BĂ€sta ekolodet

Ett bra ekolod Àr ett ovÀrderligt redskap för en lyckad fisketur. Med ett ekolod ökar du dina chanser rejÀlt att lyckas med fisketuren. Ekolodet gör att du fÄr en bra översikt vart fisken rör sig och vart fiskstim rör sig. I denna guide tipsar jag om det bÀsta ekolodet för din fisketur.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

PlaceringProduktPassar
1Garmin STRIKER Plus 7sv ekolodDig som vill ha det bÀsta ekolodet 2020
2Raymarine Element 7 HV kombienhetDig som vill ha ett mer avancerat ekolod med fler funktioner
3Garmin STRIKER 4 ekolodDig som vill ha ett pirsvÀrt ekolod för en mindre bÄt

Garmin STRIKER Plus 7sv ekolod

Det enligt mig bÀsta ekolodet Àr STRIKER Plus 7sv ekolod av Garmin. Detta ekolod Àr utrustad med CHIRP-teknologi som tydligt visar sÄvÀl fiskar som bottenstrukturer. Det som gör att STRIKER-ekoloden sticker ut frÄn andra modeller Àr dock dess övriga egenskaper sÄsom en extra kÀnslig GPS-mottagare som tillÄter dig att ta emot och spara din position pÄ ett smidigt sÀtt sÄ att du kan ÄtervÀnda till platser dÀr det tidigare har visat sig nappa lite extra bra.

STRIKER gör sig Àven perfekt för vertikalfiske tack vare dess inbyggda A-scope funktion. A-scope funktionen tillÄter dig att se bottnen, ditt bete och smÄfiskarnas simdjup nÀr de kommer in i ekolodets kÀgla samt lÄter dig se jiggens rörelse.

Med en högkÀnslig GPS-mottagare och Garmins klassiska CHIRP-teknologi gör detta ekolod fiskandet enklare Àn nÄgonsin. Sök och mÀrk ut fiskestÀllen enkelt och ÄtervÀnd till dem vid ett senare tillfÀlle, nÀr du vet att fiskelyckan Àr som störst! LÀs mer om produkten och se aktuellt pris genom att klicka pÄ knappen nedan.

Slut i lager. Kommer inom kort.

Raymarine Element 7 HV kombienhet

En annan personlig favorit Àr utformad av Raymarine och Àr en del av deras Element-serie. Raymarine Element 7 HV kombienhet Àr utrustad med Sidevision (Raymarines benÀmning pÄ sidoseende-ekolodsteknik) som lÄter dig se upp till 40 meter frÄn bÄten och samtidigt enkelt lÄter dig söka efter fiskstim i ett vidstrÀckt omrÄde. Bilden hos Raymarine Element 7 HV Àr mycket exakt tack vare seriens Hypervision 1.2 megahertz ekoteknik som gör att du ser sÄvÀl fiskar som grund och vÀxter vÀldigt tydligt vare sig du anvÀnder dig av Downvision, Sidevision eller Realvision 3D.

Detta ekolod Àr Àven lÀttanvÀnt dÄ det Àr utrustat med tre programmerbara knappar som lÄter dig skapa genvÀgar till de mest anvÀnda sidorna. För att fÄ mer information om produkten och se det aktuella priset, klicka pÄ knappen nedan.

JÀmför Element 7 HV kombienhet

Last updated: 2024-06-21 08:35:48

Garmin STRIKER 4 ekolod

Söker du efter ett passande ekolod för smÄbÄtar Àr du troligtvis ute efter ett ekolod i den lÀgre prisklassen och med aningen mer grundlÀggande egenskaper Àn de allra mest utvecklade modellerna som finns pÄ marknaden. Tack vare att tekniken har utvecklats kan du idag vÀlja mellan ett stort och bra utbud av ekolod för smÄbÄtar som har riktigt bra funktioner utan att för den delen behöva betala flera tusen kronor. NÀr du ska vÀlja ett ekolod som passar för smÄbÄtar bör du först fundera pÄ om du vill montera fast det pÄ bÄten eller ifall du hellre vill investera i ett bÀrbart ekolod som du kan ta med dig ut pÄ turen.

