pĂ„ enbart 109 kronor för sĂ„ mycket som 270 meter lina. SĂ„ om du har funderat över ifall du ska vĂ€lja flĂ€tlina eller en hederlig nylonlina till ditt framtida laxfiske vill vi starkt rekommendera dig att införskaffa och testa denna lina först – du kommer garanterat inte bli besviken. Om du nĂ„gon gĂ„ng fiskat lax med flĂ€tlina kanske du vet att linans stumhet ofta kan resultera i rĂ€tade krokar eller hĂ„l som blir större och större dĂ€r kroken trĂ€ngt in efter en rejĂ€l fight med en kĂ€mparstark lax. Dessa problem kommer du slippa med en mer töjbar lina, och det Ă€r ju inte fy skam att du dessutom kan spara in lite pengar eftersom nylonlinor generellt Ă€r mycket billigare Ă€n flĂ€tlinorna.

Nylonlina i olika storlekar

Funderar du över vilken storlek, alltsÄ vilken tjocklek/diameter du bör ha pÄ din nylonlina? Med all rÀtt, diametern pÄ linan Àr en viktig del i valet av lina dÄ det avgör linans brottstyrka. Med brottstyrka menas hur mÄnga kilo linan klarar av att dra innan den brister. En större diameter innebÀr en större brottstyrka och passar dÀrmed fiske av större fiskar.

Daiwa’s Sensor Clear nylonlina

Vill du ha en riktigt tunn lina för lĂ€tt abborrfiske eller för röding rekommenderar vi Sufix Super 21 rosa nylonlina. LĂ€gsta diametern Ă€r 0.18 mm vilket passar utmĂ€rkt för mindre beten nĂ€r du Ă€r ute och fiskar röding eller abborre. Linan har en lĂ€gre töjbarhet Ă€n andra nylonlinor vilket resulterar i en lina som ger dig bĂ€ttre kontroll pĂ„ betet och huggen. Är du istĂ€llet pĂ„ jakt efter gĂ€dda bör du gĂ„ upp nĂ„gra storlekar och lĂ€gga dig pĂ„ en diameter runt 0.3-0.35 mm. Ett mycket prisvĂ€rt alternativ Ă€r Daiwa’s Sensor Clear nylonlina. HĂ€r kan du vĂ€lja mellan 0.33 och 0.37 mm, eller gĂ„ upp Ă€nnu mer om det passar din situation. HĂ€r fĂ„r du mycket lina för pengarna, Sensor Clear har en mycket god friktionshĂ„llfasthet vilket kan behövas för gĂ€ddfisket och kostar enbart 59 kronor för sĂ„ mycket som 500 m lina.

Fladen Vantage Pro klar nylonlina

Vill du dÀremot rusta dig för de riktigt stora fiskarna behöver du en lina med 0.5 mm diameter eller uppÄt. Fladen Vantage Pro klar nylonlina kommer i diametrarna 0.3 till 1.2 mm och har en brottstyrka pÄ 25,8 kg som högst. Denna lina Àr utmÀrkt för trolling nÀr du behöver en förmÄnlig mÀngd lina och den klara fÀrgen passar utmÀrkt för skygga rovfiskar. Priset pÄ 319 kronor kan verka högt men dÄ fÄr du ocksÄ en megaspole pÄ över 1 kilo!

Vantage Pro röd nylonlina

Vill du dĂ€remot ha en lina med fĂ€rg har Fladen Ă€ven en röd Vantage Pro nylonlina som har en brottstyrka pĂ„ 15,8 kilo som högst. Även denna lina passar utmĂ€rkt för trolling och större rovfiskar och linans fĂ€rg gör att den Ă€r enklare att urskilja i vattnet.

Starka nylonlinor

För rejÀlt fiske av exempelvis lax, havsöring eller andra tunga fiskar Àr det fördelaktigt att fiska med en nylonlina som Àr extra stark. Styrkan lÄter dig fightas med fisken utan att behöva oroa dig för linbrott och irriterande förluster. Det finns mÄnga riktigt bra och riktigt starka nylonlinor pÄ marknaden.

Trabucco Tournament Tough 150 m monofilamentlina

En lina som kanske rentav kan klassas som den starkaste av dem alla Àr Trabucco Tournament Tough nylonlina. Denna nylonlina passar utmÀrkt till sÄvÀl spinn- som haspelrullar och mÄnga erfarna fiskare anvÀnder den Àven flitigt vid trollingfiske.

Priset för Trabucco Tournament Tough nylonlina Àr nÀstan obegripligt lÄgt. För 150 meter slitstark lina betalar du enbart 65 kronor och dÄ kan du fÄ sÄ mycket som 35 kg brottstyrka för priset. Den frÀmsta fördelen med Tournament Tough linan Àr utan tvekan dess nötningsbestÀndighet, hÀr kan du verkligen lita pÄ linan Àven i de mest tuffa situationerna. Linan kommer i diametrarna 0.106 till 0.5 mm, vilket innebÀr att du kan anvÀnda din Tournament Tough lina för i princip vilken fiskesituation som helst.

Asso Discovery Monofilamentlina

Ett annat bra alternativ pÄ en extra stark nylonlina Àr Asso Discovery Monofilamentlina. Asso Discovery Àr en italiensk nylonlina med ypperlig styrka som passar sÀrskilt bra för trolling och tyngre fiske. Linan har en fluorocarbonyta som gör att dess knuthÄllfasthet och nötningsbestÀndighet blir lite utöver det vanliga. Ett riktigt bra verktyg att ha med sig i forsande och steniga laxÀlvar eller till kÀmparglada öringar. FÀrgen Àr champagne-brun och styrkan mÀter upp till 25.2 kg.

Vilken knut för nylonlina?

Nedan följer en lista pÄ knutar som jag rekommenderar dig som fiskar med nylonlina, sök gÀrna upp namnen pÄ YouTube för att se precis hur man knyter dessa pÄ bÀsta sÀtt. Lista pÄ mina favoritknutar för nylonlina:

  • Spolaxel-knuten
  • Grinnerknuten
  • Grinnerknuten med skarv

Nylonlina eller flÀtlina?

Rent tekniskt Àr flÀtlina ofta att föredra i konstruktionen och hur den fungerar och framförallt vilken kraft den kan tolerera utan att brista. DÀremot Àr det mÄnga fiskare som upplever att det inte gÄr riktigt att fiska med flÀtlina pÄ dagen, eller att det innebÀr mycket mindre fisk. DÀrför rekommenderar jag dig som vill fiska under dagsljus att anvÀnda nylonlina.

Vilken nylonlina Àr bÀst i test?

Det Àr olika vilken nylonlina man tycker Àr bÀst i test. I artikeln ovan gör jag mitt bÀsta för att sammanfatta vilken nylonlina som Àr att föredra just nu. Det kommer nÀmligen ofta nya varianter eller nya uppfattningar om vilka som Àr bÀst i olika diskussioner pÄ forum och liknande som jag kontinuerligt följer för att bilda mig en riktigt bra uppfattning om vilken nylonlina som Àr bÀst just nu.

Leave a Comment