Bästa havsfiskespöt

Ett bra havsfiskespö ställer höga krav på kvalitet och styrka. Jag jämför havsfiskespön och tipsar om det bästa havsfiskespöt 2020.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Penn Squadron II Travel Boat spinnspö

Emilio på Friluftaren

Utmärkt pris för hög kvalitet
Slitstarkt
Lätthanterligt till resan

Penn Squadron II Travel Boat spinnspö

Detta utmärkt designade resespö av stortillverkaren Penn kammar enkelt hem första priset i vilken tävling som helst. Utmärkt design som gör att du kan ta med dig ett riktigt monsterspö även när bagaget är begränsat.

5

Havsfiske innebär ofta tunga beten och vikter och tuffa tag. Av dessa anledningar behöver ett bra havsfiskespö vara kraftigt byggt och av hög kvalitet. De flesta havsfiskespöna är inte särskilt långa eftersom det mesta fisket sker från båt och för att ett kortare spö passar bättre till styvare konstruktioner. En längd på fem till åtta fot är vanlig bland havsfiskespön. Eftersom spöet är relativt kort men ska klara av vikter på många kilo ställs det stora krav på rejäla konstruktioner. En kraftfull klinga och stryktåliga spöringar är bara några av de mest nödvändiga egenskaper som krävs för att ett havsfiskespö ska vara hållbart. Idag har havsfiskespön utformade som resespö blivit vanligare bland flera olika tillverkare. Många som reser längre vägar för att utöva havsfiske har ställt krav på lätthanterliga spön vilket nu gett resultat. Vet du att du vill ha ett spö som tar mindre plats i bagaget är det ett sådant spö du ska leta efter!

I denna guide jämför och testar vi fyra olika havsfiskespön och rekommenderar det som vi tycker är bäst av dem idag. Vidare går vi in lite mer specifikt och tittar på lite mer lätthanterliga havsfiskespön som passar för såväl nybörjare som barn.

Läs mer: Bästa spinnspöt

Andra havsfiskespön

Att hitta ett havsfiskespö som passar för just dina omständigheter kan vara svårt. Idag finns det många tillverkare som utvecklar spön som håller för- och passar till saltvatten och som därmed benämner sig som havsfiskespön. Men ett rejält havsfiskespö behöver vara så mycket mer än salttåligt. Kraftfulla klingor, bekväma handtag och en rejäl rulle som klarar djup långt över 50 meter och vikter på flera tiotals kilo är bara några av egenskaperna som krävs. I testet nedanför har vi valt ut havsfiskespö med olika egenskaper och från några av de mest uppmärksammade tillverkarna av fiskespö genom tiderna. Oavsett om du är ute efter ett lätthanterligt resespö eller ett mer rejält djuphavsfiske spö så bör kvaliteten och slitstyrkan stå högst på listan av krav för att ditt fiske ska bli så lyckat och roligt som möjligt. De fyra havsfiskespöna som vi har testat är:

  1. Sealine X Travel Boat spö för multirulle. Tillverkare: Daiwa
  2. Sweepfire Boat spö för multirulle. Tillverkare: Daiwa
  3. Mass Beat II spinnspö. Tillverkare: Abu Garcia
  4. Squadron II Travel Boat spinnspö. Tillverkare: Penn

Daiwa Sealine X Travel Boat spö för multirulle

Ett spännande spö som utlovar samma styrka och kraft som odelade havsfiskespö. Avsett för tungt havsfiske från båt med en mycket kraftig och tjock kolfiberklinga. Faktumet att spöet från Daiwa X-treme serien är tredelat gör att vi inte riktigt litar på att det håller för de riktigt tuffa kamperna. Många tillverkare satsar på resespön även för havsfiske idag och utlovar en så pass förbättrad teknik att ingen skillnad ska märkas av när spöt är hopsatt. Efter att ha testat Daiwa Sealine X Travel Boat havsfiskespö är vi beredda på att hålla med om att smidigheten som kommer med ett hopfällbart spö i detta fall inte kompromissar med spöets kraftfullhet. Ett plus för ett skönt och stabilt grepp tack vare de formade fram- och bakhandtagen! Spöet får ett ytterligare plus för priset men trots detta når det ändå inte riktigt upp till toppen.

