BĂ€sta vadarjackan

Funderar du pÄ att köpa en vadarjacka? En vadarjacka Àr nÀst intill ett obligatoriskt plagg för alla mer seriösa fiskare. Den hÄller dig varm och torr och gör att du kan vara ute och fiska lÀnge i olika sorters miljöer. Som namnet sÀger passar en vadarjacka sÄklart bra för den som tycker om att vada ut i vattnet vid fisket. Jag har kikat pÄ modellerna och nedan följer den enligt mig bÀsta vadarjackan.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.


Maxximus Vadarjacka

Emilio pÄ Friluftaren

Maxximus vadarjacka
Tillverkad för att stÄ emot de hÄrdaste vÀder med TPU membrane material
Vatten & smutsavvisande genom Rudolf Eco behandling
Full av smarta lösningar, sÄ som vertygsjojo för verktyg, justerbar huva, justerbara Àrmslut, tejpade sömmar

Maxximus Vadarjacka

En snygg jacka som stĂ„r emot bĂ„de vatten & smuts tack vare Rudolf Eco behandling. Rudolf Eco Ă€r en ekologisk behandling som innebĂ€r att jackan andas och har en högre hĂ„llbarhet i tvĂ€tten. Men den passar Ă€ven bra att anvĂ€nda som skaljacka över ett varmt understĂ€ll vid kallare vĂ€der. Jackan har en mycket bekvĂ€m och funktionell passform och Ă€r i en kortare modell som Ă€r typisk för vadarjackor. En av delarna som utmĂ€rker just denna jacka Ă€r att den tĂ„l över 8000mm vattenpelare. Det innebĂ€r att den skyddar mot kraftigt regn & högre vattentryck. Den Ă€r lĂ€ttviktig och tar liten plats att packa ner nĂ€r den inte anvĂ€nds. Även andra detaljer, som till exempel blixtlĂ„set och justerbara Ă€rmsluten, Ă€r gjorda för att vara vattentĂ€ta. FrĂ„n smĂ„ genomtĂ€nkta detaljer till den stora helheten – det hĂ€r Ă€r en jacka som hĂ„ller bĂ€raren torr helt enkelt. 

Fördelar med denna jacka: 

LÀttviktsjacka som Àr smidig att ha pÄ sig och tacksam att ta med sig

Passar bra under den varmare delen av Äret, men kan sÄklart Àven anvÀndas med lager av varmare klÀder under

Kort vadarmodell som passar bra ihop med vadarbyxor

Stöter bort smuts & torkar snabbt

Sidofickor med foder för hÀnderna & rymliga bröstfickor

GenomtÀnkta detaljer som tejpade sömmar och vattentÀta blixtlÄs

5

Eftersom vadarjackor Àr speciellt framtagna för att anvÀndas vid fiske har de olika smarta funktioner för att göra fisket mer smidigt. De Àr designade för att det ska vara lÀtt att röra sig och det ska vara möjligt att kunna göra ett ordentligt kast med fiskespöet utan att hindras av jackan. Andra praktiska detaljer pÄ en bra vadarjacka Àr att Àrmsluten hÄller tÀtt nÀr det till exempel Àr dags att taila upp en fisk ur vattnet och man slipper bli blöt i onödan. Fiskejackor har ofta mÄnga praktiska och vattentÀta fickor bÄde in- och utvÀndigt för förvaring av fiskeutrustning och alla andra smÄprylar man vill ha nÀra till hands pÄ fisketuren.

Det yttre tyget i vadarjackor har vanligtvis fĂ„tt nĂ„gon sorts ytbehandling och Ă€r ofta tillverkat av vĂ€dertĂ„liga material i flera lager, som till exempel Gore-tex, allt för att göra dem vattentĂ€ta. De Ă€r sĂ„klart Ă€ven vindtĂ„liga. Det finns bĂ„de fodrade och ofodrade varianter. Fodrade jackor Ă€r sĂ€rskilt smidiga att ha under kallare Ă„rstider och vid vinterfiske. De Ă€r lika vĂ€ldesignade som tunnare jackor men hĂ„ller fiskaren varm och torr Ă€ven under mer extrema vĂ€derlekar. TvĂ„ andra viktiga funktioner hos tyget i en vadarjacka Ă€r att det ska torka snabbt och kunna ”andas” sĂ„ att fukt inte samlas inne i den. HĂ€r nedan kommer ytterligare exempel pĂ„ nĂ„gra bra och pĂ„litliga vadarjackor.

Andra vadarjackor

Om jackan ovan inte riktigt Àr det du var ute efter kanske nÄgon av dessa passar bÀttre? HÀr finns exempel pÄ tvÄ vadarjackor av hög kvalitet som passar för kallare dagar och ytterligare en högklassig vadarjacka som passar bra att kombinera med vadarbyxor under varmare Ärstider.

