Vill du fiska under vintern bör du satsa på ett pimpelspö och kanske även viktig kringutrustning. Jag hjälper dig hitta bästa pimpelspöt.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.
Fisherman pimpelspö 40 cm
Ett sätt att fiska under vintern är genom pimpelfiske. Det finns så klart även fiske med angeldon och ismete. Pimpelfiske gör du med ett pimpelspö, som till exempel Fisherman pimpelspö 40 cm. Du ska innan du börjar fiska se till att ha borrat upp flera hål i isen. Därmed är det bra att även satsa på en isborr. Pimpelfiske är en fiskemetod som är billig att syssla med, så att säga. Det eftersom pimpelspön kostar inte så mycket i inköp. Det finns även de som väljer att bygga sitt eget pimpelspö.
Läs mer: Bästa teleskopspöt
Andra pimpelspön
Det finns idag flera olika alternativ inom pimpelpön. Det som är bra med denna typ av spö är att du kan hitta spön från 30–40 kronor upp till ett par hundralappar bara. Dessa spön är alltså billiga i inköp om man jämför dem med andra fiskespön. Det du kan komma att lägga lite mer pengar på är tillbehören, som isborren till exempel.
Läs mer: Bästa isborren
Lucky John Travel Hard 50 pimpelspö
Bland bra pimpelspön har du teleskopspöt Lucky John Travel Hard 50 pimpelspö.
Läs mer: Fiskespö för abborre
Konger Ice pimpelset
Du kan även satsa på färdigt pimpelset, så som Konger Ice pimpelset.
Mer om pimpelspön
Du kan fiska flera arter med pimpelfiske, men det vanligaste att fiska efter är röding och abborre. Pimpelfiske är inte svårt att lära sig, du behöver bara ett pimpelspö, lina, bete och isborr. Enklaste sättet är att släppa ner betet till botten för att sedan veva upp det en bit och invänta på att det nappar. Bland beten att använda finns naturligt bete i form av fisk eller pirk, som är ett blänkande långsmalt bete. Det finns även mormyska, som är ett mycket litet bete på 1 gram upp till 5–6 gram.
Tips för pimpelfiske
När du fiskar så finns det ett par tips du kan ta till dig. Här presenterar jag användbara tips i punktform. Anteckna gärna!
- Det är smart att låta lite issörja ligga kvar i hålet eftersom det stoppar dagsljuset att skina rakt ner. Ljuset kan annars få fisken att backa undan från hålet.
- När du ”vevar” upp fisk med händerna från stora djup bör du kasta spöet i medvind. Det minskar risken för lintrassel.
- Om du får en större abborre fast, så se då till att drilla linan med händerna. Precis när fisken kommer upp från hålet, ta ett grepp över fiskens nacke. Om du lyfter med bara linan så kan den gå av nämligen.
- Om du har flytoverall och handskar på dig, undvik då att ha sådana med kardborre. Linan har en förmåga annars att fastna där!
- Ta alltid med dig några extra pimpelspön så att du snabbt kan byta mellan dem.
Pimpelfiska med mormyska
En mormyska är att väldigt litet bete, som kan väga 1 gram upp till 5–6 gram. Betet efterliknar allt från ett litet fiskyngel till en räka eller någon annan insekt som är vattenlevande. Att göra pimpelfiske med mormyska är enkelt, du behöver ingen dyr eller avancerad utrustning samt att det är ett effektivt sätt att fiska på. Det går att fiska många arter med mormyska, men i denna text fördjupar vi oss om att fiska abborre.
Det spö du ska ha när du fiskar med mormyska kan vara olika. Ett bra alternativ är Easy Fishing mormyskeset. Det är bra att ha ett lätt spö med rulle samt gärna att det har ett handtag i kork eller foam. Till det bör du ha en isfiskelina i dimensionen 0,10–0,16 mm. Ska du fiska större abborrar så kan det vara bra med lite kraftigare lina och de större varianterna av mormyska. Betet, alltså själva mormyskan är så klart en viktig detalj. Man brukar välja en så liten som förutsättningarna tillåter så att säga. Du kan gå efter djup på vattnet och förväntad storlek på abborren. Det finns mormyska i en mängd olika färger. En del säger att det kvittar vad man har för färg, men en del säger att det är bra att ha ett par i orange, gul och röd samt så klart de traditionella mormyskorna i koppar, silver och guld. En mörk färg bör också finnas i din betesbox.
