Bästa jordfräsen

För en fin trädgård mer bra jord behöver man bearbeta jorden, en jordfräs gör just detta på ett för dig väldigt enkelt sätt. Läs mer om bästa jordfräsen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med GardenStore.

PlaceringProduktPassar
1Stihl MH 585Dig som vill ha en allround jordfräs
2Stiga SRC 550 RBDig som vill ha en i lagom prisklass
3AL-KO MH 350-4Dig som vill ha en lättmanövrerad
4Bensin Stiga SRC 36 G – StartpaketDig som vill ha ett billigt startpaket

Stihl MH 585

För dig som vill ha en allround jordfräs som klarar både medelstora men även större rabatter med en motor som utan problem klarar dessa rabatter även om jorden är hårdare.

Detta är en av mina absoluta favoriter vad gäller jordfräsar, nackdelen är om något priset. Det är inget budgetalternativ, men det är nog kanske det bästa alternativet för dig med tillräckligt mycket jord att en riktigt bra jordfräs känns värt att lägga pengarna på.

Annars finns billigare modeller för dig som vill spendera mindre pengar eller har en mindre trädgård eller odling och därför vill ha något mer passande prismässigt men även storleksmässigt. Är odlingen väldigt liten finns det ingen anledning att köpa något robust.

Jag skulle dock vilja påstå att detta är riktigt grymt alternativ i den högre prisklassen för de allra flesta som är ute efter en bra och stark jordfräs för att bearbeta jorden i trädgården eller på liknande plats.

Stiga SRC 550 RB

För dig som vill ha en riktigt bra jordfräs från ett välkänt och respekterat varumärke i en lagom prisklass, varken speciellt dyr eller speciellt billig, kan jag rekommendera Stiga SRC 550 RB.

Det är en kraftfull jordfräs med en prestanda som inte kommer att göra dig besviken när du använder den, vare sig det är sällan eller regelbundet. Den fungerar också utmärkt oavsett om jorden är mjukare eller hårdare, tack vare den kraftfulla prestandan.

Har du en odling som är större, svänger mycket eller lutar är denna jordfräs från Stiga ett perfekt alternativ, anledningen till det är att handtagen är justerbara, vilket kan innebär en lite bättre komfort när du testar den för första gången, såklart – men i längden kan en lite bättre komfort göra en enorm skillnad för dig som användare.

Detta är alltså en riktigt bra jordfräs i en mellanprisklass för dig som vill ha något riktigt bra utan att överspendera i pengar. Därför är detta en jordfräs som jag väljer att ha med i min lista på de bästa jordfräsarna och en jordfräs som jag varmt kan rekommendera dig och din snart väldigt bearbetade jord.

AL-KO MH 350-4

Det är något med AL-KO MH 350-4 som gör den väldigt smidig och lättmanövrerad. Det är grymt om du har en odling som inte är helt rak eller om du planerar att förvara jordfräsen en längre bit från odlingen, de kan nämligen vara rätt tunga.

Med denna jordfräsen kan du såklart luckra upp jorden för att förbereda inför sådd, men även inarbetning av komposteringsmaterial, gödsel eller torv.

Även den kraftfulla dragkraften är imponerande och klarar av att bearbeta och luckra upp många olika jordar i olika skick, även många torrare och hårdare jordar som kanske inte bearbetats på länge eller överhuvudtaget ska denna klara av.

Jordfräsar är tyvärr aldrig direkt billiga känns det som, men detta är en jordfräs som definitivt är billigare än många andra på marknaden och den är inte sämre för det, tvärt om. Detta är jordfräs som passar de allra flesta som är ute efter en smidig och lättmanövrerad jordfräs som passar många olika jordar.

Bensin Stiga SRC 36 G – Startpaket

Detta är en av de billigare alternativen på listan men kanske också den bästa jordfräsen jag hittat om man tänker vad man faktiskt får per spenderad krona. Det är nämligen som så att detta är en av de billigare på listan, men man får inte bara en kraftfull jordfräs från Stiga med en 100 cc motor utan även ett grymt hjälmpaket.

