Fiskespö för abborre

Att fiska abborre är enligt mig sommarens roligaste fiske. Jag tar i denna artikel reda på vilken fiskespö och vilka fiskedrag som passar bäst för abborre.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Berkley FireFlex haspelspö

Emilio på Friluftaren

Prisvärt
Mångsidigt spö lämpligt för både spinn- och jiggfiske av abborre.
Stabilt och tåligt

Berkley FireFlex haspelspö

Både små och stora nybörjare och gamla inbitna fiskexperter kan få mycket nöje av abborrfiske. Eftersom abborrar är stimfiskar kan man ofta få mer än ett napp på kort tid. Av samma anledning är det också tacksamt att vara flera som fiskar abborre tillsammans, eftersom man då kan hålla stimmet på hugget.

Ännu roligare blir fisket med bra utrustning. Vid abborrfiske används oftast haspelspön av olika varianter men det går även mycket bra att använda spinnspön. Det absolut populäraste betet är jigg men även hårdare beten som små wobblers kan passa bra.

5

Bästa fiskespöt för abborre

Vem gillar inte kombinationen av ett bra pris och hög kvalitet? Fiskespön från Berkley FireFlex är stora favoriter bland haspelspön. Stabila och tåliga levererar dessa fiskespön det önskade resultatet gång på gång. Alla spön i serien Berkley fireflex är tillverkade av materialet 24T High Modulus Carbon och har snabba klingor. Man kan använda både flätlinor och monofilamentlinor tack vare LTS-spöring. Dessa haspelspön passar bra för både jiggfiske och spinnfiske – de två vanligaste metoderna vid abborrfiske. Välj mellan längder på 7, 8 och 9 fot beroende på vilken sorts abborrfiske som intresserar mest. 7-fots spön passar bäst för jiggfiske och allmänt spinnfiske. Det på 8 fot passar vid allmänt spinnfiske. Med 9 fot kan man utöver spinnfiske av abborre även fiska tyngre gäddor om man känner för det.

Fördelar med detta spö:

 • Prisvärt
 • Stabilt och tåligt
 • Snabb klinga
 • Passar bra till både jigg- och spinnfiske

Läs mer: Fiskespö för havsöring

Andra fiskespön för abborre

Smaken och behoven är olika och kanske passar något av dessa fiskespön dig bättre?

Lucky John Progress Jig haspelspö

Andra fiskare kan inte ha fel. Det mycket populära haspelspöt Lucky John Progress är en favorit för många abborrfiskare. Tillverkad av japansk kolfiber och med en topp helt i kolfiber. Det gör att spöet har en snabb aktion och lätt böjs vid belastning vilket skapar en bra uppfattning hos fiskaren om vad som pågår nere i vattnet. Det ergonomiska EVA-handtaget gör sitt till för att göra detta spö till en favorit. Enfotade keramiska spöringar låter linan löpa utan friktion och gör det möjligt att få till riktigt långa kast.

Fördelar med detta spö:

 • Snabb aktion och bra toppaktion
 • Ergonomiskt handtag
 • Gör det möjligt att få till riktigt långa kast

Läs mer: Fiskespö för gädda

Okuma Beater Tournament spinnspö

Kraftigare fiskespö i en snygg och modern design skapad av den erfarna fiskeguiden Peter Lahti. Lättanvänd och tacksam att både kroka och kasta. Drömmer du om en storfångst? Med en kraftig och samtidigt följsam klinga passar detta spö mycket bra för fiske av både gös och abborre. Det klarar utan problem av när du får en större fisk på kroken. Tillverkad av kolfiber med ett ergonomiskt EVA-handtag och spöringar i titaniumoxid.