Läs mer: Bästa vertikalspöt

Daiwa Sweepfire Boat spö för multirulle

Detta tredelade budget spö från Daiwa beskrivs som ett förmånligt alternativ även för de tuffaste vattnen. Framtaget för havsfiske från båt är spöet utrustat med ett bekvämt framhandtag och en vev som lovar skön vevkänsla även i tuffa kamper. Daiwa Sweepfire får ett stort plus för att det är mycket enkelt att ta isär och därmed även att transportera. Spöet tar i princip ingen plats alls och fungerar utmärkt att ta med sig även på längre resor där bagaget är tight, men vi skulle inte rekommendera det för de riktigt tuffa kamperna. Kan fungera som ett bra spö för nybörjare, eller som ett bra komplement när du vill packa ner utrustning för att täcka alla situationer och inte har så mycket plats.

Läs mer: Bästa flugfiskespöt

Penn Squadron II Travel Boat spinnspö

Den självklara vinnaren i vår testgrupp och det självklara valet för många av de allra mest erfarna sportfiskarna. Ska du till Norge och jaga riktigt stora fiskar är det Squadron II Travel Boat spinnspö av Penn du ska välja. 

Penn’s rullar och spön är av många ansedda som marknadens mest slitstarka produkter. Som varumärke är Penn mer än känt för sin höga kvalitet och har så varit sedan grundandet 1932. Penn är känt för att ligga i framkant vad gäller utvecklingen av fiskeutrsutning och kanske framförallt när det kommer till fiskespön och rullar. Med Squadron II Travel Boat spinnspö bevisar de återigen hur väl detta stämmer. Detta femdelade spö visar ingen som helst brist på varken hållbarhet eller slitstyrka jämfört med andra, högt populära odelade spön på marknaden. Av denna anledningen kunde vi inte annat än välja Penn Squadron II Travel Boat som etta i vårt test över bästa havsfiskespöt 2020. Dess smidighet och nästan obefintliga plats i hopfällbart läge (47 cm) gör detta spö till den resande fiskarens bästa vän när det nalkas havsfiske. Värdet du får för pengarna är exceptionellt, och det är nästan så man inte tror på att denna kvalitet går att erbjuda under 1000-lappen. Detta är havsfiskespöt för de riktigt tuffa fiskarna, vare sig du befinner dig på västkusten eller i norra Norge. Ordentliga EVA handtag och LTS ringar förbereder dig för de riktigt tuffa tagen. Att Penn alltid kunnat havsfiske var vi medvetna om, men nu är vi helt övertygade om att de är bäst på marknaden.

Läs mer: Bästa kastspöt

Havsfiskespö med haspelrulle

Patriot Classic Jig haspelspö

De allra flesta havsfiskespöna på marknaden är utvecklade för multirullar, men för dig som vill havsfiska med haspelrulle finns det också fina alternativ. Här vill vi faktiskt återgå till en av våra tidigare testprodukter och rekommendera Classic Jig haspelspö för havsfiske av Patriot. Oavsett om du är på jakt efter ett havsfiskespö med haspelrulle för att du är nybörjare eller för att du helt enkelt föredrar haspel spelar ingen roll – detta spö kommer göra dig nöjd. Kommer i längderna 198 till 213 centimeter – välj den längd som passar dig och din fiskesituation bäst.

Havsfiskespön för nybörjare

Penn – Squadron II Boat

När du ska ut på havet och fiska för första gången kan det vara skönt att veta att du har ett spö du kan lita på. Inga konstigheter, inga kruseduller, bara ett riktigt bra och lätthanterligt spö som du kan lita på kommer klara av tuffare situationer. När det kommer till högklassiga, kvalitetssäkra och smidiga havsfiskespö finns det ingen tillverkare som slår Penn. Penn har varit ledande på havsfiske marknaden i många år nu och fortsätter att överraska gång på gång. Otroligt nog så håller även deras bästa produkter ett lågt pris (i jämförelse), vilket är fördelaktigt för nybörjaren som kanske inte vill kasta allt för mycket pengar på utrustningen precis i början. Deras klingor håller en högre kvalitet än vad man betalar för och än idag kan vi inte förstå hur detta är möjligt.

Penn Squadron II Boat spinnspö är ett utmärkt första val för havsfiskaren. Klingan i kolfiberblandning tillsammans med ett rullfäste i metall och högklassiga spöringar kommer det här spöet ge dig precis allt det du behöver för din första tur på havet! Ett slitstarkt spö som arbetar mycket väl oavsett väder eller vatten.