För detta ÀndamÄl rekommenderar jag starkt Garmin STRIKER 4, ett mycket lÀttanvÀnt ekolod utrustad med en extra kÀnslig GPS. STRIKER 4 Àr dessutom utrustad med funktionen SMOOTH Scaling som innebÀr att du kan spola tillbaka i historiken och pÄ sÄ sÀtt söka efter ruttpunkter som du kanske inte la mÀrke till direkt. Funktionen Àr perfekt för den ensamma fiskaren som Àr ute med en mindre bÄt och kanske inte har tid att sitta och stirra pÄ ett ekolod hela tiden. Klicka pÄ knappen nedan för att fÄ mer information och för att se aktuellt pris.

Skulle av nÄgon anledning ekoloden ovan inte passa dig finns det sÄklart mÄnga fler alternativ pÄ marknaden att titta pÄ och övervÀga. Nedan har jag lÀnkat samtliga alternativ hos Happy Angler, som har ett stort och bra utbud av ekolod.

Finns det kastbara ekolod?

Ja, det finns kastbara mobila ekolod. Det lÀmpar sig lite extra bra för landsfiskare speciellt. Se gÀrna lÀnkarna ovan till Happy Angler och hitta din favorit.

Behöver man ett ekolod?

SjÀlvklart behöver man inget ekolod, men det kan vara till stor hjÀlp och förbÀttra din fiskeupplevelse.

Hur fungerar ekolod?

Ett ekolod skickar ut pulserande ljudvÄgor genom vattnet. NÀr dessa trÀffar föremÄl sÄ som fisk eller botten reflekteras de tillbaka. Ekolodet mÀter hur lÄng till detta tar och kan dÀrmed bilda en uppfattning om avstÄndet.

Mer om ekolod

Anledningen att skaffa ett ekolod kan variera jÀttemycket frÄn person till person, och den anledningen pÄverkar sÄklart vilket ekolod som kommer göra dig nöjd och uppfylla de behov som du Àr ute efter i ett ekolod.

En del vill ha ekolod för att se botten i vattnet och kunna avgöra om det finns en risk att slÄ i botten eller till och med gÄ pÄ grund. Detta Àr troligen ett grundlÀggande behov hos dig som vill skaffa ett ekolod, eller i alla fall bör det nog vara det.

En annan anledning att skaffa ekolod kan vara att se i vilka omrÄden fiskarna rör sig i. Kanske kan du identifiera nÄgot stim och vilken riktning fiskarna simmar i. För dig som fiskar kan alltsÄ ekolod vara en stor fördel, inte bara för att undvika att skrapa emot botten men Àven för att förbÀttra fisket och fÄnga mer fisk helt enkelt. DÀrför spelar det nÀstan ingen roll varför du skaffar ett ekolod, det kommer i princip alltid att finnas en betydande fördel i just ditt anvÀndningsomrÄde att ha ett bra ekolod som passar just ditt anvÀndningsomrÄde.

Min poÀng Àr att du nÀr du köper ett ekolod kanske du inte bara ska utgÄ ifrÄn vilket som Àr bÀst och vilka funktioner som Àr bÀst, utan snarare att se utifrÄn dina behov, göra en lista pÄ funktioner som du mÄste se i ett ekolod för att det ska vara till sÄ stor hjÀlp som möjligt och sedan filtrera ut ekoloden beroende pÄ om de uppfyller dina krav.

Det mÄste nödvÀndigtvis inte vara tekniska aspekter, kanske Àr det sÄ att du vill ha ett ekolod med bredare synfÀlt dÄ du mestadels vill anvÀnda det till ditt vertikalfiske, eller att du fiskar mycket precis vid bÄten och vill ha ett ekolod med en bra fotografliknande vy. Det Àr sÄnt som Àr viktigt att tÀnka pÄ innan man köper ett ekolod, inte bara rena tekniska specifikationer.