Fördelar med detta spö:

 • Ett användarvänligt spö
 • Ergonomiskt handtag
 • Fungerar bra för fiske av större abborrar

Läs mer: Fiskespö för torsk

Okuma Helios SX spinnspö

Ultralätta och känsliga fiskespön som passar utmärkt till jiggfiske av abborre. Hög kvalitet och genomtänkta detaljer utmärker detta spö som designats av finska jiggfiskare. Spöt har en klinga av kolfiber och även handtaget är av kolfiber vilket gör det viktmässigt till ett mycket lätt spö. Spöringar och ett ultralätt rullfäste från Fuji.  Välj mellan 7’ 5–25 g SX, som passar perfekt för jiggfiske av abborre, och 7,6’ 10–35 g SX som passar för jiggfiske på något djupare vatten i jakten på större abborrar.

Fördelar med detta spö:

 • Överlag ett mycket lätt spö
 • En mycket lätt 30T Carbon-kolfiberklinga
 • Spöringar, glidande krokhållare och ett ultralätt rullfäste från Fuji
 • Lättviktigt patenterat koniskt kolfiberhandtag

Bästa fiskedraget för abborre

Daiwa Duckfin Shad 3,5″

En mycket populär jigg av shadmodell är det fina draget Daiwa Duckfin Shad 3,5″. Här snackar vi om en japansk kvalitetsprodukt! Tack vare både materialet och den naturliga simrörelsen betet gör är detta den självklara vinnaren för många abborrfiskare. Även vid låga hastigheter rör sig draget på ett naturligt och smidigt sätt. Den är 9 cm lång och finns i flera olika färger. Det gör så att man kan hitta ett alternativ för de flesta typer av väderförhållanden och från mörkt till klart vatten. Draget har en öppen skåra i ryggen för att underlätta när man ska rigga det. Den kan användas tillsammans med traditionella jigghuvuden men även med off -set krokar och passar också fint för både drop-shot och Carolina-riggning. Användare beskriver den som ett slittåligt abborrgodis som man enkelt krokar större abborrar med.

Fördelar med detta drag:

 • Naturlig simrörelse
 • Finns i många olika färgvarianter
 • Enkel att rigga
 • Passar för att fiska större abborrar

Andra fiskedrag för abborre

Det finns en hel uppsjö av olika sorters fiskedrag som passar för fiske av abborre. Det absolut vanligaste är att använda en jigg. Abborrar går gärna ganska lågt ner i vattnet och beroende på till exempel om man fiskar i vatten med mycket vegetation på botten eller ej så passar olika sorters beten bäst. Även tiden på dygnet, vattenkvaliteten och vilken storlek på fisk man är ute efter påverkar valet av drag. Om jiggen ovan inte föll dig i smaken, eller om du vill ha fler alternativ så kommer här några andra populära drag för fiske av abborre.

Powerbait Drop Shot Minnow

Ännu en populär shadjigg. Effektiv, prisvärd och tålig. Denna är lite mindre med en storlek på 7,5 cm och är tillverkad av Berkley. Med sina fina 3D-ögon och en holografisk yta har den ett äkta utseende som är svår att motstå för hungriga fiskar. Lägg till en naturlig simrörelse så har du en riktig tiopoängare för abborrfisket. Finns i ett flertal olika färgvarianter för att passa olika väder och vattenförhållanden.

Fördelar med detta drag:

 • Prisvärd
 • Ett äkta utseende
 • Naturlig simrörelse
 • Finns i flera olika färger

Lunker City Swimming Ribster 10 cm jig

En jigg som passar till flera olika sorters fisketekniker. Ett tåligt och pålitligt allround bete som, om man så vill, kan ses som ett mycket fruktbart och effektivt möte mellan larv- och fiskjiggars utformningar. Kroppens ribbade design gör ljud och darrningar i vattnet samtidigt som stjärtens rörelser blir otroligt lockande för både abborrar och gösar. Draget passar för flera olika sorters riggningar. Med både ett vanligt jigghuvud och med Texas- och Carolina riggningar. Självklart är även denna jigg tillgänglig i flera olika färger.  