Fladen Authentic 2.0 vadarjacka

Ett perfekt val för dig som letar efter en högklassig vadarjacka till ett överkomligt pris. Denna jacka har en kortare design och passar utmÀrkt att anvÀnda tillsammans med bÄde vadarbyxor och höga fiskebyxor. Den har hela Ätta praktiska ytterfickor och en innerficka, en kapuschong med förstÀrkt brÀtte, vattentÀta blixtlÄs och tejpade sömmar. Jackan Àr tillverkad av 100% polyester och ytskiktet har behandlats med peach microfiber laminering och Àr dÀrför vattentÀt upp till 10.000mm+. Andas bra och har nÀtfoder invÀndigt i ryggen.

Fördelar med denna jacka:

  • PrisvĂ€rd vadarjacka av kort modell
  • MĂ„nga praktiska fickor
  • Vatten- och vindtĂ€t med peach microfiber laminering
  • Andasfunktion

Norfin Pro Guide Jacka

En vadarjacka som passar utmĂ€rkt med vadarbyxor eller höga fiskebyxor. Fullmatad med nya tekniska innovationer Ă€r detta jackan för den som Ă€r ute efter det dĂ€r lilla extra. Tillverkad av vattentĂ€tt Nortex Breathable material i tre lager och med en vattentĂ€thet pĂ„ 10.000mm. Anatomiskt utformade Ă€rmar och justerbara Ă€rmslut. Även jackans huva Ă€r justerbar. Flera praktiska fickor för förvaring, varav tvĂ„ fickor som öppnas uppifrĂ„n och fickor för att vĂ€rma hĂ€nderna i. 

Fördelar med denna jacka:

  • Vatten- och vindtĂ€t i Nortex Breathable material i tre lager
  • Passar bra för bĂ„de forsfiske och fiske frĂ„n bĂ„t
  • Praktiska fickor
  • AndningsförmĂ„ga 8000g/m2/24h

Mer om vadarjackor

Fördelarna med en vadarjacka jÀmfört med en vanlig skaljacka Àr flera. En vadarjacka Àr designad sÀrskilt med tanke pÄ fiske. DÀrför har en vadarjacka till exempel vattentÀta blixtlÄs, sÀrskilt designade Àrmslut som gör det svÄrare för vatten att komma in i Àrmen och extra mÄnga fickor som passar bra att förvara diverse fiskeutrustning i. En vadarjacka Àr som regel kortare Àn en vanlig skaljacka för att komma högre upp frÄn vattnet och inte bli blöt och för att passa till vadarbyxor. Fickorna, som ofta Àr vattentÀta, Àr placerade högre pÄ en vadarjacka Àn pÄ en vanlig jacka för att ytterligare skydda innehÄllet frÄn att bli blött nÀr man Àr ute i vattnet och fiskar. Skulle man dessutom ha oturen att falla i vattnet sÄ hÄller en vadarjacka en oftast mycket torrare Àn en vanlig jacka.

Eftersom det Àr viktigt att hÄlla sig torr för att inte börja frysa nÀr man anvÀnder en kombination av vadarjackor och vadarbyxor under fisket Àr vadarjackor gjorda av material som andas och transporterar bort fukt och svett frÄn bÀraren.

Det kan ocksĂ„ vara skönt att ha sĂ€rskilda klĂ€der för fisket eftersom det kanske inte Ă€r sĂ„ trevligt om ens vanliga skaljacka börjat lukta fisk eller blivit förstörd av saltvattenstĂ€nk nĂ€r man behöver den till nĂ„got annat tillfĂ€lle. 

MÄnga vadarjackor Àr inte varmfodrade utan Àr framförallt tillverkade för att hÄlla sin bÀrare torr (och dÀrmed varm). Om du inte fiskar sÄ ofta under Ärets kallare dagar sÄ kan det nog rÀcka med en vanlig vadarjacka av bra kvalitet men som har plats för ett rejÀlt vÀrmande klÀdlager under vid behov. För den riktigt inbitne fiskaren som ger sig ut i alla vÀder, Äret runt, kan det dock helt klart vara vÀrt pengarna att investera i en vadarjacka som Àr designad för att hÄlla vÀrmen Àven pÄ vintern.

