Bästa teleskopspöt

Ett teleskopspö är den resande fiskarens bästa vän! Här tipsar jag om det bästa teleskopspöt.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Patriot – Ambidex Trekker

Emilio på Friluftaren

Kort transportlängd
Stark fogning
2 års garanti

Patriot – Ambidex Trekker

Innovativ konstruktion och smart design gör detta resespö till en favorit hos oss. Med en mycket kort transportlängd är Ambidex Trekker ett självklart val för den resande fiskaren. Stort plus för starka fogar!

5

Ett teleskopspö är ett hopfällbart spö som blir mycket litet och kompakt när man fäller ihop det. På grund av att de är så smidiga att packa ner och bära med sig har teleskopspön kommit att bli ett populärt redskap för fiskaren som är på resande fot, vilket har resulterat i att de idag även kallas för resespö. 

Teleskopspöt, eller resespöt, är alltså uppdelat i olika delar som hakar fast i varandra. Vid utdragning fastnar teleskopdelarna i varandra och skapar på så sätt ett helt spö. Fördelarna med de hopfällbara resespöna är framförallt att de är smidiga att ha att göra med. Dess uppbyggnad är dock enklare än vanligare (och dyrare) fiskespön vilket resulterar i att de inte riktigt håller samma klass, eller standard, som vanliga spön. Av denna anledning är det många erfarna fiskare som väljer att använda teleskopspön som kompletterande spön, exempelvis som metspö eller till lättare fiske då större spön kan verka klumpiga och otympliga. Vare sig du är nybörjare och vill ha ett billigt och lätthanterligt fiskespö, eller ifall du är en erfaren fiskare som letar efter ett resespö som passar just dina behov har vi tips som kommer guida dig till att göra rätt val! I denna guide tipsar vi om det bästa allround resespöt på marknaden, samt om förmånliga teleskopspö set med mera.

Det teleskopspö som vi tycker är bäst för allround fiske just nu är tillverkat av Patriot och är lite starkare än andra teleskopspö på marknaden. Patriot Ambidex Trekker haspelspö är ett mycket funktionellt resespö som kommer i tre olika längder som gör det enkelt för dig att välja den längd som passar just dig bäst. Telespöt är tillverkat av kolfiber och har keramiska spöringar som leder till extra starka fogar – ett lämpligt spö för dig som vill ha smidigheten som kommer med ett resespö men som vill att det ska hålla lite bättre kvalitet.

Läs mer: Bästa metspöt

Teleskopspö set

Eftersom många väljer att använda ett teleskopspö som resespö inför fiskeresan har många tillverkare även börjat utveckla färdiga fiskeset där rulle och lina ingår när man köper spöt. Fördelen med ett färdigt set är att fisket blir smidigt och väldigt anpassningsbart. Är du ute och åker med bilen eller båten och märker att du är vid bra fiskevatten så är det bara att veckla ut spöt och börja fiska. Det är även ett perfekt start-kit för nybörjaren som då slipper tänka på någonting annat än att börja fiska. Teleskopspö set kommer i olika varianter och finns även utvecklat för de minsta – då i junior version.

Fladen Start set med kapslad rulle

Läs mer: Fiskespö för vandring

Fladen har utvecklat ett start set där teleskopspöt kommer tillsammans med en inkapslad rulle på 90 meter och 0.28 mm diameter. I setet ingår även en Fladen spinnare som är ypperlig för exempelvis abborrfiske. Detta set är ett utmärkt startpaket för nybörjare som vill börja sin fiske-karriär med lättare fiske av exempelvis abborre.

Fladen Vildmark Junior Pink set med kapslad rulle 165cm tele

För den allra minsta fiskaren har Fladen utformat ett Junior-set med teleskopspö och tillhörande 0.28 mm fiskelina. Fladen Vildmark Junior-set kommer dessutom i två färger, rosa och svart, så att alla junior fiskare ska kunna välja det som passar dem bäst. Resespöt som tillkommer är 165 cm långt och är anpassat för drag som väger mellan fem och 20 gram, ett perfekt spö för abborre eller annat lätt fiske.

