BĂ€sta flugfiskeset

NÀr du kommer igÄng med flugfiske kan det vara svÄrt att veta vad som behövs. LÀs min genomgÄng av flugset!

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Maxximus ST-flugset

Emilio pÄ Friluftaren

Bra allroundset
Anpassat för nybörjare
FörmÄnligt pris

Maxximus ST-flugset

Det bÀsta allroundsetet pÄ marknaden som passar utmÀrkt för sÄvÀl nybörjaren som den mer erfarne flugfiskaren. Det lÀttkastade spöt och den trasselfria linan gör att detta set passar mycket bra nÀr man vill fokusera pÄ att lÀra sig rÀtt teknik. Mycket bra pris.

5

Flugfisket blir bara mer och mer populÀrt idag och fiskarterna som fiskas med fluga blir samtidigt bara fler och fler. Idag Àr flugfiske en populÀr metod för att fiska sÄvÀl regnbÄge, öring och gÀdda som den klassiska laxen. Det Àr en perfekt fisketeknik för dig som söker lite mer aktivitet och som vill utvecklas med ditt fiske dÄ kast med fluga stÀller en del krav som inte följer med vid vanligt spinnfiske.

KĂ€nner du, precis som mĂ„nga andra, att det Ă€r dags att testa pĂ„ flugfiske men vet inte vart i djungeln du ska börja göra din inköp? DĂ„ Ă€r ett bra och förmĂ„nligt flugfiskeset den perfekta lösningen för dig! Initialt kan termen “flugfiskeset” kanske klinga negativt i mĂ„nga fiskares öron. Kanske har du haft en dĂ„lig erfarenhet av tidigare paket-köp eller tycker bara att det lĂ„ter som nĂ„got slags budgetköp dĂ€r du fĂ„r sĂ€mre kvalitet för pengarna? NĂ€r det kommer till flugfiskeset Ă€r det dock ofta annorlunda och seten Ă€r allt som oftast riktigt bra komponerade och underlĂ€ttar enormt för dig som vill komma igĂ„ng snabbt och enkelt.

Ett flugfiskeset innehĂ„ller i princip alltid en kombination av ett flugspö, en flugrulle och en fluglina. Flugfiskeset finns idag i en mĂ€ngd olika prisklasser och för olika anvĂ€ndningsomrĂ„den. Idag spelar det ingen roll ifall du Ă€r nybörjare och ska fiska i en mindre Ă„ eller sjö, eller ifall du ska ut till större Ă€lvar och fiska lax – det kommer högst troligtvis finnas ett fĂ€rdigt set för dig att köpa! Det finns dock nĂ„gra saker som kan vara bra att tĂ€nka pĂ„ innan du börjar leta efter flugfiskesetet för dig.

Den viktigaste aspekten att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer ett flugfiskeset Àr vilket flugspö det innehÄller. Som nybörjare kan det exempelvis passa sig bÀst att köpa ett set som innehÄller ett lÄngsammare och mjukare spö Àn ett som Àr mer styvt. Detta vet du genom att kolla pÄ vilken klass spöet tillhör. Ju högre klass, desto styvare spö.

En annan aspekt som jag tycker Àr viktig att tÀnka pÄ Àr hur pass mycket du planerar att anvÀnda ditt flugset i framtiden. Om tanken Àr att utvecklas i ditt fiske och börja fiska riktigt stora fiskar kan det lÀmpa sig att köpa ett flugfiskeset med ett spö i en lite högre klass snarare Àn att köpa ett av de allra mjukaste spöna. Detta för att du inte ska vÀxa ur ditt flugfiskeset alldeles för snabbt, vilket jag tycker Àr lite slöseri med pengar. Klass 5-6 rÀknas oftast som allroundspö och kommer passa fint Àven för dig som Àr helt ovan.

I denna guide har jag tagit en titt pÄ nÄgra olika flugfiskeset inom sÄvÀl olika prisklasser som för olika nivÄer av flugfiske. IstÀllet för att köpa alla de olika delarna för sig kan dessa flugfiskeset fungera som en smidig och ekonomisk lösning för dig, oavsett hur mycket du har kastat med fluga innan.

