BĂ€sta multirullen

Med en multirulle kan du fiska allt frÄn abborre till lax. Jag hjÀlper dig hitta en multirulle som ger bra fiskekÀnsla.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Abu Ambassadeur Pro Rocket Black Edition multirulle

Emilio pÄ Friluftaren

Snygg klassisk rulle
Smidiga kast Àven med tunga beten
Tillverkad i Sverige

Abu Ambassadeur Pro Rocket Black Edition multirulle

Abu Ambassadeur Pro Rocket Black Edition multirulle Àr den bÀsta multirullen. Det Àr en rulle med en bra vevkÀnsla och smidiga kast. Du kan vÀlja mellan tvÄ olika storlekar. Den kommer dessutom med 10 Ärs garanti.

5

En multirulle Àr en typ av fiskerulle. Egentligen heter den multiplikatorrulle, men kort sÄ sÀger man just multirulle, eller spinnrulle. PÄ engelska heter den bait casting reel. Om man jÀmför en multirulle med en haspelrulle, sÄ skiljer de sig en hel del Ät till utseendet. De har dock samma huvudkoncept som Àr att de förvarar fiskelinan samt har en inbyggd mekanik att slÀppa ut och veva in fiskelinan. Multirullen Àr lite mer avancerad att anvÀnda och brukar inte anvÀndas av totalt nybörjare. En multirulle saknar haspel och bygel och har istÀllet en spole som sitter vinkelrÀtt mot spöriktningen. Multirullen spole roterar nÀr du kastar ut eller vevar in.

För att göra ett utkast med en multirulle sÄ sÀtter du först din tumme pÄ spolen. Sedan frikopplar du spolen. HÄll kvar tummen med ett lÀtt tryck pÄ spolen sÄ att du har kontroll pÄ utkastet. Innan du kastar ska du stÀllt in bromsarna pÄ rullen, det sÄ att det passar ihop med vikten som du har pÄ betet. Det finns mÄnga fördelar med en multirulle. Du fÄr med multirullen en kompakt rulle som oftast Àr lÀttare Àn en haspelrulle. Med denna sorts rulle fÄr du Àven en bra kÀnsla eftersom fiskelinan gÄr rÀtt in i spolen. Sedan har du bÀttre kontroll pÄ utkasten med en multirulle.

Multirullar delas ofta in i tvÄ kategorier, nÀmligen runda multirullar och lÄgprofilsrullar. En bra multirulle att börja med Àr Abu Ambassadeur Pro Rocket Black Edition multirulle.

LĂ€s mer: BĂ€sta flugfiskerullen

Multirulle för lÀtta beten

Daiwa Tatula 100 multirulle

Du som vill kasta med lÀtta beten, du kan satsa pÄ en Daiwa Tatula 100 multirulle. Detta Àr den allra minsta och lÀttaste multirullen frÄn Daiwa Tatulaserien. Rullen passar utmÀrkt för dig som vill hÄlla pÄ med lite lÀttare fiske dÀr det mer Àr frÄgan om finess. Denna rulle Àr som sagt perfekt för lÀtta beten, men den klarar av lite tyngre beten med, i alla fall upp till 40 gram. Denna rulle passar Àven perfekt för nybörjare eftersom den Àr utrustad med innovationen Zero Adjuster. Den Àr alltsÄ optimalt justerad redan frÄn början.

LĂ€s mer: BĂ€sta havsfiskerullen

Multirulle för tunga beten

Abu Garcia Revo Beast multirulle

Om du ska ha tunga beten nĂ€r du fiskar sĂ„ Ă€r multirullen det bĂ€sta alternativet för det. Ett bra alternativ Ă€r Abu Garcia Revo Beast multirulle. Det Ă€r en stabil och bastant rulle som klarar av tunga beten. Den Ă€r sĂ€rskilt bra för gĂ€ddfiske. Rullen i sig Ă€r bĂ„de snygg och stilren. Det Ă€r en kraftig rulle som Ă€r förpackad i ett smidigt lĂ„gprofilsformat. Denna rulle passar Ă€ven bra för gös och abborre utöver gĂ€dda. Denna multirulle ligger bra i handen. Det eftersom den Ă€r lite mindre.  Veven har vevknoppar som Ă€r greppvĂ€nliga som hjĂ€lper dig att fĂ„ bra kraft nĂ€r du vevar in linan. Sedan sĂ„ har denna rulle dubbla kastbromsar, med en magnet- och en centrifugalbroms. Det innebĂ€r att det Ă€r en lĂ€ttkastad rulle som du kan stĂ€lla in för olika betestyngder.

