Bästa feederspöt

Ett feederspö är ett haspelspö utrustat för bottenmete tack vare en extra känslig spötopp. Jag tipsar om marknadens bästa feederspö för 2020.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Fladen Collateral Commercial Feeder

Emilio på Friluftaren

Bra längd (11 ft)
3 feedertoppar ingår
Bra pris för hög kvalitet

Fladen Collateral Commercial Feeder

Ett mycket hållbart och högkvalitativt feederspö med hela tre olika feedertoppar som ingår. Perfekt för bottenmetet men går även anpassa bra till traditionellt flötmete.

5

Bottenmete innebär att man fiskar på eller nära botten och för det behöver man således ett sänke av något slag. För att du ska kunna se när fisken nappar behöver du en även nappindikator. Den vanligaste formen av nappindikator är att använda ett metspö med en extra känslig topp som ofta är gjort av glasfiber eller kolfiber. Man spänner då upp linan tills man får en böjning i toppen av spöt, när fisken sedan nappar på betet så böjs spöt ytterligare vilken indikerar att du har napp. Spön med särskilt känsliga toppar brukar kallas för feederspö och är utmärkta redskap för bottenmete i såväl stilla som rinnande vatten.

Ett bra feederspö ska ha en spötopp med bra känslighet och bör gärna komma med flera alternativa spötoppar för att du ska kunna anpassa ditt spö till rådande fiskesituation. Jag har tagit en titt på olika feederspön på marknaden och listar nedan de fyra som jag tycker är allra bäst. På förstaplatsen kommer ett lite dyrare alternativ som dock verkligen ger valuta för pengarna.

Fladen Collateral Commercial Feeder är feederspöt för dig som vill ha ett anpassningsbart spö för många olika fiskesituationer. Med detta spö kan du njuta av såväl traditionellt flötmete som av bottenmete av hög kvalitet. Spöt är tvådelat och 11 ft långt vilket är lite längre än de flesta andra feederspöna och har en testkurva på 2-8 lbs. Handtaget är gjort i kork och EVA och erbjuder stor komfort, utmärkt för långa fisketurer. När du köper Collateral Commercial spöt får du hela tre feedertoppar på köpet vilket innebär att du kan använda ditt spö till många olika fisken, dessutom för ett förmånligt pris för den kvalitet du får.

Är du på jakt efter ett hållbart feederspö som håller hög kvalitet, erbjuder känsliga toppar utmärkta för bottenmete och är okej med att betala lite mer så är det här alternativet för dig. Passar såväl nybörjaren som den mer erfarne fiskaren.

Läs mer: Bästa haspelspöt

Andra feederspön

Tyckte du att Fladen Collateral Commerical feederspöt var för dyrt för dig eller om du av någon annan anledning inte kände att det passar dig så kommer här tre andra alternativ på högkvalitativa spön för ditt feederfiske.

Fladen Eco Feeder

Fladen Eco Feeder är feederspöt för dig som har en tight budget eller som av någon anledning känner att du vill spara in på ditt köp. Att Fladen Eco Feeder är ett budgetalternativ innebär dock inte att det inte håller en god kvalitet, även om du såklart får vad du betalar för. Modellen på 9 ft är mycket användbar för bottenmete och den tredelade designen gör spöt lätthanterligt. Det lägre priset visas delvis genom att det här enbart ingår två olika spötoppar istället för tre som är det vanliga när man betalar lite mer. Spötopparna som ingår är dock högkvalitativa och erbjuder en mycket fin känslighet vilket även innebär att detta spö går att använda till såväl traditionellt flötmete som till bottenmetet. Skönt EVA handtag och en snygg design.

Läs mer: Bästa haspelrullen

Feeder Concept Distance

På tredje plats hamnar Feeder Concept Distance spöt som dessutom är listans premium alternativ. Detta är ett mycket proffsigt feederspö vilket syns på designen och känns på komforten. Modellen är 12 fot lång vilket gör detta till ett långt feederspö som därmed även passar bra för traditionellt flötmete. Ett fantastiskt allroundspö som erbjuder flera olika spötoppar för att du ska kunna anpassa ditt fiske efter situation. Med detta spö kommer du kunna fånga allt ifrån braxar till sikar eller sutare. Skönt korkhandtag och snygg design.

Patriot Light Feeder

Sist men absolut inte minst kommer ett feederspö från Patriot, Patriot Light Feeder. Light Feeder från Patriot är ett tvådelat feederspö på 9 fot. Är du på jakt efter ett basic alternativ för en billig peng kommer du vara mycket nöjd med detta spö. På grund av den korta längden och med en kastvikt på ungefär 10-40 gram skulle jag inte rekommendera detta spö för tyngre bottenmete, men det passar utmärkt för lättare mete med mindre beten och tyngder. Mycket känslig och fin feedertopp som fungerar som en bra nappindikator även för mindre hugg. Kommer med två olika toppar som hjälper dig anpassa ditt fiske. Skönt EVA foamhandtag och fin design. Ett mycket prisvärt alternativ för dig som enbart kräver det enklaste och som inte ska fiska efter större fiskar. Ett bra alternativ för nybörjaren eller för den lille fiskaren!

