Fiskespö för fjällfiske

Fjällfiske i livliga forsar och kyliga jokkar ställer höga krav på bra utrustning. Jag listar bästa fiskespöt och drag för lyckosamt fiske till fjälls.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Daiwa Sweepfire Boat spö för multirulle

Emilio på Friluftaren

Bra allroundspö
Prisvärt – mycket kvalitet för pengarna
Svårslagen prestanda

Daiwa Sweepfire Boat spö för multirulle

Otroligt prisvärt och väldesignat allroundspö med en prestanda som fungerar till såväl fjällfiske som allmänt spinnfiske. Daiwa Sweepfire utmärker sig med en precision och känsla utöver det vanliga, och kan med fördel användas för att fiska både öring, fjällröding, harr och ädelfisk. Det fungerar riktigt bra till båt men även från land.

5

Bästa fiskespöt för fjällfiske

Daiwa Sweepfire Boat spö för multirulle

Daiwa Sweepfire tillhör en helt ny serie av fiskespön där fokus har lagts på funktionell, smidig och användarvänlig design i syfte att erbjuda helt unika och mer moderna fiskeegenskaper. Spöt lämpar sig utmärkt till både allmänt och mer krävande spinnfiske och kan användas av både nybörjare och riktigt erfarna sportfiskare, samt både på båt och land. Med genomtänkta detaljer som bekväma framhandtag och extra bra vevkänsla, utmärker sig Daiwa Sweepfire lite extra. Det mycket förmånliga priset i förhållande till den kvalitet och prestanda som bjuds, gör Daiwa Sweepfire till 2020 års bästa spö för fjällfiske.

Läs mer: Fiskespö för vandring

Andra fiskespön för fjällfiske

Daiwa Sweepfire moderna spö för haspelrulle utnämns alltså till klassens stora stjärna år 2020 i kategorin fjällfiske, med kvaliteter och fördelar som helt enkelt får det att glänsa lite bättre och lite starkare än konkurrenterna – åtminstone enligt mig här på Friluftaren. Skulle det dock vara så att detta spö av någon anledning inte passar dig, till exempel för att det är för kort, eller att du kanske helt enkelt är nyfiken på att testa något annat, finns det naturligtvis fler riktigt bra spön som lämpar sig särskilt väl för naturskönt fiske i vacker fjällvärld. Eftersom fjällfiske är en förhållandevis bred kategori som innefattar såväl fiske i starkt strömmande forsar, som långkast i en jokk på kalfjället eller med båt eller kajak i lugnare vattendrag, har vi sammanställt en topplista med både spinnspön, traditionella haspelspön och mer tekniskt krävande flugspön.

Samtliga tre spösorter lämpar sig mycket väl för mer eller mindre utmanande fjällfiske, men på olika sätt och utifrån olika färdighetsnivåer. Haspelspön anses vara Sveriges i särklass vanligast förekommande fiskespö, med en utmärkt allround-kapacitet som gör att det fungerar för flera olika typer av fiske. I vardagsspråk är ett haspelspö det som vanligen brukar kallas för kastspö, och det finns både korta och riktigt långa varianter med kastvikter anpassade för såväl små som stora fiskar. Det raka rullfästet är placerat undertill på ett haspelspö, vilket dels ger det en naturlig svikt men också medför att linan inte tenderar att trassla sig lika lätt. Haspelspön är funktionella, enkla att använda och enkla att lyckas med – vilket förmodligen också är orsaken till varför de blivit så populära.

Spinnspön liknar i många avseenden haspelspön, men används alltid tillsammans med en multiplikatorrulle vilket gör de extra kraftfulla och således bättre lämpade för tyngre fiskar såsom exempelvis lax, gädda och andra stora rovfiskar. Ett spinnspö går utmärkt att använda vid fjällfiske i såväl båt som från land. För landfiske behövs i regel ett längre spö för att nå ut ordentligt vid kasten, medan kortare modeller är att föredra vid fiske från båt då lite tyngre spinnspön annars kan upplevas något otympliga att hantera. Värt att veta är också att spinnspön används både flitigt och framgångsrikt av sportfiskare vid fjällfiske av den livligare sorten, som t ex öring och harr. Det är alltså inte ett spö som endast är lämpligt för tyngre fiskar, men det kräver lite mer teknik än det lite mer lättanvända haspelspöt.

