BĂ€sta spinnaren

En bra spinnare ska skapa ljudvÄgor och ljusreflexer. Idag finns det mÄnga versioner att vÀlja mellan. Jag tar reda pÄ vilken spinnare som Àr bÀst.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

PlaceringProduktPassar
1Abu Garcia Droppen 8 g spinnareDig som vill ha en grym spinnare som dessutom Àr lÀtt att kasta
2Myran Wipp 10 g spinnareDig som vill ha en spinnare som inte bara Àr lÀttkastad utan Àven ytterst vÀlfiskande
3Mepps Aglia TW Mino 3 spinnareDig som vill ha en riktigt bra spinnare för just gÀddfiske

Droppen – Abu Garcia

Med denna fiskmagnet behöver du inte vara utan fisk pĂ„ kroken sĂ€rskilt lĂ€nge. Älskad av sportfiskare i generationer Ă€r denna spinnare ett sjĂ€lvklart val för sĂ„vĂ€l gĂ€dda och gös som abborre och Ă€delfiskar.

Kanske vĂ€rldens mest fiskade spinnare – Abu Garcia’s Droppen Ă€r spinnaren som fungerar nĂ€r inget annat gör det. Perfekt lĂ€ttkastat drag som fungerar bra Ă€ven under dĂ„liga förhĂ„llanden. Vi kan omöjligt rekommendera en annan spinnare Ă€n denna, testa sjĂ€lv och se hur fiskarna hugger som aldrig förut!

LĂ€s mer: BĂ€sta fiskedraget

Spinnare för regnbÄge

Aglia Fluo 3 – Mepps

RegnbÄgen Àr en populÀr fisk för fiske med spinnare. Generellt sÄ gillar regnbÄgen mycket gÀlla fÀrger. Röd och orange Àr kanske sÀrskilt populÀra och brukar direkt fÄ regnbÄgen att hugga. NÀr det kommer till spinnare som passar för regnbÄgsfiske Àr det dÀrför framförallt fÀrgen vi gÄr pÄ.

För regnbĂ„gsfiske Ă€r Mepps Aglia Fluo 3 spinnare en riktig favorit. UV-reflekterande fĂ€rger gör att spinnaren fungerar utmĂ€rkt Ă€ven mulna dagar eller vid fiske i mörkare vatten – perfekt för insjöfiske av regnbĂ„ge. Just Fluo 3 spinnaren gĂ„r att köpa i fĂ€rgerna gul, orange, rosa och röd och har en vikt pĂ„ 6.5 gram. VĂ„r personliga favorit Ă€r den orangea spinnaren som vi tycker reflekterar ljuset Ă€nnu lite mer Ă€n de andra. Oavsett om du ska fiska i grunt abborrvatten eller stĂ„r vid en fjĂ€llbĂ€ck kommer Aglia Fluo 3 garanterat att ge fisk.

LĂ€s mer: BĂ€sta wobblern

Spinnare för öring

Minnow Super Vibrax 2 – Blue Fox

Öringen Ă€r en storfavorit bland sportfiskare. Öringfamiljen Ă€r en stor grupp med slĂ€ktingar som havsöring och becköring. För öringfiske Ă€r spinnaren ett utmĂ€rkt redskap som har kammat hem mĂ„nga storfĂ„ngster genom Ă„ren och som dĂ€rför kommit att bli mĂ„nga sportfiskares favorit för detta Ă€ndamĂ„l. Ett tips nĂ€r du fiskar öring Ă€r att reta fisken till hugg med ett bete som sticker ut. Detta eftersom de största öringarna gĂ€rna gömmer sig och kan vara svĂ„ra att komma Ă„t.

NĂ€r det kommer till att vĂ€lja en spinnare som passar bra till öring kan vi starkt rekommendera drag tillverkade av Blue Fox. En sĂ€rskilt vĂ€lfiskad spinnare frĂ„n Blue Fox Ă€r Minnow Super Vibrax 2 spinnaren som Ă„r 2005 vann tĂ€vlingen för bĂ€sta draget för öring i tidningen ERÄ. Minnow Super Vibrax 2 har en fiskformad kropp som skapar en mycket individuell gĂ„ng i vattnet. Den fiskformade kroppen skapar ypperliga vibrationer och blĂ€nker mycket fint i vattnet – perfekta egenskaper hos en bra spinnare.

