BĂ€sta havsfiskerullen

En stark och tÄlig rulle Àr viktigt för lyckat havsfiske. FrÄgan Àr vilken rulle som Àr bÀst för dig. LÀs min guide sÄ har du snart svaret.

Artikeln innehÄller betalda samarbeten med Happy Angler.

Penn – Conflict II haspelrulle

Emilio pÄ Friluftaren

Mycket lÀtt vikt
Stark kolfiber broms
Kan hantera superlinor

Penn – Conflict II haspelrulle

Har kallats en lĂ€ttviktare med tungviktsambitioner – och det med all rĂ€tt. Denna monsterrulle Ă€r varje havsfiskares dröm, med en otroligt lĂ€tt vikt Ă€r den konstruerad pĂ„ ett genomtĂ€nkt och hĂ„llbart sĂ€tt. Perfekt för tunga hugg och starkt motstĂ„nd!

5

Om du frĂ„gar oss vilken som Ă€r den bĂ€sta havsfiskerullen pĂ„ marknaden 2020 sĂ„ svarar vi snabbt och unisont – Conflict II Haspelrulle tillverkad av Penn. 

Vi vet att vi har nĂ€mnt det innan, men fĂ„ utvecklare nĂ„r upp till samma nivĂ„ som Penn nĂ€r det kommer till utrustning som lĂ€mpar sig för havsfisket. Med innovativa lösningar, oklanderlig design och ett alldeles för förmĂ„nligt pris Ă€r det svĂ„rt att inte prisa Penn’s produkter till skyarna. 

Nya Conflict II Haspelrulle Ă€r ett riktigt monster i sann Penn anda. LĂ„t inte den lĂ€tta vikten lura dig, detta Ă€r en riktigt tungviktare skapad för att hantera de riktigt tuffa figtherna lĂ„ngt ute pĂ„ det djupa havet. Rotorn Ă€r byggd enligt Rigid Resin RR30 principen och Ă€r lĂ€tt men otroligt stark och balanserad. Bromsen Ă€r av modellen HT-100 och Ă€r gjord av kolfiber vilket ger den en bra styrka. Kanske allra bĂ€st Ă€r aluminiumspolen som inte ens de halaste superlinorna slirar mot, utvecklad för att tĂ„la saltvatten och riktigt tunga hugg. Detta Ă€r en rulle som har vad som krĂ€vs och som ser till att ingenting med ditt fiske lĂ€mnas Ă„t slumpen. Ska du investera i en ny rulle för din nĂ€sta havsfisketur anser vi att det inte finns nĂ„gonting att tveka pĂ„ – kör pĂ„ Conflict II haspelrullen och njut av hur du vevar hem nĂ€sta storfĂ„ngst.

LĂ€s mer: BĂ€sta multirullen

VĂ€nstervevad havsfiskerulle

Millionaire CT SV – Daiwa

Smarta utvecklare av fiskerullar designar sina rullar sĂ„ de Ă€r bĂ„de vĂ€nster- och högervevade. Rullar som gĂ„r att anpassa efter dina önskemĂ„l Ă€r dock inte alltid lĂ€tta att hitta och ibland finns det ett överskott av högervevade rullar pĂ„ marknaden.  

Är du specifikt pĂ„ jakt efter en vĂ€nstervevad havsfiskerulle behöver du dock inte leta lĂ€ngre Ă€n till Daiwa’s Millionaire CT SV-multirulle. CT stĂ„r hĂ€r för Compact & Tough som symboliserar rullens lĂ€tthet och kompakthet tillsammans med dess hĂ„llbarhet. Med denna rulle kombineras lĂ„gprofilrullarnas lĂ€tthet med ergonomin frĂ„n en rundprofilrulle. 

Huset Àr gjort av mycket hÄllbart aluminium och rullen Àr försedd med en Magforce Air-broms som du kan lita pÄ. TvÄ extra plus fÄr rullen för dess utomordentliga grepp tack vare 80mm swept-veven samt för SV-spolen. SV Àr en innovation frÄn Daiwa som stÄr för Stressfree and Versatile, en utveckling som lett till ett avsevÀrt mycket enklare kastande. Spolen Àr nÀmigen utvecklad sÄ att den bromsar av sig sjÀlv nÀr betet nÄr vattnet, skönt och effektivt.

