Bästa vertikalspöt

Ett vertikalspö bör vara relativt kort och ha en styv klinga för att du ska kunna göra snabba mothugg. I denna artikel tipsar jag om det bästa vertikalspöt.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

K.P Custom Series Vertical

Emilio på Friluftaren

Hög kastvikt
Fin känslighet
Mycket förmånligt pris

K.P Custom Series Vertical

Vertikalspöt som har allt. Hög kvalitet tillsammans med mycket fin design och styrka gör detta till varje vertikalfiskares bästa vän. Särskilt bra för tyngre vertikalfiske tack vare den höga kastvikten på 75 gram.

4.3

I Sverige är det allra vanligast att vertikalfiska efter gös men på senare tid har det även blivit populärt att använda tekniken när man fiskar efter röding eller gädda. Vertikalfiske innebär precis som det låter, att man fiskar rakt ner i vattnet vertikalt. För att kunna fiska sitt bete rakt ner kräver denna metod att man fiskar från en båt samt att man har utrustningen som krävs.

Ett vertikalspö är ett spinnspö som är utrustad med en multiplikatorrulle. För att fiskaren ska kunna sätta snabba mothugg när fisken hugger är de flesta vertikalspöna korta och styva. En vanlig utformning på ett vertikalspö är ett spö på cirka 6 till 7 fot med en känslig klinga och en stabil ryggrad. Spöet bör således vara toppigt men stabilt på samma gång för att fiskaren ska kunna behålla en god kontakt med jiggen och för att senare kunna kroka fisken. Anledningen till att vertikalspön är relativt korta är delvis för att vertikalfiske fungerar bra att utföra med hjälp av ett ekolod. När man använder ett kortare spö kan man då presentera betet direkt under givaren.

I denna artikel har jag tittat närmare på fyra olika vertikalspön och rankat dem utefter det som jag tycker är bäst. Rankningen har baserats på följande faktorer: spöets styvhet, hur känslig klingan är, materialval samt relationen mellan pris och kvalitet. Enligt denna rankning stod ett spö ut från mängden och fick således den självklara förstaplatsen i vår rankning.

Custom Series Vertical spinnspö från K.P är ett vertikalspö som enligt oss har precis allt du behöver för att lyckas med ditt vertikalfiske (förutom en passande jigg, ett ekolod och en båt såklart). Spöserien från K.P Baits innehåller enbart spön designade för gös- och abborrfiske och varje spö är specialdesignat och utrustat med de rätta funktionerna för det fiske som ska utföras. Vertical spinnspöt är således avsett för vertikalfiske och är ett mycket välkomponerat spö med en låg vikt, hög hållbarhet och fin balans. Spöt är 6.8 fot långt och har en kastvikt mellan 15 till 75 gram klarar detta spö även det tyngre vertikalfisket. Klingan som är gjord i både 32 och 42 ton-grafit är mycket känslig och tillsammans med den känsliga toppen skapar detta en fin aktion och gör att du håller god kontakt med din jigg. Detta spö har mycket höga kraftresurser som balanseras ut med lätthet och känslighet – det perfekta vertikalspöt både för dig som vill fiska lätta jiggar och för dig som sysslar med det tyngre vertikalfisket. Bonuspoäng för det mycket sköna handtaget och för den enkla transporten tack vare att spöet är tvådelat.

Om du vill se till att verkligen få kvalitet för pengarna, och vill utrusta dig för många olika nivåer av vertikalfiske är detta spö för dig. Är du nybörjare kanske det låter som ett spö med lite för fina kvalitéer och som passar en högre nivå men det stämmer inte. Detta spö är ett utmärkt val för den lite mer ovana fiskaren då du mer Custom Series Vertical får ett spö som du verkligen kan växa in i och som kan bli ett mycket fint redskap i många år framöver.

Läs mer: Bästa spinnspöt

Andra vertikalspön

Vertikalspön kommer i många olika utföranden och kan vara anpassade för olika fiskar och beten. Av den anledningen har vi sett till att ta med lite olika vertikalspön i vår rankning så att alla, oavsett nivå eller målfisk, ska kunna hitta något för dem.

Mikado Apsara spinnspö

Är du på jakt efter ett vertikalspö för det lätta vertikalfisket är Apsara Spinnspö från Mikado ett bra val för dig. Kastvikten ligger på 15 till 50 gram vilket innebär att detta spö är väldigt versitilt. YMikado Apsara spinnspö är under 6 fot långt och har en mycket välbalanserad klinga gjord av 24T kolfiber. Detta är ett mycket finkänsligt spö som verkligen garanterar en god kontakt med din jigg och som tillåter dig att känna de allra minsta huggen under ytan. Jag rekommenderar detta spö till dig som sysslar med lätt vertikalfiske eller för dig som vill testa vertikalfisket för första gången och som är intresserad av ett högkvalitativt vertikalspö för ett mycket förmånligt pris.

Läs mer: Bästa fiskedraget

BFT Vertical Extreme V2 spinnspö

Här kommer ett vertikalspö för dig som sysslar med det mellantunga vertikalfisket. Vertical Extreme V2 spinnspö från BFT har en kastvikt på upp till 60 gram och en längd på 6 fot. Även här råder det en fin balans mellan styvhet, känslighet och lätthet, dessutom ett skönt split grip EVA-handtag för skön ergonomi och komfort.