Sista spömodellen ut i kategorin för fjällfiske är flugfiskespöt. Flugfiske är en väl vald metod när man önskar få framförallt öring, lax, forell eller röding på kroken – fiskar som samtliga är mycket vanligt förekommande i just fjällvatten. Ett flugfiskespö är långt, oftast mellan 9-14 fot, och ställer därför högre krav på teknik och vana. Traditionellt flugfiske med enhandsspö kräver att det finns gott om utrymme runt omkring eftersom linan matas ut manuellt och snärtas fram och tillbaka. Vid ont om plats finns dock också möjlighet att fiska med tvåhandsspön som används med en lite annorlunda och mindre platskrävande teknik.

Nedan följer ett gäng spön som förvisso fick se sig besegrade av Daiwa Exceler, men som icke desto mindre är riktigt bra spön och hack i häl vad gäller både kvalitet, prestanda, komfort och prisvärdhet.

Twilight Travel haspelspö – Berkley

Listans första och enda resespö som smidigt kan monteras isär i fyra delar, men som ändå har samma kraft och stabilitet som ett endelsspö eller tudelat spö. Det här mycket smidiga och prisvärda haspelspöt har en lätt IM6-klinga, LTS-spöringar och ett greppvänligt handtag i kork. Berkleys Twilight Travel passar till allmänt spinnfiske och gör sig kanske synnerligen perfekt till fjällfiske både i fråga om prestanda och kapacitet, men också för den smidiga resekonstruktionen som gör det enkelt att packa ihop och förflytta mellan fjällvärldens många fiskeplatser.

Läs mer: Fiskespö för nybörjare

Black Savage Spin haspelspö – Savage Gear

Prisvärt och välfiskat allroundspö med en prestanda som fungerar till såväl fjällfiske som allmänt spinnfiske. SG Black Savage Spin utmärker sig med en precision och känsla utöver det vanliga, och levererar både havsöring, fjällröding och harr. Black Savage Spin haspelspö mäter hela 7 fot och 5 tum (228 cm), men väger endast blygsamma 105 gram. Den rekommenderade kastvikten ligger på mellan 5-20 gram vilket i kombination med de lätta och hållbara klingorna resulterar i oerhört fina kastlängder, med en toppaktion som gör att även de minsta stötarna på betet känns tydligt. Den något lättare kastvikten passar också utmärkt för de fiskarter som främst förknippas med fjällfiske, då varken öring, fjällröding eller harr är särskilt stora eller tunga fiskar. Tack vare det generösa antalet spöringar – hela 9 stycken inklusive toppögla – blir belastningen över klingan också märkbart jämn och fin.

Läs mer: Fiskespö för barn

Bästa fiskedraget för fjällfiske

Lotto 12 g spinnare

Alla fjällfiskares eviga trotjänare sedan länge tillbaka. Betet Lotto 12 g för spinnspön är ett måste i utrustningen för såväl nybörjare som erfarna fjällfiskare, och kan med fördel användas vid såväl lugnare sjö- och älvfiske, som i mer strömt forsvatten. Utmärkande för Lotto-draget är mångsidigheten som möjliggör fiske av både öring, regnbåge, harr, gädda och röding. Draget har också visat sig mycket gynnsamt vid laxfiske, vilket ger det ännu ett stort plus. Lotto 12 g har en stabil kropp tillverkad av mässing, koppar och nysilver och är utformad på så sätt att lintvinning elimineras mycket effektivt. En solklar vinnare.

Andra fiskedrag för fjällfiske

Marknaden för fiskeredskap innehåller en hel del godbitar och det finns förstås ett generöst utbud av riktigt bra fiskedrag. Lotto må vara vår vinnare i kategorin bästa drag för fjällfiske år 2020, men naturligtvis finns det ytterligare alternativ som är snudd på precis lika vassa. Svårt att välja? Satsa på en av varje!

Jazz 10 g – Abu Garcia

Ett litet men mycket effektivt skeddrag från Abu Garcia som finns tillgängligt i vikter om 10-20 gram. Draget gör sig utmärkt till spinnare och kan användas vid fjällfiske i såväl lugna och livliga vatten, som i hård vind och starka strömmar. Detta klassiska drag drar effektivt till sig både öring, röding, abborre, harr och regnbåge och är vida känt bland fjällfiskare för att kunna bringa riktigt god fiskelycka. Ett mycket bra alternativ till listettan Lotto.