NĂ€r man anvĂ€nder vadarjackor och vadarbyxor Ă€r det viktigt att klĂ€ sig rĂ€tt sĂ„ att man hĂ„ller sig torr och varm. Ett tips Ă€r att vĂ€lja understĂ€ll och andra klĂ€der man har under i syntetmaterial som ”andas” och torkar snabbt. Till och med underklĂ€derna fĂ„r gĂ€rna vara i ett snabbtorkande material. En mysig fleecetröja under vadarjackan ger ett extra vĂ€rmande lager. Undvik att anvĂ€nda klĂ€der i bomull under dina vadarklĂ€der eftersom de hĂ„ller kvar fukten nĂ€r du svettas, vilket lĂ€tt kan fĂ„ dig att kĂ€nna dig kall och klibbig. För ett komplett vadarstĂ€ll har jag sammanstĂ€llt en guide om den bĂ€sta vadarskon.  

Ta hand om vadarjackan

Efter en tids anvĂ€ndning kanske jackans vattenavvisande funktion inte lĂ€ngre Ă€r lika bra. Men med rĂ€tt skötsel och lite kĂ€rleksfull omsorg kan man förlĂ€nga livet pĂ„ sina fiskeklĂ€der. 

TvĂ€tta eller inte tvĂ€tta skaljackor och impregnerade klĂ€der? DĂ€rom tvistar bĂ„de de lĂ€rde och
 ja, alla andra med verkar det som. En grundlĂ€ggande regel som nog i alla fall de flesta kan enas om Ă€r att man inte ska tvĂ€tta sina klĂ€der i onödan eftersom det innebĂ€r onödigt slitage pĂ„ bĂ„de klĂ€derna och jordens resurser.

En del hÀvdar att impregnerade funktionsklÀder inte ska tvÀttas för ofta medan andra istÀllet anser att det Àr precis tvÀrtom. Material som har en sÀrskild membranstruktur i ytskiktet för att fÄ en vattentÀt andasfunktion kan fÄ sÀmre andningsfunktion om de blir smutsiga och ytan blir tilltÀppt Àr argumentet för att tvÀtta klÀderna regelbundet. Hur ofta Àr regelbundet? Efter att klÀdesplagget anvÀnts en handfull gÄnger kan det vara dags för en tvÀtt.

LÀs och följ alltid plaggets tvÀttanvisning!

Det finns sÀrskilda tvÀttmedel tillverkade för just tvÀtt av impregnerade ytterklÀder som man bör anvÀnda. TÀnk pÄ att dosera rÀtt mÀngd tvÀttmedel. Till skillnad mot vanliga tvÀttmedel, riskerar ett sÄdant sÀrskilt tvÀttmedel inte att fastna och bli kvar i tyget pÄ ett membranplagg. Kör för sÀkerhets skull gÀrna en extra sköljning av tvÀtten och vÀlj ett skonsamt centrifugeringsprogram. AnvÀnd aldrig skölj- eller mjukmedel och försök inte heller bleka plagget med blekmedel. Avsluta med att hÀngtorka, torka i torkskÄp eller pÄ lÄg vÀrme i skonsamt program i torktumlaren om det stÄr i tvÀttanvisningen att det gÄr. Eller lÀs vidare om varför vÀrme kan vara att föredra i en del fall.

Gör vadarjackan mer vattenavvisande

Efter ett tags flitig anvÀndning kan en vadarjackas vattenavvisande förmÄga försÀmras. Med rÀtt tvÀtt och skötsel behÄller klÀderna sin vattenavvisande förmÄga lÀngre. Det gÄr Àven att Äteraktivera till exempel en DWR-belÀggning med hjÀlp av vÀrme. Efter tvÀtt och torkning kan man prova att köra det torra plagget ytterligare 20 minuter i torktumlaren. Var försiktig sÄ inte jackan skadas och lÀs pÄ om vad som kan fungera för just din jacka.

NÀr en sÄdan behandling inte lÀngre hjÀlper kan det vara lÀge att Äterimpregnera plagget. Köp en lÀmplig impregneringsspray och följ instruktionerna.

MiljövÀnliga vadarjackor

MÄnga klÀder som tillverkas för utomhusbruk och friluftsliv görs av syntetiska material och har impregnerats med mer eller mindre miljövÀnliga kemikalier och Àmnen. NÀr man letar efter klÀder som ska klara av specifika naturförhÄllanden och har höga krav pÄ kvaliteten och funktionaliteten kan tankarna pÄ vilken miljöpÄverkan ett plagg har lÀtt hamna lÀngre ner pÄ listan.

Ett tips för att minska din miljöpÄverkan, och bidra till fina fiskevatten Àven i framtiden, Àr att ta hand om din vadarjacka sÄ bra som möjligt sÄ att den hÄller under lÄng tid. Se jackan som en investering som ska vara med dig lÀnge. TvÀtta den inte mer Àn nödvÀndigt och vÀlj om möjligt en impregneringsspray som Àr snÀll mot naturen nÀr den vattenavvisande förmÄgan behöver bÀttras pÄ.

