BĂ€sta wobblern

Wobbler Àr det klassiska valet för de flesta som fiskar gÀdda, abborre eller gös. HÀr tipsar jag om den bÀsta wobblern 2020!

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Hi-Lo wobbler – Abu Garcia

Emilio pÄ Friluftaren

UtmÀrkta fÀrger
Ännu bĂ€ttre justering av haksked
MĂ„nga storfiskar i bagaget

Hi-Lo wobbler – Abu Garcia

Nu Ă€r Abu Garcia’s legendariska wobbler Ă€nnu bĂ€ttre! Tack vare utmĂ€rkta fĂ€rgval och en Ă€nnu bĂ€ttre justering av dragskeden Ă€r detta drag nu (om möjligt) Ă€nnu mer oemotstĂ„ndligt för sĂ„vĂ€l abborrstim som gösen.

5

En wobbler Ă€r det perfekta draget nĂ€r du vill trigga, eller stimulera, diverse rovfiskar. Anledningen att wobblern Ă€r extra intressant för mĂ„nga fiskar Ă€r dess specifika utformning som gör att den rör sig i stil med en mindre fisk – den wobblar helt enkelt. NĂ€r du fiskar med en wobbler blir fisket mer levande. Draget rör sig i takt med vattenströmmarna och dessa rörelser gör att wobblern enkelt misstas för ett byte för diverse fiskar men de fungerar sĂ€rskilt bra för att locka till sig gĂ€dda, gös, öring och abborre.

Att vÀlj wobbler kan idag vara ganska svÄrt dÄ det finns en mÀngd alternativ att vÀlja mellan, för att inte nÀmna storlekar, mönster och fÀrger. Det finns Àven flytande eller djupgÄende wobblers. I denna guide tipsar vi om wobblers för olika fiske, vare sig du Àr pÄ jakt efter abborre eller regnbÄge.

Det finns dock ett drag som Ă€r svĂ„rt att inte nĂ€mna nĂ€r man pratar specifikt om wobblers – den klassiska Hi-Lo wobblern frĂ„n Abu Garcia. “En Hi-Lo Ă€r alltid en Hi-Lo”, sĂ„ brukar det lĂ„ta nĂ€r man talar om wobblers. Det Ă€r ett drag som genom generationer har gjort sig kĂ€nt som kungen av wobblers. Vare sig du har tidigare erfarenhet av att fiska med wobbler eller inte sĂ„ Ă€r detta draget för dig. Idag kan du hitta en uppgraderad version av det första Hi-Lo draget, fortfarande med den klassiska justerbara hakskeden men nu med Ă€nnu bĂ€ttre justering och i fler fantastiskt lockande fĂ€rger!

LĂ€s mer: BĂ€sta fiskedraget

Wobbler för gÀdda

Dalton 12 cm wobbler

GÀddfiske Àr nog det fiske som flest förknippar med wobblers. Vill du vara sÀker pÄ att fÄnga en gÀdda Àr det en wobbler du ska köra pÄ, det kommer inte ta lÄng tid innan du kÀnner det första rycket. Den bÀsta wobblern för gÀddfiske beror till viss del pÄ hur stora gÀddor du Àr ute efter, hÀr kan du vÀlja allt frÄn mindre wobbler för kastspö till större, handgjorda wobbler som passar bÀttre för trolling.

De flesta wobbler som du hittar idag passar bra för gĂ€ddfiske. Även hĂ€r har drag frĂ„n Abu Garcia för mĂ„nga blivit ett sjĂ€lvklart val och kanske sĂ€rskilt vĂ€lfiskat Ă€r det klassiska Hi-Lo draget. Fördelen med Hi-Lo draget Ă€r att det kommer i mĂ„nga storlekar.