En egenskap som gör denna spinnaren bÀttre Àn mÄnga andra Àr att kroppen Àr balanserad pÄ ett sÀtt som gör att skeden spinner Àven nÀr draget sjunker i vattnet vilket gör detta drag sÀrskilt bra för sÄvÀl strömmande som stillastÄende vatten. Spinnaren Àr Àven utvecklad pÄ ett sÀtt som gör att du undviker tvinning genom kombinationen av den fiskliknande designen och en osymmetrisk draglÀnk. Du kan vÀlja mellan en betesvikt pÄ fem till tio gram utefter din specifika fiskesituation och spinnaren kommer i elva olika, men lika fÀrgglada kulörer. Med Minnow Super Vibrax 2 kommer du definitivt att fÄnga din nÀsta öring!

LĂ€s mer: BĂ€sta jiggen

Spinnare för abborre

Droppen UV Glow – Abu Garcia

Ska du fiska abborre en varm sommardag Àr en spinnare sÄ gott som det bÀsta draget du kan anvÀnda. Genom att kasta ut spinnaren och sedan lÄta den sjunka mot botten innan du vevar in den med olika hastighet, dock utan spinnstopp, retar du definitivt en eller fler abborrar till hugg.

Den klassiska Droppen, utvecklad av storsÀljaren Abu Garcia Àr ett solklart val för ditt framtida abborrfiske. Detta drag har kammat hem fler abborrar Àn vi kan rÀkna till och Àr en favorit bland de flesta sportfiskare. Den tidigaste Droppen har nu utvecklats till att bli Ànnu mer framgÄngsrik genom att man utvecklat fler fÀrgstarka UV-fÀrger. VÀlj mellan Blue/Orange, Orange/Black eller Orange/Green eller köp flera sÄ att du kan variera!

LĂ€s mer: BĂ€sta skeddraget

Spinnare för röding

Wipp – Myran

Rödingen Àr en sjÀlvisk rackare som trivs bÀst i vatten dÀr det finns minimalt med konkurrens om födan, sÀrskilt vanlig Àr den i kalla sjöar och Àlvar. Bland sportfiskare Àr rödingen kÀnd för att vara svÄrfÄngad och mycket petig. Det största tipset att ge Àr dÀrför att ha gott om tÄlamod och att anvÀnda ett större bete dÄ rödingen gillar att jaga stora byten.

Eftersom rödingen Àr svÄrfiskad och petig kan det vara skönt att ge sig ut med ett vÀlfiskat drag som man kan lita pÄ. HÀr Àr Wipp 10 gram spinnaren frÄn Myran ett mycket bra val. Draget kommer i fÀrgerna Guld, HOP Silver, Koppar och Svart och gÄr att hitta i vikterna fem till tio gram. Fördelarna med denna spinnare Àr att den Àr mycket lÀttfiskad och har lÀttroterande blad som Àven gör den lÀmplig för lÀngre kast, vilket passar bra om du fiskar röding i en stor sjö eller i en strömmande Àlv.

Spinnare för lax

Minnow Super Vibrax 4 – Blue Fox

Laxen Àr kÀnd för att vara en mycket god simmare och laxfiske krÀver dÀrför generellt bra och pÄlitlig utrustning, desto mer viktigt blir detta ifall man Àr pÄ jakt efter de riktigt stora fiskarna.

En pÄlitlig spinnare för ditt nÀsta laxfiske Àr Minnow Super Vibrax 4 spinnaren utvecklad av Blue Fox. KÀnd som en av vÀrldens mest lÄngkastade spinnare som passar utmÀrkt för strömmande vatten dÀr laxen trivs bÀst. Minnow spinnaren har en fiskformad kropp och Àr viktad pÄ ett sÀtt som gör att skeden roterar Àven nÀr betet sjunker i vattnet. Genom en osymmetriskt böjd dragögla undviker du garanterat tvinning, en stor fördel för detta drag. Finns i fyra fÀrgglada kulörer.

Spinnare för gÀdda

Aglia TW Mino 3 – Mepps

GÀddan Àr glupsk och hugger efter det mesta men fungerar sÀrskilt bra att fiska med spinnare. Kom ihÄg att anvÀnda en tafs vid ditt gÀddfiske för att undvika att gÀddans aggressiva hugg och sylvassa tÀnder hugger av linan.

