Bästa trollingspöt

Trollingfiske ställer krav på tålighet i din utrustning. Jag jämför olika trollingspö och tipsar om det bästa trollingspöt 2020.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Happy Angler.

Patriot Corestick Nixie trollingspö

Emilio på Friluftaren

Passar som allroundspö
Hög styrka
Stabil ryggrad

Patriot Corestick Nixie trollingspö

Bra balans mellan känslighet och styrka. Med sin helaktion och stabila spöringar utrustar detta spö dig även för de större fiskarna.

5

Trollingfiske innebär att man drar ett eller flera fiskedrag efter en båt. Som fiskemetod skiljer sig trollingfisket åt från person till person då nivån helt beror på hur stor båt och hur många fiskespön du använder. Trollingfiske kan därmed snabbt utvecklas till en oerhört kostsam materialsport där det viktigaste blir att utrusta sig med det största och det bästa. För mig har fiske dock aldrig handlat enbart om att ha den bästa och nyaste utrustningen med det coolaste namnet.

Jag tror istället på hög kvalitet och ett pris som gör utrustningen tillgänglig för fler. Med det sagt, så ställer trollingfiske högre krav på tålighet och kvalitet än vad traditionellt spinnfiske gör, för att inte tala om att du behöver ha tillgång till en båt. Beroende på vilken nivå du vill lägga dig på i ditt trollingfiske så kommer du behöva olika slags utrustning. I denna guide tipsar jag om den vanligaste typen av trollingspö avsedda för lättare till medeltungt trollingfiske.

Innan jag går in på de trollingspön som jag tycker är bäst för det avseendet just nu så skulle jag vilja börja med att gå in lite närmare på vad som utgör ett bra trollingspö.

Som nämnt ovan så ställer trollingfiske stora krav på kvaliteten och tåligheten hos din utrustning. De höga kraven beror delvis på att betet släpas efter en båt men handlar även om att trolling ofta innebär drillning av stridslystna och ibland mycket stora fiskar. För att möta dessa krav bör ett hållbart trollingspö därför vara relativt styvt och utrustat med fler spöringar än ett vanligt spinnspö. Kastegenskaperna på trollingspöt är helt oviktiga eftersom du inte kommer använda ditt spö till att kasta, snarare ligger vikten vid hur mycket vikt spöt klarar av och vilken aktion det har.

När det kommer till längd på ditt trollingspö skulle jag säga att det är en smaksak. Kortare spön är såklart lättare att hantera medan längre spön ger en roligare drillning tack vare den större spöböjning. En vanlig längd på ett trollingspö ligger ofta mellan 7-9 fot. Ska du fiska med flera spön samtidigt rekommenderar jag att spöna håller samma längd då det underlättar fisket. Fiskar du vanligtvis med haspelrulle kan du självklart göra det när du trollar också, men som en regler används oftast multirulle.

När jag tittar efter ett bra trollingspö är det således dessa egenskaper som jag utgår från. Vilket som är det bästa spöt för trollingfiske beror dock självklart även på vilket fiske du ska utföra, inget spö passar för alla situationer. Utgå därför från det fiske du ämnar utföra när du väljer ditt trollingspö.

För allmänt trollingfiske, det vill säga trollingfiske på en lägre nivå där man inte söker efter de allra största fiskarna, är vår personliga favorit Corestick Nixie trollingspö från Patriot. Patriot Corestick Nixie har en E-Glass klinga som trots sin känslighet är mycket stark. Spöt på 7 fot 20-55 lbs har på senaste tiden blivit en riktig storsäljare för trollingfiskare i Norden. Den Finska designen innebär garanterad tålighet och med detta spö behöver du inte vara rädd för att ta dig an de större rovfiskarna.

Spöt är utrustat med helaktion och har mycket stadiga spöringar i rostfritt stål som tillsammans skapar ett spö med en bra ryggrad. Passar utmärkt för allround fisket som är lätt till medeltungt, är således ett mycket bra trollingspö för såväl nybörjaren som den mer inbitne trollaren. Hög kvalitet, god ergonomi och tålig design och allt för ett otroligt rimligt pris gör att detta spö enkelt kammar hem förstaplatsen hos oss. Med Corestick Nixie kommer du snabbt inse varför så många föredrar trollingfiske!

Läs mer: Bästa spinnspöt

Andra trollingspön

Här kommer fler förslag på utmärkta och prisvärda trollingspö ifall Patriot Corestick Nixie inte föll dig i smaken.

Okuma Magda Finn trollingspö

Ett aningen svagare spö som inte passar sig för riktigt lika tungt spinnfiske som Corestick Nixie kommer från Okuma och har fått namnet Magda Finn. Magda Finn är 7ft långt och har en styrka på 15-30lbs vilket gör att det passar bra för allmänt och lättare trollingfiske. Detta spö har många intressanta egenskaper.

Särskilt framtaget för Nordisk trolling är spöt utvecklat med klingan av lätt glasfiber som håller en mycket hög kvalitet och låg vikt. Detta ger ett lätt spö med stark kraft vilket leder till en mycket skön känsla vid drillning! Spöringarna är gjorda i rostfritt stål och är tillsammans med rullfästet mycket högkvalitativa och skapar ett spö som är tåligt och hållbart.

Kommer dessutom i en snygg blå och vit design inspirerad av den Finska flaggan. Är du på jakt efter ett tåligt och hållbart trollingspö för lättare trollingfiske är detta ett utmärkt alternativ för dig. Stor bonus får det även för dess otroligt förmånliga pris som inte alls vittnar om dess höga kvalitet.

