Bästa utomhusfärgen

När det är dags att fräscha upp utemöbler, staket och dörrar, är valet av rätt utomhusfärg avgörande. Här jämför jag den mest bästa utomhusfärgen på marknaden, så att du kan göra det bästa valet för ditt projekt.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Byggmax.

PlaceringProduktPassar
1Träfärg vitDig som vill ha det bästa
2Dörr- & fönsterfärg V vitDig som vill ha snabbtorkande
3Fönster- och dörrfärg vitDig som vill ha färg till fönster och dörr
4Fönsterfärg v vitDig som vill ha färg till fönster

Träfärg vit

Den här färgen har så många fördelar – den är droppfri och ger ett matt och väderbeständigt resultat och en ljusäkta och vattenavvisande yta. Denna träfärg är baserad på alkydolja, så det här är alltså en oljebaserad och täckande färg.

Den här färgen passar perfekt för fasader, men även för staket och liknande. Den kan användas på trä som är omålat eller som tidigare har målats med olje- eller alkydoljefärg.

För bästa resultat bör du börja med en grundolja, och därefter måla med trägrund – och sedan två gånger med denna färg. Här krävs alltså en del jobb för att få ett riktigt bra resultat, men då blir slutresultatet också riktigt bra och hållbart.

Den här färgen passar perfekt för dig som söker en oljebaserad färg, och som vill ha ett riktigt bra resultat – även om det kräver en del arbete. Den här färgen passar för flera olika ytor och är ett bra val oavsett om du ska måla om huset, staketet eller något annat.

Dörr- & fönsterfärg V vit

Det här är en vattenburen, snabbtorkande och halvblank färg. Den passar för målning av till exempel dörrar, fönster och utemöbler. Med denna färg kan du måla alla delar av fönstret – invändigt, utvändigt och mellan fönsterbågarna.

Den här färgen är riktigt högkvalitativ och enkel att måla med. Färgen fäster och täcker väl, och slutresultatet blir riktigt bra och långvarigt. Dessutom torkar den på bara ett par timmar, men vänta gärna dubbelt så länge innan du eventuellt målar en andra gång. Du kan även använda en grundfärg innan du målar med denna.

Om jag ska nämna någon liten nackdel här så blir det att den kostar en del. Jag tycker dock ändå att den är prisvärd, och till mindre ytor kan det vara värt att köpa en lite dyrare färg som håller högre kvalitet – för resultatet med den här blir verkligen riktigt bra. 

Det här är ett bra val för dig som söker en riktigt bra färg, av hög kvalitet, och som vill att målningen ska vara enkel och gå snabbt. Det är väldigt lätt att använda den här färgen, den torkar på nolltid och slutresultatet blir riktigt imponerande.

Fönster- och dörrfärg vit

Om du ska måla dörrar, fönster eller snickerier utomhus så kan det här vara rätt val – speciellt om du vill ha en riktigt prisvärd färg. Med denna får du ett riktigt bra resultat, men till ett riktigt bra pris. Den här färgen är snabbtorkande och den ger en halvblank och tålig yta. Dessutom kan den användas på både trä och metall.

För bästa resultat bör du börja med att behandla med grundolja, och direkt efter det grundmåla med trägrund. Måla sedan två gånger med denna färg – då blir resultatet riktigt bra, och riktigt hållbart.

Det här är en oljefärg som är enkel att använda och som ger ett bra resultat. Det här är ett perfekt val för dig som föredrar oljefärg, som vill ha en färg som är enkel att använda eller som söker en riktigt prisvärd utomhusfärg – en bra färg till ett riktigt bra pris, helt enkelt.

Fönsterfärg v vit

Den här fönsterfärgen passar även för dörrar och snickerier utomhus, och den är riktigt prisvärd! Även denna färg håller en lite högre kvalitet, men trots det är priset lite lägre.

Det här är en vattenburen akrylfärg som är halvblank, och har många fördelar. Den är snabbtorkande, den ger ett snyggt resultat och en tålig yta. Dessutom kan den användas på både trä och metall – perfekt om du behöver måla lite av varje.