Hjälmpaketet med regnskydd i nacken, visir för ansiktet och hörselskydd. Allt i högkvalitet från välkända Stiga.

Jag rekommenderar framför allt detta startpaketet till dig som kanske inte haft en jordfräs tidigare eller haft en jordfräs tidigare men inte haft kringutrustningen som följer med i startpaketet.

Startpaketet passar såklart även dig som har kringutrustningen så som regnskydd, visir och hörselskydd men som vill passa på att uppgradera detta i samband med jordfräsen. Då jag kan varmt rekommendera att kolla närmare på detta startpaket.

Det finns en otroligt stor mängd olika jordfräsar på marknaden och självklart kan det vara så att det bästa alternativen för dig och din jord inte är en av de som jag lyft fram ovan. Det finns så många fler bra alternativ som jag omöjligt kan få plats med nämligen.

Jag rekommenderar starkt att därför kolla in GardenStore och deras utbud av jordfräsar om du inte är helt nöjd med alternativen ovan. Det finns nämligen en hel del jordfräsar i sortimentet där och du kommer nästan omöjligt kunna jämföra mellan alla då utbudet är så stort.

Saker som kan vara värda att tänka på och jämföra är hur välkänt märket är, det kan, men måste såklart inte nödvändigtvis, innebära fördelar om något går snett i framtiden med din jordfräs.

Annars är motorkraft viktigt att jämföra. Ofta står det att motorn är kraftfull, men det är såklart en ren definitionsfråga. Jämför gärna volymen på motorn, det finns nästan alltid med i produktbeskrivningarna. Det mäts i cc, som står för kubikcentimeter.

Så fungerar en jordfräs

Jordfräsen är en trädgårdsmaskin med rotorblad som roterar med en vinkel för att luckra upp jorden där du använder den. Rotorbladen placeras vanligtvis i fronten av maskinen. De allra flesta jordfräsar drivs av en 2- eller 4-taktsmotor, men det kommer allt fler mindre modeller som drivs utav el. Du kan med reservdelar till jordfräsen förlänga livstiden på den och på så sätt undivka onödiga köp av nya maskiner.

För stora ytorna behövs en bredd arbetsbredd och för att klara av det kommer jordfräsen att ha en större motor. De större maskinerna kommer ibland med traktormönstrade hjul för riktigt bra grepp.

Varför bearbeta jord?

Att bearbeta jord är viktigt och är förknippat med många fördelar, bland annat kan växtrötterna växa djupare, tillväxten av mikroorganismer kan öka, mineralnäringsämnen och organiska ämnen kan fördelas, ogräs kan förstöras och jorden kan få en bättre fuktighet och porositet. Detta är bara de absolut största fördelarna, det finns rimligen många fler aspekter som kan förbättras när man bearbetar jord.

Det finns alltså en stor mängd stora fördelar med att bearbeta jorden, och det är något som alla som odlar eller av någon annan anledning vill ha bättre jord bör göra. Om inte ofta så i alla fall lite då och då. Att göra det sällan med regelbundet är obegränsat gånger bättre än att inte göra det alls.

Behöver man en jordfräs?

Självklart behöver man ingen jordfräs, men det gör jobbet så otroligt mycket enklare än att försöka använda något redskap som kanske inte är helt optimalt för uppgiften. Förr i tiden bearbetade man jorden med pinnar – som du kan se på bakgrundsbilden till artikeln lite hur det ser ut. Det fungerade utmärkt.

Nackdelen är att om du inte betalar i pengar för en jordfräs kommer du att betala på andra sätt om du väljer att inte göra uppgiften på det absolut enklare sättet som finns, nämligen att använda en jordfräs. Betalningen kan komma i form av ryggbekymmer om det är något du gör ofta och måste huka dig på ett obekvämt sätt under längre perioder, eller i andra fall i form av tidsförlusten att inte göra uppgiften på det mest effektiva sätt som går.

Jag rekommenderar starkt att använda en jordfräs om du vill bearbeta din jord, men självklart är det inget tvång. Speciellt inte om du planerar att bearbeta jorden väldigt sällan.