Vadarbyxor som passar vadarjackan

Vadarjackor passar till de flesta modeller av vadarbyxor eftersom vadarjackor Àr kortare Àn vanliga jackor. Det finns flera olika vadarbyxor och för en mer ingÄende beskrivning av olika vadarbyxor rekommenderar vi vÄr guide om de bÀsta vadarbyxorna.

Enkelt beskrivet kan man sĂ€ga att ett par vadarbyxor Ă€r som en gummistövel som övergĂ„r i att bli ett par byxor. Det Ă€r alltsĂ„ ett plagg som Ă€r gjort för att vara vattentĂ€tt hela vĂ€gen upp pĂ„ kroppen. För den som vill gĂ„ ut djupt i vattnet finns det till exempel bröstvadare som gĂ„r Ă€nda upp till bröstet pĂ„ bĂ€raren. Midjevadare Ă€r inte lika tĂ€ckande och Ă€r vattentĂ€ta upp till midjehöjd och Ă€r smidiga för de fiskare som inte gĂ„r sĂ„ lĂ„ngt ut i vattnet. Vadarbyxor finns ocksĂ„ med eller utan en fast sko pĂ„ foten. 

NÀr du köper ett par vadarbyxor finns det ofta en tillhörande vadarjacka i samma serie frÄn tillverkaren. Ibland sÀljs vadarjackor och vadarbyxor ocksÄ som set. För den som vill ha ett snyggt matchande utseende pÄ sina fiskeklÀder Àr det smidigt att köpa ett fÀrdigt set. Eller om man har hittat ett mÀrke eller en modell man trivs med i andra plagg kanske man Àven vill prova pÄ vadarjackan dÀrifrÄn.

SjĂ€lvklart Ă€r det fritt fram att köpa vadarbyxor och vadarjacka frĂ„n olika tillverkare. Kanske Ă€r det till och med att rekommendera ibland eftersom en vadarjacka frĂ„n ett mĂ€rke sitter bĂ€ttre Ă€n byxorna frĂ„n samma tillverkare eller vice versa. Huvudsaken Ă€r att klĂ€derna sitter bra och fyller sin funktion sĂ„ att man lugnt kan fokusera pĂ„ det mest vĂ€sentliga – fisket.

Vilken storlek pÄ vadarjacka?

Se till att det finns tillrÀckligt med utrymme under jackan för att man ska kunna fÄ plats med ett ordentligt lager av andra klÀder. TÀnk Àven pÄ att passformen ska vara tillrÀckligt fri för att du lÀtt ska kunna göra kaströrelser och liknande större rörelser under fisket. UtgÄ dock frÄn att din vanliga storlek kommer att passa nÀr du bestÀller pÄ nÀtet. En jacka som sitter alldeles för löst Àr inte heller nÄgon hit.

Vad kostar en vadarjacka?

En del menar att priset pÄ en vadarjacka egentligen handlar mer om hur kÀnt mÀrket Àr Àn om den faktiska kvaliteten pÄ produkten. Andra menar att man fÄr vad man betalar för. Sanningen ligger nog nÄgonstans dÀremellan. Vadarjackor finns i bÄde billigare och dyrare varianter och tvÄ produkter av olika prisklass kan ÀndÄ vara relativt likvÀrdiga. Fundera pÄ vad du vill fÄ ut av din vadarjacka och lÀs pÄ om olika mÀrken och jackor. Ibland kanske en billigare jacka Àr att föredra medan det i ett annat fall kan vara sÄ att just den sÀrskilda funktionen man Àr ute efter bara finns hos en litet dyrare jacka.

Vadarjacka eller fiskevÀst?

En fiskevÀst har precis som en vadarjacka mÄnga praktiska fickor för förvaring. Kanske sÀger nÄgon annan fiskare till dig att en vadarjacka Àr ett onödigt köp, att det faktiskt rÀcker bra med en fiskevÀst. StÀmmer det? För en del kanske. Men för mÄnga fiskare Àr vadarjackan helt klart ett oumbÀrligt plagg. En vÀst kan vara tillrÀcklig att ha nÀr vÀdret Àr bra, men nÀr det Àr blÄsigt eller regnar skyddar en vadarjacka mycket bÀttre. Vadarjackor Àr ocksÄ sÀrskilt designade för att passa mycket bra ihop med ett par vadarbyxor. Om man vill kan man sÄklart ha sin fiskevÀst över en tunnare vadarjacka.

SÄ, svaret pÄ frÄgan vad man ska vÀlja Àr att det Àr upp till var och en. Men för mÄnga Àr det skönt att ha bÄde en fiskevÀst och en vadarjacka tillgÀngliga sÄ att man kan vÀlja utifrÄn dagens vÀder vilket alternativ som passar bÀst.

Leave a Comment