LĂ€s mer: BĂ€sta haspelrullen

Havsfiskerulle med rÀkneverk

En havsfiskerulle med rÀkneverk kan vara ett nödvÀndigt verktyg om du ska fiska i frivattnet och söker efter stimmfiskar. Med rÀkneverket vet du exakt vilket djup du befinner dig pÄ och hur mycket lina som Àr ute. PÄ sÄ sÀtt kan du titta pÄ rÀkneverket nÀr du fÄr hugg, drilla fisken för att sedan slÀppa ner till djupet dÀr fisken tog.

Idag Àr det mÄnga som söker efter havsfiskerullar med rÀkneverk i meter trots att den vanligaste typen pÄ marknaden mÀter i fot. Anledningen att havsfiskerullar med rÀkneverk som mÀter i fot Àr vanligare Àr för att rullar som mÀter i fot Àr absolut vanligast globalt sett, och dÄ de flesta tillverkarna producerar för en global marknad blir den mindre marknaden för meterrÀknande rullar bortglömd. Det Àr dock ingen nackdel att anvÀnda en rulle som mÀter i fot. Trots att det kan kÀnnas krÄngligt med fot sÄ Àr dessa rullar mycket mer noggranna och exakta.

Vi har tittat nÀrmare pÄ tvÄ rullar, en med rÀkneverk i meter och en i fot. BÄda rullarna Àr tillverkade av Abu Garcia och tillhör Ambassadeur-serien.

Abu Garcia – Ambassadeur 7000i Trolling LC multirulle

Abu Garcia – Ambassadeur 7000i Trolling LC multirulle (rĂ€kneverk i meter) Ă€r utvecklad för riktigt hĂ„rt och slitsamt arbete. Starkare, bĂ€ttre och uthĂ„lligare Ă€n nĂ„gonsin kommer denna högervevade multirulle med en tuff Teflon Multidisc-broms som du kan lita pĂ„.

Abu Garcia – Ambassadeur 7000i Syncro LC multirulle

Abu Garcia – Ambassadeur 7000i Syncro LC multirulle (rĂ€kneverk i fot) Ă€r Ambassadeur 7000i LC multirullens lite elakare syskon sĂ€rskilt utmĂ€rkt för havsfiske. Abu Garcia’s 7000-serie Ă€r perfekt för det tyngre fisket och fungerar utmĂ€rkt för havsfiske. Tungviktarna vinns enkelt hem tack vare Linecounter-rullen med Carbon Matrix-slirbromsen som har 4 justerbara bromsvikter. Vidare Ă€r bromssystemet av modellen Syncro vilket innebĂ€r att du kan minska bromskraften med hela 50% genom att föra veven ett tredjedels varv bakĂ„t. En perfekt funktion nĂ€r du vill fĂ„ betet att sjunka snabbt exempelvis nĂ€r du anvĂ€nder djuprigg. Det mekaniska rĂ€kneverket Ă€r i fot och visar hur mycket lina som Ă€r ute samt pĂ„ vilket djup den simmar.

Elektrisk havsfiskerulle

Tanacom – Daiwa

Är du pĂ„ jakt efter en elektrisk havsfiske rulle Ă€r det Daiwa’s Tanacom elrulle du ska satsa pĂ„. Med automatisk uppvevning och jiggningsfunktion samt djupminne blir den snabbt varje djuphavsfiskares bĂ€sta vĂ€n. Följande egenskaper gör den till ett riktigt bra elektriskt alternativ inför nĂ€sta djuphavsfiske:

  • PĂ„litligt aluminiumhus
  • Stark aluminiumspole
  • Digital LCD-skĂ€rm
  • LinrĂ€knare (i meter)
  • HjĂ€lpsamt djupminne
  • Stopp- och jiggningsfunktioner
  • 2,5 meter strömkabel
  • Max. power 30A / 360 W
  • SpĂ€nning 12-16,8 V

