BĂ€sta vadarskon

BekvÀma vadarskor som hÄller dina fötter varma och torra Àr en förutsÀttning för lyckade fisketurer. Jag har kikat nÀrmare och valt ut mina favoriter.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

PlaceringProduktPassar
1Maxximus VadarskorDig som vill ha högkvalitativa vadarskor
2Dry Walker XTrack Short EVA vÀrmestövlarDig som vill ha en vÀrmestövel
3Eco Master vandringsskoDig som fiskar i vÄt terrÀng
4Maxximus NeoprenstövelDig som vill ha tÄliga skor i neopren

Maxximus Vadarskor

En mycket prisvÀrd sko som hÄller hög kvalitet utan att kosta skjortan. Maxximus vadarskor Àr tillverkade av tÄliga material som effektivt skyddar dina fötter mot bÄde vÀta, kyla och vassa hinder. Skorna Àr kraftigt förstÀrkta vid tÄpartiet och kring hÀlen, och modellen Àr stadig för att ge ordentligt med stöd vid sÄvÀl vandring som stunder av lÀngre stillastÄende. Maxximus har med denna vadarsko lyckats Ästadkomma en riktigt bra, tÄlig och högkvalitativ sko till ett mycket förmÄnligt pris. En smart investering och en given favorit bland vadarskor för 2020.

Maxximus vadarsko uppfyller alla de kriterier vi efterfrĂ„gar nĂ€r det gĂ€ller kvalitet, stöd, tĂ„lighet och komfort. Jag pĂ„ Friluftaren tycker dessutom extra mycket om funktionella och pĂ„litliga produkter som inte kostar en förmögenhet – precis som dessa snygga och bekvĂ€ma skodon. Med Maxximus vadarskor kan du utan problem ta dig fram över slippriga och hala klippor, vandra mellan vattendrag i fjĂ€llen och stĂ„ stadigt nĂ€r du driver in den ena storfĂ„ngsten efter den andra – oavsett om du kör spinnare, haspel eller flugspö. Trots den rejĂ€la konstruktionen och de tĂ„liga materialen, Ă€r vadarskor frĂ„n Maxximus förvĂ„nansvĂ€rt lĂ€tta och smidiga att bĂ€ra och du slipper kĂ€nna dig tung och klumpig om fötterna. Dessutom Ă€r designen snygg, fĂ€rgerna bĂ„de tidlösa och praktiska och de Ă€r lĂ€tta att matcha med övrig klĂ€dsel för fiske. Trots att 2020 bjuder pĂ„ en hel del nya och riktigt bra modeller av vadarskor som gör dina fisketurer bĂ„de bekvĂ€mare och bĂ€ttre – utmĂ€rker sig Maxximus stilrena och funktionella modell Ă€ndĂ„ lite extra. Ett mycket bra val och en vadarsko vĂ€l vĂ€rd att testa!

Dry Walker XTrack Short EVA vÀrmestövlar

Dry Walkers XTrack Short Ă€r egentligen ingen vadarsko per definition, utan en vĂ€rmestövel. Modellen Ă€r dock nĂ„got kortare i skaftet och tack vare det mycket lĂ€tta och funktionella EVA-materialet, Ă€r denna halvhöga stövel otroligt smidig att bĂ€ra. XTrack Short sitter bekvĂ€mt pĂ„ foten, Ă€r förstĂ€rkta med inbyggd stötdĂ€mpning i hĂ€len och har ett löstagbart foder som gör att de med fördel kan anvĂ€ndas Ă„ret om. Ytterligare ett plus Ă€r att Dry Walker XTrack Short EVA ligger mycket rimligt till i pris – i synnerhet sett till den genomgĂ„ende höga kvaliteten. Tack vare det löstagbara fodret kan stövlarna anvĂ€ndas som bĂ„de vadarsko-/stövel under vĂ„ren och sommaren, och som riktigt varma vinterstövlar nĂ€r termometern visar pĂ„ isande kalla minusgrader.