Med den här färgen kan det vara bra att måla två gånger, även om du har grundmålat med en grundfärg innan. Det är dock enkelt att måla med denna färg, den täcker väl och torkar snabbt. Det här är ett bra val för den som vill ha en riktigt bra färg, till ett lägre pris.

Om ingen av ovanstående färger är rätt val för dig så finns det förstås många andra alternativ. Kanske letar du efter en färg i en annan prisklass, eller en färg som passar bättre för andra ändamål. Att hitta rätt färg är förstås A och O när det är dags att måla, dels för att resultatet ska bli så bra som möjligt, men också för att göra arbetet enklare.

Klicka på knappen nedan för att hitta flera utomhusfärger, och förhoppningsvis en som är rätt för dig.

Hur mycket utomhusfärg behöver man?

En av de svåraste sakerna när man ska måla är att veta hur mycket färg man behöver. Det är väldigt vanligt att man köper alldeles för mycket färg – eller alldeles för lite. Och att stå utan färg när man väl har börjat måla är inte det roligaste, speciellt inte om man måste åka långt för att köpa mer färg eller om butiken där färgen köptes har hunnit stänga.

Det är omöjligt att veta innan hur mycket färg som behövs, men man brukar säga att tio liter färg räcker till ungefär 30 kvadratmeter. Köp gärna lite extra för att vara på den säkra sidan, och underskatta inte mindre burkar – med dessa kan du slippa öppna en stor burk när det bara behövs lite till, och dessutom går det ofta att lämna tillbaka oöppnade burkar.

Hur länge håller utomhusfärg?

Det är väldigt svårt att säga hur länge utomhusfärg håller, eftersom det beror på många olika saker – vilken typ av färg det är, hur den förvaras och så vidare. Generellt brukar man säga att den håller i två år, men den kan också hålla längre än så.

För att färgen ska hålla så länge som möjligt så ska den förvaras frostfritt, och inte utsättas för direkt värme – till exempel från element. Se till att locket sitter på ordentligt, och ställ sedan burken upp och ned, då sätter torkningsprocessen nämligen inte igång.

Om du är osäker på om färgen har blivit för gammal så är det en bra idé att provmåla med den först. Vänta tills färgen har torkat för att avgöra om den torkar på angiven tid och för att se hur slutresultatet blir.

Vad kostar utomhusfärg?

Det beror helt på vilken färg man väljer, och vilket märke – och hur mycket som behövs. Att köpa större förpackningar ger ofta ett lägre literpris, men är inte alltid nödvändigt om man bara ska måla något litet.

En billigare utomhusfärg kan kosta så lite som ett par hundra för 10 liter, medan dyrare varianter kan kosta mer än så för en liter. Det varierar helt enkelt stort, och hur mycket du kommer att betala för färgen beror såväl på hur mycket som ska målas som vilken färg du väljer att köpa.

Läs mer:
Bästa fasadfärgen
Bästa friggeboden
Bästa uterummet

Mer om utomhusfärger

Det är många saker man behöver tänka på när man ska måla om, men exakt vad beror förstås till stor del på vad som ska målas. Att måla om hela huset är förstås mer avancerat än att måla staketet eller utemöblerna, och för att få ett bra resultat krävs noggrannhet och förarbete – och en riktigt bra färg.

Vilken färg du ska välja beror på vad som ska målas. Till huset behövs fasadfärg, och förstås grundfärg om du inte väljer en kombinerad grund- och fasadfärg. Ska du måla dörrar, fönster eller utomhusmöbler så passar dörr- och fönsterfärg bra, och en täckande träfärg kan användas till exempelvis fasad eller staket.

För bästa resultat är förarbetet alltid viktigt. Om ytan är målad sedan innan så är det viktigt att slipa ned och få bort den gamla färgen, speciellt om färgen har börjat släppa och underlaget är ojämnt. Om det finns större hål eller liknande så kan det vara bra att spackla sådant. Därefter är det bra att börja med att grundmåla, för att få färgen att fästa bättre och få ett finare slutresultat.