Mer om havsfiskerullar

NĂ€r du Ă€r ute till havs och fiskar efter stora fiskar behöver du en kraftigare rulle Ă€n vanligt. Eftersom djuphavsfiske innebĂ€r större djup Ă€n vad du vanligtvis fiskar pĂ„ vid ditt insjöfiske behöver du Ă€ven en rulle som rymmer mycket lina. Förutom dessa tvĂ„ aspekter finns det en hel del övriga egenskaper hos en rulle som avgör om den passar just dig och din fiskesituation. Bör du exempelvis ha en linspridare? Ska rullen vara elektrisk, och föredrar du en rulle med rĂ€kneverk eller utan? Du bör Ă€ven fundera pĂ„ om du vill anvĂ€nda en haspelrulle eller den mer vanliga multirullen. Rullens broms och linkapacitet spelar ocksĂ„ stor roll för fisket du kommer att utföra. 

Generellt blir en bra broms viktigare ju tyngre och djupare du fiskar. TĂ€nk dĂ€rför pĂ„ vilken situation du kommer befinna dig i nĂ€r du vĂ€ljer din nĂ€sta havsfiskerulle. 

NĂ€r det kommer till om du ska ha en linspridare eller ej brukar ett bra mĂ„tt att utgĂ„ ifrĂ„n vara hur stora fiskar du Ă€r ute efter. Om du ska fiska de riktigt stora fiskarna Ă€r en rulle utan sĂ„vĂ€l linspridare som rĂ€kneverk att föredra. Linspridaren Ă€r dock nyttig att ha nĂ€r du jagar fiskar med en maxvikt runt 10 kg eller strax över. 

NĂ€r det kommer till tillverkare av havsfiskerullar finns det nĂ„gra spelare som stĂ„r ut frĂ„n mĂ€ngden. Ledande mĂ€rken Ă€r Daiwa, Abu Garcia, Shimano och kanske framförallt Penn. VĂ€ljer du en rulle frĂ„n nĂ„gon av de ovan nĂ€mnda sĂ„ kan du lita pĂ„ att du fĂ„r rulle för pengarna och att du ger dig ut pĂ„ havet med ett redskap som hĂ„ller. 

Havsfiske Àr ofta mycket spÀnnande fiske som bedrivs i en oklanderlig miljö. Spegelblanka hav som kantas av stupande klippor Àr inte ovanligt ifall du befinner dig ute pÄ havet redo för att fÄnga en riktigt bjÀsse. För att ditt havsfiske ska bli sÄ lyckat som möjligt Àr redskapen du anvÀnder A och O. Ta dÀrför reda pÄ vilken situation du kommer befinna dig i, det vill sÀga pÄ vilket djup du kommer fiska och vilka tyngder du kan förvÀnta dig, innan du inhandlar dina redskap. Guiden nedan innehÄller specifika tips för dig som letar efter havsfiskerullar som Àr vÀnstervevade, elektriska och som har rÀkneverk i meter. Vi har Àven testat och jÀmfört nÄgra olika rullar för att pÄ riktigt kunna hjÀlpa dig som letar efter den bÀsta havsfiskerullen för ditt fiske 2020!

Hur mycket lina ska man ha vid havsfiske?

Som en minimigrÀns rekommenderar jag att fiska med minst 100 m lina för att helt utan begrÀnsning kunna kasta utan att kÀnna stopp pÄ grund av lÀngden pÄ linan.

Var havsfiskar man i Sverige?

Det finns mĂ„nga intressanta hav och vatten att fiska pĂ„ i Sverige. Östersjön Ă€r populĂ€rt, som bestĂ„r av bottniska vikten, finska viken och Rigabukten. Annars Ă€r det mycket populĂ€rt bland havsfiskare att fiska i Norge och i norska vatten.

Hur fiskar man i havet?

Det viktigaste att tÀnka pÄ för dig som vill komma igÄng att fiska i havet Àr platsen dÀr du ska göra detta pÄ. NÀr du bestÀmt dig för en plats Àr nÀsta steg att dubbelkolla att det Àr okej att fiska dÀr, samt vilka fiskar som Àr okej att fiska och i vilken mÄn. Sist men inte minst bör du försÀkra dig om att du har eventuella tillstÄnd som krÀvs.

Leave a Comment