Fördelar med detta drag:

 • Ett bra allround bete som passar olika fisketekniker och riggningar
 • Ribbad design skapar ljud och darrningar i vattnet
 • Lockande rörelser
 • Finns i flera färger

Daiwa Grubin´ Shad 10 cm jigg

Denna larvjigg passar perfekt till alla sorters jiggfiske. Det som utmärker det här draget är den så kallade curly tail-stjärten. Böjd för att ge den en naturlig och oemotståndlig gång som lockar även den mest kräsna fisken till att hugga. Även materialet och ytstrukturen behöver lyftas fram. Tack vare ytstrukturen skapas darrningar i vattnet vilket också bidrar till att detta drag är en succé bland abborrfiskare. 

Fördelar med detta drag:

 • En böjd stjärt som lockar även kräsna fiskar
 • Skapar darrningar och ljud i vattnet
 • Naturlig rörelse

Mer om abborrfiske

Vad är en abborre för sorts fisk egentligen?

Abborren är en vanlig fisk i svenska vatten. Den är i grunden en sötvattenfisk men den finns också längs med Östersjöns kuster och skärgårdar. Även i mynningarna vid vattendrag längs med västkusten där vattnet är bräckt.

Abborrar kan leva länge, uppemot tjugo år. Under senvåren och försommaren leker abborren. Honan lägger sin rom fäst vid växter och ynglen spenderar sin första tid på grunt vatten med att äta djurplankton. I takt med att de växer börjar de även äta insekter, små kräftdjur och småfisk. Som vuxen äter abborren bara andra mindre fiskar och kräftdjur som den jagar i stim. Abborrar är oftast bottenlevande men kan kvällstid gå upp mot ytan för att jaga andra mer ytligt levande fiskar.

Det är vanligtvis honorna som blir störst, de kan väga upp emot 3 kg.

Vilken tid på året går det att fiska abborre?

Det går att fiska efter abborre året om. Men den absolut bästa tiden för att fiska abborre är från högsommaren i augusti och in under hösten fram till oktober.  

Vilken tid på dygnet är bäst för abborrfiske?

Ofta nappar abborren bäst under tidig morgon och på kvällen från ca kl 18 fram mot kl 22. Det går även att få napp på andra tider, men vill man öka chanserna till en lyckad fisketur får man snällt ställa väckarklockan tidigt eller planera in en fiskekväll.

Vad ska man tänka på när man väljer spö för abborrfiske?

När man väljer ett fiskespö för abborrfiske finns det flera saker man kan tänka på. Både haspel- och spinnspön passar ofta mycket bra för detta fiske.

Spön är gjorda för att passa bäst med en viss vikt på betet, så glöm inte att kolla upp vilket viktspann ett spö har. En passande kastvikt i detta sammanhang brukar ligga på mellan 5-25 gram men även upp till 30 gram. Hoppas man på riktigt stora abborrar och använder litet större drag bör man se till att spöt klarar av det.

När det gäller längden på ett spö för fiske av abborre är det vanligt ha en längd på 7 fot (210 cm) när man fiskar från båt och 8 fot (240 cm) när man fiskar från land. Fiskespön har även olika aktion. Vilket handlar om hur böjligt spöet är och hur bra man känner av fisken när den fastnat på kroken. Vid jiggfiske av abborre passar det oftast bäst med ett spö som inte är alltför mjukt utan som är lätt och snärtigt med snabb aktion. Ett spö kan även ha mer eller mindre toppaktion, det handlar om hur böjlig toppen är. En mer böjlig topp ger till exempel mer känsliga signaler om vad som sker med betet än vad en mer styv topp på spöet kan göra. En mjukare topp är oftast att föredra vid abborrfiske.

Vilka drag är bäst för att fiska abborre?

Det går att fiska abborre med många olika sorters drag. Från en enkel mask på kroken till mer avancerade drag skapade utifrån olika idéer om vad en fisk skulle kunna tänkas ser mumsigt ut. En enkel minnesregel för drag är att ju större drag desto större fiskar fångar man. Exempel på drag som passar för abborrfiske är jigg, spinnare, små och stora wobblers och kräftdrag.

Vilken färg ska man välja på draget?

Fiskedrag finns i regnbågens alla färger, men hur ska man veta vilken färg som passar bäst? Jo, fiskarnas syn påverkas av kvaliteten på vattnet. Så hur ljust eller mörkt det är och vilket väder det är påverkar vilket drag och vilken färg som ger flest napp.