Jag rekommenderar en wobbler frĂ„n Fladen. Fladen Dalton 12 cm wobbler Ă€r ett mycket bra drag för gĂ€ddfiske tack vare sina stora rörelser och med rasselkulor inne i wobblern lockas gĂ€ddorna extra mycket till ljudet som skapas i vattnet. Dalton har stora ögon och kommer i starka fĂ€rger som Ă€r specifikt utformade för den finska marknaden – men de fungerar precis lika bra i Svenska, eller andra Europeiska vatten.

LĂ€s mer: BĂ€sta jiggen

Wobbler för öring och havsöring

Nils Master JÀpittÀjÀ 5,5 cm wobbler

Ska du fiska öring passar det sig bÀst med en aningen mindre wobbler dÄ öringen Àr van vid att jaga efter smÄ byten. Du kan med fördel Àven gÄ ner till UL-wobblers, sÄ kallade Ultra-Light wobblers som Àr extra smÄ och lÀtta och retar öringen lite extra.

HĂ€r nĂ€mner vi gĂ€rna ett ypperligt havsöring drag i form av Nils Master’s JĂ€pittĂ€jĂ€ wobbler 5,5 cm. JĂ€pittĂ€jĂ€ Ă€r specifikt utformat för spinnfiske. NĂ€r du fiskar öring passar det perfekt dĂ„ wobblern fĂ„r en rusande gĂ„ng i strömmande vatten och sĂ„ledes Ă€r ett utmĂ€rkt verktyg för sĂ„vĂ€l lax som öring. Fördelen med draget Ă€r att det Ă€ven fungerar utmĂ€rkt för fiske i stilla vatten ifall du Ă€ven vill anvĂ€nda det till ditt framtida abborr- eller gĂ€ddfiske. Draget kommer i ett flertal klara och starka fĂ€rger och har ett simdjup pĂ„ 2 meter och vĂ€ger endast 9 gram.

LĂ€s mer: BĂ€sta spinnaren

Wobbler för gös

Nils Master Invincible Zoom 12 cm wobbler

Att trolla över större djup för att söka upp lurande gösar krĂ€ver en wobbler som gĂ€rna simmar lite djupare. En djupgĂ„ende wobbler kanske Ă€r det mest perfekta draget för detta fiske. TĂ€nk dig bara att slĂ€pa nĂ„gra wobblers bakom bĂ„ten en varm sommarkvĂ€ll i gott sĂ€llskap.. gösfiske nĂ€r det Ă€r som bĂ€st. För detta Ă€ndamĂ„l rekommenderar vi Invincible Zoom av Nils Master. Draget har kallats för “gösmaskin”, nĂ„got vi absolut stĂ„r bakom! Med sin bĂ„gformade kropp har Invincible Zoom blivit ett av vĂ€rldens mest framgĂ„ngsrika wobbler och har spelat en stor roll för mĂ„nga fiskares storfĂ„ngster och fiskelycka!

VÀlj mellan sex mycket framgÄngsrika fÀrger och njut av ditt nÀsta trollingfiske efter gös med detta fantastiska drag!

Wobbler för abborre

SPRO Fat Iris 6 cm wobbler

En bra wobbler för abborrfiske ska vara liten och ettrig, dĂ„ blir dess rörelser nĂ€stan identiska med en liten skadad fisk – allt som behövs för att du ska locka till dig en mĂ€ngd fina abborrar.

SPRO har utvecklat en liten wobbler som utan tvekan kommer ta ditt abborrfiske till en ny, hÀrlig nivÄ. Fat Iris 6 cm wobbler Àr en riktigt liten tjockis med stora hologramögon och rasselkulor. Draget har ett simdjup pÄ ungefÀr 0.5 meter som gör att det fungerar perfekt för fiske i grunt vatten eller vid mycket vÀxtlighet. Krokarna Àr utvecklade av Gamakatsu och kroppen Àr gjord av ABS-plast som Àr mycket hÄllbar. En mycket bra egenskap med denna wobbler Àr att den stÄr pÄ stÀllet mellan en till tre sekunder nÀr den stannar upp innan den sedan stiger mot ytan. Detta gör den till ett perfekt byte för abborren och oerhört oemotstÄndlig!