Eco Master vandringssko

En kraftig och stabil kÀnga perfekt för sÄvÀl vandringsturer som fiske frÄn land i vÄt terrÀng. Eco Master har halvhögt skaft, snörning och Àr tillverkad i vattenavvisande PVC-material som hÄller dina fötter varma och torra oavsett vÀder och vind. Det faktum att Eco Master Àr just en vandringskÀnga men med i stort sett samma vattentÀta kvaliteter som en vadarsko, gör att den definitivt kvalar in som ett av 2020 Ärs bÀsta skoval för blöta fisketurer. Eco Master vandringssko kan sÀrskilt rekommenderas till fiske i fjÀllvÀrlden eller pÄ andra platser dÀr vandring i det nÀrmaste Àr en del av fisket. Den Àr bekvÀm, ger bra stöd och kÀnns riktigt stabil pÄ foten utan att upplevas som tung. Stor tumme upp!

Maxximus Neoprenstövel

Maxximus lÀtta och tÄliga stövel av neopren passar utmÀrkt för dig som vill ha smidigheten hos en vadarsko, men med ett högre skaft av stövelmodell. Skodelen Àr tillverkad av hÄllbart gummi med kemiskt hÄllbar yta för maximal vattenavstötning, och skaftet Àr gjort av mjuk och skön neopren. Maxximus neoprenstövel hÄller dina fötter varma och torra Ànda ned till -20 grader, men tack vare de funktionella materialvalen fungerar de ocksÄ precis lika bra under Ärets varmare perioder.

Vilken fiskeutrustning och vilka klÀder som passar bÀst Àr förstÄs högst individuellt och vÀldigt varierande frÄn person till person. Detta gÀller kanske i synnerhet skor. Fiske Àr inte sÀllan en tidskrÀvande sysselsÀttning och en tur kan i regel vara upp till flera timmar eller en hel dag. Just dÀrför Àr det sÄ viktigt att en vadarsko verkligen sitter bekvÀmt pÄ foten, ger bra stöd och förebygger felbelastningar.

Utöver det ska de naturligtvis ocksĂ„ se till att dina fötter Ă€r varma och torra – oavsett vĂ€der och vind. Att hitta de perfekta vadarskorna kan ibland vara lĂ€ttare sagt Ă€n gjort dock, och mĂ„nga gĂ„nger visar det sig först efter ett par anvĂ€ndningar huruvida skorna verkligen passar en eller inte. VĂ„rt bĂ€sta tips Ă€r att kika runt, prova nĂ„gra olika modeller och verkligen unna dig sjĂ€lv att investera i bra kvalitet. Det tjĂ€nar du alltid pĂ„ i lĂ€ngden. Nedan följer en knapp som lĂ€nkar till nĂ„gra ytterligare modeller av riktigt bra och högkvalitativa vadarskor absolut vĂ€rda att spana in inför kommande fisketurer.

Vad kostar vadarskor?

Vadarskor finns att hitta till bÄde billiga och dyra priser, mycket beroende pÄ tillverkaren, designen och vilka material som anvÀnts. De flesta varianterna varierar i pris frÄn nÄgra hundralappar upp till ett par tusen, men det gÄr att komma bÄde billigare och dyrare undan Àn sÄ. Vi rekommenderar att man lÀgger lite extra krut pÄ just vadarskor, och skor till fiske generellt egentligen, eftersom kalla och fuktiga fötter snabbt kan förstöra Àven den mest lyckosamma fisketuren.

Med det sagt Ă€r inte bara de dyra skorna som Ă€r vĂ€rda att köpa. TvĂ€rtom. Idag finns massor av riktigt högkvalitativa och tĂ„liga vadarskor till helt överkomliga priser. Det viktigaste Ă€r att kika noga pĂ„ materialen, och se till att satsa pĂ„ skor som bevisligen Ă€r vattentĂ€ta, stabila och som ger bra stöd Ă„t dina fötter. En bra tumregel vid val av bĂ„de vadarskor och andra skodon, Ă€r att kĂ€nns de inte bekvĂ€ma nu – lĂ€r de inte göra det senare heller. 

Vilken storlek pÄ vadarskor?

Du bör ha ungefÀr en storlek större Àn dina andra skor. Har du till exempel storlek 10 bör du köpa vadarskor i storlek 11. Skorna ska sÄklart inte sitta för hÄrt, men att det finns lite utrymme till exempelvis en neoprensocka över nÀr det Àr kallt Àr inte helt fel.