Läs mer: Bästa haspelrullen

Daiwa Jupiter Pro trollingspö

En annan favorit som också är särskilt utformat för att passa våra Skandinaviska vatten är Jupiter Pro Trollingspöt från Daiwa. Ska du trolla efter lax, havsöring, gös eller gädda behöver du ett trollingspö med en rejäl ryggrad som klarar tyngre drillning och då är Jupiter Pro för dig. 7ft långt och inom 12-25 lbs klassen är detta spö ett passande alternativ för all form av trolling men gör sig särskilt bra för det lite tyngre fisket.

Med egenskaper som en starkt Composite Carbon-klinga, Fuji Gimbal-bakhandtag och rostfria spöringar har detta spö en kraftig ryggrad. Tack vare den känsliga toppen registrerar du snabbt hugg och kan enkelt vara på alerten så att inget napp går förlorat. Daiwa Jupiter Pro är en självklar favorit bland många trollingfiskare i Norden och jag förstår varför. Oavsett om du är ny trollare eller har en längre erfarenhet av trollingfisket är detta trollingspö både lätt och roligt att använda. Precis som med de andra trollingspöna jag rekommenderar håller även detta spö en mycket bra balans mellan kvalitet- och pris vilket garanterar att du oavsett budget kan skaffa dig riktigt bra redskap!

Läs mer: Bästa fiskedraget

Daiwa Accudepth Trollingspö

Daiwa har gjort sig kända för sin innovativa och hållbara design i år. Återigen bevisar de hur bekvämlighet, tålighet och kraft kan gå hand i hand i en snygg design genom sitt Accudepth Trollingspö. Accudepth trollingspöt har en solklar plats på vår lista främst för hur skönt det är att använda! Jag anser nämligen att ett spö även behöver vara skönt att använda, oavsett hur starkt eller tåligt det är. Detta blir såklart mindre viktigt ifall du använder spöhållare. Accudepth är ett trollingspö särskilt utformat för att klara av trollingfiske i både sjö och hav.

Med kraftiga klingor och en responsiv aktion har detta spö en perfekt balans mellan kraft och känslighet. Accudepth är dessutom utrustat med en indikatortopp som underlättar för snabb och enkel registrering av hugg. Spöt är 8 ft långt och tillhör klass 12-20 lbs. Det specialutformade framhandtaget ger mycket bra grepp samtidigt som det ger en bra komfort. Spöt är skönt att hålla i och det är enkelt att behålla ett bra grepp även vid tyngre drillning. Priset är otroligt förmånligt för de egenskaper som du får med detta spö. Ett bra alternativ för dig som vill vara rustad för såväl havs- som sjöfisket och som lägger lite större vikt vid komfort och skön design.

Samtliga av de trollingspön jag har rekommenderat ovan är såväl högkvalitativa som hållbara och samtliga är tillgängliga för mycket bra priser. När det kommer till vilket av dem som passar bäst för just dig och ditt trollingfiske skulle jag säga att det beror på vilken nivå du lägger dig på. Det vill säga, vart ska du fiska, med vilken typ av båt och efter vilken fisk?

Mer om trollingspön

När det kommer till att välja ett trollingspö tycker jag att det är viktigt att du går på kvalitet och tålighet, det vill säga hur bra ryggrad spöt har. Det är dock stor skillnad på om du ska fiska efter mindre fiskar från en liten motorbåt till om du ska drilla efter större bjässar ute på havet. Vill du försäkra dig om att du är redo för flera olika situationer rekommenderar jag dig att köpa ett allround spö exempelvis som Patriots Corestick Nixie. Med Corestick Nixie är du garanterat rustad för det lättare trollingfisket men möter inga oväntade hinder ifall de större fiskarna skulle dyka upp.

Ett sista men ack så viktigt tips som jag vill skicka med till alla trollare där ute är att inte glömma farten på båten. I många fall lägger vi fiskare stor vikt vid redskapen vi använder och vänder oss i första hand till fiskebutiken när någonting har gått fel eller inte fungerar som det ska. När det kommer till trollingfiske kan det dock ofta handla om att du har kört i fel fart och jag rekommenderar dig därför att antingen öka eller sänka farten innan du ger dig ut på jakt efter ett nytt trollingspö eller nya beten.

Vilket trollingspö för gös?

Trolling är bland de mest populära metoderna att fiska gös på. Tänk på att en gös kan vara stor, är du ute efter större gös skulle jag verkligen jämföra lite och välja ett fiskespö som ser lite mer robust ut, du kan läsa i projektbeskrivningen vad fiskespöt är till för. Att välja ett mindre spö till för abborre kanske inte blir en jättebra upplevelse för dig och din fisketur.

Bästa trollingspöt för gädda?

Precis som för andra större fiskar kan det vara smart att välja ett trollingspö som ser lite mer robust ut och som inte är det minsta du kan hitta, detta eftersom att gäddor inte bara kan vara stora utan också väldigt starka. Spöt måste kunna stå ut med denna kraften.

Vilket trollingspö är bäst för haspel?

Det allra flesta trollingspön kommer att fungera bra till en haspelrulle, tänk däremot på att det kan finnas fördelar med en multirulle, så som till exempel att de ofta kan vara starkare i vev-mekaniken. Passande om du är ute efter större fiskar.

Leave a Comment