Wobbler för lax

Rapala Team Esko 7 cm wobbler

Vill du vara sĂ€rskilt bra utrustad för ditt nĂ€sta laxfiske Ă€r det Rapala’s Team Esko 7 cm wobbler du ska vĂ€lja. Detta utmĂ€rkta laxdrag Ă€r direkt utvecklat av Rapala sonen Esko som tog över företaget efter sin far och Ă€r ett drag som valts till favoritbete i den vĂ€lkĂ€nda ErĂ€-tidsskriftens test.

Team Esko Àr sÀrskilt utvecklat för diverse nordiska omstÀndigheter och passar utmÀrkt för laxfiske i Àlv dÄ det tÄl kraftiga strömmar mycket bra. Draget simmar kraftigt bÄde i stillastÄende och rörligt vatten vilket gör det till ett mycket mÄngsidigt verktyg för mÄnga olika fiskesituationer.

Wobbler för regnbÄge

Nils Master Invincible 5 cm wobbler

Wobbler som passar bra för regnbĂ„gsfiske bör utgĂ„ frĂ„n ungefĂ€r samma premisser som nĂ€r man vĂ€ljer wobbler för havsöring. Även hĂ€r gĂ€ller det att vĂ€lja smĂ„ och ettriga wobbler, gĂ€rna en UL-wobbler dĂ„ regnbĂ„ge gillar att nappa efter smĂ„fisk. Ett misstag mĂ„nga nybörjare kan göra Ă€r att de tror att större fiskar krĂ€ver ett större drag, men nĂ€r det kommer till fiske av just regnbĂ„ge Ă€r det alltsĂ„ bĂ€ttre att satsa pĂ„ smĂ„ drag med mycket rörelse dĂ„ det bĂ€st efterliknar de byten som regnbĂ„gen brukar jaga efter. Ett större drag kan skapa motsatt effekt och göra större skada genom att det skrĂ€mmer bort fisken.

Även hĂ€r blir det en rekommendation av ett Nils Master Invincible drag.

Wobbler för röding

Tunkkionki 10 cm wobbler

Rödingen beskrivs ofta som en av vÄra mest lynniga fiskar. Denna oförutsÀgbarhet och nyckfullhet bör absolut bemötas med rÀtt metoder och redskap för att fisket ska bli sÄ lyckat som möjligt. Den vanligaste metoden för att fiska röding Àr genom trolling och för detta rekommenderas smÄ till mellanstora wobblers. Det du frÀmst vill se till att din wobbler gör att den rör sig mycket och fint i vattnet. För det rekommenderar vi Tunkkionki 10 cm wobbler. Tunkkionki Àr ursprungligen framtagna för tÀvlingstrolling. Denna inriktning pÄ högkvalitativa wobblers har följt med Tunkkionki genom Ären och har bidragit till ett stort utbud av riktigt fina beten. 10 centimeters wobblern har en stomme av abachi vilket gör just detta drag till ett mycket hÄllbart sÄdant. Det kommer Àven med en modifierbar sadelsked och i en mÀngd noggrant utvalda fÀrger.

Vad Àr och gör en wobbler?

En wobbler Àr ett populÀrt fiskedrag med krokar som ofta Àr tillverkat i plast. Till skillnad frÄn spinnare snurrar inte en wobbler utan rör sig i sid- och höjdled.

Vilka fiskar gÄr att fiska med wobbler?

Det beror till stor del pÄ vilken storlek wobblern har. SmÄ wobblers passar abborre, regnbÄge och öring. Större wobblers passar gÀdda, gös och kanadaröding.

Vilken wobbler gÄr djupast?

Det finns tre olika typer av wobblers, sjunkande, svÀvande och flytande. En sjunkande wobbler gÄr djupast. NÀr du vill ha en som gÄr djupt och sjunker snabbt kan du Àven jÀmföra vikten. Generellt sÀtt sjunker ett tyngre bete snabbare.

Leave a Comment