Vilka vadarskor för vandring?

I artikeln ovan har jag rekommenderat flera bra alternativ vad gÀller vadarskor som passar för vandring. Det handlar egentligen mest om att de ska sitta bra sÄ att du inte fÄr ont i fötterna efter lÀngre vandringar, bestÀll dÀrför i en storlek du vet passar och kolla hur det fungerar med Äterbetalningar om du vill byta storlek.

LĂ€s mer:

BĂ€sta vadarjackan

BĂ€sta vadarbyxorna

BĂ€sta fiskejackan

Mer om vadarskor

Vadarskor Àr som bekant alltsÄ en speciell typ av sko sÀrskilt framtagen för att kunna anvÀndas vid vadning genom vatten, men ocksÄ vid t ex flugfiske eller lÀngre vandringar mellan olika fiskeplatser. Skornas förmÄga att hÄlla tÀtt mot vÀta och kyla Àr central i tillverkningen och vid val av material. Sulorna Àr som regel tillverkade i slittÄligt gummi, dÀr vissa modeller Àven har dubbar av aluminium för att kunna ge bÀttre fÀste pÄ hala klippor och slippriga bottnar. Somliga Àr flitiga föresprÄkare av vadarskor med filtbeklÀdd yttersula, dÄ dessa pÄ ett effektivt sÀtt kan minska de naturliga markvibrationer som uppstÄr vid förflyttning. Skornas kvalitet Àr av stor betydelse bÄde för passformen och stödet till fötterna, men sjÀlvfallet ocksÄ för funktionen. Dessutom hÄller vadarskor av hög kvalitet i regel mycket lÀngre, och du kan ha bÄde glÀdje och nytta av dem under mÄnga fisketurer flera Är framöver.

NÀr det kommer till fiskestil finns det egentligen inga sÀrskilda modeller av vadarskor som Àr specifikt framtagna för t ex spinnarfiske, fjÀllfiske eller flugfiske. Vadarskor Àr generella och du slipper sÄledes ha flera olika par för olika typer av fiske. DÀremot kan det naturligtvis vara bra att titta pÄ skornas funktion nÀr du ska köpa nya, för att kunna vara sÀker pÄ att de kommer passa dina behov. Skor med extra stöd och vÀrmande foder kan t ex vara att föredra vid fjÀllfiske, medan vattentÀtheten Àr a och o vid flugfiskeVadarskor Äret om dÀr man ofta spenderar en hel del tid stÄende i vatten.

En av mĂ„nga fördelar med vadarskor, Ă€r möjligheten att faktiskt kunna anvĂ€nda dem för fiske under Ă„rets alla mĂ„nader. Skornas vĂ€rmeisolerande förmĂ„ga och vattentĂ€ta yttermaterial gör att de klarar av att hĂ„lla dina fötter ordentligt varma och torra under sĂ„vĂ€l vĂ„r och sommar, som höst och vinter. Det kan emellertid vara bra att komma ihĂ„g att Sverige Ă€r ett synnerligen avlĂ„ngt land, med stora skillnader i bĂ„de klimat och temperaturer frĂ„n norr till söder. För höst- och vinterfiske i de sydligare delarna av landet rĂ€cker det ofta gott och vĂ€l med ett par rejĂ€la vadarskor – men riktigt lĂ„ngt norrut kan det vara nödvĂ€ndigt att komplettera med ett par ordentligt varmfodrade vinterstövlar som gĂ€rna fĂ„r tĂ„la temperaturer ned till -40 grader. VĂ€rmestövlar kan upplevas som nĂ„got otympligare att röra sig i, men Ă„ andra sidan blir inte snö, is och strĂ€nga vintertemperaturer nĂ„got hinder för chans till fiskelycka.

