BĂ€sta autopiloten

En autopilot Àr ett avancerat instrument som hjÀlper dig att styra. Jag jÀmför för att hitta bÀsta autopiloten för dig och dina behov.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Raymarine Evolution EV-150 autopilot

Emilio pÄ Friluftaren

LÀttanvÀnd
FunktionssÀker
Plug-and-play-anslutning

Raymarine Evolution EV-150 autopilot

Raymarine Evolution EV-150 autopilot Àr den bÀsta autopiloten. Den Àr lÀttanvÀnd och funktionssÀker och kommer med en plug-and-play-anslutning.

5

Ett av de mest avancerade instrument du kan ha i din bÄt Àr en autopilot. Om du vill installera en sÄdan, sÄ ka du kolla upp vad för drivenhet du behöver för just din bÄt. Sedan skiljer det sig Ät om det Àr en segelbÄt eller motorbÄt. Det bÀsta alternativet just nu Àr Raymarine Evolution EV-150 autopilot. Den har bland annat Evolution Ai-styralgoritmer som ger en bra exakthet. Den ger en noggrann och pÄlitlig kurs och den Àr enkel att bÄde installera och att anvÀnda. Det gÄr Àven att koppla den till en kartplotter för att Äka en ritad rutt.

LÀs mer: BÀsta spinnspöt

Andra autopiloter

Det finns Àven andra autopiloter pÄ marknaden som Àr bra.

Garmin Compact Reactor 40 Starter Pack + GHC20 + Shadow Drive

Ett alternativ Àr Garmin Compact Reactor 40 Starter Pack + GHC20 + Shadow Drive autopilot för hydraulisk styrning. Denna autopilot Àr perfekt för fiskebÄtar och den har en GHC20-styrenhet sÄ vÀl som Shadow Drive-teknik.

LĂ€s mer: BĂ€sta spinnaren

Lowrance autopilot för kabelstyrning

Ytterligare alternativ Àr Lowrance autopilot för kabelstyrning. Du kan lÄta denna hÄlla rÀtt kurs, medan du fokuserar pÄ att fiska!

Raymarine Evolution EV-100

Ett tredje bra alternativ Àr Raymarine Evolution EV-100 autopilot med hydraulisk styrning. Den Àr otroligt lÀtt att montera och du behöver inte ens kalibrera den.

Mer om autopiloter

Uppgiften som en autopilot har Àr att den ska hÄlla den instÀllda kursen sÄ rak som möjligt. Det finns idag en massa olika varianter av autopiloter och det kan vara svÄrt att veta vad du behöver för just din bÄt. Det finns sÄ mÄnga varianter pÄ grund av att de har alla utrustats med olika funktioner. Det finns de som tagits fram sÄ att de tÀcker olika specialbehov som en del kan ha. Bland annat kan en autopilot vara stöd till fiskare eller ett verktyg för ensamseglare pÄ de stora haven. Tekniska egenskaper Àr bra att ha med i en kravlista dÄ du ska vÀlja rÀtt autopilot. Men det finns Àven en del andra grundlÀggande saker att tÀnka pÄ.

Ett av de mest viktiga besluten Àr det som har att göra med bÄtens befintliga styrsystem. En autopilot Àr fullstÀndig först dÄ den har kompletterats med en drivenhet som Àr anpassad till bÄtens styrsystem. Grejen Àr ju att det Àr drivenheten som omvandlar de elektriska styrsignalerna frÄn autopilotens drivkretsar till mekanisk rörelse hos ett styrdon. Det pÄverkar i sin tur bÄtens roder. Om det Àr sÄ att du har en bÄt med ett styrsystem som du Àr nöjd med sÄ kan du bara komplettera den med en drivenhet som Àr lÀmplig. Oftast Àr det sÄ att en motorbÄt har hydraulstyrning eller en kabelstyrning. Om det Àr en segelbÄt sÄ Àr det mest vanligt med en rorkult kopplad direkt till rodret.

Kontrollpanel till autopiloten

I tillÀgg till autopilotens motor behöver du Àven ha en kontrollpanel. Det Àr bra om den sitter lÀttÄtkomligt eller om det finns sÄ att du kan ha en fjÀrrkontroll till den. Det finns olika autopiloter dÀr nÄgra har bara nÄgra fÄ instÀllningar. Det enda du kan stÀlla in Àr att du ska hÄlla nuvarande kurs. Sedan finns det knappar att trycka pÄ för att svÀnga och dÄ sÄ att kursen Àndras ett bestÀmt antal grader. Enkla autopiloter har Àven möjlighet att bestÀmma hur mycket autopiloten ska jobba. Ju aktivare autopilot, desto mer el kommer den att anvÀnda. Det kan dÄ bli en överstyrning.