Ska du fiska gÀdda i eller kring vass Àr Mepps Aglia TW Mino 3 spinnaren ett utmÀrkt val. Spinnaren Àr sju centimeter lÄng vilket blir en stor fördel vid sommarfiske av stora och hungriga gÀddor. Aglia TW Mino 3 bestÄr av en fisk och en spinnare vilket Àr sÀrskilt effektivt vid gÀddfiske dÄ utseendet pÄminner om rovfiskens naturliga föda. Spinnaren Àr Àven konstruerad pÄ ett sÀtt sÄ det Àr enkelt att byta sÄvÀl fisk som krok vilket Àr fördelaktigt dÄ det inte Àr helt ovanligt att den ena eller den andra följer med nÀr en sÀrskilt aggressiv gÀdda hugger. Denna konstruktion gör sÄ du slipper köpa ett helt nytt drag ifall olyckan Àr framme och istÀllet enbart kan köpa till en ny fiskimitation eller enkelt knyta pÄ en ny krok. Kombinationen av fisk och krok skapar Àven ett större flimmer i vattnet Àn andra spinnare, vilket blir ett effektivt lockbete för en hungrig gÀdda. Kommer i fÀrgerna HOPP silver/röd och KULP guld/röd.

Spinnare för harr

Loket – Fladen

Harrfiske Àr ofta mer uppskattat Àn fiske av exempelvis röding eftersom harr Àr en mindre petig rovfisk. Vid harrfiske gÀller det att söka efter stimmen dÄ harren Àr en sÀllskapssjuk fisk. Harren Àr Àven sÀrskilt sugen pÄ drag som liknar andra fiskar, en spinnare med en trovÀrdig fiskimitation Àr dÀrför att föredra.

NĂ€r det kommer till att vĂ€lja spinnare för ditt harrfiske vill vi rekommendera Loket 9 gram spinnaren utvecklat av Fladen. Även att tillverkaren Ă€r mindre kĂ€nd Ă€n andra mĂ€rken sĂ„ som Abu Garcia eller Blue Fox sĂ„ Ă€r detta drag ett mycket bra redskap för harrfiske. Kroppen Ă€r fiskformad och har en mycket vĂ€lroterande sked. Med denna spinnare kan du fiska harr i sĂ„vĂ€l sjö som Ă€lv och hav. VĂ€lj mellan ett stort urval av noga utvecklade fĂ€rger som exempelvis Ambulance Orange, Ambulance Body, Perch eller White/red/black spoon.

Spinnare för fjÀllfiske

Aglia Long Rainbow 1 – Repps

Vid fjĂ€llfiske i kraftigt strömmande vatten Ă€r det viktigt med en spinnare som roterar bra Ă€ven vid lĂ„ngsam invevning, annars gör skeden inte sĂ€rskilt stor nytta. För detta Ă€ndamĂ„l Ă€r Aglia Long Rainbow 1 spinnaren av Mepps ett sjĂ€lvklart val. Spinnaren glittrar i regnbĂ„gens fĂ€rger och har en visuell bild som förĂ€ndras mycket snabbt – ett perfekt redskap att anvĂ€nda nĂ€r du vill locka till dig och reta upp nyfikna rovfiskar. Kommer i fĂ€rgerna Guld, HOP silber, koppar och svart och har en vikt pĂ„ 3.5 gram.

Spinnare för gös

Vibra Fluorescent 5 – Blue Fox

Den bÀsta spinnaren för gösfisket kommer Àven den frÄn Blue Fox och heter Vibrax Fluorescent 5 spinnare och Àr mycket vÀlkÀnd bland sportfiskare vÀrlden över. Med en mycket kÀnslig gÄng Àr denna spinnaren lÀtt att fiska dÄ den börja spinna sÄ fort du börjar veva för att sedan blÀnka lÀckert i vattnet. Detta drag Àr utrustat med en unik rotor som effektiv eliminerar tvinning av linan. VÀlj mellan en spinnare pÄ elva till femton gram beroende pÄ din specifika fiskesituation. Spinnaren kommer i fyra olika fÀrger.

Mer tips om spinnare och spinnfiske

Spinnfiske gÄr kort och gott ut pÄ att kasta ut ett bete för att sedan veva in det sÄ att det rör sig pÄ ett lockande sÀtt som fÄr fisken att hugga. Spinnfiske gÄr att utföra i de flesta vatten och Àr sÀrskilt lÀmpligt vid fiske av rovfiskar, sÀrskilt vanligt Àr det nÀr man fiskar efter gÀdda.