Precis som vi tidigare nĂ€mnt Ă€r valet av vadarskor mycket individuellt, vilket sĂ„ledes egentligen gör det omöjligt att utnĂ€mna en modell som universal och bĂ€st för alla. Första prioritet nĂ€r du letar nya skodon för dina fisketurer, Ă€r att hitta ett par som sitter riktigt bra pĂ„ fötterna och som kĂ€nns bekvĂ€ma. Undvik att vĂ€lja skor som klĂ€mmer Ă„t nĂ„gonstans runt hĂ€lar eller tĂ„r, dĂ„ det mest troligt bara kommer att skapa problem med skavsĂ„r och onda fötter. StorleksmĂ€ssigt Ă€r det sĂ„ledes ocksĂ„ bĂ€st att hellre gĂ„ upp Ă€n storlek och ha lite utrymme för en extra sula eller en varm socka. Även om vadarskor Ă€r gjorda för att hĂ„lla vĂ€rmen Ă€ven vid kyliga temperaturer, kan det Ă€ndĂ„ vara skönt med ett extra vĂ€rmande lager nĂ€r vattnet Ă€r som allra kallast och vinden viner i sidled.

MĂ„nga vadarskor Ă€r anpassade för att kunna ge bra stöd och stĂ„ emot vĂ€ta Ă€ven under lĂ€ngre vandringsturer. Är du t ex aktiv inom fjĂ€llfiske Ă€r en bra rekommendation att kika efter just sĂ„dana skor, dĂ„ fiske till fjĂ€lls inte sĂ€llan innebĂ€r en del lĂ„nga förflyttningar till fots. Dubbar pĂ„ sulorna Ă€r ocksĂ„ bra för att fĂ„ bĂ€ttre fĂ€ste pĂ„ halt underlag. Det finns vadarskor med fasta dubbar för den som har behov av det regelbundet, men det finns ocksĂ„ möjlighet att köpa till extra dubbförsedda sulor som man enkelt kan spĂ€nna pĂ„ och ta av. HĂ€r gĂ€ller det att tĂ€nka praktiskt och funktionellt och köra pĂ„ det alternativ som blir smidigast för just ditt fiske och de miljöer dĂ€r du fiskar.

Vadarskor utsÀtts regelbundet för stora pÄfrestningar i form av fukt, kyla, vatten och smuts. Skorna förvÀntas ocksÄ leverera under dessa tuffa förhÄllanden, varför vikten av tÄliga och hÄllbara material Àr mycket stor. Eftersom vadarskor mÄste vara vattenavvisande alternativt helt tÀta mot fukt, anvÀnds vanligen material som Goretex och PU-gummi ytterst. En bra sko bör ocksÄ ha kraftiga förstÀrkningar pÄ extra utsatta stÀllen som framtill vid tÄrna, kring hÀlen och gÀrna runt omkring hela nedre delen av foten. FörstÀrkningar vid tÄrna skyddar ocksÄ fötterna om man t ex rÄkar stöta i vassa stenar eller liknande.

Kvalitet pÄ innersula och foder har stor betydelse för hur vÀl dina vadarskor lyckas hÄlla vÀrmen, men ocksÄ för hur dÄlig lukt kan undvikas. Olika modeller kan ha olika typer av foder, olika mycket foder och foder med olika vÀrmeisolerande funktion. VÄrt bÀsta tips Àr att först och frÀmst Äterigen vÀlja utifrÄn bekvÀmlighet och passform, men ocksÄ med hÀnsyn till vilka miljöer du kommer att anvÀnda skorna i. Olika fiskestilar, olika klimat och olika miljöer stÀller nÀmligen olika krav pÄ dina vadarskor.

Sist men inte minst gĂ€ller det att kika efter skor som Ă€r saltvattentĂ„liga – Ă„tminstone om du tycker om att Ă€gna dig Ă„t havsfiske dĂ„ och dĂ„. Saltvatten kan dels göra yttermaterialet slitet och fult, men ocksĂ„ orsaka korrosion pĂ„ detaljer av aluminium eller annan metall. StĂ„r du i valet och kvalet mellan ett par saltvattentĂ„liga vadarskor och ett par utan korrosionsbestĂ€ndigt material, rĂ„der vi dig att vĂ€lja de förstnĂ€mnda – Ă€ven om du frĂ€mst eller t o m enbart fiskar i sötvatten. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt vet du att skorna Ă€r rejĂ€lt tĂ„liga och Ă€ven kan anvĂ€ndas i saltvatten om andan skulle falla pĂ„.