Det bÀsta flugfiskesetet just nu Àr enligt oss Maxximus ST-flugset. Maxximus flugfiskeset Àr ett bra allround-set som passar bra för den som flugfiskat ett tag men som Àven nybörjaren kan hantera utan problem. Spöet Àr 270 cm lÄngt och fyrdelat och Àr mycket lÀttkastat. Spöet kommer Àven med en flytande lina som Àr utvecklad för att minimera trassel vilket Àr lÀmpligt för nybörjare som Ànnu inte lÀrt sig tekniken.

Linan Àr Àven tvÄfÀrgad för att underlÀtta kastningen för fiskaren samtidigt som den mörkgröna Àndan inte skrÀmmer bort fiskarna. Detta flugfiskeset Àr perfekt för nybörjaren som planerar att komma igÄng och hÄlla uppe sitt flugfiske. Detta flugfiskeset kommer du inte vÀxa ur sÄ snart du lÀrt dig tekniken tack vare att spöet hÄller en aningen högre stumhet och dÀrför Àven passar den med lite mer erfarenhet.

InnehÄllsförteckning

LÀs mer: BÀsta flugspöt

Andra flugfiskeset

Om du av nÄgon anledning inte tycker att Maxximus flugfiskeset Àr för dig sÄ kommer hÀr tips pÄ flugfiskeset i andra prisklasser och för fler anvÀndningsomrÄden.

Daiwa D Trout Fly flugset

Daiwa D Trout Fly flugset Àr ett högklassigt flygset som jag starkt rekommenderar för dig som vill ta flugfisket till nÀsta nivÄ eller Àven nybörjaren som vill komma igÄng med en riktigt ska utrustning.

Det finns i flera olika storlekar och vikter. Som regel rekommenderar jag lite mindre för nybörjare och lite tyngre för dig som Àr van. LÀs mer i produktbeskrivningen för mer information om vilken vikt som kommer att passa dig bÀst.

LÀs mer: BÀsta fiskespöt

Eumer Iisi GĂ€dda klass 9 flugset

Är du istĂ€llet ute efter ett lite styvare och snabbare flugspö har Eumer Iisi Ă€ven utvecklat ett flugfiskeset som passar sig perfekt för det tyngre flugfisket, sĂ€rskilt utformat för dig som vill kasta efter gĂ€dda. Eumer Iisi GĂ€dda klass 9 flugset Ă€r tillskillnad frĂ„n det ovannĂ€mnda setet utformat för att passa större flugor och tyngre linor. Idag Ă€r det mycket populĂ€rt att flugfiska efter gĂ€dda i Skandinavien och som ett resultat har allt fler tillverkare börjat utveckla flugfiskespön speciellt för gĂ€ddfiske. GĂ€ddspön brukar dĂ„ oftast ligga i klass 8-9 för att klara av de lite större flugorna. Är det gĂ€dda, eller annan större rovfisk du Ă€r ute efter rekommenderar jag detta set frĂ„n Eumer!

LÀs mer: BÀsta spinnspöt

Fladen Warbird Fly flugset

Ytterligare ett mycket bra allround flugfiskeset Àr skapat av Fladen och passar mycket bra för dig som söker ett set som du kan vÀxa in i och fortsÀtta anvÀnda för en tid framöver. Warbird Fly flugset av Fladen innehÄller ett 270 cm lÄngt tredelat flugspö som Àr lÀtthanterat Àven för nybörjaren. Spöet kommer med en sÄ kallad flytande Weight Forward lina.

En Weight Forward lina innebÀr en fluglina som Àr konstruerad sÄ att den största tyngden ligger fram, vilket regleras av en sÄ kallad klump. NÀr vikten ligger fram innebÀr det att spöt laddar snabbare och krÀver mindre rörelser vid utkastning. En WF lina underlÀttar utkastet för den som Ànnu inte fÄtt till tekniken. Vidare innehÄller setet Àven en lÀtt rulle med vÀlfungerande broms, alltihop för ett mycket förmÄnligt pris i stil med Fladens vÀlkÀnda pris-kvalitetsförhÄllande.

Mer om flugfiskeset

Ett flugfiskeset Àr det perfekta startpaketet för dig som vill starta din flugfiskekarriÀr pÄ ett smidigt och ekonomiskt sÀtt. Flugfiskespön kommer idag i alla möjliga olika prisklasser och kan i princip kosta hur mycket som helst.