Mer om feederspön

Feederspön kommer i olika utformningar där den vanligaste är i form av ett haspelspö med en extra känslig topp. Spöna är utformade för så kallat specimenmete vilket innebär mete på eller nära botten. Mete i denna form sker genom att man använder ett sänke för att nå ner till botten. De tunna spötopparna som ofta kallas för feedertoppar eller quivertoppar fungerar då som nappindikatorer. Dessa toppar är allt som oftast utbytbara så att du ska kunna anpassa ditt spö efter den känslighet du behöver beroende på vart eller vad du fiskar. De flesta feederspö erbjuder två till tre toppar när du inhandlar spöt.

Hur vet man då hur känslig en spötopp är och vilken känslighet man behöver för sitt fiske? Oftast mäts känsligheten i en så kallad testkurva som skrivs ut i oz där en oz är detsamma som ungefär 28 gram. Riktigt känsliga spötoppar har en testkurva närmare en oz medan styvare spö kan röra sig uppemot tre till fyra oz. Topparnas känslighet kommer av dess lätta material som ofta består av antingen glasfiber eller kolfiber.

Hur vet du då vilken känslighet du behöver på ditt feederspö? Ett sätt att mäta behovet på är att utgå från några enkla principer. Dels bör du tänka på hur tungt bete du ska använda då detta kan påverka böjningen på spöt för mycket ifall du har ett för stort bete på en mycket känslig topp. Vidare passar sig inte de allra känsligaste topparna för större fiskar vilket oftast är vad man fiskar efter ifall man använder större beten.

Steg två är att tänka på din fiskesituation. Hur långt ut behöver du nå med ditt spö? Kommer det vara strömmande vatten eller ska du fiska i stillastående sjöar? Alla dessa saker behöver du fundera på för att på bästa sätt anpassa ditt spö efter ditt fiske. För att ge ett exempel kan jag illustrera det lite genom den traditionella situationen där du fiskar efter abborre i en lugn och stillastående insjö. För bottenmete av denna typ skulle jag rekommendera en känslighet på mellan två och tre oz.

Feederspön kommer precis som alla andra fiskespön i olika längd. Vanligast är ett spö på någonstans mellan tio till tolv fot. Valet av längd varierar till stor del på vad du själv föredrar av ett metspö samt hur du planerar att utföra ditt feederfiske. Ska du fiska från land behöver du troligtvis ett längre spö för att nå ut till fisken medan fiske från båt kan lämpa sig för kortare feederspön. Ska du fiska med barn rekommenderar jag dig ett lite kortare spö att börja med, och gärna med en extra känslig topp. Är du på jakt efter ett feederspö till barn rekommenderar jag Patriot Light Feeder som är ett billigt feederspö med känslig topp som passar utmärkt för den oerfarne och lite mindre fiskaren.

Funderar du på vad för typ av haspelrulle du behöver till ditt feederspö så kan jag tipsa dig om de vanligaste rekommendationerna här. En passande rulle är en haspelrulle i storlek 2000-4000. Denna storleken kommer passa perfekt för ditt feederfiske, större än så behövs absolut inte.

Feederfiske

Namnet feederfiske och feederspö kommer från att man använder en så kallad feeder. En feeder är en tyngd i form av en liten korg som knyts fast i tacklet. Feedern används till att transportera ut mäsken till fiskeplatsen där den lockar till sig fisk av olika slag. Efter att man kastat ut betet spänner man upp sin lina tills toppen av spöt böjer sig. När spötoppen, även kallad feedertopp eller quivertopp, är böjt och linan spänd är spöt redo för fisket.

Böjningen i spötoppen gör att även de minsta huggen syns mycket tydligt vilket gör att feederfiske är en populär fiskemetod när man fiskar efter mindre fiskarter som annars kan vara svåra att upptäcka när de nappar. Feederfiske kan även bringa spänning till fisket i ett område där man vet med sig att det finns gott om abborre som brukar vara och nafsa på masken utan att du annars märker av dem.

Feederfiske utförs i såväl stilla som strömmande vatten beroende på vilken fisk man är ute efter. Beroende på vart och i vilket vatten du ska fiska behöver du anpassa din utrustning därefter. Traditionellt feederfiske sker dock oftast från land och kan då utföras med såväl enskilda som flera spön samtidigt.

Vilket feederspö är bäst?

Jag rekommenderar testvinnaren ovan. Vilket feederspö som är bäst för dig beror däremot på en del olika faktorer så som hur långt spö du vill ha, var du ska kasta ifrån (land eller båt) och vilket svårighetsnivå du kan tänka dig ha på spöt.

Vilket feederspö passar abborre?

Det beror mestadels på var och hur. För bottenmeta på abborre med feederspö är någonstans mellan två oz och tre oz att rekommendera i känslighet.

Vilka olika typer av feederspön finns det?

Det finns fler feederspön än feederfiskare, kanske. Det som skiljer dem åt mestadels är längd och känslighet. Även material kan skilja sig mellan de olika modellerna av feederspön.

Leave a Comment