LĂ€s mer: BĂ€sta trollingrullen

Multirulle för nybörjare

Daiwa Tatula 100 multirulle

Om du Àr nybörjare pÄ fiske överlag sÄ kan det vara bra att börja med en haspelrulle. NÀr det Àr dags att gÄ över till multirulle sÄ finns det dock bra varianter att börja med. Det finns en serie som heter Daiwa och de h ar mÄnga modeller av multirullar. En bra första multirulle Àr Daiwa Tatula 100 multirulle. Denna rulle har ett bra pris samt att den har tagits fram för personer som ska skaffa sig sin första multirulle. Idéen bakom denna modell av rulle Àr att den ska ge dig en rolig introduktion till att börja anvÀnda dig av multirullar. Den passar bra pÄ grund av att du inte sjÀlv behöver stÀlla in den. Den har redan justerats perfekt pÄ fabriken dÀr den tillverkades. Perfekt för nybörjare och smidigt för proffsen.

Multirulle för abborre

Shimano Curado HG multirulle

Är det abborre du vill fiska, sĂ„ finns det ett par bra alternativ nĂ€r det kommer till valet av multirulle. Ett av dessa Ă€r Shimano Curado HG multirulle. Det Ă€r en lĂ„gprofilrulle som tillhör Shimanos Curado-serie. Denna sorts rulle har tagits fram för att ge mer egenskaper samt en finare fiskekĂ€nsla. Denna rulle har flera tekniska egenskaper. Bland annat Ă€r den utrustad med escape hatch, som Ă€r en snabböppnad sidoplatta. Det gör det enkelt att justera kastbromsen. Den har Ă€ven en S3D-spole som ger bĂ€ttre kĂ€nsla vid vevning sĂ„ vĂ€l som utkast. Rullen Ă€r tillverkad i rostfritt stĂ„l som kombinerats med kemisk behandling och vĂ€rmebehandling. Denna multirulle klarar av de flesta beten vid abborrfiske. Kombinerar du den med rĂ€tt söp sĂ„ kan du kasta beten pĂ„ mellan 7–25 gram.

Multirulle för gÀdda

Abu Ambassadeur Pro Rocket Black Edition multirulle

Fiska gÀdda Àr mycket populÀrt och det finns sÄ klart bra multirullar Àven för detta. En variant Àr den vi redan nÀmnt ovan i vÄr introduktion, nÀmligen Abu Ambassadeur Pro Rocket Black Edition multirulle. Detta Àr en kvalitetsrulle som utvecklats samt tillverkats i Sverige. NÀr du fiskar gÀdda Àr det viktigt att du har bra utrustning. Du bör vÀlja en rulle som hÄller lÀnge sÄ vÀl som att den ska vara stabil sÄ vÀl som att den mÄste klara av stora pÄfrestningar. Denna rulle Àr en lÄngkastare vilket innebÀr att du kan göra lÄnga kast med tunga beten. Rullen kommer i tvÄ storlekar, en lÀttare 5500 som har en vikt pÄ 295 gram och en större, 6500 som vÀger 325 gram.

Multirulle för havsöring

Abu Garcia Revo Premier multirulle

NÀr det kommer till havsöringsfiske sÄ bedriver man detta allt som oftast i kallt vatten och lÀngs med grunda strÀnder. Ibland kan man dock behöva leta efter fisken en bit lÀngre frÄn kusten. Det Àr tÄlamodsprövande att fiska havsöring och det Àr bra att ha rÀtt utrustning för det. NÀr det gÀller multirullar sÄ finns det flera bra alternativ. Jag rekommenderar Abu Garcia Revo Premier multirulle som passar bra för bÄde lax och havsöring. Det gÄr dessutom att Àven köpa uppgraderingssatser till de flesta multirullarna.

Multirulle för lax

Abu Ambassadeur 7000 i Salmon Special multirulle

Att fiska lax, det kan vara krÀvande. Det Àr dÀrmed bra att ha rÀtt utrustning frÄn start. En bra rulle Àr Abu Ambassadeur 7000 i Salmon Special multirulle. Det Àr en specialmodell som utvecklats av den legendariska Ambassadeur 7000-rullen. Denna rulle har en Carbon Matrix-slirbroms som inte har nÄgon startfriktion. Denna multirulle passar bra för dragrodd samt trolling efter lax. Den passar i bÄde sjöar och hav.

Hur undvika trassel pÄ multirulle?

Det viktiga nÀr det kommer till att undvika trassel pÄ en multirulle Àr att ta koll pÄ den nÀr du bÀr och anvÀnder den sÄ att den inte trasslar sig i frakten, utöver det kan det vara bra att inte spola pÄ mer rulle Àn vad som krÀvs. Jag skulle för de allra flesta rekommendera ungefÀr 100 m.

Passar multirulle abborre?

Multirulle Àr jÀttebra för abborre. Eftersom abborrar tenderar att vara rÀtt smÄ krÀvs ofta ingen jÀtteproffsig variant med superbra bromsar för att pÄ ett bra sÀtt fiska abborre heller. Det Àr bara att köra helt enkelt.

Passar multirulle gÀdda?

Ja, multirulle Àr jÀttebra för att fiska gÀdda. TÀnk pÄ att gÀddor kan vara större och starkare fiskar. Se dÀrför till att ha en multirulle och en lina som kan hantera en extra tyngden sÄ att du inom rimlig tid kan veva in gÀddan och att linan inte brister halvvÀgs, det blir trÄkigt för bÄde dig och gÀddan.

Leave a Comment