Bästa träoljan

När det är dags att ge utomhusmöbler, altan eller något annat nytt liv så behövs en riktigt bra träolja. Jag kan därför verkligen rekommendera att du kikar in hos Tapethandeln.se. De erbjuder ett omfattande sortiment av träolja som är speciellt utformad för att skydda och vårda dina värdefulla träytor. Deras produkter är utmärkta för att motverka slitage, samtidigt som de framhäver träets naturliga yta.

För dig som känner dig osäker på vilken träolja du ska välja, har jag tagit fram en topplista med de mest rekommenderade produkterna på marknaden. Låt mig hjälpa dig att hitta den bästa träoljan!

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Granngården.

PlaceringProduktPassar
1Träolja Teknos WoodexDig som vill ha djuppenetrerande
2Träolja Granngården med LinoljaDig som vill ha prisvärt
3Träolja Teknos Woodex Aqua WoodDig som vill ha vattenburet
4Grundolja Woodex Aqua BaseDig som vill ha akrylgrundolja

Träolja Teknos Woodex

Det här är en djuppenetrerande, torkande lösningsmedelsburen träolja som passar för det mesta – nytt och tryckimpregnerat trä, behandlat trä, teak, ek, mahogny och hårdträ till exempel. Den passar för allt från utomhusmöbler, bryggor och staket till trätrallar och dörrar – eller vad än du behöver den till.

Denna olja skyddar mot uttorkning, sprickor och smuts. Helst ska den här oljan användas en gång per år, för bästa skydd och hållbarhet. Den här oljan är enkel att hantera och applicera, och resultatet blir riktigt bra.

Träolja Granngården med Linolja

Det här är en mycket prisvärd träolja, som trots sitt låga pris ger ett riktigt bra resultat. Den är enkel att arbeta med och den ger ett riktigt bra skydd mot mögel, smuts, fukt och sprickor.

Oljan tränger in ordentligt i träet, och torrhalten är 30 procent. Resultatet blir riktigt bra, nästan överraskande bra med tanke på det låga priset. Det här är ett perfekt val för den som letar efter en lite billigare olja, som samtidigt ger ett snyggt resultat och är enkel att använda.

Träolja Teknos Woodex Aqua Wood

Denna träolja är vattenburen, djuppenetrerande och nyanserbar. Den passar extra bra för till exempel furu, teak, hårdträ, mahogny och ek. Den passar perfekt för till exempel utomhusmöbler, bryggor, staket, dörrar och trätrallar.

Oljan motverkar fukt, sprickor och smuts. Det här är en riktigt högkvalitativ olja som är enkel att arbeta med och som ger ett fantastisk resultat. Det här är alltså ett bra val för dig som vill ha en olja av lite bättre kvalitet, och ett lite bättre resultat.

Grundolja Woodex Aqua Base

Det här är en vattenburen akrylgrundolja, som används som grundbehandling innan ytbehandling. När du har grundat med denna så bör du täckmåla så fort som möjligt efteråt, innan det hinner bli regn.

Den här grundoljan skyddar träet mot regn och annan väta, och är helt enkelt perfekt att använda innan täckmålning för att ge ett extra skydd. Det här är alltså ett bra val för den som letar efter en bra grundolja som ger ett ordentligt skydd.

Kanske är ingen av dessa träoljor rätt val för dig, men då finns det förstås många andra att välja mellan. Även om det här är några av mina favoriter så innebär det inte att det är vad du söker – kanske letar du efter en träolja i en annan prisklass, en träolja med andra egenskaper eller en träolja som passar bättre för andra ändamål.

Oavsett vad du letar efter så finns det som sagt många andra att välja mellan. Om du klickar på knappen nedan så hittar du några alternativ.

Finns det träolja med färg?

Ja, det finns träolja i olika kulörer. En fördel med dessa, förutom att de ger färg, är att kulörpigmentet bidrar till att skydda träet mot solens starka UV-strålar. Det kan alltså vara en bra idé att välja en träolja med kulör – förutsatt att man vill ha det, vill säga.

Ska man välja vatten- eller oljebaserad träolja?

Träolja finns som både vattenbaserad och oljebaserad. Dessa har olika fördelar, den vattenbaserade träoljan ger till exempel en vattenavvisade yta. Den bevarar även träets glöd och hållbarhet, och den skyddar mot solens UV-strålar. Den är även ett bra val för miljön.

Den oljebaserade träoljan motverkar uttorkning och sprickor i snickerierna, förlänger hållbarheten på träet och ger en gyllene patina.

Vad kostar träolja?

Priset varierar väldigt mycket och beror på allt från märke till kvalitet. För att ge ett exempel så kan 2,5 liter kosta allt från 50 kronor eller ännu mindre – och upp till många hundralappar.

Läs mer:

Bästa utomhusfärgen

Bästa fasadfärgen

Bästa friggeboden

Mer om träoljor

Träoljan har en tunn konsistens och absorberas lätt av träet. Om oljan håller hög kvalitet så är den lätt att arbeta med, och ger ett fint resultat.

För att få ett bra resultat är förarbetet viktigt. Börja gärna med att rengöra ytan som ska målas, oavsett om det är utomhusmöbler eller altanen – eller någonting annat. Se till att ytan som ska oljas är jämn, för att få ett så bra resultat som möjligt.

Det är viktigt att olja in träet regelbundet, gör du det så kan det klara sig nästan hur länge som helst. Det är inte särskilt avancerat, men det ger otroligt mycket när det kommer till att skydda dina utomhusmöbler och annat.

För att resultatet ska bli så bra som möjligt så är det viktigt att göra det på rätt sätt. Det handlar dels om att följa anvisningarna och vara noggrann med förarbetet, men det är också viktigt att väderförhållandena är rätt. Temperaturen bör vara mellan 10 och 25 grader, och det ska inte regna eller finnas någon större risk för regn.

Om det ändå skulle komma regn på det du har oljat in, inom det närmsta dygnet, så bör du torka bort det med en trasa för att undvika fläckar.

När du använder träolja är det viktigt att ta ordentligt med olja, och se till att det tränger in överallt, även i sprickor och liknande. Överflödig olja ska dock torkas bort.

Träolja kan användas till många olika saker, som till exempel:

  • Utemöbler
  • Altan
  • Trall
  • Bryggor
  • Bänkskivor
  • Fönster

Hur mycket träolja som går åt är svårt att säga, eftersom det beror hur mycket träet suger upp och så vidare. Generellt kan man dock säga att en liter brukar räcka till mellan 5 och 15 kvadratmeter trall. Se gärna till att köpa lite extra så att det inte fattas när du väl har börjat.

Leave a Comment