Abu Garcia Vildmark haspelset

Är man å andra sidan på jakt efter ett set innehållandes ett längre och lite mer robust teleskopspö så har Abu Garcia utvecklat ett haspelset. Abu Garcia Vildmark Haspelset innehåller ett teleskopspö tillsammans med en Cardinal-rulle som är färdigt upplagd på spolen vid köp. Spöet är 213 cm långt och har en bakbroms. En fördelaktig 2 år lång garanti medföljer vid köp!

Teleskopspö med multirulle

Är du på jakt efter ett teleskopspö som passar ihop med en multirulle? Resespö med multirulle är ovanliga på marknaden då de flesta är utvecklade som haspelspön. Erfarna fiskare menar dock att detta inte behöver bli ett problem då man i vissa fall kan fiska med multirulle även på spön som är utvecklade för haspelrullar. Många erfarna fiskare är mest intresserade av multirullen på grund av att den är lite mer avancerad än den mer nybörjarvänliga haspelrullen.

Daiwa Minispin teleskopspö

Daiwa har utvecklat ett standard resespö som passar bra för den resande fiskaren som har lite utrymme för sin packning. Daiwa Minispin teleskopspö är en utmärkt resekamrat vare sig du reser med bil, till fots eller i kajak – spöet snor ingen plats! Kommer i tre olika längder, 180 cm, 210 cm och 240 cm. Dragvikten som rekommenderas ligger mellan 5 gram och 40 gram vilket innebär att detta resespö från Daiwa är utmärkt för jiggfiske eller annat allmänt spinnfiske.

Teleskopspö för havsfiske

Ska du ut och fiska på havet och har ett behov av en lätt packning?  Kanske ska du ut med båten och är fullpackat och behöver ett smidigt resespö som du enkelt kan fälla ihop och ta med dig på nästa resa. Att ha ett resespö liggandes i båten är ett smidigt sätt att se till att man alltid är beredd för oväntade fiskstim, detsamma gäller om du transporterar dig i kajak eller liknande – ett hopfällbart resespö är en ovärderlig vän för alla fiskare som är på resande fot.

Okuma Light Range LRF haspelspö

Vare sig du är på jakt efter ett teleskopspö för havsfiske som du tänker använda som ditt primära spö eller om du är på jakt efter ett komplement till dina andra spön skulle vi vilja rekommendera detta resespö av Okuma. Okuma Light Range LRF haspelspö är resespöt för dig som är ute efter ett hållbart teleskopspö. UFR-spötoppsteknik står för Unidirectional Fiber Reinforcement teknik som är utvecklad för att förstärka spötoppen som består av kolfiber/glasfiber samtidigt som det behåller sin känslighet. Den förstärkta toppen gör att resespöt av Okuma känns stabilare och mer robust än andra teleskopspö. Även i fullt utvecklat läge känns teleskopspöt stabilt och du glömmer lätt att det är ett resespö du håller i handen. Okumas teleskopspö kommer med två års full garanti och är 210 cm långt. Letar du efter ett bra och stabilt redskap till din nästa havsfisketur kan vi starkt rekommendera detta resespö från Okuma!

Hur mycket väger teleskopspö?

Det är svårt att säga eftersom att det kan skilja sig så mycket mellan olika teleskopspön. Se gärna projektbeskrivningen i det specifika teleskopspö som du vill köpa eller är intresserad av för mer exakt information. De är skapta för att vara så lätta som möjligt och ta med och vikten reflekterar det.

Vilket teleskopspö är lättast?

Vilket teleskopspö som är lättast beror på olika faktorer, mestadels längden och storleken på spöt. Fundera på vad du föredrar, ett lite längre spö eller den totala vikten på själva spöt. När du vet vad du är ute efter kan du jämföra produktbeskrivningar och hitta det bästa för dig.

Vilket är bästa teleskopspöt för barn?

Det finns inte riktigt ett bästa teleskopspö för barn, men i regel är det som så att kortare spön som väger lite mindre passar barn allra bäst. Båda uppgifterna om längd och vikt finns oftast i produktbeskrivningarna och går därför snabbt att jämföra mellan olika modeller.

Lämna en kommentar