Även när du ska måla fönster är förarbetet viktigt, och det kan snabbt bli ett väldigt mycket större projekt än vad du kanske först hade tänkt. Först måste du skrapa bort den gamla färgen, sen ska fönstret helst slipas och därefter är det dags att börja måla, som också tar sin lilla tid. Dessutom måste du pricka in allt detta på en solig dag, då regnet kan förstöra resultatet och få fönsterfärgen att släppa och allt ditt slit har då varit förgäves. Låter det som ett större projekt än vad du kanske hade tänkt? Om du inte orkar måla om finns alltid alternativet att köpa nya fönster. Idag finns det dessutom underhållsfria fönster som du varken behöver slipa, olja eller måla. Dessa fönster kallas PVC-fönster och dom har dessutom väldigt bra isolerande egenskaper, som både sparar energi och pengar för dig, vilket du definitivt bör ha i åtanke när du ska köpa fönster. Idag kan du dessutom få skräddarsydda fönster som passar perfekt för hålet i din vägg. Det enda du behöver göra är att mäta ut rätt mått, så fixas de andra åt dig.

Torktiden varierar mellan olika färger, men för till exempel dörr- och fönsterfärg är torktiden ofta två timmar och efter fyra timmar är färgen vanligtvis övermålningsbar. Tänk dock på att detta varierar mycket mellan olika färger, så läs alltid på burken innan för att vara säker.

När man målar utomhus är det också viktigt att välja rätt väder att måla i – eller rätt plats, om man till exempel målar utomhusmöbler eller annat som går att flytta. Det är viktigt att solen inte ligger på, och självklart ska man inte heller måla om det duggar eller finns risk för regn.

Att välja färg är kanske inte alltid det lättaste. Börja med att utgå från vad du ska använda färgen till. Även om du kan använda all typ av utomhusfärg till allt som är utomhus, så blir resultatet alltid bäst om du väljer en färg som är anpassad för det du ska måla.

När det gäller priset så finns det många olika prisklasser – väldigt billiga färger, och betydligt dyrare färger som håller en högre kvalitet. Här kan bara du själv avgöra hur mycket du vill spendera, men generellt kan man säga att resultatet blir lite bättre med en högkvalitativ färg.

En annan sak som kan vara bra att tänka på när man väljer färg är att det finns både vatten- och oljebaserade färger. Här är det bra att veta om ytan tidigare har målats med vatten- eller oljebaserad färg, eftersom du inte bör använda oljebaserad färg på trä som tidigare har målats med vattenbaserad färg. Om det däremot tidigare har målats med oljebaserad färg färg så går det bra att använda vattenbaserad färg.

Några fördelar med vattenbaserad färg är till exempel:

  • Att den är enkel att arbeta med
  • Att den ofta ger längre hållbarhet
  • Att det är enklare att rengöra penslar och dylikt efter målning med vattenbaserad färg
  • Att det är ett bättre val för miljön

Fördelarna med oljebaserad färg är till exempel:

  • Den förlänger livslängden hos slitet och skadat trä
  • Den torkar snabbare när det är fuktigt och förlänger säsongen för utomhusfärg
  • Den passar bra till porösa snickerier

Om du är osäker kan det alltså vara en bra idé att välja en vattenbaserad färg, för att vara på den säkra sidan. Om ytan inte är målad sedan tidigare, eller har målats med oljebaserad färg, så kan du däremot välja oljebaserad färg – vilket också gör att du kan välja vilken färg du vill nästa gång du ska måla om.

Vattenbaserad är dock ett bra val av många anledningar, och det är dessutom det vanligaste alternativet. Vattenbaserad färg innehåller mindre lösningsmedel än oljebaserad färg, och därför är det ett bättre val ur miljösynpunkt.  Men självklart har även oljebaserad färg sina fördelar, denna färg passar till exempel bättre till mycket slitet trä. Den torkar också bättre vid låg temperatur och vid hög luftfuktighet.

Leave a Comment