Droppen 8 g – Abu Garcia

Abu Garcias Droppen med en vikt på 8 gram är ett klassiskt spinnardrag utvecklat för fiske av främst gädda och abborre, men har även visat sig vara mycket effektivt vid fjällfiske av öring, harr och röding. Många erfarna fjällfiskare anser Abu Garcias Droppen vara ett säkert kort att ta till när inget annat fungerar, en fiskmagnet i en klass för sig helt enkelt. Draget fungerar även väl på platser där man har ont om kastutrymme samt under blåsiga förhållanden. Prisvärt, pålitligt och mångsidigt.

Myran Wipp 10 g

Ett svenskt fiskeredskap när det är som allra bäst. Myran Wipp 10 g är ett smått legendariskt spinnbete som med fördel kan användas vid fjällfiske av både abborre och ädelfiskar. Draget har en något bredare kropp med en fläns på mitten som både ger välbalanserade kast och förstärker ljudvågorna i vattnet. Alternativ finns att välja en kulör med en dunklädd krok, vilken kan sprayas med en smart doftspray för att förbättra fiskarnas huggförmåga än mer. Myran Wipp är ett långkastande, välfiskande drag som absolut borde finnas i varje fjällfiskares redskapsarsenal.

Mer om fjällfiske

Fjällfiske anses av många sportfiskare vara en upplevelse utöver det vanliga, med storslagen natur runt omkring och goda chanser till en hel del härlig fiskelycka. Ståtliga fjälltoppar, djupa dalgångar, glaciärer och jokkar lockar årligen fler och fler entusiastiska fiskare som vill testa sina färdigheter och utmana eftertraktade fiskar som fjällröding, öring, ädelfiskar och harr. Ja, fjällfiske får sannerligen anses vara ett spännande helhetskoncept med en alldeles säregen karaktär – där såväl miljöerna, naturen, vattenförhållandena och fiskarterna är utmärkande. Svenska fjällvärlden bjuder på både fiske och naturupplevelser i världsklass, som tack vare vår unika allemansrätt dessutom är tillgängligt för alla. 

Fjällfiske ovan odlingsgränsen

Sveriges i särklass bästa fjällfiske återfinns kanske föga förvånande ovan den s k odlingsgränsen – alltså den administrativa gräns som skiljer de svenska fjälltrakterna åt från övriga landet. Jämtland, Västerbotten, Lappland och Norrbotten bjuder på såväl makalösa vyer och spektakulära naturupplevelser, som fantastiska fiskemöjligheter efter riktiga godingar som exempelvis lax, regnbåge, öring, röding och harr. Miljöerna i dessa trakter är lika inbjudande som utmanande, med strömma forsar, karga landskap och ett ofta ombytligt

Vilket fiskespö är bäst för fjällfiske?

Jag uppdaterar kontinuerligt fiskespöt ovan, fiskespöt som jag rekommenderar för fjällfiske står högst upp. Lite kortfattat tycker jag att fiskespön för fjällfiske ska ha hög precision och eventuellt lite tyngre sett till vikten då det kan vara svårt att annars få den kontrollen man vill ha när man fiskar om det till exempel blåser och underlaget inte är helt perfekt. Två företeelsen som inte är helt ovanliga i fjällen.

Får man fiska i naturreservat?

Som en tumregel är det ofta inte okej att fiska i naturreservat där det ligger åar eller floder eller liknande små vattendrag, däremot är det mer ofta okej att fiska i havsbaserade naturreservat.

Jag tycker att du ska googla om just det naturreservatet du tänkte på tillåter fiske. Har inte din kommun bra information om det går det alltid bra att ringa kommunen. Det är bättre att vara för noga än att råka bryta mot någon regel eller i värsta fall lag.

Får man fiska i fjällen?

I många fjäll är det helt okej att fiska i, man får alltså fiska i många fjäll. I många av de fjäll där det är okej krävs ofta tillstånd i form av fiskekort eller liknande. Se om din kommun eller Länsstyrelsen har mer information. Annars, kontakta kommunen där du tänkt fiska innan du ger dig ut, detta för att vara på den säkra sidan.

Leave a Comment