Vad kostar en jordfräs?

Priset på en jordfräs kan såklart variera mycket och det beror på märke, motorkraft, storlek, drivmedel och så mycket mer. Jag skulle vilja påstå att en majoritet kostar mellan 4 000 och 12 000 kr. Självklart finns det säkert gott om alternativ för 3 000 eller för 13 000 kr, men mellan tummen och pekfingret är det nog 4 000 – 12 000 kr som är den vanliga prisklassen.

Det som påverkar mycket pris enligt egna spaningar är motorkraft och också vilket rykte märket har, ett välkänt och respekterat märke kan ta mer betalt för produkterna. Om man däremot betalar för märket i sig eller för kvaliteten som det märket innebär låter jag stå osagt, men ofta verkar det vara en aspekt som påverkar priset.

Självklart skiljer sig mycket mer mellan de olika prisklasserna, men jag skulle vilja påstå att du kan se hur stor din odling är eller hur stor du vill att den i framtiden ska vara, och känna lite på jorden och bilda dig en uppfattning om den är mjuk eller hård.

Har du en liten area med mjuk jord kommer det säkert fungera superbra med ett billigare alternativ. Har du en stor odlingsarea med hård jord kanske det är värt uppoffringen att köpa en lite dyrare mer robust jordfräs.

Läs mer:

Bästa friggeboden

Bästa parasollet

Bästa häcken

Mer om jordfräsar

Jordfräsar finns alltså till för att bearbeta jorden för odling av grödor, som du vid detta lagret med stor sannolikhet är fullt medveten om. En jordfräs består därför av något som blandar jorden rent mekaniskt och en motor som gör att den mekaniska bearbetningen kan ske. Även något handtag, hjul eller till och med båda finns ofta för att underlätta användningen.

En jordfräs blandar alltså jorden, och rent praktiskt blir effekten att man blandar in mer luft i jorden. Alla positiva effekter av att bearbeta jord genom till exempel en jordfräs som du kommer att få läsa nedan har att göra med att jordfräsen blandar i jorden och blandar in mer luft i denna. Effekterna av att bearbeta jord kan vara bland annat att:

  • Växtrötterna att växa djupare
  • Tillväxten av mikroorganismer kan öka
  • Organiska ämnen luckras upp, blandas och fördelas
  • Mineralnäringsämnen luckras upp, blandas och fördelas
  • Ogräs förstörs
  • Jorden får en lämpligare fuktighet och porositet

Viktigt att komma ihåg är att bearbetning av jord inte är synonymt med jordfräs. Det finns andra redskap som kan göra detsamma som dessutom kostar mindre. Däremot är dessa redskap nästan alltid mer krävande i form av tid och ansträngning. Innebär det att du bearbetar jorden mer sällan eller kanske till och med struntar i det på grund av hur jobbigt och tråkigt det är rekommenderar jag starkt en jordfräs.

Det kan ta på mentaliteten att göra något jobbigt när man i bakhuvudet vet att det finns en mycket bättre och enklare lösning på problemet. Därför skulle jag för egen del investera i en jordfräs ifall jag befann mig i situationen att jag har jord som ska odlas med och därmed bearbetas.

Sammanfattningsvis skulle man kunna påstå att jord som du ska odla grödor i bör bearbetas på ett sätt eller annat, ett supersmidigt sätt att bearbeta jord på är att använda en jordfräs. När du ska köpa en jordfräs finns det många olika prisklasser. Basera ditt val på hur mycket jord som ska bearbetas och hur mjuk respektive hård denna jorden är. I den billigare prisklassen får du vara beredd att lägga kanske 4 000 kr i runda slängar. I den lite dyrare prisklassen kan 12 000 kr inte vara helt orimligt att en jordfräs kostar.

För de allra flesta med lite mellanstor odling och mellan mjuk/hård jord kan en jordfräs i mellanpris vara en bra lösning. Med mellanpris tänker jag kanske någonstans mellan 6 000 och 10 000 kr. Det är självklart riktigt mycket pengar, men förhoppningsvis en bra investering för din kropp och inte minst din tid.

Leave a Comment