Köper du istÀllet ett flugfiskeset kan jag garantera att du sparar mÄnga hundralappar oavsett om du köper ett lite dyrare eller ett billigt flugfiskeset. Seten jag rekommenderat ovan skiljer sig lite i pris men klassas samtliga som billiga flugfiskeset. Det lÀgre priset betyder dock inte att kvaliteten Àr sÀmre, snarare anser jag att dessa flugfiskeset hÄller en mycket hög nivÄ vilket Àr anledningen till att jag rekommenderar dem.

Under britternas storhetstid var flugfiske den sportfisketeknik som anvÀndes allra flitigast. Som ett resultat ansÄgs flugfisket vara en sport för gentlemÀn med en stor passion och stort detaljsinne för sporten. Idag har flugfisket utvecklats och mottagits som en fisketeknik hos allt fler mÀnniskor. I Skandinavien har flugfisket sett en oerhörd ökning och har idag mÄnga fler anvÀndningsomrÄden Àn tidigare. Idag kastar man med fluga bÄde frÄn land i strömmande vatten som frÄn bÄt och lÀngs med kusten och fiskearterna som man fiskar efter har ocksÄ utvecklats till att inkludera mÄnga fler. Framförallt gÀdda har sett ett uppsving nÀr det kommer till flugfiske i Skandinavien.

Flugfiske skiljer sig en hel del frÄn spinnfisket nÀr det kommer till teknik och utrustning vilket Àr en av anledningarna till att flugfisket upplevs som komplicerat av mÄnga. LÀr du dig de grundlÀggande teknikerna sÄ kommer du inse att flugfisket absolut stÀller högre krav pÄ dig som fiskare, men du kommer ocksÄ inse charmen i att bemÀstra sporten som för mÄnga Àr svÄrslagen!

Den frÀmsta skillnaden mellan vanligt spinnfiske och flugfiske handlar om tyngdpunkten. I spinnfiske utgörs tyngden av betet medan tyngden sitter i linan nÀr det kommer till flugfiske. Dessa olikheter innebÀr att kast vid spinnfiske ser helt annorlunda ut frÄn kast med fluga. De olika tyngdpunkterna stÀller Àven helt andra krav pÄ utrustning vilket Àr varför flugfiskespön Àr helt annorlunda frÄn traditionella spinnspön.

Om du Àr intresserad av att börja flugfiska men kÀnner dig osÀker pÄ teknik och utrustning rekommenderar jag dig att du tar en flugfiske kurs för att lÀttare komma igÄng. Flugfiske Àr svÄrt att börja med pÄ egen hand sÄ om du inte har en mer erfaren flugfiskare i din nÀrhet Àr en kurs ett ypperligt sÀtt att fÄ hjÀlp. Ta kontakt med din lokala fiskebutik eller sök efter kurser pÄ nÀtet för att se kursplatser och tillfÀllen som passar för dig.

Vilket flugfiskeset passar barn?

Generellt sĂ€tt fungerar de flesta flugfiskeset barn, beroende pĂ„ lĂ€ngd. Är barnet under 150 cm kan det vara bra att vĂ€lja ett set dĂ€r spöt i alla fall inte Ă€r större Ă€n 9 fot, men ett Ă€nnu mindre kan vara en fördel om tanken Ă€r att barnet ska kasta sjĂ€lv.

Är flugfiskeset bra?

Ja, ett flugfiskeset Àr ett riktigt bra sÀtt för dig att komma igÄng att flugfiska pÄ. Det gör det enklare pÄ det sÀttet att du inte behöver sÀtta dig in i vilket spö som passar till vad utan att du kan köpa ett set och snabbt komma igÄng, och eventuellt uppgradera i framtiden om du fastnar för det. Enligt mig Àr flugfiskeset eller flugset ett riktigt bra sÀtt att komma igÄng med flugfisket pÄ.

Finns det olika typer av flugset?

Ja, fram för allt Àr det vilket spö som följer med som skiljer sig. Skulle jag komma igÄng med flugfiske idag hade jag valt ett kit med ett spö i lagom storlek. Ska du fiska frÄn en lÄng kust kan det vara bra att hitta ett flugset som innehÄller ett lÀngre spö. Annars fungerar det mesta.

Leave a Comment