Är du nybörjare nĂ€r det kommer till spinnfiske finns det en del att tĂ€nka pĂ„, exempelvis att vĂ€lja redskap som fungerar vĂ€l ihop. Om du vill se till att fĂ„ expertrĂ„d kan du med fördel besöka en lokal fiskebutik och förklara vad du Ă€r ute efter och se till att du fĂ„r de redskap du behöver för en budget som passar dig. Ett tips Ă€r att vĂ€lja ut ett fĂ„tal beten som du provfiskar och lĂ€r kĂ€nna. Även om det kan verka tilltalande att köpa pĂ„ sig en stor mĂ€ngd utrustning Ă€r det viktigare att kunna anvĂ€nda de man har, det Ă€r Ă€ven sĂ„ man lĂ€r sig att förstĂ„ vilka fiskar som gillar vilka drag och hur du bĂ€st ska anvĂ€nda dig av dem. Övning ger fĂ€rdighet!

Vad utgör en bra spinnare?

En spinnare Àr ett typ av fiskedrag som Àr konstruerat pÄ ett sÀtt som ska fÄ draget att skapa och skicka ut ljudvÄgor och ljusreflexer i vattnet. Draget bestÄr av en kropp och en eller flera skedar. Skedens uppgift Àr att rotera runt kroppen nÀr draget dras genom vattnet. Det Àr dessa rotationer som skapar ljudvÄgorna som av rovfisken uppfattas som en flyende fisk.

Generellt har spinnare anvÀnts frÀmst inom insjöfiske och dÄ speciellt för fiske av abborre, gÀdda och gös. Spinnare Àr dock mÄngsidiga drag som Àven passar bra för kustfiske och fiske i livliga och strömmande Äar. MÄnga sportfiskare har anvÀnt spinnare med goda resultat i sitt fjÀllfiske efter fiskar som harr och öring.

Spinnare Àr utmÀrkta drag för mÄnga olika sorters fiskar men det finns en del saker att tÀnka pÄ. Eftersom skeden roterar runt kroppen Àr det vanligt att tvinning uppstÄr nÀr man fiskar med spinnare. Tvinning innebÀr att fiskelinan har vridit sig och börjar trassla. Det finns dock flera saker man kan göra för att undvika att linan tvinnar sig. Vissa spinnare Àr specialdesignade och Àr utrustade med ett huvud vars uppgift Àr att förhindra tvinning. Ifall man fiskar med spinnare utan huvud kan man Àven anvÀnda beteslÄs eller tafs som bÄda hjÀlper till att undvika tvinning.

Vad utgör dĂ„ en bra spinnare? Vi skulle sĂ€ga ett drag som hĂ„ller lĂ€nge. Olika drag fungerar olika bra beroende pĂ„ situation, det Ă€r dĂ€rför svĂ„rt att sĂ€ga att ett drag Ă€r generellt bra. Det finns dock vissa utvecklare vars drag har fĂ„ngat fler fiskar Ă€n nĂ„gra andra och dessa Ă€r förknippade med utmĂ€rkt design, hög kvalitĂ© och mĂ„nga Ă„rs erfarenhet. Exempel pĂ„ dessa Ă€r Blue Fox, Abu Garcia och Mepps – vĂ€lfiskade och mycket uppskattade drag av sportfiskare vĂ€rlden över.

Vilken spinnare för fiske?

Vilken spinnare som Àr bÀst för fiske beror inte bara pÄ vem du frÄgar utan Àven ocksÄ vilket fiske som du vill göra pÄ vilken fisk. Artikeln ovan handlar just om det Àmnet, dÀr jag besvarar pÄ mÄnga relevanta frÄgor och rekommenderar den spinnaren som jag anser vara absolut bÀst just nu.

BÀsta spinnaren för abborre?

Abborre Àr en relativt liten fisk, oftast. DÀrför rekommenderar jag att inte vÀlja en för robust spinnare som istÀllet skrÀmmer ivÀg fisken. Exempel pÄ bra spinnare för abborre finns i artikeln ovan.

Vilken spinnare passar regnbÄge?

I artikeln ovan finns en rubrik avsedd för just vilken spinnare som bÀst passar regnbÄgen. I korta drag gillar regnbÄgen mycket fÀrger, och dÀrför rekommenderar jag en spinnare i mycket bra fÀrger. Exempel pÄ bra spinnare för regnbÄge finns i artikeln ovan.

3 thoughts on “BĂ€sta spinnaren”

  1. gillar inte droppen pga vilken super speed man mÄste ha för att den skall spinna, medans blue fox, vibrax kan nÀstan stÄ stilla och ÀndÄ spinna

    Reply

Leave a Comment