Havsfiskespö för barn

Abu Garcia – Ike Dude set

Är det dags för barnen att utvecklas i sitt fiske, att jobba sig vidare uppåt från de klassiska metspöna? Generellt sett är det allra smidigaste kanske att börja med ett välkomponerat och lättanvänt fiskeset när du ska ge dig ut med barnen för första gången. Barnfiskeset innehåller ofta korta men tåliga spön tillsammans med en rulle, ofta inkapslad. Fördelen med att köpa ett set till barnen är att de är lättanvända och därmed enkla att komma igång med, vilket gör att barnens tålamod många gånger sparas och håller längre än ifall de hade behövt stå och trixa med spön och rullar som krånglar. En annan fördel är priset, som ofta är lägre när du köper spö och rulle tillsammans. Det kan vara skönt att inte ha betalat en stor summa pengar ifall det sedan visar sig att ditt intresse inte är lika uppskattat bland barnen.

Abu Garcia är en favorit bland många när det kommer till fiskeset och det är ett sådant vi vill rekommendera. Abu Garcia Ike Dude Set med inkapslad rulle har tagits fram tillsammans med den välkända amerikanske bassfiskaren Mike Laconelli. Spöet är lättkastat och den inkapslade rullen minskar trassel och är mycket enkel att starta sin fiskekarriär med.Söker du ett havsfiskespö för barn så är detta set ett utmärkt val att börja med! 

Mer om havsfiskespön

Havsfiskespön är specifikt konstruerade för att klara av tyngre beten och fiskar som drillas från stora djup. Kanske är havsfiskespön den variant av fiskespö som ställer allra högst krav på kvalitet och tålighet, det är definitivt inte roligt att ha kämpat in en stor fisk från 20 meters djup för att sedan se spöet knäckas i sluttampen. 

Precis som med andra spön så bör man variera sitt val av havsfiskespö utefter vilken typ av havsfiske man ska syssla med. Ju djupare vatten (eller vid mer strömmande vatten) desto starkare spö behöver du ha. Ska du fiska grunt, och landa på en betesvikt runt 200 gram räcker det med ett spö som har en styrka på 6-12 Ibs. För att vara på den säkra sidan kan du såklart lägga dig lite högre. Ska du däremot ner mot djup över 20 meter, kanske rentav uppemot 100 meter så bör du utgå från betydligt kraftigare havsfiskespön såväl som tyngre beten. Minimum styrka för ett sådant spö bör vara 30 Ibs, men vi skulle rekommendera dig att gå ännu högre för att vara beredd för många fler situationer. För tyngre fiske kan du behöva mer utrustning för att se till att fisket blir roligt och bekvämt. Ett bra spöbälte kan underlätta och avlasta såväl armar som rygg. Kan vara ett nödvändigt hjälpmedel vid längre turer där många fiskar ska vevas in.

Ifall du är nybörjare och känner dig osäker på din utrustning rekommenderar vi dig att antingen besöka en lokal fiskebutik eller att följa med på en guidad tur. I fiskebutiker kan du få precis den hjälp du behöver av kunnig och erfaren personal. Nämn vilken typ av fiske du ska ut på och vilken budget du vill ha så kommer de lösa resten. 

Är du däremot sugen på att lära dig genom lite mer praktiska erfarenheter är en guidad tur ett perfekt sätt att få kunskapen på. Guidade turer finns idag på de flesta populära fiskeområdena, vare sig det är kustfiske eller havsfiske du är ute efter. Fördelen med dessa turer är att de ofta erbjuder dig möjligheten att låna utrustning under tiden, vilket är ett ypperligt tillfälle för att testa olika spön och rullar utan att själv behöva lägga ut pengarna. Guiden kommer visa dig hur du ska gå tillväga och besitter med största sannolikhet en enorm kunskap kring vilka redskap som är bäst för vilket fiske. Du kommer med andra ord komma hem som en mer kunnig fiskare såväl teoretiskt som praktiskt!

Vilket är det bästa fiskespöt för havsfiske?

Vilket som är det absolut bästa fiskespöt för havsfiske handlar i regel om att hitta ett fiskespö som fungerar för det område och typ av fisk som du vill fiska. Ovan i artikeln har jag uppdaterade rekommendationer om vilket fiskespö jag rekommenderar för havsfiske.

Vilka fiskar finns i havet?

Det finns väldigt många olika typer av fiskar, men för att lite kort sammanfatta ungefär vilka fiskar som går att fiska i havet rör det sig mycket om abborre, torsk, makrill, berggylta, bleka, gråsej, sill och plattfiskar.

Var havsfiskar man i Norge?

Det finns många olika fiskeställen i Norge som kan vara mycket roliga att åka till och fiska. Bland annat rekommenderar jag Lofoten, Sørøya, Reine och Nusfjord som alla är mycket intressanta att åka till och fiska i. Tänk på att sätta dig in i vad som krävs för att fiska i Norge och vad du får fiska samt om det krävs något tillstånd i det vattnet där du vill fiska.

Leave a Comment