Formen på betet kan även det vara viktig. Om du väljer en mormyska med platt form så kommer den att ge ett större motstånd i vattnet och mer rörelse. En mormyska med rund kroppsform ger striktare rörelser uppåt och nedåt. På själva mormyskan kan du sedan sätta levande bete. Det i form av maggot eller fjädermygglarver.
Fiska abborre med mormyska
Det finns inga direkta regler för hur du ska göra dina rörelser när du fiskar på detta sätt. Men det finns olika rörelser som attraherar fisken bättre än andra. Det bästa är att du testar dig fram en del för vad som fungerar för just dig och den plats du sitter på och fiskar. Ibland kan det vara så att du och en till sitter nära varandra, en av er får massa fisk, den andra ingen. Det trots att ni kanske har samma modell på mormyskan och samma bete. Då kan det bero på tekniken i sig.
Normalt börjar man fiska från botten. Släpp ut lina tills linan blir slak. Sedan vevar du upp linan precis så mycket så den blir spänd. Då är mormyskan precis ovanför botten.
Här kommer ett par olika tekniker som du kan testa när du ska göra mormyskafiske efter abborre. Det handlar ju först såklart om att hitta abborren. Abborrar av lite större storlek står ofta på lite djupare vatten då det är vinter. Dock inte då det är första eller sista isen, då kan de stå på andra ställen. Abborrar gillar att hålla till vid steniga partier, sandbottnar, grynnor och kanter upp mot grynnor, djupbranter.
Till teknik-tipsen: Du kan testa att lyfta mormyskan från botten och upp en 80 till 100 cm och det rätt så snabbt. Du ska lyfta på 5–10 sekunder och sedan låta mormyskan sjunka till botten för att upprepa proceduren igen ett par gånger. Detta är bra att göra då det är nya hål för att få fart på fisken.
En annan teknik är att lyfta mormyskan från botten 80–100 i cm medelsnabbt tempo, ca 15–20 sek för ett lyft.
Om abborren är trög så testa att lyfta mormyskan från botten uppåt 50–60 cm i långsamt tempo, ett lyft tar ca 20–25 sek.
Om det inte hugger i det hål du fiskar kan det vara bra att byta hål. Sitt max 5–10 minuter vid ett hål. Hugger det inte under den tiden, byt! Leta dig fram till det hål där du får napp. Du kan även gå tillbaka och börja om in dina gamla hål.
Tävla i pimpelfiske
När du har hållit på med pimpelfiske ett tag och ofta får napp så kan du utmana dig lite till genom att börja tävla. Nu är det ju inte bara teknik och skicklighet du behöver. Många gånger handlar det om tur. Det gör att en nybörjare kan mycket väl slå rutinerade pimpelfiskare.
Man måste inte alls vara duktig eller ha pimplat länge för att börja tävla. Det är bara att anmäla dig!
När det är tävling så går det till så här:
Alla deltagare samlas på angiven plats. Sedan får alla deltagare en halvtimme på sig att ta sig ut till det ställe på isen som man vill fiska på. Att ta sig dit kan man göra genom att gå eller springa. Man får inte använda skidor, spark, skoter eller annat fordon. Det är krav på isdubbar.
Starten går genom att ett skott skjuts av. Endast ett spö får användas och det måste vara en manuell isborr utan motor. Om en deltagare får fisk så måste de andra hålla sig på minst fem meters avstånd med sina egna hål.
En pimpeltävling pågår oftast i 3 till 4 timmar. Ett nytt skott meddelar att tävlingstiden är ute. Efter det så har deltagarna 45 minuter på sig att ta sig i land för att väga den totala mängden fisk man fångat.
De flesta tävlingar som sker godkänner bara abborre som fångst. Den fisk du fångar får du ta hem eller så tar tävlingsarrangören hand om den och skänker den till en minkfarm eller liknande.
Vilket pimpelspö är bäst?
Vilket pimpelspö som är bäst kan variera mycket beroende på vad du är ute efter. Är du ute efter något för nybörjare eller ett riktigt proffsspö? Oavsett har jag i denna artikeln ovan sammanställt vilka pimpelspön som jag tycker är bäst, listan uppdaterar jag regelbundet.
Vilka fiskar går att pimpa?
De vanligaste fiskarna som man tenderar att fiska efter när man pimplar är gädda, abborre, gös och röding. Självklart kan man även pimpa en hel den annan fisk, det viktigaste är att anpassa betet till något som ditt tänkta byte är sugen på.
Hur pimpar man röding?
Det går absolut att pimpa efter röding. Med ett rödingblänke, en tafs och en nylonlina på 5-15 cm fäster du en krok med ett lämpligt bete. Till exempel mört, mask eller annat mete.
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.