VÀlja rÀtt ekolod

NÀr det kommer till att vÀlja ekolodet just för dig finns det flera aspekter att utgÄ frÄn. Dagens ekolod varierar nÀmligen frÄn den enklaste varianten som passar dig som fiskar för skojs skull utanför sommarstugan nÄgra gÄnger om Äret, till ekolod anpassade för de mest erfarna sportfiskarna. Vare sig du Àr nybörjare eller proffs kan det dock vara fördelaktigt att vÀlja en produkt som du kan lita pÄ, för det rekommenderar jag antingen Garmin, Humminbird, Lowrance eller Raymarine, alla experter pÄ att tillverka vÀlfungerande och lÀttanvÀnda ekolod för diverse ÀndamÄl.

Vare sig du Ă€r ute efter att fĂ„nga rekordfiskar eller har fisket som en hobby, kan ett ekolod vara ett ovĂ€rderligt redskap för din nĂ€sta fisketur. NĂ€r det kommer till att anvĂ€nda ekolod som nybörjare brukar de frĂ€msta egenskaperna man Ă€r ute efter vara att kunna anvĂ€nda ekolodet till att se djup och bottenstruktur. Den frĂ€msta egenskapen man bör leta efter Ă€r framförallt anvĂ€ndarvĂ€nlighet – hur enkelt ekolodet Ă€r att avlĂ€sa. Du kan Ă€ven idag vĂ€lja att köpa en plotter. Jag har skrivit ett inlĂ€gg om bĂ€sta plottern. DĂ€r finns det ett urval av de mest prisvĂ€rda pĂ„ marknaden idag.

Det kan dÀrför vara onödigt att köpa ett dyrare ekolod att börja med, dÄ dessa Àr utrustade med fler funktioner och sÄledes blir aningen svÄrare att anvÀnda, speciellt ifall det inte Àr funktioner som du behöver i ditt fiske. En anna viktigt komponent att utgÄ frÄn Àr vilken bÄt du anvÀnder. Ifall du fiskar i en motorbÄt kan du vÀlja ett ekolod som fÄr ström genom bÄten, men om du mest Àr ute i roddbÄten gör sig ett bÀrbart ekolod bÀttre för dig.

Ekolod med fotografliknande vy under bÄten ger en solfjÀderformad ekokÀgla som alltsÄ inte passar sig sÀrskilt bra för vertikalfiske dÄ man gÀrna vill Ät en bredare vy. Ett sidoseende ekolod Àr dÀremot utmÀrkt dÄ det lodar Ät sidan och lÄter dig se upp till ett tiotal meter sidlÀnges frÄn bÄten. Att tolka ett sidoseende ekolod kan krÀva lite övning ifall man Àr ovan dÄ bÄten syns upptill i mitten medan bottnen visas pÄ bÄda sidorna.

Det allra viktigaste Àr att du ser till att vÀlja ett ekolod med en hög prestanda som tydligt visar fiskstim och bottenstrukturer, men du kan med fördel Àven vÀlja ett med ett lite mer utvecklat GPS-system som tillÄter dig att mÀrka ut och ÄtervÀnda till platser dÀr det finns mycket fisk. En annan fördel kan vara att vÀlja ett lÀttanvÀnt ekolod, ifall du planerar att ge dig ut ensam och dÀrför vill slippa sitta och krÄngla med instÀllningar och skÀrmar som tar dyrbar tid frÄn ditt fiske.

Som du sÀkert ocksÄ mÀrkt finns det ett nÀstan obegrÀnsat antal modeller av ekolod som alla skiljer sig gentemot varandra. Det Àr klart att vissa Àr bÀttre Àn andra, men jag kÀnner mig rÀtt sÀker pÄ att du kommer att vara nöjd med ditt ekolod om du vÀljer nÄgot som du tror blir bra frÄn min topplista eller frÄn Happy Anglers stora och vÀlfyllda utbud av ekolod. Har du intresse för ekolod sÄ Àr nog detta inlÀgg om bÀsta autopiloten intressant. Likt denna genomgÄng om ekolod finns det matnyttig information om autopiloter. En kombination av ekolod och autopilot Àr Àr idag ett vanligt alternativ för trolling. Genom autopilot behöver man inte nÄgon som styr bÄten utan endast följer med. Detta innebÀr att alla kan Àgna sig Ät fiske.

Leave a Comment