Vet du med dig att du behöver ett spö för de större fiskarna och vill ha en kraftig klinga som erbjuder bra styrka vid mothugg är Vertical Extreme V2 ett bra alternativ för dig!

Läs mer: Bästa haspelrullen

Patriot Vertical Specialist spinnspö

Letar du efter ett billigt vertikalspö men vill ändå få god kvalitet så behöver du inte leta längre. Detta spö har ett otroligt förmånligt pris men håller en standard passande för nordiskt vertikalfiske efter predatorer. Vertical Specialist spinnspö från Patriot är en nyhet från Finland som är utvecklat för den moderna vertikalfiskaren. 24tons Carbon klingar erbjuder en mycket fin lätthet samtidigt som den är stark nog för att fiska med de större jiggarna. Pluspoäng för den snygga designen, ifall det är någonting du bryr dig om!

Ett mycket bra och hållbart budgetalternativ för dig som letar efter ett billigt vertikalspö.

Mer om vertikalspön

Generellt kan man dela in vertikalspön i två kategorier, spön för traditionellt vertikalfiske samt spön för prickskytte.

Traditionellt vertikalfiske innebär fiske som bedrivs nära botten. Vid vertikalfiske nära botten ställs inte lika höga krav på att fiska med tunga beten vilket beror på att vinkeln på linan inte blir lika viktig. En vanligt vikt på jiggar för bottennära vertikalfiske är cirka 30 gram. Här används alltså lättare beten och av den anledningen behöver man således ett spö som är anpassat för detta. Spön som passar för traditionellt vertikalfiske är ofta ungefär 6 fot långa och är utrustade med toppaktion (en mjukare topp) och en rejäl ryggrad.

Vertikalfiske i form av prickskytte sker rakt ner i vattnet. Vid detta fiske är linvinkeln mycket viktig – här ska linan gå lodrätt ner i vattnet för att fiskaren ska kunna hålla god kontakt med sin jigg och för att man ska kunna se ifall det är fiskar som rör sig i närheten. Här behövs spön som klarar lite tyngre beten då dessa krävs för att du ska kunna behålla rätt linvinkel. Vid prickskytte fiskar man ofta med jiggar som väger upp till 60 eller 70 gram.

Kasta vertikalspö

Som nämnt tidigare är det allra lättast att bedriva vertikalfiske från en båt för att du ska kunna behålla rätt linvinkel och hålla kolla på såväl jigg som fisk. Många vertikalfiskare använder idag ett ekolod för att lokalisera fiskstim samt för att hålla koll på jiggen, men detta är såklart upp till varje fiskare och vad man föredrar.

Hur går då vertikalfiske till? Det första som sker är att man sänker ner sin jigg direkt från båten till önskat djup. Därefter skapar man rörelser på jiggen genom att förflytta sig med hjälp av båten. Vertikalfiske kräver därmed inga långa kast eftersom jiggen sätts i rörelse av att båten förflyttar sig.

Rulle, lina, jigg och tafs

Det vanligaste är att använda en multiplikatorrulle till vertikalfiske. Många vertikalspö är därför designade för multirulle, men det finns även spön som är anpassade för haspelrulle, här är det smaken som avgör.

När det kommer till vilken lina man bör använda är det uteslutande en flätlina som gäller. När man vertikalfiskar är stumhet viktigt för att uppnå önskad effekt och kontakt med betet och en nylonlina är alldeles för töjbar för att passa. Flätlinan du använder bör även vara tunn för att skära vattnet enklare samt för att du ska kunna optimera din kontakt med jiggen. Vidare är Flourcarbon tafsar att föredra tack vare dess stumhet och för att den blir osynlig i vattnet och således inte skrämmer fiskarna.

Jiggar finns idag i oändligt många olika utföranden, storlekar och modeller och här gäller det att anpassa jigg efter spö och fisk. Viktigast att tänka på är såklart storleken då ditt spö enbart klarar en viss tyngd. Valet av storlek beror såklart på vilken fisk du fiskar efter. Ju större bete desto större fisk.

Ett tips är dock att införskaffa jiggar i samma storlek men i lite olika färger. Ett färgbyte kan vara det enda som krävs för att kroka den där gösen när man tror att ingenting hjälper.

Vilket vertikalspö?

Vilket vertikalspö du ska använda beror mycket på var du ska fiska och vilken typ av fisk du vill fånga. I regel ska du ha ett kortare vertikalspö om du fiskar från båt, ett längre om du fiskar från kust. Kastvikten är också viktigt, en lägre kastvikt passar bättre för mindre fiskar och tvärt om. Läs hela artikeln för mer ingående rekommendationer.

Är vertikalspö bra för gädda?

Ja, att använda sig av vertikalspö vid gäddfiske har visat sig vara mycket effektfullt. Gäddor kan däremot vara rätt stora och starka, därför rekommenderar jag att ha ett lite kraftfullare vertikalspö vid gäddfiske. Det måste inte vara jätterobust, men kanske inte det absolut lättaste.

Är vertikalspö bra för gös?

Vertikalspö passar jättebra vid gösfiske. En viktigt sak att tänka på när du fiskar gös med vertikalspö däremot är att vara noggrann med hur du placerar betet på kroken eller vilken typ av wobbler eller jigg du använder, det är nämligen som så att gösar är väldigt bra på att smita eller att äta av betet utan att fastna på kroken.

Leave a Comment