 Är vattnet man fiskar i klart kan fiskar ofta se bra och då gäller det att välja ett drag av ett mer naturligt utseende. Väljer man en för stark eller udda färg under detta förhållande kan fisken undvika draget eftersom det inte ser naturligt ut.

När fiskevattnet är mörkare eller grumligt blir fiskarnas syn sämre och då är det ett tips att välja ett mer färgstarkt drag som skapar en tydlig kontur som fisken kan se. Färgstarkt men ändå naturligt utseende är bäst. I mörkare vatten är det också ett tips att välja ett drag som gör lite ljud eller vibrationer som hjälper fisken att uppfatta det.

När solen skiner kan ett drag som glittrar eller fångar upp ljusreflexer vara en bra idé. Medan det på kvällen brukar lyckas bättre med ett mörkt drag som får en tydlig siluett.

Så, slutsatsen är att det kan vara bra att skaffa sig ett gäng drag i olika färger så att man är redo för just dagens specifika vatten- och väderförhållanden. Och kom ihåg att det är en del av sporten och spänningen med fiske att lyckas välja ett passande drag utifrån de aktuella förhållandena.

Hur gör man för att fiska abborre med jigg?

För fiske av mindre abborrar passar jiggar som är mellan 4 och 8 cm i storlek bra. Hoppas man på att få en större fisk på kroken kan man pröva med en jigg som är 10 till 15 cm.

Det är egentligen inte särskilt komplicerat att fiska abborre med jigg. Huvudprincipen är att man med hjälp av spöet håller jiggen i rörelse. Man kastar ut och låter draget sjunka ner mot botten. När linan slaknar har man nått botten. Sedan vevar man försiktigt in linan, litet i taget, på ett sätt som gör att jiggen gör små ryckande rörelser utmed botten. Veva olika snabbt och prova att göra ett plötsligt stopp. Man kan också prova att veva upp jiggen en bit mot ytan och sedan låta den sjunka ner mot botten igen.

Ett annat tips är att anpassa hastigheten efter vilken temperatur det är i vattnet. När det är varmare ute kan man fiska hem jiggen snabbare och när det är kallare gör man det litet långsammare. 

En del av tjusningen med detta fiske är att försöka ha så bra kontakt med draget som möjligt så man kan känna direkt om det hugger.

Hur gör man för att fiska abborre med en spinnare?

På sommaren är ett drag av typen spinnare ett säkert kort att fiska abborre med. Kasta ut och låt draget sjunka mot botten. Veva in draget och variera hastigheten så att draget ”kommer till liv”.

Hur fiskar man abborre med en wobbler?

En liten wobbler i storleken 2-6 cm fungerar ofta mycket bra för fiske av abborre. Vill man fånga en större abborre kan man använda en större variant mellan 6-15 cm.

En wobbler försöker imitera en liten fisk och passar bra att använda vid fiske i grunt vatten, även där det finns mycket växter. Precis som med andra drag så kastar man ut och vevar sedan hem draget med varierande hastigheter och lite ryckigt, kanske med ett vevstopp då och då.

Var finns, leker och trivs abborren?

Abborrar lever i hela Sverige och i både sött- och bräckt vatten. Abborren finns i tjärnar, i åar, i stora sjöar och längst kusten i bräckt vatten, alltså där det inte är för salt. Abborren simmar ofta i stim och förekommer inte sällan bland växtlighet och bryggor.

Vilken tid nappar abborre?

Du kan med fördel fiska abborre under högsommaren och under tidig höst då det är den tiden på året då den nappar bäst. Abborren gillar varmt vatten och sol.

Vilket fiskespö passar för abborre?

Fiskespöt som jag rekommenderar ovan är perfekt för abborre. Rent generellt sätt ska man när man letar fiskespö till abborre välja ett spö utan för hög kastvikt eftersom det gör fisket tyngre än vad det nödvändigtvis måste vara då abborren generellt sätt är en relativt lätt fisk.

Leave a Comment