Mer avancerade autopiloter ger dig bra mycket större möjlighet för instÀllningar. Du kan till exempel stÀlla in hur mycket du ska svÀnga nÀr du kommer ur kurs, samt hur mÄnga grader ur kurs som Àr för mycket. Du kan Àven stÀlla in att bÄten ska styra till en speciell plats och nÀr du kommit dit ska den automatiskt Àndra kurs.

  • En autopilot styr pĂ„ kompasskurs.
  • Autopiloten fungerar Ă€ven om man gĂ„r för motor.
  • Autopiloten Ă€r inte beroende av god vind för att fungera.
  • Autopiloten Ă€r oftast billigare Ă€n vindroder.
  • Autopiloten Ă€ndrar inte riktning om vinden vĂ€nder.
  • Autopiloten hĂ„ller kursen, Ă€ven om vinden ökar eller minskar dĂ„ bĂ„ten blir obalanserad.

Vanliga drivenheter

Det finns ett par vanliga drivenheter till olika styrningar. De förklaras kort nedan.

Reversibel Elektrisk Hydraulpump

Detta Ă€r en drivenhet framförallt till de motorbĂ„tar som Ă€r utrustade med hydraulstyrning. Man skarvar in pumpen till de befintliga hydraulslangarna med hjĂ€lp av T-kopplingar. Pumpens storlek kan bestĂ€mmas genom att veta vad den befintliga cylinderns volym Ă€r pĂ„. De flesta autopiloter fungerar bĂ€st vid en ”hard over” tid pĂ„ 10 – 14 sekunder. Du kan rĂ€kna ut den tiden genom att dividera cylinderns volym med pumpens flödeshastighet.

StyrsnÀcka för MotorbÄt

Om du har en fungerade kabelstyrning med rattsnÀcka i din bÄt sÄ Àr detta ett bra alternativ nÀr det kommer till drivenhet och framför allt Àr det ett bekvÀmt alternativ dÄ du slipper byta till hydraulstyrning. Denna bestÄr av en styrsnÀcka försedd med en elektrisk motor som kopplas direkt till autopilotens drivkretsar. DÀrmed Àr det lÀtt att installera denna. Ofta sÄ kan man ÄteranvÀnda den befintliga kabeln.

Kabelstyrning för segelbÄt

Oftast Àr det sÄ att segelbÄtar de styrs med rorkult eller med en ratt kopplad med vajrar direkt till rodret. Det finns bÄde rorkultspiloter och rattpiloter som kan fungera pÄ ett helt bra sÀtt för dessa styrningar, men det finns Àven ett bÀttre alternativ i form av en elektrisk kabelstyrning avsedd för segelbÄt. Det innebÀr dÄ en komplett drivenhet, styrdon, kabel, integrerad roderlÀgesgivare och med elektrisk frikoppling.

LinjÀr Drivenhet

Du som har en lite större segelbÄt du mÄste installera en hydraulstyrning om du inte redan har det. Om du behÄller din gamla mekaniska styrning sÄ mÄste du ha en drivenhet som gÄr att koppla in och ur. LinjÀra drivenheter bestÄr av en elektrisk reversibel pump, en hydraulcylinder och en elektriskt styrd bypassventil. DÀrför mÄste hela systemet anpassas utifrÄn storlek och utformning av bÄtens roder, bÄtens lÀngd och dess hastighet.

Hur fungerar en autopilot för bÄt?

En autopilot styr din bÄt genom elektriska signaler som aktiveras nÀr drivenheten och rodret vrids tills dess att bÄten ÄtergÄr till den önskade referenskursen.

Vad kostar en autopilot till bÄten?

En autopilot kostar ofta mellan 5 000 kr och 12 000 kr. Det kan skilja sig mycket precis hur mycket en autopilot kostar och beror till stor del pÄ vilka funktioner du vill Ät.

Är det svĂ„rt att installera autopilot till bĂ„ten?

Att installera en autopilot Àr generellt inte sÄ svÄrt. Skulle du behöva hjÀlp finns det mÄnga instruktioner pÄ bland annat YouTube i videoformat som du kan titta pÄ.

Leave a Comment