Ett smidigt alternativ till separata vadarskor och vadarbyxor, Ă€r de varianter av vadarbyxor som faktiskt har försetts med inbyggda vadarskor – eller kanske snarare vadarstövlar. Med dessa byxor slipper du muddar som Ă„ker upp och vatten som riskerar att lĂ€cka in eftersom skarven mellan stövlarnas överkant och byxorna Ă€r helt sammanfogade. En sjĂ€lvklar nackdel med vadarbyxor som har fasta stövlar, Ă€r förstĂ„s att det kan vara svĂ„rt att hitta ett par dĂ€r sĂ„vĂ€l byxorna som stövlarna kĂ€nns riktigt bra i passformen. Köper du separata skor/stövlar och byxor har du förstĂ„s större valmöjligheter att hitta utrustning som kĂ€nns bra till 100%. Vadarbyxor med fasta stövlar kan emellertid vara ett smidigt alternativ att ha som extrabyxor i bĂ„ten eller packningen.

Ett mycket bra och effektivt sĂ€tt att öka livslĂ€ngden pĂ„ sĂ„vĂ€l dina vadarskor som övriga fiskeklĂ€der, Ă€r att rengöra och impregnera dem regelbundet. Vadarskor Ă€r i regel tillverkade av huvudsakligen nĂ„gon form av PU-material, speciellt utvecklade för att vara extra tĂ„liga och vattenavvisande. Men de tuffa pĂ„frestningar som skorna utsĂ€tts för i form av vĂ€der och vind kan riskera att slita ordentligt Ă€ven pĂ„ de mest motstĂ„ndskraftiga vadarskorna – och just dĂ€rför rekommenderar vi att du impregnerar dem. Det finns gott om bra impregneringsmedel pĂ„ marknaden som Ă€r sĂ€rskilt framtagna för att verka skyddande pĂ„ skornas yta samt stĂ€rka den vattenavvisande förmĂ„gan. Glöm inte att rengöra bĂ„de skor och klĂ€der ordentligt innan impregnering. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ€ster medlet bĂ€ttre, gĂ„r snabbare in i materialet och uppnĂ„r maximal funktion.

Vadarskor Ă€r en viktig del av en komplett och funktionell garderob för fiske. MĂ„nga fiskare – sĂ„vĂ€l hobbyfiskare som yrkesfiskare – Ă€r aktiva under hela Ă„ret, varför kraven pĂ„ riktigt bra och tĂ„lig klĂ€dsel Ă€r mycket höga. De flesta fiskare Ă€r rörande överens om att inget vĂ€der ska fĂ„ stĂ„ i vĂ€gen för eventuell fiskelycka, det handlar helt enkelt bara om att klĂ€ sig rĂ€tt. Utöver vadarskor Ă€r det t ex bra att investera i rejĂ€la vadarbyxor, vind- och vattentĂ€t jacka, vĂ€rmande handskar och ett bekvĂ€mt understĂ€ll. KlĂ€dseln anpassas naturligtvis efter Ă„rstid och utomhustemperatur, och dĂ€rför Ă€r det förstĂ„s bra att ha ett par olika uppsĂ€ttningar av yttre lager att variera sig mellan. För dig som vill vinterfiska rekommenderar vi en investering i ett par rejĂ€lt vĂ€rmande och vattentĂ€ta stövlar som komplement till de lite lĂ€ttare och tunnare vadarskorna. I synnerhet om du ska fiska riktigt lĂ„ngt norrut dĂ€r temperaturen under vinterhalvĂ„ret inte sĂ€llan kan krypa ned mot -30 grader.

Fiske under sommarhalvÄret Àr favoriten för mÄnga. Det varmare vÀdret gör det enklare att klÀ sig och det Àr ocksÄ lÀttare att lÄta fisketurerna dra ut lite pÄ tiden, utan risk för att bli kall och börja frysa. Med det sagt kan det dock vara bra att ha i Ätanke att vÀdret till havs eller vid kusten ofta Àr bÄde svalare och blÄsigare. En tunn vindtÀt jacka och bra skor pÄ fötterna Àr sÄledes ingen dum idé. Som ett somrigare och luftigare alternativ till vadarskor finns nÀttare lÄgskor och praktiska sandaler att komplettera med, tillverkade av neopren eller andra funktionsmaterial och med samma bra stöd för foten. Kika efter modeller med förstÀrkning kring tÄ och hÀl, samt en halkfri sula.

Leave a Comment